Passieve koeling

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We finaliseren dezer dagen de bouw van ons super geisoleerd laag energie huis. We hebben vloerverwarming/parket in hele huis, verder hebben we 4 energiebronnen: geothermie (3 verticale boringen) met Weishaupt warmtepomp, een zonneboiler, een Spartherm houtoven die tot 10kw energie produceert via interne pomp voor de vloerverwarming en tenslotte ook gewone electrische verwarming ( die weliswaar uitgeschakeld is - enkel voor noodgevallen). Onze installateur heeft een offerte opgeleverd voor passieve koeling van ons huis. De prijs van de extra passief koelingsmodule installatie op onze reeds geïnstalleerde hogervernoemde verwarmings installatie - merk Weishaupt is......17000 euro betw inbegrepen. Oef ! Had me niet aan zoveel verwacht Ik heb kantoor aan huis en het redelijk koel houden in de zomer lijkt me een mooi idee. Maar 17000 euro doet me twijfelen om uiteindelijk het max 4 of 5 graden frisser te krijgen Ik ben op zoek naar personen die zo een passieve koeling hebben en zou graag hun ervaringen willen kennen. Is dat inderdaad de moeite waard of is het gewoon zwijneduur ? Brengt passieve koeling veel genot ? Aller ervaringen en suggesties zijn welkom

Reacties

de vraag is eerst: hoeveel koeling heb je nodig?

Hoe groot is de opwarmvermogen; wat kan je passieve koeling daartegen over zetten?

Walter

ps: 4à5 graden frisser: in je goed geisoleerde woning is dat dan 20°C: dat is dus wel zeer koud.

Walter

factor 10 te veel vergeleken met de concurentie, tipfout?

zo'n 15 kw

neen hoor, ze vragen 17000€

15kw te veel zonneschijn in de zomer?  Als je idd 15kW aan koelvermogen nodig hebt kost je dat veel... of bedoelde nodig verwarmingsvermogen in de winter?

Mijn warmtepomp met vv en  horizontale collector voor 200m2 woning koste ooit maar 12.000 euro alles samen (wel vv zelf leggen).  'passief koelen': is een soort bypass op je grond collector naar de vv en een sturing. Als het goed is zit de sturing in de warmtepomp, kost het alleen de bypass; een 2.000 Euro.  

hoe groot is die woning in opp?

mijn reactie: als dat idd 17.000 Euro moet kosten voor een woning van normale grootte: ik zou hem 1 kans geven voor een correctie uit te voeren op de offerte. Indien dat niet gaat, zou ik alles opzeggen wat je bij die man besteld heb.

Walter

maar belangrijkste blijft: waarom heb je koelvermogen nodig en hoeveel?  Weet je dat niet dan is het sowieso zonde van het geld.

Walter

17000 voor enkel de passieve koeling, hoeveel kost de rest van uw systeem dan wel? En dat voor een super geïsoleerd huis?

 

Als je met een warmtepomp werkt dan heb je toch enkel een by-pass nodig die het koele water uit de grond al dan niet via een warmtewisselaar door uw vloerverwarming laat lopen? Ik heb in der tijd ook een offerte gevraagd voor een WP met passieve koeling, meerprijs 532 Euro.

 

Zoek u een andere installateur zou ik zeggen.

 

 

hier stellen zich toch verschillende vragen.

Passieve koeling van 15 kW voor 17.000 euro. Gaat het hier niet over actieve koeling? Weet dan dat ge hiervoor strafpunten krijgt in het E-peil.

 

Als ge deze actieve koeling nodig zou hebben voor uw bureau, en hiervoor E-strafpunten wilt aanvaardenn, kunt ge beter een kleine lucht-lucht warmtepomp in uw bureau zetten. Deze zal ten slotte niet veel werk hebben en helemaal niet duur zijn.

 

Ge zijt toch wel uiterst goed voorzien voor uw warmteopwekking, en dit voor een laagenergiehuis.

 

Van de andere kant, als ge in de winter een goed rendement wilt hebben met uw drie boorgaten, kan het nooit kwaad daar in de zomper warmte in te pompen en koude uit te trekken.

