Zonneboiler ja of nee?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobouwers,

Wij zijn aan het twijfelen om een zonneboiler te plaatsen in onze nieuwbouw woning

Is het de moeite? graag jullie ervaringen aub.

Mvg.

Reacties

ja het is de moeite, als je het geld hebt, direct doen, een goede installtie zorgt ervoor dat je minstens 6 maanden per jaar gratis warm water hebt om te douchen, vaatwas, wasmachine, ...

 

 

In een nieuwbouw geniet je waarschijnlijk niet de voordelen van premies (volg dat de laatste tijd wat minder).

Ik zou sowieso leidingen of doorvoeren naar het dak voorzien, zodat je die eventueel later nog kunt steken.

Indien de douche boven is, zou ik niet twijfelen om een DWW te plaatsen. Deze bespaart het jaar rond 40-65% van uw warm douchewater. Investeringskost is zowat 10% van een zonneboiler, maar rendement ligt bijna even hoog.

Uiteraard kan je met een zonneboiler ook uw vaatwas en wasmachine van warm water voorzien (als die daarmee compatibel is). Alleen is de vraag of dit dan nog rendabel is zonder premies.

Trouwens verbruiken moderne vaat- en wasmachines niet veel meer, waardoor het verschil steeds kleiner wordt. Vaatwas +/- 215 kWh/j en wasmachine zo'n 190 kWh/j. Als je met zonneboiler daarop 50% zou kunnen besparen (en dat zal je nooit, gezien slechts een deel van dat verbruik naar verwarming van het water gaat), dan bespaar je nauwelijks €45/jaar. Dat is uiteraard zonder douche gerekend, maar daar bespaar je met een DWW (bijna) evenveel als met een zonneboiler.

 

Dus zonneboiler: als je puur financieel kijkt: neen, maar wel DWW. Als je ecologisch kijkt: ja/misschien, naast een DWW (want die bespaart ook in de winter). Neem je zelden/nooit een douche, maar altijd een bad, dan is een DWW niet interessant, tenzij je je gewoontes aanpast uiteraard. Voorzie in ieder geval de mogelijkheid om een DWW (aparte afvoer douche) en zonneboiler (leidingen of doorvoeren/wachtbuizen in dak voorzien) te plaatsen.

Ok bedankt! ik ga het is bekijken.

 

 

vergelijk een paar installaties, met vlakke schermen en

met aangepaste boilers, zoals bvb de

surface power

http://www.surfacepower.com/

783kwh/m2/jaar

paradigma's,

http://www.paradigma-benelux.com/zonne-energie/paradigma-aqua-plasma/

727kWh/M2/jaar

 

baxi...

http://www.baxi.co.uk/documents/solarflo-brochure.pdf

 

hier zie je een goed overzicht van rendement van verschillene systemen naast elkaar, het kan de helft schelen... in feite is het vreemd dat freya daar geen rekening mee houdt bij haar subsidie beleid...

http://content.irec.cat/web/publicacions/energia-termica/05%20-%20Gleisdorf2012.pdf

 

Paradigma Iberica-Ritter Solar CPC 45  Industrial Solar GmbH LF-11  Kingspan Renewables DF100  Narva DF30 - 300   Apricus Solar Co.Ltd APSE-30 

 

Ja het is de moeite, maar als je nieuwbouwwoning nog niet het passiefniveau benadert, dan is het geld beter besteed aan extra isolatie, of aan ramen/glas met lagere U-waarde

Tgrootste deel van het jaar maakt rendement nauwelijks uit, gezien je toch overschot aan warmte hebt. Enkel in het tussenseizoen zal het een paar graden maken. 

De ruwbouw is af nu, we hebben porotherm snelbouwblokken gebruikt 10 cm xtratherm isolatieplaten en 1.0 glas. Er komt nog 10 cm pur op de vloer en 20 cm rockwool in het dak.

je hebt in wanden muur en vloer in jouw geval overal ongeveer zelfde R-waarde, R=+/-5. Rockwool vi,d ik in zijn gamma lambda-waarden van 0,034, 0,036 en voor de deltaplaat 0,040.... Die 20cm in een dak ligt vast door de balkhoogte, daaraan kan je niets veranderen eens de ruwbouw er staat. Maar 1 type glaswol  heeft zeer gubnstige lambda=0,030: de multimax-30 van Isover... En je kan nog dikke dwarslatten (dwarsbalkjes beter gezegd) op je dakgebinte slaan om er nog meer isolatie in te krijgen.Want vooral het dak heeft de grootste warmteverliezen en wordt meestal sterker geisoleerd dan de muren of vloeren....
.
Nog voor je aan de binnenafwerking begint: voorzie reeds de leidingen naar een toekomstig boilervat voor de zonneboiler.  

En ja, die boiler is nuttig, (zie bijdrage van Robin Demey hierboven) maar bij nieuwbouw vanaf 2014 wordt die zelfs verplicht als keuze naast warmtepomp en andere zelfgeproduceerde energie en zijn er geen premies op. Die huidige hoge premie geldt voor bestaande huizen die aangesloten waren op gas- en elec-energiedistibutienet voor 2006...
Wel is er voor nieuwbouw een premie voor een zeer laag E-peil en daar kan de zonneboiler bij helpen hoe meer je beneden de E-80 zit, wordt 400 en zelfs 1000 en 1800 Euro.... plus jarenlange grondbelastingsvermindering.
Maar om laag E-peil te bereiken, is veel hoger isoleren de eerste voorwaarde en daar zou ik nog in investeren in dikkere isolatie met lagere lambda, want enkel je muurisolatie en glas ligt tot nu toe vast. Je kan de vloer dus ook dikker isoleren, of met Resolplaat (lambda= 0,021), PUR heeft maar lambda=0,028. Resolplaat moet wel tussen 2 plastiekfolies (polyethyleen bouwfolie) liggen (eronder en erboven) tegen vocht.

jij moet eens polysun downloaden en daar wat meer mee spelen

 

 

De vraag wordt hier zelfs niet gesteld hoeveel warm sanitair water ge zou nodig hebben. Ongeveer 40% van de nodige energie moet toch door een andere warmtebron geleverd worden. Laten we het zo stellen dat voor kleinverbruikers deze investering te duur is als men geen rekening zou houden met de premies. Voor grootverbruikers is de investering in elk geval voordelig.

Mee eens, zonneboilers zijn nauwelijks interessant voor een gemiddeld huishouden, eenvoudig omdat te weinig SWW gebruikt wordt. Dit ligt duidelijk anders voor grootverbruikers als hotels, zwembaden en campings die hier veel energie kunnen besparen.

Voor huishoudelijk gebruik is een zonneboiler te duur en te inefficiënt. Tijdens de zomer is er meestal overschot aan warmte die sowieso niet gebruikt kan worden, en de benutbare warmte wordt grotendeels onbenut gelaten omdat men 3 weken op vakantie is. Je kunt nog beter een paar zonnepanelen aanschaffen en die gebruiken om de teller te laten terugdraaien als je weg bent...