vloerverwarming in combinatie met radiator

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Wij bouwen momenteel een zeer lage energiewoning in stro. Voor de verwarming beneden (keuken en eetkamer) hebben we gekozen voor vloerverwarming (condensatieketel). In de zitkamer (die 30cm lager ligt dan keuken en eetkamer) hadden we graag parket gelegd. Omdat deze vloerbedekking niet ideaal is voor vloerverwarming, zouden wij in de zitkamer (18m²) liever verwarmen via een overgedimensioneerde radiator. Kan deze overgedimensioneerde radiator ook werken op dezelfde lage temperatuur (30°C) van de vloerverwarming? En hoe bereken je het vermogen dat deze radiator moet hebben?

groetjes,
Babs

Reacties

Je vraag.ivm de radiator is wat verwarrend. Wil weten welk vermogen je nodig hebt om.die ruimte te verwarmen of wil je weten welke radiator je nodig hebt om een bepaald vermogen bij een bepaald temperatuursregime te hebben.
Voor het eerste maak je een warmteverliesberekening. Voor het tweede zijn er radiatortabellen. Maar het is niet evident om zo een tabel te vinden die op vloerverwarmingtemperaturen info geeft (bv op Max 35graden). En veelal zal je vaststellen dat zo een radiator zeer groot wordt en dat je misschien toch beter met vv onder parket werkt.

Walter

Er bestan radiatoren die bedoeld zijn voor lage temperaturen maar bij deze temperatuur zal je nooit hoge vermogens halen. De jaga convectoren en ventilo-convectoren zijn hier voorbeelden van.

Hoe dit juist te berekenen weet ik spijtig genoeg niet... meer info vind je misschien bij de fabrikanten van de ketel of radiatoren.

Vloerverwarming en parket kunnen perfect samen. Waarom dus moeilijk (en duurder) als gemakkelijk ook gaat?

Enige voorwaarde is dat de chape droog is voordat parket wordt geplaatst. Maar dit is aan de plaatser om uit te maken of de chape klaar is om de parket te plaatsen. Niets overhaasten en een goede plaatser van parket zoeken.

Chappe droogkrijgen met vloerverwarming is simpel. onze warmtepomp heeft zelfs een speciaal droogprogramma (een dikke week denk ik).

Parket op vloerverwarming is geen probleem als dat parket er voor geschikt is. De warmte afgifte is iminder dan een stenen vloer, maar als alles goed geisoleerd is zou er nauwelijks rendementsverlies mogen zijn. 

Waarom niet kiezen voor wandverwarming in de zithoek? Bij een strobalenwoning is dit zeer eenvoudig: je moet toch zeer dik uitpleisteren.

We willen inderdaad weten welk vermogen we nodig hebben voor een radiator die werkt op een temperatuur van 30-35°C. De architect zei dat we met 5kW zouden toekomen voor de volledige woning. De zitkuip is behoorlijk klein (18m²), dus ik denk voor een radiator op 70°C 700 of 800 W zeker voldoende is. Maar hoeveel moet ik overdimensioneren om op 30-35°C te kunnen verwarmen?

We hebben ons oog laten vallen op een gietijzeren chauffage van Castrads, 34cm hoog en 34cm breed. Op hun website kunnen we de lengte van de chauffage aanpassen en zo het vermogen berekenen. Alleen weet ik niet welk vermogen ik nodig heb...

Babs

 

@Anton

Is dit dan niet mogelijk met gelijk welke chauffage, zolang die maar groot genoeg is? Wij willen namelijk verwarmen met een gietijzeren chauffage...

Babs

We hebben te weinig vrije muren. Wel een groot raam, waar we dachten een lange, lage chauffage voor te plaatsen...

Babe
Zoals gezegd; daarvoor zijn er radiator tabellen. Contacteer leveranciers, installateurs, misschien Google, je architect voor die info.
Walter

Maar als je te weinig vrije muren hebt en maar 700W nodig in de zithoek van 18 m2, dan heb je minder dan 40W/m2 vloerverwarming nodig. Dat mag toch geen enkel probleem zijn, zelfs niet onder parket dat niet gegarandeerd is voor vloerverwarming ?

Of is die parket zeer dik ?

 

je moet dat aflezen in de tabellen

http://www.radson.com/nl/producten/paneelradiatoren/compact.htm#technis…

je kijkt naar warmteafgifte

en je heb took een tabel correctifactor

dus water aan 30° en retour 20°, heb je een correctie coefficient 10x tot 12x

dus je hebt een 7000Watt radiator nodig. iets van 3m x 0.9m

ik zou zelfs durven gaan naar een 10.000Watt radiator. Dan zal het zeker werken.

waarbij dan de vraagt is of regime 30-20 realistisch is; 'normaal' niet want je wil het toch 21°C in je kamer.  Dus 20°C retour kan niet.

Eerder realistisch is 30-25 (10 graden verschil bij dergelijke lage temperaturen is moeilijk haalbaar).  En dan opnieuw kijken wat je ziet in de tabellen (die voor een bepaald debiet zijn). 