Heb deze ochtend de technici gesproken op de werf teneinde te begriipen hoe hun firma aan een dergelijk bedrag komt. Het is nu duidelijker. In feite komt het erop neer dat ze op een heel pak punten moeten snijden in de bestaande configuratie. Ze hebben me dat punt voor punt uitgelegd. Daarenboven (en dat zit nog niet in hun offerte van 17000€) moeten de thermostaten een vijfkabelige aansluiting hebben...en moeten de bestaande kabels vervangen worden. Ook de pompjes die de circuits per kamer regelen moeten aangepast worden etc....bref, het ziet er naar uit dat het 25000€ gaat kosten. In Luxemburgse frank is dat 1 miljoen ! Dat is dus een showstopper. Einde verhaal

Het punt in deze is dat er blijkbaar onvoldoende gecommuniceerd is toen we de firma Barthel aan het werk zetten. Deze Luxemburgse firma wordt bemand door Duitsers en onze architect komt uit Belgisch Luxemburg...spreken niet dezelfde taal. Ikzelf heb de fout gemaakt dat ik weliswaar al voor twee jaar over passieve koeling had gesproken, maar niet gemerkt heb dat het niet deel uitmaakte van hun aanbieding (zoals gewoonlijk bij Duitsers: zeer gedetailleerd uitgeschreven ) en dus kan enkel lastig op mezelf zijn. 

Indien we (architect, ikzelf en firma Barthel) beter gecommuniceerd hadden, dan hadden we dit van den beginne kunnen incapsuleren.

Vraag is wat nu ? Enerzijds is het huis supergeisoleerd en dat moet toch ook de warmte buitenhouden. Verder hebben we een mechanische ventilatie (systeem D). Aansluitingen zijn voorzien op de zolder om daarop eventueel een verwarming aan te sluiten...en dus misschien ook een koeling. Nadeel is dan wel dat je OVERAL kouden lucht zal hebben blazen en dat je het niet per kamer kan regelen.

Ik ga eens prijs vragen voor een dergelijke oplossingen dan misschien ook eens wachten tot na volgende zomer...dan weet ik hoe het allemaal wel of niet meevalt

Bedankt om mee te denken

ik volg je verhaal niet zo goed; je vertelt over een goed geisoleerde woning.  'Normaal' ga je dan zeer goed berekenen wat warmteverliezen zijn en wat hoe groot de zomerse warmtewinsten zijn;  Dan weet je of er risico is op oververhitting.

Ik zou dus eerst vraag laten beantwoorden hoe groot dat risico is. 

Hoe groot is je woning nu?

Walter

ivm passieve koeling

- je kunt screen leggen op uw ramen kost misschien 1K

- je kunt luifel verlengen met PV, is dan een twee in één oplossing

- je kunt ramen openzetten om te verluchten en af te koelen wist je dat ?

- je kunt koelen met uw ventilatie bypass, dat zit daar toch ook op, stel u voor die ventilatie helpt uw hoofd fris te houden

-je kunt gewoon zelfs een warmtepomp op uw vloerverwarming zetten, maar dan een meterke op de vloer die voorkomt dat uw vloer zeiknat wordt

dus ik weet eigenlijk niet waarom je bij godsnaam nog zou streven om 17K te betalen

Waarom zo neerbuigend?

Uit uw antwoorden zou ik kunnen afleiden dat ge de originele tekst niet eens goed gelezen hebt.

Waarom dan zo neerbuigend?

Ik weet eigenlijk niet waar u neerbuigendheid detecteert hoor ?

ik versta absoluut niet dat je een installatie doet, en dat iemand dannog afkomt met een supplement van 17K voor een airco die basiskostprijs aanleunt tussen de 2-5K. Die aannemer zou van mij kunnen vliegen. Alles on hold, en discussie van 0 herstarten. En of de architect verantwoordelijk is of niet, je moet geen peperdure oplossing hebben als enige oplossing dat is zever.

Ik zou ook niet weten waarom je uberhaupt uw huis zit te isoleren tot passiefniveau dat je amper met een kaars of zeg met 3kW gans uw huis kunt verwarmen, en dat je dan 15kW nodig hebt om dat huis af te koelen?? Het lijkt de omgekeerde wereld. Normaal als je passief isoleert kun je ook passief koelen, en is die koeling proportioneel lichter

 

En los van het feit of die aannemer nu gelijk heeft of niet, 15.000euro is een jaarloon voor de meeste mensen, en 15.000euro is 3 maand brutoloon van een werknemer. Dus wat die aannemer vertelt is ik heb bvb 5.000euro materiaal en nog 2 maand full time werk aan uw dossier ? Beeld u dan in dat ze daar met 2 man, 20 dagen werken aan die upgrade ?

 

ik zou eerst enkele installateurs vragen voor een offerte, ik heb de indruk dat je een koud oor wordt aangenaaid...

