gasketel: meer kw nodig bij doorstroom dan met buffervat?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

wij zijn momenteel onze LEW aan het bouwen.
Volgens voorstudie EPB komen we voorlopig uit op K24, E49 en netto energiebehoefte van 29,17 kWh/m2. Warmteverlies bedraagt 4.100 Watt.

Als ik deze gegevens opstuur naar firma's om een offerte verwarming te krijgen, krijg ik volgende voorstellen van consenderende gasketels:

- Atag ECO A243C, modulatiebereik 4,4 - 18,8 kw (met buffervat 800L)
- Atag ECO A285C, modulatiebereik 6,1 - 22 kw (in doorstroom)
- Atag Q25Solo 110L H, modulatiebereik 4,9 - 23,9 (met boiler 110L)
- Buderus GB072, modulatiebereik 7,3 - 23,8 (in doorstoom)

Gezien mijn warmteverlies rond de 4000 Watt, zou mijn gasketel dan ook niet best moduleren tot onder de 4 kw? Omdat er anders teveel gepingeld wordt?
Tenzij misschien in doorstroom, dan is er voor SWW misschien wel meer kw nodig?

De laatste optie lijkt me de minst goede. Ik denk ook dat die mensen de wartemverliesberekening/EPB verslag niet bekeken hebben.

Welke van deze (of een totaal andere) zou best in onze LEW passen?

Reacties

vergeten te vermelde: de ketel moet instaan voor VWW (gelijkvloers + badkamer) en SWW!

 

 

Atag heeft ook modulerende ketels met doorstroom en met een kleinere boiler. Dan hebt ge ook onmiddellijk warm water, dus eveneens gedurende de tijd dat de doorstroom nog niet is aangeslagen.

is er voor een LEW met vloerverwarming een 'beste' systeem als je kan kiezen tussen doorstromer, boiler of buffervat?

Deftone, een warmteverlies van 4100W en alle voorgestelde gasketels zitten daar met hun minimumvermogen al boven, hoog tijd dus om andere offertes te vragen.

Er zijn gasketels die moduleren van 0.9-9kW, of 2-13kW, zoiets heb je nodig. Met die ketels met relatief hoog vermogen schiet je met een olifantengeweer op een mug. Een voordeel van goed isoleren is dat je met een kleine verwarmingsinstallatie toekomt, verkwansel dat voordeel niet!

 

Met een buffervat voor SWW, dan ben je ineens klaar om (later) thermische zonnepanelen bij aan te sluiten... Moet je voor jezelf uitmaken of je dat de moeite vindt.

 

veel succes

In deze topic is dit ook besproken: http://www.ecobouwers.be/forum/post/sanitair-water

SWW in doorstroom en zeer laag vermogen voor cv gaan niet goed samen.

Zoals Patrick aangeeft: overweeg een combiboiler. Geen probleem met laag vermogen voor sww, geen probleem met cv en je kan nog thermische panelen plaatsen.

Eventueel kan je als je toch een doorstromer kiest, een klein buffervat (200 liter) op de cv zetten.

Klopt,

 

die 4100 W is enkel maar bij -8°C buiten, dus 90% va nde tijd moet ketel nog minder vermogen leveren

bij dergelijke lage vermogens kan je bijna niet anders dan een boiler te nemen, omdat er geen enkele ketel zo laag kan moduleren en dan ook nog eens +20 KW kan leveren voor doorstroom

 

Deftone, heeft dus duidelijk prijs gevraagd bij verkeerde dealers, er zijn weinig installateurs die Elco verdelen, kennen, plaatsen !

 

 

". Ik denk ook dat die mensen de wartemverliesberekening/EPB verslag niet bekeken hebben."

=> beste optie: telefoon nemen en installateurs afbellen en vragen hoe ze een woning met 4kW warmteverlies willen/kunnen verwarmen en welke ketel ze daarvoor als optie zien.  Je kan dan al zeer snel een schiftig maken (en moet je niet raden of ze wel dan niet de warmteverliesberekening bekeken hebben). 

Wel best voor jezelf eerst uitmaken of je wel of niet een doorstromer wil; is  ook een keuze tss een goedkopere en minder zuinige optie (de 'te zware doorstromer), versus de duurdere en meer zuinige optie en meer comfortabele versie (de kleine ketel met buffer). 

