Resolschuim platen voor vloerisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor onze verbouwing overweeg ik resolschuim platen te gebruiken - in de plaats van XPS, op aanraden van iemand van Dialoog, omdat het beduidend beter isoleert en een lage milieu impact heeft.

Er zijn echter enkele vragen waar ik moeilijk een goed antwoord op vind:

- drukvastheid: is dit even goed als bij pakweg XPS? zo nee, moet ik me daar zorgen over maken?

- bestand tegen vocht: analoog, XPS scoort hier heel goed meen ik, resol heel wat minder? is het voldoende een folie eronder (er is *zeker* opstijgend vocht aanwezig) en erboven (vocht uit chape) te leggen? hoe werk je deze folie dan af daar waar er leidingen door komen? (Tescon Vana misschien?)

- randen: XPS is courant tand-en-groef, maar Resol is typische met rechte kanten? (of toch zeker de Kooltherm K3) Ik heb te weinig dikte om 2 lagen te leggen, dus die rechte kanten worden onderbrekingen in de isolatie - wat toch nadelig is?

- uitsparingen voor leidingen: er moeten enkele elektrische leidingen onder de platen komen, dus moeten uitsparingen gemaakt worden in de platen. Gaat dit makkelijk met Resolschuim - met mes of met bovenfrees?

Kortom: wie weet meer over dit materiaal?

Reacties

Beste,

Resolschuimplaten zijn net iets beter isolerend en milieuvriendelijker dan pur of pir platen zoals je zelf aangeeft.

Wij hebben zelf  16 cm resol gelegd als vloerisolatie.

- De drukvastheid was volgens onze architect ruim voldoende voor gewone woningen, ze is iets minder dan XPS, maar vooral de Resol is zachter dan xps, dus een klein drukpunt gaat er sneller doorheen, de platen zijn in totaliteit over hun oppervlak drukvast, maar op kleine oppervlakte niet zo. Je gaat er dus ook met mes of zaag vrij makkelijk doorheen, maar evengoed ook met fijne hakken ofzo... maar goed daar heb je dus geen last van zodra de erop chape ligt...

- Vocht: resol kan minder goed tegen vocht dan andere gekende vloerisolatiematerialen. Inpakken is de boodschap. Leg bouwfolie van minstens 2 micron en tape die goed af. Goede water- en dampdichte tape volstaat, hoeft geen (dure) proclima te zijn. Leidingdoorvoeren ook goed aftapen. Dan de resolplaten leggen, geschrankt in 2 lagen, want geen tand en groef. Nadien terug folie, goed dichten, laat folie tot aan de muren omhoog komen, dichtvouwen en tapen. Zie ook de voorschriften van bijvoorbeeld Kooltherm K3 Resol. De randen aan de wanden heb ik met (ik weet het: niet milieuvriendelijk) opgespoten met pur schuim. Zie dat er geen pur onder de platen terechtkomt als je dat doet, want dan verlies je aantal mm dekking chape. Sowieso uitzetting via kantstroken voorzien.  Kijk of je geen twee dunne lagen kan leggen, dat is beter dan één dikke.

- leidingen, normaal gebruik je een uitvlakkingschape, maar je kan ook de leidingen uitsparen, resol is virj zacht, dat is makkelijk te doen met standaard materiaal. Let op dat je de platen dan niet breekt.

Platen zijn aan de boven en onderzijde met glasvlies bekleed, dat irriteerd lichtjes, voor de rest aangenaam om te werken. Ze verpulveren wel makkelijk. Isolerend is er niet veel beter dat nog enigszins betaalbaar is.

 

Ik heb nog enkele platen van 8cm (2 volledige) en enkele stukken over, je mag die gerust hebben om kennis te maken met het materiaal of om klein stukje te leggen.

Beste JerA,

Bedankt voor je uitgebreide anwoord! Dit schept al veel meer duidelijkheid.

 

'Goede water- en dampdichte tape', kan dat bv. klassieke duct tape zijn?

 

Daarnaast: bij maken van uitsparingen wordt dat glasvlies natuurlijk doorgesneden, dit is geen probleem? (wat is de functie van dat vlies eigenlijk?)

 

Die platen interesseren me wel ja - woon je ergens in de buurt van Leuven?

 

Free

 

doorsnijden van vlies is geen probleem, is voor beschermen platen.
tape kan volgens mij een goede klassieke ducttape zijn, kijk naar de eigenschappen (houden op PE folie, damp/waterdichting,...)

zie privébericht