Er is een groot verschil tussen een kantoorfunctie (gebruik overdag,continue interne warmtelasten, hogere eisen ivm productiviteit en ontvangen van klanten) en een woongedeelte (overdag minder in gebruik, minder interne lasten, minder hoge eisen).

Een woning moet je in principe niet gaan koelen, maar dat hangt sterk van het ontwerp af. Te grote ramen en te weinig zonwering is een slechte combinatie.

In je kantoor zit je met hogere interne lasten (naargelang het type kantoor) en je wilt het daar gewoon frisser hebben om comfortabel te kunnen werken, dus daar zou je in principe iets van koeling kunnen voorzien, ook al is het voor die paar warme dagen/weken per jaar.

Je moet ook eerst eens je koelstrategie bekijken. In de woning: zon tegen houden en eventueel 's nachts ramen openzetten tov elkaar op verschillende verdiepingen.

In je kantoor hangt het af van de warmtelasten per m². Er is een groot verschil tussen een ruim kantoor voor één persoon met een laptop of een minder ruim kantoor waar twee, drie man zit met desktops en 10W/m² aan continue verlichting. Ook daar moet je dan nog de zon weren, maar vaak is dat niet genoeg. Kan je dan 's nachts ramen open zetten, of is dat wegens inbraakgevoeligheid helemaal niet mogelijk ? In dat geval is de kans groot dat je warmte blijft 'opstapelen' en dat je kantoor te warm wordt zonder koeling.

Als je heel het gebouw  op één ventilatiesysteem zet, heb je ook weinig flexibiliteit en kan je het  kantoor ook niet apart koelen los van de woning, dus echt effectief is dat ook niet.

Als je niet weet hoeveel je moet koelen (kW)  en  hoeveel dagen (kWh) kan je moeilijk beslissen of je voor 17.000 € die koeling uit je grond wil halen of dat je beter een kleine lucht/lucht warmtepomp zet. Het kan ook zijn dat het fris genoeg is met het huidige ontwerp. Who knows ? Een warmteverliesberekening wordt nu gelukkig wel eens af en toe gemaakt, maar je kan hetzelfde laten doen voor je zomerseizoen.

Geert Bellens

 

 

 

Bedankt voor reacties.

De passieve koeling zoals initieel voorgesteld door installateur is veel duurder (dan ze zelf dachten) omdat ze op bestaande installatie moeten insnijden op verschillende punten. Zoals hier reeds aangegeven, wordt die offerte van 17K zelfs niet in overweging genomen.

We hebben inmiddels een goedkoper alternatief met hun besproken, zijnde een module bovenop de mechanische ventilatie te installeren. Deze wordt electrisch aangedreven. Stoort niet als het maar voor een paar weken is. Probleem is dat deze module bovenop bestaande installatie moet komen. Deze staat op de zolder...en daar is geen plaats meer bovenop. Dus dat is ook geen oplossing

Ik ben eigenlijk wel tevreden van het tot nu toe geleverde werk door onze verwarmingsinstallateur. Ik ga ook verder met hun gaan, maar een goede oplossing moet uitgewerkt worden (indien mogelijk). Ik heb nu nu gevraagd om te kijken met Weishaupt of ze geen passieve koeling kunnen bouwen die niet per kamer regelbaar is. Ik bedoel, dan moeten de stroomkabel niet van 3 naar 5 aderig vernaderd worden, dan moeten er geen andere thermostaten komen, dan moeten de 10 tallen kleine motortjes die per circuit geinstalleerd werden, niet afgebouwd en vervangen worden..etc Gewoon een lineaire oplossing waarbij de totaliteit van het huis afgekoeld wordt (ipv per kamer in hun 17K voorstel). Dit wordt volgende week met Weishaupt besproken en indien mogelijk zal een offerte gemaakt worden. Moet noodzakelijk veel goedkoper zijn.

Mijn vrouw en ikzelf werken vanuit ons huis (quasi 300m²) en daarom dat ik passieve koeling welk een goed idee vind (als het betaalbaar is). Je hebt ook geen compressor kosten, enkel kosten voor de circulatie van de geothermie. Verder heb je ook niet de nadelen van de klassieke airco (lawaai, droge lucht, plaats innemend, etc...) is een mooie oplossing.

En nu maar hopen dat onze installateur met een nieuwe oplossing voor de dag komt

@ brother paul: we wonen op het platteland in Luxemburg...met veel koeien volledig rondom ons. Prachtig landeschap, maar door de vlaaien van deze dieren hebben we vanaf juli tot nu in november zéér veel vliegen (massa's) en daarom dat gewoon de ruiten openzetten geen alternatief is.

