Minimumtemperatuur radiator?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In het gebouw waar wij een studio betrekken, heeft de gebouwbeheerder vanwege besparingen de keteltemperatuur danig verlaagd.
De radiator in de studio zelf is krachtig genoeg (4 elementen van 350x30 cm), ook de gebouw-CV-installatie is OK, want op echt koude dagen vorige winter was het meer dan warm genoeg.
Het probleem is volgens mij dat op "killige" dagen de water/keteltemperatuur gewoon te laag is om de studio te verwarmen. Met een (goedkope) oppervlaktethermometer meet ik opp.temperaturen van 32, soms maar 29°C (zie foto bijlage) ook wanneer ik in de verdeelkast op de gang ga meten (t is dus geen probleem binnen de studio).

Volgens de beheerder staat de ketel automatisch ingesteld met buitenvoeler:
buiten 15°, 12°,5°,0°,-5°, dan ketel 30°, 40°, 50°, 60°, 70° maar dat is optimistisch want vanmorgen was het nauwelijks 10° buiten, en de radiatortemperatuur gaf nog geen 30°C aan.

Vraag:
heeft iemand een idee welke de oppervlaktetemperatuur van een radiator moet zijn om minimaal te kunnen verwarmen? Of anders gezegd, welk is het minimale temperatuurverschil tussen radiator en omgeving om fatsoenlijk te kunnen opwarmen?
Bij vloerverwarming zie ik vloer/buistemperaturen van 25° a 29° C maar een radiator moet toch meer leveren? Bestaan hier formules voor? (Transexpress van Radson geeft hier geen antwoord op)

Bedankt alvast en veel gezellige warmte gewenst aan iedereen!!
Uiteraard steunen wij besparingen en terugschroeven van de gasrekening, maar 20°C halen in een studiootje is toch geen grote luxe?

Reacties

De website van Henrad heeft voor elk van hun radiatoren een spreadsheet om warmte-afgevend vermogen te berekenen ifv. afmetingen en aanvoer/afvoer/kamertemperatuur.  Hier kan je mee spelen om de benodigde delta-T te bepalen als je warmteverlies van de ruimte en dimensies van de bestaande radiatoren kent.

Bv: http://www.henradinternational.com/henrad1/premium/ -> bereken uw warmte-afgifte.

De correctiefactor op het vermogen bij 75/65/20 is (delta-T ^ n-exponent) * afmeting van de radiator,
waarbij de n-exponent specifiek is voor de radiator (geen idee hoe deze bepaald wordt, waarde is telkens ongeveer 1,3).

@bertvdeuren,

 

20 graden is zeker geen luxe...

 

Je kunt de warmteafgifte van die radiator vergroten door er continu lucht langs en doorheen te blazen (met één of meerdere ventilatoren).

Sinds wij een nieuwe ketel met buitenvoeler hebben hebben we ook hetzelfde probleem, als het buiten koud is verwarmt hij voldoende maar als het fris is verwarmt hij bijna niet. 

Een ventilator plaatsen (zoals bij een ventilo-convector) is,zoals eerder vermeld door Dirk, een mogelijke oplossing maar aangezien onze radiatoren van enige leeftijd zijn overwegen we lage-temperatuur radiatoren aan te kopen.

Misschien kan je met je verhuurder/huisbaas bespreken om de instellingen te wijzigen zodat je op frisse dagen toch voldoende temperatuur hebt ? Volgens mij bespaar je ook niet veel als je temperatuur te laag is voor een degelijke afgifte...

bedankt iedereen, voor de stevige adviezen

binnenkort is er een algemene vergadering van de eigenaars waar dit zal besproken worden,

benieuwd wat dit gaat geven...!