Leemmuur-isolatie vraag ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben hier aan het bestuderen hoe je uw muur kunt isoleren met een pavatex-leem combinatie, het lijkt interessant.

hoe je dat moet monteren wordt hier uitgelegd
http://www.technostuc.nl/binnenisolatie.htm

met een pavadentro en het dampwerend vlies tegen de leem die op de muur plakt.
http://www.pavatex.nl/nl/produkten/wand/pavadentro/

maar als je dat simuleert, kom je uit dat die leem nat komt te staan.
http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=0.5&mid0=…

nu vraag ik mij een paar dingen af ?
- moet je dan op de vloer, als daar liggers onder zitten bij de verdiepingen geen dampscherm voorzien en gaatje in de muur die dit water doen afvloeien ?

- spoelt die leem niet weg op de duur ? of gebeurt daar geen anaerobe vergisting, blijft dat goed schimmelvrij ? NU in feite heeft die leem zo een beetje zijn eigen vochtregulerende eigenschappen, maar toch vraag ik mij nu af, waarom beschimmelt die leem niet ? weet er dat iemand... Of beschimmelt leem wel ?

als je hetzelfde simuleert met een eurothane- G(ja weet het die damned PUR again) dan zie je daar geen condens probleem ontstaan... maar ook niet met vacuumplaten, XPS,
http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=0.5&mid0=…

met schuimglas blijft dat ook allemaal droog.
http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=0.5&mid0=…

een leembouwplaat, gipsplaat of fermacell plaat of houtwolplaat, mdf , osb, wedi , klimasan, is allemaal geen probleem
http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=0.5&mid0=…
http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=0.5&mid0=…

Reacties

Misschien kan je best je spouwmuur opvullen met SLS 20, dan is de U-waarde van de wand ook wat meer aanvaardbaar en deze isolatie kan makkelijk tegen de vocht in de winterperiode.

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?cid=gU1XNyQL&d0=0.5&mid0=4037&d1=2&mid1=4035&d2=6&mid2=4018&d3=2&mid3=4035&d4=20&mid4=748&d5=10&mid5=86&d6=20&mid6=748&bt=0&T_i=20&RH_i=50&T_e=-10&RH_e=80&outside=0

Wij hebben ook onze spouw laten vullen + gewone pavatherm (10 cm) tegen de muur (met leem)

Dit staat er nu al 4 jaar en geen enkel probleem. (zie onze fotowebsite)

Bij een volle muur moet je WEL pavadentro nemen, sommigen zeggen wel dat je dan maar best tot 6 cm pavadentro plaatst.

Paul,

Heb je het over condens in de leemlaag tussen de buitenmuur en de isolatie?

U-wert rechner gaat uit van "worst-case" scenario's. Als je goed ventileert zal er waarschijnlijk geen condens zijn in je isolatie, en dat voor alle materialen.

In de toelichting stelt U-wert recher ook dat ze de vochtregulerende werking van bvb. houtwol + leem niet kunnen simuleren, en dat hun resultaten voor vochtregulerende isolatie dus een worst case scenario weergeven.

"Das angewandte Rechenverfahren berücksichtigt nicht die kapillare Leitfähigkeit der verwendeten Materialien. Da die kapillare Leitfähigkeit eine weitere Verteilung (und damit "Verdünnung") von evtl. vorhandenem Tauwasser bewirkt, führt sie in der Regel zu einer deutlichen Entspannung des Feuchteproblems. Die vorhergesagten Durchfeuchtungsgrade sind deshalb meist zu hoch."

Lees ook de toelichting onder "Hinweise" en op http://www.u-wert.net/innendammung-mit-holzfaserdammplatten-und-lehm-ta….

Anderzijds gaat de U-wert rechner er van uit dat zowel de schuimglas als de PUR-platen volledig luchtdicht zijn (zeer hoge µ-waarde), wat in de praktijk natuurlijk niet het geval is, tenzij je tand- en groef PUR platen gebruikt die je verlijmd en dicht-taped, of tenzij je een dikke lijmlaag onder en tussen je FoamGlass platen toepast. En dan nog heb je je doorgangen.

Dus, voor houtwol-leem heb je een overschatting van het condensatierisico, voor PUR/Foamglass heb je een onderschatting van het condensatierisico. De andere platen die je vermeld isoleren niet, dus is er ook geen condensvorming.

Ik zie dat je een spouw hebt in al je berekeningen, als je die opvult is er geen probleem voor je pavadentro, en kan je zelfs goedkopere pavatherm nemen (zoals Walter ook gedaan heeft). http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?cid=tfdRxFdX&d0=0.5&mid0=4037&d1=2&mid1=4035&d2=6&mid2=4018&d3=2&mid3=4035&d4=20&mid4=748&d5=10&mid5=86&d6=20&mid6=748&bt=0&T_i=20&RH_i=50&T_e=-10&RH_e=80&outside=0

mvg

 

Rik

ik ga ervan uit dat die spouw op sommige plaatsen door de debris niet kan gevuld worden.

Bart bedoelt niet dat je dan die Pavatex of Pavadentro moet weglaten, als je de spouwvult. En hoe breder die spouw is (de mijne zijn 6 en 7cm, in 1935 dan nog!), hoe minder snel die debris zoals metselbaarden de brug slaan tussen binnen- en buitenmuur.... Een smalle spouw van 3 tot 4 daarentegen.... in dat geval is alle isolatiewinst meegenomen en ga je bij de installateur/aannemer mmoeten aandringen om die gaten niet op50cm van elkaar maar op 25 of 30 te boren zodat de spouw een betere vulling krijgt tussen eventuele debris in en een materiaal nemen dat korrelig is zoals SLS20 (silicaatkorrels) of EPS-thermoparels want dat is beter modelleerbaar rond debris en vult beter in smalle spouwen.
Is niet zo uitzonderlijk dat er van een combinatie van isolatie gebruik gemaakt wordt, een deel in de spouw en nog buiten of binnen bij-isoleren met iets anders (in jouw geval dan die Pavatex)