Verder hebben we aan de achterkant (pas zuid - op heuvel) overal sunscreens geinstalleerd. Dat gaat veel helpen. De tuin is nog niet aangelegd, maar bomen kunnen ook wonderen doen , dunkt me. 

 

Passieve koeling via geothermie lost niets van de nadelen van airco op.

Klassieke airco heeft nadelen, waarom ? Omdat men een slecht ontwerp probeert op te lossen met techniek. Als je koude lucht inblaast op te lage temperaturen, met te hoge debieten, om een warm gebouw af te koelen, dan vraag je gewoon om comfortproblemen.

Je kan perfect comfortabel koelen met een klassieke airco, als je maar eerst zo veel mogelijk je koellast verlaagt. Nog interessanter is het natuurlijk als je via strlaingskoeling kan werken (koelplafond ed)

Jouw eventuele passieve koeling is natuurlijk interessant omdat je die uit je geothermie kan halen (en zo kan je je bodem ook een stuk terug opwarmen), maar als je die gewoon via je ventilatie gaat verdelen, dan spreek je over topkoeling. En dat is niet te vergelijken met klassieke airco. Je koelt gewoon je hygienisch debiet een aantal graden. Dan moet je wel zeker zijn dat dit vermogen voldoende is voor het comfort dat je wil bereiken. In de EPB rekent met meestal met de minimale debieten voor kantoren en daar kan je niet echt veel vermogen mee transporteren. Enkel interessant als je ook je koellast al gereduceerd hebt.

en hoe haalt de ventilatie D die vlaaiegeur weg ? 

nu ik begrijp nu wat je bedoelt, je wilt dus gewoon een geothermische lus op uw ventilatie bijzetten die zo uw lucht voorverwarmt of voorkoelt; Ik wist niet dat dit 17K kost, volgens mij is zo'n WW en een Lus nu precies niet zo peperduur

 

Nu als je inderdaad niet op voorhand concipieert zit je wel met een probleem, daarom ook altijd goed nadenken en opties openhouden zou ik zeggen,maa rje zou verwachten van een goeie architect dat ze daar op voorhand aan denken... maar ja. Dus dan blijft er gewoondomweg airco over.of nachtventilatie, zomerbypass en andere configuraties

Een supergeïsoleerde woning van 230m² met een warmtevraag van 16,7 kW... nu begrijp ik ook de hoge kosten voor de passieve koeling.

het vliegenprobleem kennen wij ook: onze oplossing om toch van de gratis nachtkoeling kunnen gebruik te maken: vliegeramen (voor 2000 EUR kom je al een heel eind) De 'landelijke geur' helaas daar hebben we geen oplossing voor.

ik zou verbruik al niet willen betalen

maar het verhaal ramelt aan alle kanten, in kantoor een paar graden koelen en dan paar regels verder, pompje voor iedere ruimte aanpassen, ...

 

en "super goed geïsoleerd laag energie huis" ... versta ik wat anders onder.

 

Vroeger stond "passieve koeling" of ook "natuurlijke koeling" voor het plaatsen van een warmtewisselaar in bypass over de warmtepomp, een koelfunctie van de WP waarbij de compressor niet werkt, geen arbeid levert, en via dezelfde bron en verwarmingslichamen. De calorieën werden via het verwarmingssysteem (meestal de vloerverwarming) uit de leefruimte onttrokken en zonder warmtepompwerking (door een "passieve" warmtewisselaar) afgegeven aan de geothermische bron, dezelfde die in de winter instaat voor het onttrekken van de calorieën. Een soort stralingskoeling.

Is die benaming ondertussen overgenomen door allerlei andere installaties?

15 kW verwarmingsvraag veronderstelt toch niet sowieso 15 kW nodig koelvermogen?

Als de (geothermische)bron en vloerverwarming iets groter zijn door de grotere verwarmingsvraag, dan wordt enkel de warmtewisselaar die in bypass over de WP komt iets groter, maar de prijs x 10 of x 20?

Als elke kamer met een thermostaat (en bijbehorende servokraan) aangestuurd moet kunnen worden om elke kamer appart te regelen zitten we inderdaad in een ander scenario.

Dezelfde geothermische bron zou kunnen gebruikt worden om ook de BWW op aan te sluiten, koelt en ontvochtigt de inkomende lucht en verlegt zo weer het dauwpunt. 

Bij die "lineaire" oplossing zou de prijs toch aanzienlijk moeten dalen, enkel de kranen voor de badkamer(s) in de zomer misschien handmatig dichtdraien, koude vloer is daar soms minder welkom.

