Decentrale ventilatie...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Er zijn firma's die decentrale modellen ontwikkelen, en in feite zie ik daar enkele voordelen in: zoals eenvoudiger qua installatie en onderhoud. Omdat je het buizen netwerk niet moet aanleggen en niet geambteerd wordt door het netwerk van beschimmelende buizen, lawaaierige motoren, degraderende werking, slecth ontworpen systemen zoals altijd cowboys op de markt. En in feite is gans die regelgeving op maat geschreven van enkele firma's... die daardoor subtiel hun produkt verplicht in de bouw opgenomen hebben... van subtiele monopolies gesproken.

zie link voor problemen en kritiek op balansventilatie
http://www.domozine.nl/?c=8&r=&z=&p=1&n=2601
http://bouwwereld.nl/nieuws/ventilatie-maakt-ruim-miljoen-woningen-onge…

Daarom dat ik denk dat het eenvoudiger is gewoon een decentrale WTW ventilatie te installeren:

nu als je elke ruimte moet uitrusten met zo'n systeem kom je uiteraard duurder uit. maar laten we zeggen als de woonkamer/keuken en badkamer/wc uitgerust zijn met zo'n systeem volgens mij de grootste slag geslagen.. En waarom niet zo'n toestel in de centrale gang van een huis, verfrist dan netjes alle kamers door gewoon de deur even open te zetten. Super efficient zoals een perfecte balansventilatie zal dat wel niet werken, maar toch beter dan niets. Dat laatste puntje zullen de VentilatieD lovers mij natuurlijk op inpakken, maar kom ik wil de steen in de kikkerpoel gooien.

1° neem nu bvb die climarad
http://www.climarad.nl/SiteFiles/Afbeeldingen/wtw%20beperkt%20zinvol.png
Instaleert een climarad WTW in de living, en vocht/CO2 gestuurde afzuiging in de wc/badkamer... die gestuurd wordt mee met uw climarad. En met zo'n minibox bedien je gewoon alle WC's en uw badkamers in één doosje en zorg je voor aanvoer van verse lucht aan de zuiderkant via uw living.. deze lijkt mij dan ook de leukste, want ze hebben zo specifieke toilet, badkamer en keuken modellen die tijdsgestuurd of vochtgestuurd ventileren.

2° Meltem of http://www.tilmar.nl/Shop/Product/Ventilatoren_-_WTW_-_decentraal/Melte…
je installeert gewoon zo'n toestel in de keuken en in de badkamer, vocht en schimmeltjes en kookgeurtjes worden netjes afgezogen en vervangen door frisse buitenlucht.

3° brink Advance, idem
http://www.econvice.nl/index.php?page=nieuwsitem&item=133

4°z-wave
http://www.baulinks.de/webplugin/2010/1520.php4

5° zonneventilatie... zorgt voor schimmelvrije woningen...daar ben ik totaal voor gewonnen. Netto positieve energie ventilatie.
http://www.grammer-solar.com/cms/de/twinsolar.html

6° oekotherm
http://www.oekotherm.ch/WRG%201.htm

ok wat denken jullie, is dat een goed model, of is dat speelgoed ?

Reacties

Paul, ik vermoed dat jij je veel nuttiger kan maken op een apothekersforum. Hopelijk ken je daar wat meer van. En dan kan je het ook hebben over het in de strot rammen (letterlijk) van zaken die niet nodig zijn. Om het over die prijszetting nog niet te hebben.

                      Citaat van Brother Paul: Mijn economische en technische logica...

 

Die logica van u kennen we ondertussen wel BPaul, wanneer je hierboven je huis gaat ventileren met 2 PC-ventilatortjes bvb.

Ik kan Charel e.a alleen maar bijtreden...

wel charel, beeld u in dat de minister beslist dat die ventilatie elk jaar 5% goedkoper moet geinstalleerd worden, en dit gaat zo al 30 jaar. Dat is wat apothekers in hun strot geramd krijgen ? Doe je mee of niet ?

zeg rustig heren van het systeem D -genootschap, ik heb nog een prijsaanvraag lopen voor systeem D, ik heb het nog altijd niet begraven hé, maar tenzij jullie allemaal systeem D verkopers zijn, maar anders elke buitenstaander vind die systemen gewoon veel te duur. PUNT. 

 

Kun je uw huis verwarmen met systeem D ? nee gewoon in een passiefhuis de helft vanuw verlies beperken..

