Zelf warmteverlies berekenen vraagjes...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben bezig met een warmteverliesberekening van onze woning (1913), ik zou dit mooi in een excel bestand gieten, waarin ik dan de parameters van de U waarde kan aanpassen, om zo een mooie berekening te kunnen maken van waar ik uiteindelijk zal komen.

Nu van nieuwe materialen kan je mooi de U waarde opzoeken, maar van oude materialen is dit niet zo gemakkelijk, en vind ik een verschillend aantal cijfers...

Zo zou ik graag weten of jullie mij kunnen helpen met de volgende waardes:

- Muur in volle baksteen, 26cm dik
- enkel glas, ik denk 6mm
- Cementtegels op zavel
- Cementtegels boven kruipkelder (niet geisoleerd)
- Ongeisoleerd dak (zonder onderdak)

Alvast bedankt!

Reacties

Enkel glas en ongeïsoleerd dak is zo goed als niets van isolerend vermogen. Enige dat het echt doet is wind tegenhouden. Bij wijze van spreken toch. Waarom zou je de warmteberekening maken van de oude situatie?

Prioriteit: dak (min. 25-tal cm isolatie voorzien) en ramen (vervangen door nieuwe met superisolerende beglazing of een voorzetraam voorzien). Muren eventueel een 6-tal cm dampopen (bv. houtwol) isolatiemateriaal met leem- of kalkpleister erop. Of als alternatief je eens inlezen in Tempurierung (Helaas zo goed als geen Nederlandstalige info over te vinden).

 

Om toch een antwoord te geven:

U-waarde enkel glas: +/- 5,6

zie: http://www.energiesparen.be/zuinig_met_energie/hoogrendementsglas/wat_is_hoogrendementsglas

Er bestaat al dubbel glas met Uw = 0,8

 

Voor een volle muur is het moeilijk te rekenen met U-waardes. Deze hangt vooral af van de hoeveelheid vocht in de muur.

 

Vloeren:

http://habitos.be.msn.com/nl/bouwen/hoe-een-bestaande-vloer-isoleren-1704/