Warmtepomp - badkamer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De temperatuur in mijn badkamer is dezelfde als deze in de living. Ik had graag de temperatuur in de badkamer verhoogd zonder al teveel kosten. Ik heb de verschillende vloerverwarming circuits reeds gesmoord zodat er meer circulatie is in de badkamer en dus bijgevolg meer warmteafgifte.De badkamer is uitgerust met wand- en vloerverwarming. Badkamer wordt ook geventileerd door middel van C+ van renson. Alle verdiepen zijn geïsoleerd zowel op de grond als in het plafond. Heb ook reeds een rolluik voor velux geïnstalleerd zodat er niet al de groot verlies is langs daar. Voor de rest heb ik ook al een rolgordijn gemonteerd voor raampje.
badkamer is noordwest georiënteerd.
Graag een aantal suggesties hoe ik de temperatuur kan verhogen zonder de temperatuur op de warmtepomp te verhogen.

Reacties

  • IR panel , of elektrisch bijstoken een paar graden als je in de badkamer zit, eventueel met klokje, is uiteindelijk maar een paar graden, meer moet dat niet zijn.
  • thermostaatkranen zetten op uw collectoren van uw vloerverwarming en zo bijregelen (ik zou eerlijk gezegd mijn kranen niet smoren... goed voor uw pomp rapper te doen verslijten bij wijze van spreken, in elk geval die sturing breng je toch ergens in de war, je wijkt af van het optimum.
  • circuit splitsen badkamer/living en apart sturen naar uw badkamer
  • ramen open zetten in de living en zo zorgen dat het kouder komt in de living, en dan stookt uw installatie harder
  • radiator vergroten in badkamer
  • of radiator bijzetten als je geen radiator hebt, kun je eventueel van de collector water tappen
  • of radiator met ventilatorke meer warmte doen afgeven
  • of radiatorke vullen met water van uw boilervat aan 60°, moet dan gezellig warm worden 

nog suggesties nodig ?

Is de ventilatie niet de boosdoenert? In de badkamer wordt er immers afgezogen, waardoor extra toegevoegde warmte onmiddellijk verdwijnt naar buiten. De badkamer krijgt daardoor ook voortdurend lucht die dezelfde temperatuur heeft als de rest van de woning.

Als je de rest van de circuits smoort, kan je eventueel de stooklijn iets verhogen waardoor de badkamer ook wat warmer zou moeten worden.

Ben je zeker dat de muurverwarming goed werkt?

In een badkamer is het probleem met vloerverwarming, dat de vloeroppervlakte beperkt is, ook al omdat een deel wordt ingenomen door bad en douche.

 

Heb je een warmteverlies berekening?
Enig idee hoeveel meer vermogen je nodig hebt/m2 voor de badkamer?
Zoals Delacroix al zegt is het debiet van de ventilatie een eventuele grote boosdoener om het in de badkamer warmer te krijgen. Wij hebben hier thuis de badkamer geïsoleerd van de rest van de woning om eenvoudiger een hogere temperatuur te houden in de badkamer. Maar we meten de temperatuur er niet. Het is eigenlijk al overal in huis warm genoeg om zowat naakt rond te lopen. Ik heb eigenlijk geen idee of het in de badkamer echt warmer is. Wel dat na douchen of baden het er tijdelijk warmer is.

Nog wat wilde ideeën bij de eerder vermelde;
Een aparte leiding van de wp naar de badkamer en zo de bestaande collector bypasses; zodoende krijg je misschien meer debiet naar de badkamer.
Een extra aftakking aan de collector naar een radiator

Zoals eerder vermeld:werkt de wandverwarming correct?:

Wij hebben dezelfde situatie, maar vinden dat niet erg.

De douche is een cabine, de badkamer klein.

Dus douchen = onmiddellijk warm en geen tocht.

Een bad = na 15 minuten is de badkamer gezellig warm.

 

Dus als je echt een warme badkamer wil, zou ik durven suggereren dat een electrisch stralingelement (infrarood of zo een plat paneel) het efficientste is. Tenzij je een echt grote badkamer hebt.