Kun je uw huis schimmelvrij krijgen met systeem D ? nee, gewoon preventief voorkomen

Kun je uw huis duurder verkopen met systeem D ? Nee, niemand die er geld voor geeft

Is het een low-tech oplossing zoals de isolatie hier altijd gepropageerd wordt (en terecht) als een lowtech oplossing ? Nee, het is een technologische oplossing die duurder kost dan wat het in 10 jaar gaat besparen...

Je kunt die prijs gewoon niet verdedigen, niet uit technologisch, niet uit economisch, niet uit ecologisch standpunt (want het gebruikt zowaar kweeniehoeveel fossiele grondstoffen om al die metalen buizen te scheppen) etc

Dus jullie zijn nogal rabiaat adepten van systeem D... ik blijf erbij de essentie is uw badkamer en uw keuken. 

Bij selfmatic zie ik het nog zitten...

http://www.selfmatic.be/nl/producten/ventilatie/prijsvoorbeelden.html

Ventilatiesysteem type D (balansventilatie) voor 3.097 € bestaande uit:

  • de Ubiflux Excellent (tot 440 m³/u) met zomer bypass
  • bediening via 4-standenschakelaar met filterindicatie
  • ronde spiraalkokers 60 meter
  • hulpstukken ronde kanalen
  • 10 ventielen
  • 2 metalen dakkappen
  • overige toebehoren
  • levering aan huis
  • opstart van de installatie

ale gasten kijke eens hier

die systeem D ventilatie kost in Frankrijk in het doe het zelf tussen de 400-1900euro

http://www.leroymerlin.fr/v3/p/produits/chauffage-plomberie/vmc-aerateu…

 

en dan zitten jullie mij uit te lachen dat ik zogenaamd verkeerd redeneer over die ventilatieoefening?? hello hier bewijzen op tafel je vind ze in het buitenland voor 400euro, en daarvoor vragen ze in Belgie minimaal 2000euro. Ze installeren daar hele koelkasten om een beetje verse lucht te hebben... en dan mag je niet zeggen dat je die systemen overkill vindt ?

zo'n ventos van paul dc50 vind ik anders zowat het hoogste niveau dat ik wil toegeven...

http://paul-lueftung.de/fileadmin/files/PDF/Produktunterlagen/ventos/1_…

 

 

 

Paul,

 

Ik zie niet goed waar ge naartoe wilt. De apparaten Ubiflex en Bulex staan in de lijst van gehomologeerde apparaten. En ze kosten inderdaad in zelfbouw in Nederland respectievelijk 3097 en 4275 euro.. Het rendement van de Ubiflex is echter aan de lage kant. (0,81 in kleine snelheid en 0,71 aan het hoogste debiet). Hebt ge enig idee van hun kwaliteit?

 

Hoeveel mensen zouden bekwaam zijn zulke installatie zelf te berekenen, te installeren en achteraf goedgekeurd te krijgen?

 

Paul Novus heeft de naam de Rolls Royce van de wtw-apparaten te zijn. Ik rij zelf liever niet in een Rolls-Royce.

 

 

ja zeg maak dan eens een ranking van die ventilaties ?  kwaliteit - prijs

 

 

Dat is een zeer goede vraag. Ik kan er echter geen antwoord op geven.

 

Zelf hebben we in onze twee appartementen twee apparaten Orcon HRC 300. Persoonlijk vind ik deze een goed compromis. Het studiebureau dat de installatie uitgerekend had zat er volledig langs met veel te hoge luchtsnelheden. Ik heb ze dan zelf uitgerekend. Het is een kwestie van een voldoende grote buisdoormeter te hebben voor het verst afgelegen punt om zo de globale weerstand tot een minimum te brengen.

 

Na vijf en half jaar is het eerste onderhoud gebeurd. Enkel één ventilator was enigszins aangeladen, de rest was op een normale manier vervuild door zwart roet dat toch door de pollenfilter komt. Van Orcon was niemand te vinden. In onze onmiddellijke omgeving is er een firma die Storck installeert en die is willen komen. Hij vond het voor hem onbekende Orcon toch van goede kwaliteit.

 

De kwaliteit van Storck zelf is sinds vijf jaar geleden sterk vooruitgegaan.

Tja, Paul, we zullen eens moeite doen voor iets wat jij gebakken lucht vindt. Vind je de goedkoopste gebakken lucht dan wel te overwegen?

Paul, einde discussie: http://www.ventilatieland.nl/a-29597528/woonhuis-wtw-brink/brink-excell…

Hier heb je je goedkope D. 

 

We beweren trouwens niet dat goedkope D kan. Alleen hebben we dan vragen bij kwaliteit, levensduur...