 

Ik dacht dat screens eerder 500 à 1000 euro / stuk kosten (incl motor en plaatsing).

 

Met excuses Celsius maar ik snap uw verhaal totaal niet.

Als je spreekt van een super goed geisoleerde lage energie woning dan denk ik aan een bijna-passiefwoning.

Maar als ik dan de opsomming zie van allerhande dure verwarmingssystemen met wat daar verder nog rondhangt. En dan zou je nog eens extra installatiekosten en verbruikskosten moeten rekenen voor koeling?

Een passiefhuis betekent in principe geen verwarmingsinstallatie (desnoods een zeer minimale) en geen koelingsinstallatie. Uw concept staat daar zeer ver vandaan. Iets klopt er niet.

Charel

celcius,

met wat je vertelt lijkt het niet dat je een 'super geisoleerd laag energie huis' gebouwd hebt.  Voor de 300m2, 15kW warmtepomp is toch minstens het dubbele vermogen wat  ik vind dat een goed geisoleerd huis nodig heeft (zelfs in Luxemburg).  Een passiefhuis bv zou ongeveer met een 4kW verwarming toekomen voor de 300m2.  Dus ofwel gebruikt iemand (je architect?) de benaming goed geisoleerd verkeerd, ofwel heeft iemand de verwarmingsbehoeften verkeerd berekend. 

Merk  nog op dat in een goed geisoleerd huis, thermostaten weinig bijdragen aan de verwarming.  De temperatuursverschillen zijn zo klein tss de ruimtes dat die veelal weinig bijdragen tot de stuurbaarheid van de verwarming.  Je krijgt dan alleen maar een duurdere installatie. 

Ik denk dat je zowat alle goede tips gehad hebt voor je koeling.  De belangrijkste is de behoefte juist laten uitrekenen.  Tijd om je architect nog eens aan het werk te zetten om die berekening vast te krijgen.  En misschien een installateur vinden die een eenvoudiger systeem weet om de koeling goedkoper te maken. 

Walter

"Als je spreekt van een super goed geisoleerde lage energie woning dan denk ik aan een bijna-passiefwoning."

 

Die link maken er hier nog enkele, maar Celsius maakte die link niet.

 

Zijn interpretatie van super geisoleerd ligt wel wat anders als wat hier onder super wordt verstaan.

 

Moest ik het geld (op overschot) hebben zou ik PH en PV en thermische pannelen en WP met passieve koeling, kamergestuurd, wand en vloerverwarmingen, wand en plafond koeling + houtkachel (stukhout en pellets), al dan niet, op de cv aangesloten ook wel zien zitten.

Nog een kleine vergistingsinstalatie (ipv de IBA) die een WKK voedt...

Dat dit niet direkt voor de allerkleinste voetdruk zorgt...

Het gaat om een woning van 230m² en een verwarmingsbehoefte van 16,7 kW, provincie Luxemburg schat ik op 3.000 gewogen graaddagen, dan kom ik op een warmteverlies van ca. 40.000 kWh per stookseizoen ofwel ruim 170 kWh/m² per jaar. Dat noem ik slecht geïsoleerd. Veel waarschijnlijker zal de woning wel beter geïsoleerd zijn (ik hoop het echt) en heeft de installateur de aanbetaling van zijn vakantiewoning op Ibiza gefinancierd met jouw installatie.

 

 

 

Vele reacties . We hebben vele problemen met dit bouwproject gehad door het failliet van onze aannemer etc... Voor wie het interesseert raad ik onze blog aan 8398.blogspot.com

ons huis is geen passief woning, het is een laag energiewoning. We hebben inmiddels ook het energiepaspoort verkregen met daarop de vermelding dat we "geslaagd" zijn voor deze categorie, weliswaar na vijf pogingen.  We behoren sinds vorige maand tot de zogenaamde klasse B-B

de eerste B staat voor de  "performance énergétique" en de tweede B voor de "classe d'isolation thermique". In Luxemburg staat dit voor een laag energiewoning. 