Walter

Indien er warmteverliezen berekend werden van 4Kw, dan betekend dit continue verliezen bij die bepaalde buitentemperatuur. Omwille van de thermische inertie van het gebouw en van de vloerverwarming, worden deze verliezen niet continue aangevuld.

Mijn brander kan ook maar moduleren tot 4 Kw, en toch slaat die maar heel af en toe aan, juist omwille van het feit dat hij die 4Kw gemakkelijk kwijt kan in de vloerverwarming en de massa van het huis.

Je kan dus gemakkelijk een hoger vermogen in de woning inbrengen gedurende een kortere tijd, zonder dat de verwarming daarvoor altijd maar af en aanslaat.

 

bert

Neem bijvoorbeeld de Vailliant ecoTEC plus VCW 296, met een vermogen van 5,7-26,7 kW voor verwarming @50/30 en een vermogen van 30 kW voor SWW. Deze ketel kan prima toegepast worden in een woning met een warmtevraag van 4,1kW in combinatie met vloerverwarming. De vloer werkt als een warmtebuffer zodat de ketel kortere/langere tijd kan doorpruttelen op 5,7 kW.

In de tussenseizoenen heeft de woning bijvoorbeeld 0,4 kW nodig per etmaal, dus 10 kWh zodat de ketel zo'n 2 uur zal draaien, bijvoorbeeld 4x 30 minuten. In de winter is die 4,1kW nodig, dus 100 kWh per etmaal, zodat de ketel 18 uren draait, bijvoorbeeld  6x 3 uur.

Dit is inderdaad  zo. Maar ik heb toch enkele bedenkingen. Om dit vermogen weg te krijgen, heb je voldoende debiet nodig. Je vloerverwarming moet dan ook uitgelegd zijn om dit vermogen te kunnen verwerken, niet op het nodige vermogen om het huis warm te houden.

Op welk temperatuur regime ga je moeten werken om dit vermogen in je vloer te krijgen? Ga je er komen met een maximum vertrektemperatuur van 50°? Hoger kan je niet gaan, want dan bestaat het risico op oververhitting van de vloer met schade tot gevolg.

Gaat je binnentemperatuur stabiel zijn met deze werkwijze? Voldoende massa in de chappe gaat noodzakelijk zijn, ook al om voldoende te bufferen.

De meeste installateurs zullen wantrouwig staan tegenover deze  manier van werken, juist omdat het niet evident is om het systeem goed geregeld te krijgen (een konstante binnentemperatuur).

Uit de reacties hierboven kan ik opmaken dat een buffervat toch wat voordelen biedt.

Maar is dit ook nog interessant indien ik de eerste jaren nog geen zonneboiler er op aansluit? Ik heb me laten vertellen dat het eventuele 'rendement' dan teniet wordt gedaan door het opvangen van de stilstand-verlies van het water in het buffervat. Of valt zoiets nog mee?

En is een buffervat van bv 500L voldoende of ga ik best direct naar 800L (als dat nog in mijn kelder geplaatst kan worden?).

En heb ik het dan toch juist dat ALS er een buffervat is, er toch met de voorgestelde gasketels kan gewerkt worden?

Uit de reacties hierboven kan ik opmaken dat een buffervat toch wat voordelen biedt.

Maar is dit ook nog interessant indien ik de eerste jaren nog geen zonneboiler er op aansluit? Ik heb me laten vertellen dat het eventuele 'rendement' dan teniet wordt gedaan door het opvangen van de stilstand-verlies van het water in het buffervat. Of valt zoiets nog mee?

En is een buffervat van bv 500L voldoende of ga ik best direct naar 800L (als dat nog in mijn kelder geplaatst kan worden?). Een groter vat geeft wel meer 'buffer' maar kost ook weer een pak meer...

Uit de voorstudie van de EPB verslaggever (besparing+premies E-peil+korting KI) heb ik berekend dat  de investering buffervat + zonneboiler pas rendabel is na 13 jaar...Wat ik precies wat lang vind.

En heb ik het dan toch juist dat ALS er een buffervat is, er toch met de voorgestelde gasketels kan gewerkt worden?

Ingir,

 

bedoel je dan deze Vaillant ecoTEC in combinatie met een buffervat of fungeert dan de vloer als warmtebuffer?

Hoe werkt dat dan?