Een degelijke D-unit voor € 2000-2500 vind ik niet overkill.

kijk die prijzen vind ik al normaalder... en logischer. 1000euro is inderdaad de prijs die je zou verwachten op basis van de samenstelling.

 

En waarom zou je nu gaan beweren dat die systeem D slecht is omdat hij goedkoper is dan 2000euro ?

Op welke functies gaan jullie dan af ?

er zit inderdaad een rendementsprobleem aan die ventilatie...

een ventilatie C doet wat het moet doen en kost 1000euro geinstalleerd en doet zijn job

een ventilatie D kost 4000-7000euro en doet zeker wat het moet doen.

maar die 3000-5000euro heeft inderdaad een rendementsprobleem.

Als je die lowbudget D gebruikt om lucht af te zuigen in de badkamer/keuken en terug injecteert in de living/hal heb je inderdaad geen ideale ventilatie, maar daar zie ik dan wel geen rendementsprobleem.

 

paul, je klinkt als een kleine zelfstandige....  En het is niet waar dat de vergoeding per prestatie van de apotheker al 30 jaar lang ieder jaar met 5% daalt. 

Walter

Het detail (maar het is helemaal geen detail, integendeel) dat u ontgaat is dat in een moderne, luchtdichte, zeer goed geisoleerde woning nooit tochtgevoel of koudegevoel is, bij normale kametemperaturen.

Dat maakt dat de thermostaat een paar graadjes lager kan dan in oudere woningen.

Als je een systeem D hebt met hoog rendement, en het is buiten nog maar 0 graden, dan is uw inblaas maximum 1 graad kouder dan uw kamertemperatuur.

heb je een goedkoop systeem D met rendement 70%, dan is uw inblaas 14 graden. Als je in de buurt zit ga je tocht ervaren, een trui aandoen ofwel de verwarming hoger zetten.

Als je nu C hebt, en zit dicht bij het raam met het rooster open, dan voel je gewoon lucht van 0 graden op je vallen.

Die dingen lijken misschien triviaal als je in een oud pand woont, maar in een moderne woning is het dat zeker niet.

Eenmaal je er voor kiest om efficient te ventileren (D), dan moét je gewoon gaan voor minste warmteverlies en stilte - de duurdere units dus. En als je dan nog vochttransport wil, om in de winter toch een beetje vocht binnen te houden ...

ventileren is huis lucht verfrissen (CO2, CH4 en NH3 weg) , en damp afvoeren (H20 weg) zonder ramen open te zetten en met minimaal warmteverlies (energie).

Dus systeem D doet dat schitterend, maar systeem C doet 2 van de 3 dingen ook. Dus de meerwaarde is energie. Die energie kost 200euro per jaar, en de meerwaarde is 100euro versus systeem C. Het is technologie die om de 10 jaar kapot of vervangen wordt, dus na 10 jaar moet het toestel afgeschreven zijn, of het mag maximum 1000euro kosten.

Jullie zijn toch die lowtech apologeten...

Hoe doet die Ruban dat bvb zonder uw huis te komen kijken een systeem voorstellen ?

http://www.rubanzelfbouw.be/  is dat zwans of niet wat die voorstelt ?

Zo een zonneventilatie is toch eenvoudig in concept, en autarktisch...

http://soluko.de/index.php?route=product/product&path=65&product_id=61

Je krijgt daar warme lucht op uw kop ipv koude lucht, en de koude lucht verlaat uw huis in de WC,badkamer en keuken...

Ruw geschetst:

 je zet een solarventi in de living, en duwt daar warmte en verse lucht in uw living, die wegtrekt via uw dampkap in de keuken.

 je zet een micro ventilatie D (vb Paul Ventos 50) in de badkamers, en die verfrist de badkamers, je blaast die frisse lucht  in de gang. 

 Je hebt nergens schimmels, condensatie, je hebt geen warmteverlies, je haalt ook uw doelstelling?

Decentrale ventilatie, en autarktisch.

 

 

 



Paul,

Volgens jouw laatste bericht is de meerwaarde van D ten opzichte van C enkel energie.

Je moet de reactie vanYannik eens beter lezen waar hij het over tocht, comfort, graadje minder enz... heeft.

Daarbij zijn er nog meerder  belangrijke pluspunten zoals luchtzuivering en geluidscomfort (geen geluiddoorlatende roosters).