Op basis van deze certificiering en de gebruikte materialen worden subsidies berekend. Deze zijn in Luxemburg best behoorlijk. Volgens de firma die het certificierings certificaat berekende kunnen we bijna op 25000 euro rekenen. Nuja, dat is maar een fractie van wat deze totaalrenovatie  al gekost heeft ( zit in zijn totaliteit al boven de 440.000€)

op basis van wat we aan energie gaan verbruiken is lijn jaarlijkse energiekost berekend op 1250€. Dat vind ik zeer ok en staat ook in verhouding tot de behoorlijke investeringen die gedaan werden. Voor mij, subjectieve interpretatie dus, is dit een super geisoleerd huis (zeker als je zou weten van waar we komen...de zogenaamde klasse G). Nogmaals, het is geen passief huis naar Belgische normen

onze archtitect heeft zijn kwaliteiten, maar is (zoals mezelf) geen specialist in de nieuwe technologien gebleken. Reken daarenboven ook nog taalproblemen ( architect franstalig en verwarmingsinstallateur en certicieringsfirma puur duitssprekend plus een aannemer die failliet ging en voor wie wij een leerschool waren) en je begrijpt dat het niet altijd evident was. Forums zoals deze en mensen zoals jullie zijn mij de voorbije twee jaar soms behulpzamer en leerrijker geweest dan wat ik op het terrein allemaal hoorde. Is ook sterk geapprecieerd

Een van de laatste te nemen hordes is dus de passieve koeling, waarover volgende week nieuws te verwachten is. Weet dat er ook nog sunscreens en vliegenschermen geinstalleerd worden. Zelfs al plaatsen we geen passieve koeling, dan zou het toch allemaal moeten meevallen, denk ik. Verder kan men ook nog bomen planten in de tuin etc... We kozen bewust om te leven in een Luxemburgs dorpje op het platteland, de koeietaarten en dito vliegen behoren daar nu eenmaal toe. De rust, prachtige streek en echte stilte is echter veel waard voor ons (die tot nu vlakbij de luchthaven van Luxemburg woonden)

Als het een beetje meezit, ga ik volgende jaar aan de open deur van dit forum meewerken (als we aan de normen voldoen) Dan hebben we toch al de ervaring van een eerste winter en zomer gehad en dan kunnen we deze met de geinteresseerden delen. Dan zal ook blijken wat ik effectief heb betaald voor mijn energieverbruik! 

Nogmaals dank voor alle reacties

 

 

Celcius, jongen jongen.

Met de prijzen van al uw installaties voor verwarming en koeling kunt ge bijna een volledige passiefwoning plaatsen.

Waar ben jij mee begonnen? Als je een super geïsoleerd laag energie huis hebt, waarom dan zoveel (dure) installaties? En waarvoor heb je zoveel (dure) koeling nodig?

Je kon dan beter een "slecht" geïsoleerde woning bouwen met een gasketeltje en een airco voor de warme dagen. :-)

Met de besparing aan investering (+ intrest?) kon je dan misschien wel 30 jaar verwarmen/koelen.

Robin. Voor alle duidelijkheid. Het uitgegeven geld is niet enkel voor verwarming/koeling, we hebben er uiteindelijk een volledig nieuw en mooi huis mee gebouwd dat quasi dubbel zo groot is dan wat er stond. Ihet is dus NIET de prijs van de verwarmingsinstallatie, k heb de precieze cijfers van de energie efficientie en isolatie niet bij de hand, maar aangezien we B-B zijn betekent dit dat we "performance energetique" hebben die tussen 45 en 95 kWh/m2 lop jaarbasis ligt en een thermische isolatieklasse die tussen 22 en 43 kWh/m2 op jaarbasis ligt. En een totaal stroomverbruik (verwarming en gewone stroombehoeftes), dat geschat is op 100 euro per maand vind ik goed meevallen.

in Luxemburg krijg je overigens vanaf de zomer van 2017 geen bouwvergunning voor een nieuw huis meer als het niet passief is(de klasse A-A), dat betekent dus een "performance energetique" van max 45 kWh/m2 en een thermische isolatieklasse van max 22 kWh/m2.  Maar je kan een land niet met een ander vergelijken. Ik betaal op mij huis een jaarlijkse belasting die nog geen 40 euro is ( de tegenhanger van het Belgisch kadastraal inkomen)

 

 

Celsius,

 

Kunt ge wat meer uitleg geven? Ge schrijft: "mijn vrouw en ik werken van uit ons huis (quasi 300 m²).  Wil dat zeggen dat ge, buiten het bewoond gedeelte, nog een grote professionele ruimte nodig hebt, om aan 300 m² te geraken? Ontvangt ge daar personen, zodat de warmtebelasting toch groor is? Het zou mogelijk zijn dat ge een professionele aanpak van dit probleem nodig zou hebben.