De oefening wordt er daarom niet eenvoudiger op. 
Walter

Babs, 

Wij hebben nu oude convectoren. We merken dat er weinig warmte wordt afgegeven als de aanvoertemperatuur lager is dan 40 à 50 graden. Ik vrees dat bij gietijzer, wat een grotere massa heeft, dit niet beter zal zijn. Het feit dat uw warmtebehoefte niet groot is speelt hier wel in uw voordeel. Je kan de radiator misschien ook op een apart circuit zetten waarvan de aanvoertemperatuur iets hoger is, 50° is voor sommige warmtepompen haalbaar en ook bij een condensatieketel nog goed qua rendement.

Ik veronderstel dat u de gietijzeren radiator voornamelijk verkiest vanuit esthetisch oogpunt ?

Anton,

het is net omgekeerd; een zware gietijzeren radiator zal zelf net beter werken. 

En convector is zowat zuiver 'convectie' zoals de naam zegt: voor convectie heb je luchtstromen nodig.  En voor luchtstromen heb je hoge temperaturen nodig. 

Een radiator heeft naast afgifte via convectie ook al een redelijk component aan stralingswarmte.  En het is die stralingswarmte die bij lage watertemperaturen de warmteoverdracht zal verzorgen.   Bij lage temperaturen is de convectie component te verwaarloren.  

Het feit dat gietijzer veel massa heeft speelt geen rol.  Lage temperatuursverwarming moet het hebben van zeer lange verwarmen.  Niet van 'snel' even een hoop energie door je radiator/convector jagen.

Dus: een convector zal totaal niet werken op lage temperaturen; een radiator een beetje: en misschien is een beetje genoeg....

Walter

Afgifte 30

Retour 25

Omgevingt Temp 20 (heb geschreven dat OT de retourtemp is)

coefficient 12

 

Walter, 

Dit is nieuw voor mij maar ik volg uw redenering zolang je een oude radiator en een oude convector vergelijkt, maar geldt dit ook voor de moderne radiatoren/convectoren ?

Fabrikant Jaga beweert dat hun convectoren bij lage aanvoertemperatuur zeer goed warmte afgeven, beter dan elke oude radiator/convector. 

Ik weet dat praatjes van de fabrikant kritisch bekeken moeten worden dus graag uw mening hierover :)

Anton

Daarom dat die dingen die ze convectoren noemen -omdat ze weinig water inhoud hebben- eigenlijk radiatoren zijn -radiator, radiatie,straling.... :-). Maar uiteindelijk is dat een semantische discussie.
Maar hoe ze ook noemen, uiteindelijk is het de radiatortabel die zeggen of je vermogen er is.
Walter

Walter,

Dit verklaart veel, ook waarom wij het in de tussenseizoenen nogal koud hebben ;-) Beankt voor de uitleg.

 

Babs, 

Zoals je zei kan je op de site van castrads een tool vinden om de grootte van de benodigde radiator te berekenen. Hierin houden ze standaard rekening met aanvoer t° van 60 graden, en deze instelling is volgens mij niet aan te passen.

Misschien kan je adh van de tabel van radson afleiden met welke factor je het wattage nog eens moet vermenigvuldigen om de aanvoertemperatuur naar 30° te brengen. 100% juist zal dit niet zijn maar het kan al een idee geven.

 

Anton

 

Wel oppassen; ieder radiator type heeft in principe een andere tabel. je kan niet zomaar gegevens uit een radiatortabel toepassen op alle radiatoren.

Wel oppassen; ieder radiator type heeft in principe een andere tabel. je kan niet zomaar gegevens uit een radiatortabel toepassen op alle radiatoren.

Wel oppassen; ieder radiator type heeft in principe een andere tabel. je kan niet zomaar gegevens uit een radiatortabel toepassen op alle radiatoren.

Wel oppassen; ieder radiator type heeft in principe een andere tabel. je kan niet zomaar gegevens uit een radiatortabel toepassen op alle radiatoren.

Wel oppassen; ieder radiator type heeft in principe een andere tabel. je kan niet zomaar gegevens uit een radiatortabel toepassen op alle radiatoren.

in elk geval er bestaat genoeg parket die wel op een vloerverwarmin gkan gelegd worden, ze noemen dat volgens mij meerlagenparket, in feite gewoon multiplex

http://www.woodstoxx.be/nl/parket/meerlagenparket

Dit zal inderdaad verschillen, ik denk dat je best een tabel neemt van een gelijkaardige radiator (betreffende opbouw, materiaal,..). Misschien kan je eens naar de tabel vragen bij de fabrikant castrads, het zou me verbazen als ze deze gegevens niet hebben, misschien zijn ze gewoon niet gepubliceerd ?

Klopt. Door halfmassief parket te nemen voorkom je grote uitzetting. Bij een massieve parket zal je zoveel zetting hebben bij vloerverwarming dat er schade zal optreden.

 

Mij lijkt het ook de eenvoudigste oplossing om wel vloerverwarming te nemen met halfmassief parket. Desnoods leg je hier de leidingen iets dichter op elkaar om meer warmte-afgifte mogelijk te maken => laten berekenen hé.