Passieve koeling

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We finaliseren dezer dagen de bouw van ons super geisoleerd laag energie huis. We hebben vloerverwarming/parket in hele huis, verder hebben we 4 energiebronnen: geothermie (3 verticale boringen) met Weishaupt warmtepomp, een zonneboiler, een Spartherm houtoven die tot 10kw energie produceert via interne pomp voor de vloerverwarming en tenslotte ook gewone electrische verwarming ( die weliswaar uitgeschakeld is - enkel voor noodgevallen). Onze installateur heeft een offerte opgeleverd voor passieve koeling van ons huis. De prijs van de extra passief koelingsmodule installatie op onze reeds geïnstalleerde hogervernoemde verwarmings installatie - merk Weishaupt is......17000 euro betw inbegrepen. Oef ! Had me niet aan zoveel verwacht Ik heb kantoor aan huis en het redelijk koel houden in de zomer lijkt me een mooi idee. Maar 17000 euro doet me twijfelen om uiteindelijk het max 4 of 5 graden frisser te krijgen Ik ben op zoek naar personen die zo een passieve koeling hebben en zou graag hun ervaringen willen kennen. Is dat inderdaad de moeite waard of is het gewoon zwijneduur ? Brengt passieve koeling veel genot ? Aller ervaringen en suggesties zijn welkom

Reacties

Charel, ik vind het concept LEW en passief woning ook niet zo makkelijk hoor. Op dit forum is een enorme techniciteit aanwezig die zeer leerrijk is. Ik heb echter tot eigen scha en schande geleerd dat elke architect ook niet noodzakelijk iets kent van de ingezette technieken. Het zijn nog allemaal relatief nieuwe technieken. Daarenboven heeft ieder mens zijn eigen achtergrond en kennisniveau. Ik geloof echter dat een forum zoals het deze zeer leerrijk is, maar het is na tuurlijk wel zo dat de dagelijkse sparring partner ( architect, aannemer) in deze een cruciale rol speelt. Ikzelf heb weliswaar ervaring in het renoveren van stadsappartementen, maar deze ervaring is toch van een heel ander niveau gebleken. Als ik opnieuw moest beginnen met mijn huidig kennisniveau, zou ik een architect selecteren op hele andere criteria. Ik had ook wel de balans van de aannemer bekeken en vastgesteld dat er geen " fond" of kapitaal in zijn firma zat (geen winst) en had hem op basis hiervan al niet moeten selecteren voor een dergelijk project. Op dit moment hopen we enkel om de werf te finaliseren en zo snel mogelijk de pagina te kunnen omdraaien. 

Robin,  is onjuist. We hebben de architect in deze aangestuurd. 

15 Kw warmte of koude?  wanr dat lijkt me fors voor een super geïsoleerde woning.

Yannick, dank je wel voor je reactie. De vooropgestelde temperaturen van 18 en 20 graden in de zeer summiere studie gaven inderdaad temperaturen aan op basis van vloerverwarming in alle kamers en overzl met parket ( behalve badkamers, toiletten en keuken)

Euh, ik dacht dat ik al meerdere keren aangegeven heb dat ik die 17K voor kamergestuurde passieve koeling op onze WP NIET ga installeren, ben niet gek hoor

 

 

Ik denk dat ge reeds genoeg investeringen gedaan hebt. Ik zou ermee stoppen en afwachten.

 

Op één punt kan ik  brother Paul gelijk geven: indien het werkelijk te warm zou worden in uw bureau, is de simpelste oplossing daar een beperkte dubbele eenheid te zetten met een lucht-lucht airco. Ge zult echter zien dat ge die niet veel nodig gaat hebben. En eveneens dat het verbruik van zulke airco goed meevalt. Als ge deze regelt op één of twee graden minder dan de temperatuur van de muren werkt dit perfect. Hoe kan men weten welke deze temperatuur wel is? Gewoonlijk is dat de omgevingstemperatuur na een nachtelijke afkoeling.

 

Door het systeem D verspreidt deze koelte zich ook enigszins doorheen het huis.