 

Op de foto is slecht te zien waar zich al deze ruimte zou bevinden. Is dat een achterbouw, die meer aan de zon blootgesteld is? Het zou mij verwonderen dat ge in het woongedeelte koeling zou nodig hebben. Een ventilatie D koelt gedurende de eerste dagen van een hittegolf het huis ook nog af.

 

Dit probleem is niet zo maar op te lossen. Met de warmteberekening in de hand kan men reeds verder geraken. Als de leverancier en de installateur serieus zijn moeten ze u ook reeds kunnen helpen, maar dat schijnt dus niet helemaal het geval te zijn. Ik veronderstel dat uw architect beide talen spreekt als hij in Luxemburg werkt. Hij moet ook tussenkomen, dat hoort toch ook bij zijn werk.

Ik denk dat daar ergens een spraakverwarring is. Passiefhuis is Max 15kWh/m2 bewoonde pop per jaar. Die klasse A-A zit daar dus nog ver van af.
Walter

Celcius, dat kan toch gewoon niet? Hoe kun je nu van zeer goed geïsoleerde woning spreken als je (tot) 95 kWh/m2 verbruikt. Dergelijke woning mag in België zelfs niet meer gebouwd worden.

En A-A klasse met max. 45 kWh???

Dat mag hier zelfs nog het label laagenergie niet krijgen.

€ 100 per maand vind jij niet veel? Dat is amper 30% minder dan het gemiddelde Vlaamse gezin (4 personen).

Ik zit aan €100 per jaar voor verwarming en dankzij mijn PV nog zo'n €20/maand aan netvergoeding.

 

Ik weet uiteraard dat dat bedrag niet sloeg op je verwarmingsinstallatie, maar als je spreekt over 4 energiebronnen dan kun je ook al een schatting maken:

  • geothermie met 3 verticale boringen (€15.000-25.000?)
  • zonneboiler (€ 5.000?)
  • houtoven (€ 5.000?)
  • elektrische verwarming (€ 5.000-10.000? of wat versta je onder elektrische verwarming?)

Zo kom ik toch op een geschatte kostprijs tot wel € 45.000. Als je daar dan nog € 17.000 bijteld, dan zit ik zowat aan de helft van de totale kostprijs van mijn PH.

Ik denk dat die normen misschien strenger zijn in Luxemburg dan bij ons.

Ze maken duidelijk onderscheid tussen de totale verwarmingsvraag en de totale energiebehoefte per m2.

Lees nog maar eens goed wat celcius schrijft.

Passief in Lux. Is 22 KWh/m2a, en totaal verbruik max 45.

Voor een 200m2 passiefhuis is dat max 9000 KWh primair Everbruik per jaar, wat voor verwarming, warm water, ventilatie, electro, licht ed. samen niet zo veel is.

Anderzijds ook niet moeilijk te halen, vooral niet met een passiefhuis van 300 m2 :-))

In een supergeïsoleerde woning is het altijd comfortabel warm en heeft dag-/nachtverlaging geen zin. Het maakt dan ook niet uit of er overdag niemand thuis is of dat er juist thuis gewerkt wordt. Dat laatste betekent juist dat er nog minder verwarmd hoeft te worden omdat het werk extra interne warmtelast geeft van aanwezige personen, verlichting, computers, printers e.d.

Dat dacht ik ook.

Bij ons is er relatief weinig activiteit binnen (2 personen en niet veel thuis) en hebben tot op vandaag (3 november) nog niet moeten stoken.

Koudste binnentemperatuur die we al hebben gehad was 19,7°C en dit nadat donderdagvoormiddag de achterdeur 2u openstond wegens werken.

Vandaar het absurde van 4 verwarmingssystemen. 

Ik moet misschien idd die Luxemburgse regels eens beter begrijpen voordat ik zeg dat ze slecht zijn.
Walter

Robin, met onze geothermie in combinatie met de warmtepomp kunnen we ons heel huis probleemloos verwarmen. De electriciteitsbypass (die permanent uitgeschakeld is) laat ons toe om in noodgevallen op stroom over te schakelen indien de warmtepomp stuk zou zijn. Deze maakt deel uit van de installatie, kan je dus bezwaarlijk een echte energiebron noemen aangezien ze enkel in een noodgeval aangezet wordt

Een zonneboiler rendeert enorm en daarom hebben we er eentje geinstalleerd. Is mooi geintegreerd en quasi niet zichtbaar op dak