Je komt nu weer met een heel ander alternatief, je wil blijkbaar steeds opnieuw het wiel uitvinden door het eerst te vervangen door een zeskantig en dan weer een 8 kantig wiel. Dat draait inderdaad ook. Als je nog even blijft doordenken ga je uiteindelijk via nog een 10 kantig en een 20 kantig wiel uiteindelijk ook weer belanden bij een rond wiel. En dat rond wiel kan je uiiteraard nog veel verfijnen en optimaliseren maar het blijft een rond wiel.

 

ale zeg, ik krijg hier prijs van ruban bvb

hij stelt hybalans voor, dat doen al die knutselfirma's, die hybalans is blijkbaar zogenaamd knutselvriendelijk systeem

en dan als systeem Comfo D 450m³  2134euro, excl btw = 2582

     als ik dan dat toestel opzoek en je zit zo op die site te vergelijken bestaan er blijkbaar twee typenummeringen en kom je uit op Zehnder Zehnder-StorkAir WHR 950 'basic' 1650-1890euro incl BTW  Allemaal online tekoop in stijgende volgorde

       http://www.aklimaat.nl/2stork-warmte-terugwinunit-p-566.html?osCsid=30a…

       http://www.ventilatieland.nl/c-2252459/woonhuis-wtw-zehnder-stork/?gcli…

       http://www.my-electro.be/category/storkair-whr-double-flux/     

       http://www.ventishop.eu/catalog/whr-950-luxe-p-174.html        

       http://www.easyventstore.nl/site/index.php?main_page=index&cPath=2_25&n…;

       dan die keuze Links Rechts daar wordt ik helemaal tureluur van ?

Dus als ik zo'n hybalans kitje koop en die zehnder, heb ik mijn systeem D in elkaar geknutseld ?

http://www.allesvoorinstallatie.nl/catalog/wtw-wtwunits-c-200_203_319.h…

Is hij gecertificeerd?

Hoeveel rendement haalt de warmtewisselaar? En uit welk materiaal is die WW gemaakt?

Hoe reageert hij bij vriestemperaturen en tot hoeveel graden onder 0 blijft hij werken (dichtvriezen, bypass...)?

Hoeveel kabaal maakt het toestel?

Wat verbruiken de motoren?

Is alles relatief makkelijk bereikbaar om eventueel te herstellen?

...

robin dat was uw voorstel ?

Ik heb je gewoon een D-unit gezocht voor de prijs die jij wil. Verder heb ik niet gekeken naar specificaties, reviews, technische fiches...

 

 

Comfo D 450 staat in de lijst van gehomologeerde apparaten, met een maximum rendement van 0,82. Maar Stork Air en WHR zijn nog steeds uitgesloten. Maar met die prijs zult ge er toch niet komen.

jamaar is die nu goed of niet ?

waar vind je die lijst ?

http://www.epbd.be/media/pdf/donnees_produits_peb/product_data/4.4_vent…

 

mijn ventilatie moet wel aan geen regels voldoen, ik doe dat gewoon voor jullie een plezier te doen hoor

Ik weet niet goed wat je wil zeggen; je toont een referentie naar een pagina met een mix van toestellen van verschillende kwaliteiten. Welke van die toestellen voldoet er voor jou?
Walter

ik ben nog een analyse aan het maken, ik leerde hier vandaag dat er 'gecertifieerde' toestellen bestaan en minder goeie toestellen.

ik ga nu eens de toestellen vergelijken verbruik/m3, efficientie in de recyclage, en dus kostprijs op 10 jaar gebruik proberen te schatten zodat ik kan achterhalen welke toestellen 'goedkoper' in gebruik zijn en welke duurkoop zijn.

op de eerste blz blinkt bvb dit toestel uit

http://www.ventilatieland.nl/a-29597572/woonhuis-wtw-brink/brink-excell…

De lijst met interessante toestellen volgens mij is

 
  • Ventilair Group Comair HRUC-E2 1600€
  • Titon HRV1 Q Plus
  • Nilan Comfort CT300 Comfort
  • MELTEM M-WRG-S M-WRG-S 2x1000€
  • Dantherm HCV4 HCV4 Dantherm 2600€
  • Brink Excellent 400 EU 1300€
  • CLIMA 300-A Eco G4/F7
 

de goedkoopste in de groep is Brink excellent 400 voor 1300euro, een prima toestel, 86% efficient, juist een beetje lawaaierig.

Een tweede keus volgens mij ventilair, kost 1600euro  verbruikt weinig, en 78% efficient

De derde keus is een dantherm, extreem stil en zuinig en efficient 81%

vierde keus volgens mij is Meltem, een decentraal toestel, waar je dan tweetal installeert, een in de badkamer en een in de keuken.