Helling wegwerken in vloerplaat, voor aanbrengen isolatie platen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij verbouwen een loods tot leef- en werkruimte.
De huidige vloer is grotendeels in beton gegoten, maar een stuk is in baksteentjes die afhellen aan 2% over een afstand van 6m.

Om tot 1 vlak te komen, moet die helling dus weggewerkt worden, gaande van 0 cm (!) tot ongeveer 12 cm.
De totale hoogte van de vloeropbouw is beperkt, dus wat extra isolatie is meegenomen.
Bovendien wil ik het liefst zelf kunnen doen, omdat dit een vrij kleine oppervlakte is en ik de volgende laag (isolatie platen, vermoedelijk Resol) ook zelf ga plaatsen.

Op basis van andere forum posts denk ik bv. aan:
- grootste deel met Argemix
- daar waar dikte naar 0 gaat, dikker dan de Argemix korrels, gewoon fijn zand

Is dit een goed idee, dat zelf kan uitgevoerd worden door een (redelijk ervaren) klusser?

Of zijn er andere materialen die de voorkeur genieten? (en bv. beter isoleren)

Ik dacht eerst aan bv. Fermacell egalisatie korrels, maar daarover lees ik "Maximale storthoogte: 60 mm (in woningen max. 100 mm)"... dus is 12cm veel? Lijkt me ook relatief prijzig.

Reacties

Beste,

Hoeveel vloeropbouw kan je nog hebben boven het hoogste punt van uw ondervloer?

Welke vloeropbouw kies je, en is dat met of zonder vloerverwarming?

Is de helling van 0 tot 12 cm een schuinliggend vlak dat wel effen is of is het niveauverschil onregelmatig?

Stel dat de ondervloer bijvoorbeeld redelijk effen is (enkel schuinliggend) dan kunnen hierop isolatieplaten gelegd worden.

Stel dat er geen vloerverwarming komt maar onmiddelijk op de isolatieplaten komt er chappe, dan hoeft de bovenkant van de geisoleerde vloer niet volkomen vlak te zijn.

In dat geval zou je bijvoorbeeld aan de hoogste kant kunnen beginnen met 1 of meer rijen platen van 5 cm, vervolgens 1 of meer rijen platen van 6 cm en zo verder tot je aan de andere kant eindigt met een dikte aan isolatie van 17 cm. In de rijen zelf kan je zo nodig ook nog varieren met plaatdiktes. De kleine hoogteverspringingen in de  platen zijn geen bezwaar voor het chappen.

Charel

Dag Charel,

Dank voor je antwoord!

Vloeropbouw is max 15cm. In het vlakke deel wordt dit grofweg 5cm isolatie (resol), vloerverwarming, polybeton. Het schuinliggend vlak is effen.

Je idee is interessant, maar de 'gekartelde' bovenzijde die je zo krijgt is niet compatibel met vloerverwarming, zoals je al aangaf.

Echter, het is misschien wél mogelijk om dit principe toe te passen tot net onder het niveau van de vlakke ondervloer, en dan de 'karteling' weg te werken met korrels... ?

De isolatiewaarde van die korrels is dan minder belangrijk, maar de vraag blijft: wat hiervoor best gebruiken?

Free

 

Dag Free,

Zelf heb ik met Argemix gewerkt (op zo'n 100 m²).  Is vlot verwerkbaar maar wel vrij duur (materiaalkost van Argemix en zelf doen komt quasi overeen met uitvulchappe laten leggen!).

Mijn voornaamste reden om te gaan werken met Argemix was dat ik een superkorte droogtijd (enkele dagen) wou en weinig vocht (houtskelet).  Daarvoor is het ideaal.

Ik kon er ook niet zo makkelijk aangeraken en was verplicht het per pallet (= 50 zakken) af te nemen (wat in mijn geval net goed was wat ik had maar een 5-tal zakken over die ik dan bijvoorbeeld in de oprit kon verwerken).

Heb je geen korte droogtijd nodig dan kan je zelf argex korrels en cement mixen.  Zal veel schelen in kostprijs.  De argex korrels moeten eerst gedrenkt worden in water en pas dan kan er cement worden aan toegevoegd.  Dit feit zorgt voor een langere droogtijd in vgln. met de Argemix waar de korrels voorgecementeerd zijn en toch nog droog zijn.

Het uitvlakken zelf is behoorlijk arbeidsintensief, zeker als je het de 1e keer is (zoals bij mij).  Alles staat en valt met het goed uitpassen  van het nodige niveau: dus pasdarm bovenhalen, eventueel lasers, ...

Ik had verschillede paaltjes staan met draadjes op de nodige hoogte, allemaal uitgezet met pasdarm en laser.  Vervolgens maakte ik hoopjes met reilatten erop net op de hoogte van de touwtjes.  Daarna de argemix ertussen gieten en met alu lat vlak trekken over de reilatten.

Alles samen toch zo'n 2-3 dagen uitzetten (niet full time maar meten , meten en nog eens meten) en een 4-tal dagen effectief uitvlakken en gieten.

De argex korrels zelf zullen wat prikken in je isolatieplaat maar dat is geen probleem (wel de kleinste Argemix maat nemen, niet de ruwste).

Los zand zou ik niet gebruiken, gebruik beter wat licht vochtige chappe.

Nog eens: correct peil bepalen op voorhand is cruciaal.  Maak dat je zeker genoeg over hebt voor je vloerverwarming.

Die 15cm bijvoorbeeld is toch zonder de argex uitvulling veronderstel ik?