centrale stofzuiger en passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een centrale stofzuiger (je weet wel, met die buizen in de muur) en een passiefhuis: gaat dat samen?
Met een uitgang naar buiten, wellicht eerst via warmtewisselaar om inkomende lucht D ventilatie voor te warmen?
Weet niet wat dit alles geeft met luchtdichtheid...

Reacties

Kan zeker hoor, maar sinds hier in huis een robotstofzuiger meestal dat klusje klaart, zie ik van zo'n grote systemen de zin niet meer in...

Een centrale stofzuiginstallatie in een passiefhuis??? Wat heeft dit nog met ecologie te maken?

je kan stofzuiger ook binnen laten blazen, vb in een berging, ...

zelfde verhaal over een dampkap, deze draait net zo min als stofzuiger 24/24 maar eerder een paar min per dag !

 

Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan, maar wij hebben een LEW met een centrale stofafzuiging die buiten het luchtdicht volume staat. We hebben ook een luchtventilatieD.

We merken in elk geval niet dat de stofafzuiging minder efficiënt werkt omwille van de luchtdichtheid. ( We hoefen de buitendeur niet open te zetten tijdens het stofzuigen ) Ik neem aan dat de balans van de ventilatie wel tijdelijk verstoort kan worden tijdens het stofzuigen, maar wij hebben er in elk geval geen hinder van.

De verplaatste volumes liggen ook een stuk lager dan vb bij een dampkap ( 150m³/h tov 800m³/h vb )

Gaan die ook in de hoekjes?

Wat heeft stofzuigen met ecologie te maken? Heb jij geen stofzuiger dan? Ik begrijp je vele vraagtekens en opmerking niet.

Het terug naar binnen blazen vind ik precies het hele systeem onrecht aandoen: immers door het naar buiten te sturen zorgt het eveneens voor het buiten sturen van fijn stof, stofmijten,...

Niet?

Je haalt iets aan waar ik nog niet aan heb gedacht ;-)

Ik doelde meer op lekken in het luchtdichte systeem van een passiefhuis.

Zou me zeeeer sterk verbazen als de zuigkracht niet beïnvloed wordt. Tenzij je luchtdichting niet echt in orde is.

Toen wij onze pelletkachel nog niet hadden aangesloten op de buitenlucht, dan was de verbranding enorm veel slechter dan met buitenlucht. Je zag het verschil ook zeker aan de vlammen. Op stand 1 (met buitenlucht) hadden we plots dezelfde vlam als op stand 3 (zonder buitenlucht) en er zijn maar 5 standen ;-).

Robin

Ik ga ervan uit dat de stofzuiger zijn lucht trekt door de luchtinblaas van het ventilatiesysteem. Als de onderdruk in de woning te groot word, dan zal er zelfs geen lucht meer afgezogen worden door de afzuiging van het balansventilatietoestel, maar zal ook via die weg lucht in de woning komen. De onderdrukken die door een stofzuiger kunnen gemaakt worden zijn een grootteorde hoger dan die door de radiaalventilatoren van een balansventilatie.

bert

dat denk ik niet.

Een goede balansventilatie gaat proberen zijn in en uitblaas in evenwicht te brengen, dus die stofzuiger gaat de uitblaas van de ventilatie unit NIET compenseren. de ventilatie unit gaat ook niet meer lucht binnen laten trekken, die gaat tegenwringen.

in ons geval tot minimum 200 Pa tegendruk, ik weet niet hoeveel meer zo een stofzuiger haalt, maar ik denk dat afhankelijk van de balansventilatie, je beter met stof en blik gaat vegen ...

dat denk ik niet.

Een goede balansventilatie gaat proberen zijn in en uitblaas in evenwicht te brengen, dus die stofzuiger gaat de uitblaas van de ventilatie unit NIET compenseren. de ventilatie unit gaat ook niet meer lucht binnen laten trekken, die gaat tegenwringen.

in ons geval tot minimum 200 Pa tegendruk, ik weet niet hoeveel meer zo een stofzuiger haalt, maar ik denk dat afhankelijk van de balansventilatie, je beter met stof en blik gaat vegen ...

Ik begrijp de opmerking ook niet.

 

Wat is er on-ecologisch aan een centraal stofzuigersysteem?

Wat is er on-ecologischer aan een stofzuigersysteem als het in een passiefhuis staat?

Of nog: als je een vraag hebt over een stofzuigersysteem in een passiefhuid / LEW, waarom die dan niet stellen in een ecologie forum?

 

Mvg, Marc

Lijkt me inderdaad een moeilijke probleemstelling:

Het voordeel van het stofzuigersysteem is inderdaad dat het buiten de bewonde oppervlakte (dus geisoleerde schil kan uitblazen.

In die opstelling is onbalans niet het grote probleem, dat is slechts zeer tijdelijk en nog minder frequent / langdurig  dan dampkap

Luchtdichting tijdens niet-gebruik is mogelijk een porbleem. Die klepjes zijn -denk ik- slechts luchtdicht in 1 richting: onderdruk van de stofzuiger. Als de atmosferische omstandigheden andersom zijn, zonder dat de stofzuiger werkt zou het een luchtlek kunnen worden.

Hinder van de luchtdichting voor de stofzuiger zelf, dat kan ik moeilijk inschatten, maar ik kan er me iets bij voorstellen.

 

Mvg, Marc