In de winter, wanneer het echt vriest, wordt de badkamer wel merkbaar warmer dan de andere ruimtes, maar natuurlijk niet in de tussenseizoenen.

Je kan eens een dag de ventilatie in de badkamer afzetten en zien of temperatuur dan hoger wordt. Dit maar om eens te zien hoe veel invloed de ventilatie heeft op de temperatuur.
Hoe hoog is de temperatuur nu?

Langs de andere kant moet je je eventueel niet schamen de stooklijn te verhogen. Er is immers altijd een stooklijn waarbij je alles warm krijgt maar niet de badkamer. Maar het natuurlijk jammer als je ruimtes moet smoren.
Een alternatief is misschien nog spelen met het debiet: een algemeen hoger debiet zorgt misschien voor meer energie naar de badkamer. Ken je je huidig totaal debiet of het verschil in retour en vertrek temperatuur van de wp?
Walter

Volledig eens met Yannick. Ik ben zeker geen voorstander van Elektrisch verwarmen. Maar 2-4 keer per dag (afhankelijk van aantal bewoners) een kwartiertje elektrisch bijstoken in de winter zal het verschil niet maken.

 

Uw badkamer permanent warmer stoken zal ettelijke kWh meer kosten dan met een elektrisch kacheltje bijstoken. Dat hebben al meer mensen kunnen ondervinden.

 

Dus: wens je echt extra warmte gedurende een paar koude wintermaanden (november, december, januari, februari)? Koop een straalkacheltje of IR-paneel, maar geen zo'n warmeluchtblazertje: met zo'n straler voel je de warmte, zelfs als je nat uit de douche komt, met zo'n blazertje voelt het koud aan bij het uit bad/douche komen.

Nog een tip:

droog je haar met de haardroger vóór het bad of douche ;-)

Grapje dus, maar 5 minuutjes met een haardroger en de badkamer is naar mijn gevoel snikheet.

 

 

Robin,

 

In dit geval kan ik u gelijk geven. Met een systeem C+ zou deze warmte toch maar snel mee naar buiten gaan.

Met het systeem D vind ik ons warmeluchtblazertrje comfortabeler dan de stralingswarmte die we nog van vroeger kennen. Ge krijgt geen koude maar wel warme lucht op u, en deze opwarming gaat zeer snel. En ze blijft binnen het systeem, want door de wtw gaat ze niet verloren.

 

En ja, als de haardroger werkt wordt het te warm in de badkamer, en moeten we de deur openzetten.

Ik heb geen warmteverlies berekening. Maar als ik zo een beetje rondkijk op het net dan valt het mij op dat toch in veel gevallen de boosdoener de ventilatie is.

Het totaal debiet retour/aankomst van WP ken ik niet. Heb stooklijn verhoogd en ventilatie op timer gezet (enkel 's nachts). Ventilatie moet draaien want anders heb ik vocht op raam en vensterbank.

Ik ga is informeren of circuits boven en onder autonoom van elkaar kunnen functioneren. Heb hier wel mijn bedenking bij gezien ik dan 2 pompen heb die draaien wat weer een deel van het voordeel van een WP teniet doet.

 

Een warmeluchtblazertje is enkel maar comfortabel als je droog bent. Als je net uit de douche komt, dan voelt die warme lucht (zelfs al is het 2000W) nog steeds koud aan. Dat duurt uiteraard niet zo lang (tot je droog bent), maar is niet echt aangenaam vind ik. Heb het zelf zo'n 20 jaar ondervonden, tot we eens een straalkacheltje hadden.

We gingen van een relatief warme badkamer (standaard zo'n 20°C) met warmeluchtblazertje naar een koude badkamer met straalkacheltje. Comfort was groter in het 2e.

Nu in ons PH hebben we nog geen extra verwarming nodig gehad in de badkamer.

zet gewoon een zwaardere radiator...

of zet daar een booster op

http://www.jaga.nl/product/dynamic-boost-effect

Het gaat hier wel degelijk om vloerverwarming, ik zie niet in hoe je daar een zwaardere radiator op kan zetten ?

Met wat creativiteit kan alles natuurlijk.

Die link verwijst naar convectoren, niet naar radiatoren.