vernieuwing woning jaren 50: ramen, naisoleren, ventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,  ik volg het forum hier al even als gast en vind dat er best interessante oplossingen geboden worden. Daarom volgende situatie voor jullie: We wonen in een huis uit de jaren 50. Er is een grote kelder, het gelijkvloers is een dokterspraktijk, wij wonen op de eerste en de tweede verdieping. We hebben volgende situatie: Aan het interieur is al heel wat vernieuwd. Er is een bestaande ventilatie ventomatic 450/2, systeem C. Dat ding is een paar jaar terug zonder enige studie geplaatst en maakt ongelooflijk veel kabaal. De ramen aan de voorkant worden vernieuwd. De gevel wordt nadien nageïsoleerd met - hoogst waarschijnlijk - minerale wol.   Mijn vragen: We willen opnieuw houten ramen omwille van de stijl van het huis. We zoeken dus goede schrijnwerkers in het Gentse. Belangrijk is hier dat we aan een drukke weg wonen, een kwalitatieve plaatsing is dus erg belangrijk.   Ik zou een ventilatiestudie maken (kwestie van de nodige mogelijke luchtstromen te garanderen), maar hou daarbij ook rekening om de bestaande kanalen te integreren in een systeem D. Ik kan betrekkelijke eenvoudig een leiding tot op de zolder brengen en vandaar splitsen over de verschillende kamers. Dat bespaart me koude lucht die in de woonkamer binnenkomt en dat zou me bij de ramen ventilatieroosters besparen. Het huis is echter niet luchtdicht en kan met eenvoudige ingrepen ook niet luchtdicht gemaakt worden. Is het dan nuttig om die extra kost te doen?   In geval van een systeem D kan ik enkel toevoeren in de woonkamer en slaapkamers en afvoeren in de badkamer, wc, wasplaats en keuken, het is echter niet doenbaar om op dit moment ook de dokterspraktijk te betrekken. Kan ik met deze toekomstige uitbreiding rekening houden?

Reacties

P
Ik begrijp niet goed wat je vragen zijn. Voor een goede schrijnwerker start je misschien beter een andere vraagstaart of krijg je op andere fora misschien meer antwoorden.

Ventilatie d in een niet luchtdichte woning. Volg je de meeste logische wegen naar energiebesparen is systeem d veelal de laatste stap. Maar als je je schrijnwerk gaat vervangen kan je al een grote stap zetten richting luchtdichting.
Je bespaart met systeem d de energie in het gecontroleerde deel van de ventilatie. Het ongecontroleerde deel is altijd een probleem.
Systeem d geeft nog wat extra warmte comfort en eventueel geluidscomfort. Maar of dat jou de investering waard is moet je zelf bepalen.
Walter

Walter

Ik stel me inderdaad het meeste vragen rond systeem D in combinatie met een minder luchtdichte woning. Ons huis is gelegen langs een drukke weg. Dus het achterwege blijven van ventilatieroosters in de ramen zou wel aangenaam zijn en daarnaast heb ik dan ook een meer gecontroleerde toevoer in mijn slaapkamers. Dat is nu toch zeer problematisch. De problemen nu zijn dubbel:

  • Het wordt in een mum van tijd koud in de woonkamer als de lawaaierige ventilatie afzuigt in de keuken.
  • De slaapkamers worden weinig tot niet geventileerd want een open klep van de velux laat veel straatlawaai binnen, een raam open aan de achterkant en dan wordt het ijskoud naar de winter toe.

Luchtdichtheid zal beter zijn op de woonverdieping met de nieuwe ramen, met de naisolatie wordt het misschien de moeite om de huidige ventilatie die niet voldoet te vervangen door een systeem D. Ik ben een gevorderde doehetzelfver, dus ik kan die wel zelf plaatsen.

De concrete vragen:

  • Kies ik voor ramen met (dure) goede akoestisch isolerende ventilatieroosters en vervang ik de huidige ventilator door een nieuw systeem C
  • Kies ik voor ramen zonder ventilatieroosters en vervang ik de huidige ventilator door een systeem D

P

Je zegt dat uw systeem C teveel kabaal maakt, maar wenst wel de kanalen te gebruiken voor uw D??

Ik vrees dat het meeste kabaal van uw kanalen komt. Dus die zou ik toch laten (her)bekijken.

Dokterspraktijk zou ik sowieso apart houden in deze situatie; dus een apart ventilatiesysteem (D).

In uw geval zou ik ook zeker voor systeem D gaan. Niet voor de energiewinst (want die zal er wegens niet luchtdicht niet zo fel zijn; rekening houdend met het verbruik van de extra ventilator), maar vooral vanwege het geluid. De roosters in uw ramen zullen zoveel straatgeluiden doorlaten, dat het zinloos is om uw ramen perfect te plaatsen en/of geluidswerend glas te nemen.

 

Mijn mening: D met correcte dimensionering van de kanalen en ramen ZONDER roosters. De besparing op roosters kun je in de meerkost voor D steken en zal je een gigantische comfortwinst geven: veel minder lawaai + geen koudeval meer en voldoende ventilatie.

 

Voor schrijnwerker: zie PM

Het geluid lijkt ons eerder motorgeluid te zijn. Kunnen de heel korte leidingen (1m / 2m) hierin een rol spelen?

Als je met zo'n korte leidingen zit, dan zal je zelfs met het stilste apparaat moeite hebben om het "stil" te krijgen. Je moet er op zijn minst een demper kunnen tussen krijgen.