PE-afvoerbuizen versus PVC

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kan iemand me eens de voor- en nadelen van PVC-afvoerbuizen versus zwarte PE vertellen? Ik liet me wijsmaken dat PE duurder is, maar ook sterker en milieuvriendelijker.

Hoeveel duurder? In hoeverre idd sterker en beter voor het milieu?

Waar vind ik een verdeler van PE-buizen in West-Vlaanderen die alle diameters heeft van 4 cm tot 11 cm, alle verbindingsstukken, bochten enz.

Reacties

Beste,

Naast PVC en PE heb je ook nog PP.

PE en PP lijken hetzelfde, PE wordt normaal gelast, je hebt er speciaal gereedschap voor nodig.

PP is van gelijkaardige kwaliteit als PE maar is veel gemakkelijker te verwerken en te gebruiken. Hiervoor heb je alle mogelijke hulpstukken met rubber verbindingsringen.

PE en PP zijn bestand tegen heet water en tegen praktisch alle chemische producten. Als je met pvc werkt dan moet je voor heetwaterafvoeren (vaatwas, wasmachine) eigenlijk de zwaardere, dikwandige uitvoering kiezen.

PE en PP zijn ook veel slagvaster dan PVC.

Zonder meteen de juiste prijsverschillen te kennen: PE is het duurste, gevolgd door PE en dan PVC dat naargelang de kwaliteit een stuk goedkoper is.

Als je echter het totaal prijsverschil voor één woning bekijkt dan is dat in verhouding tot de kostprijs van de gehele sanitaire installatie een peulschil. Ik kies altijd voor PP.

 

Bedankt voor de reactie, Charel. Ken je toevallig firma's die dit te koop aanbieden in West-Vlaanderen?

Sorry, dat is te ver van mijn bed.

Maar de meeste groothandels in sanitair verkopen dat. Ook handelaars in bouwspecialiteiten.

Charel

Deschacht plastics heeft een groot gamme PE.

Wel prijzig.  Catalogus staat online.

Voor de sterkte moet je nu niet kiezen voor PP of PE. PVC is ruimschoots voldoende voor afvoerbuizen, tenzij in industriële toepassingen. Een vaatwas gaat meestal niet hoger dan 70°C en het gaat dan om max. een 10-tal liter. Zelfs bij een afwasmachine zijn de hoeveelheden en temperaturen niet van die aard dat PVC ervan zal afzien.

 

Enkel voor het aspect ecologie zou je een alternatief voor PVC kunnen overwegen.

filialen van VAM verdelen deze ook

groothandel zoals Deschacht hierboven vermeld

...

 

PE gelast is vb heel goed in de kelder onder plafond, 101% waterdicht voor jaren

PE en PP zijn ook veel slagvaster dan PVC

en zoals je opmekrt de "C" in PVC is niet zo fijn voor het milieu

 

 

PVC laad ook véél sneller aan, een PE of PPc buizen blijven ook na tientallen jaren quasi proper.  dat is een belangrijk voordeel.  en ik meen dat ze zijn ook niet UV en IR gevoelig zijn.

ik zelf gebruik al vele jaren PE buizen (iets goedkoper dan PPc) en PPc hulpstukken, zo wordt het hele verhaal iets goedkoper en toch nog ecologisch verantwoord.

Begrijp ik het goed dat je voor een eerlijke prijsvergelijking bij PE eigenlijk manuren moet bijtellen, terwijl de beginnende doe-het-zelver gewoon zelf met PP aan de slag kan? Dan lijkt PP me inderdaad de interessantste optie als je PVC wil vermijden.

Waarom moet PE zo nodig gelast worden i.p.v. verbindingsstukken te gebruiken?

waar heb jij PE hulpstukken gevonden met rubberen dichting?

 

Nergens. Vandaar mijn interesse in wat PE zo verschillend maakt in dat aspect t.o.v. PVC en PP.

als je dat nu verlijmt blijft dat niet dicht ?

PE of PP (PPC) kan je in tegenstelling tot PVC niet lijmen!

PP is een systeem waarbij de fabrikanten er voor hebben gekozen om hiervoor ook hulpstukken met rubber dichtingen te voorzien.

PE is een systeem waarbij de fabrikant (vooral Geberit) er voor heeft gekozen om dit te voorzien met hulpstukken die moeten gelast worden. Blijkbaar zouden er ondertussen ook hulpstukken met rubber dichting voor bestaan, in ieder geval passen ook de hulpstukken van PP hier op.