Photovoltaische zonnepanelen zijn meer dan behoorlijk gesubsidieerd in Luxemburg. Het principe werkt anders dan Belgie. Bij ons krijg je een tweede electriciteitsmeter geinstalleerd die de opgewekte energie naar de energieleverancier stuurt aan een gegarandeerde prijs van 26 cent per kW gedurende 15 jaar en dit terwijl de stroom die je zelf inkoopt maar 16 cent per kilowatt kost. Ons dak is hierviir niet ideaal omwille van zijn vorm.  De berekening was echter nog altijd voordelig (return on investment na 9 jaar) maar we hebben uiteindelijk echter geen PH geinstalleerd omwille van esthetische redenen

We vonden het idee van een houtoven in een landhuis mooi en gezellig. Omdat te laten samengaan met een LEW, waren we verplicht er eentje te vinden die onafhankelijk is van de lucht in de woonruimte en die zijn energie  zo weinig mogelijk afgeeft aan de woonruimte. We hebben een oplossing gevonden door een Spartherm Varia te installeren. Deze geeft maar 2 kW af aan de woonruimte, maar wel 10kW aan het centrale verwarmingssysteem van het huis als we deze gebruiken. Aangezien we met hout en niet met pellets werken wordt deze energiebron beschouwd als niet permanent zijnde (is terecht) en als dusdanig niet meegerekend in de berekening van onze energieprestatie. 

Celsius,

Jij zal het je waarschijnlijk goed kunnen permitteren om allerhande systemen en reserve-systemen te laten plaatsen in je woning, terwijjl je in feite nauwelijks één systeem nodig zou mogen hebben.

Het probleem is: Vele kandidaat bouwers zoeken hun informatie ook op fora zoals dit, ook ik heb dat destijds gedaan.

Ik vrees nu dat sommigen door uw verhaal gaan ontmoedigd raken om nog voor een zogenaamd super goed geisoleerde woning te kiezen. Het lijkt (en is blijkbaar bij jou) allemaal zo ingewikkeld en vooral zo duur.

En dat hoeft helemaal niet.

 

Ik wil ter verduidelijking even de achtergrond schetsen n.a.v. de vragen

1. Achtergrond: Dit huis was orgineel ons weekend huis.  Als we hier op een vrijdagavond in de winter aankwamen, bleek het tot zondagmorgen te duren voordat we het warm hadden met de bestaande stookolieverwarming. Het was 20 jaar geleden door een franse promoteur gebouwd en isolatie was quasi afwezig. Daarom dat het ook maar tot de laagste G categorie behoorde. Met het uitbreiden van onze familie besloten we echter van dit weekendhuis onze permanente verblijfplaats te maken ( de locatie is super mooi). Het eerste idee was om de bestaande woonruimte wat te vergroten om zo een grotere lichtinval te hebben en van de voordelen van de locatie te kunnen genieten. Echter, met een permanent draaiende stookolieketel op de achtergrond, realiseerden we ons gaandeweg dat we viel diepgaander moesten te werk gaan. 

Verschillende voorontwerpen door verschillende archtecten werden uitgewerkt. Uiteindelijk stootten we op een Belgische architect die zeer creatief bleek te zijn. De ideeen rijpten over een paar jaar weg en na verschillende ontwerpen en plannen besloten we om het bestaande huis, op de funderingen, kruipkelder en de garage na af te gooien en een nieuw en vooral ruimer huis te bouwen. 

Met de selectie van een aannemer kwam het aspect LEW in het vizier. 1) De subsidies hiervoor zijn in Luxemburg aanzienlijk (in ons geval zo'n 25k). 2) Vanaf 2017 krijg je geen bouwvergunning meer in Luxemburg als je huis niet passief is. Als we het ooit willen verkopen, willen we daar zo dicht mogelijk tegenaan zitten.

in de zomer van 2011 werd ons bestaand huis afgebroken. De totale werken gingen 6 tot 8 maanden duren. Er was gepland dat we uiterlijk voor Pasen 2012 in ons nieuw huis zouden wonen. Het vlotte in het begin ook goed (ruwbouw) We merkten echter wel op dat nog de architect, noch de aannemer veel kaas gegeten hadden van het  LEW concept, alhoewel het als dusdanig aan ons verkocht werd. Hier zijn we zelf voor verantwoordelijk aangezien wij hun gekozen hebben. De eerste serieuze aanvaring tussen de archtitect en de aannemer kwam er bij de presentatie van de energiebehoeftes van het huis. De aannemer kwam met een half A4-tje aanzetten.

 Ik copieer hieronder de gegevens die daarop vermeld stonden.

- de maximum temperatuur van de vloerverwarming is 35 graden (gemiddelde delta T is 5 graden)
- de technische berekening gebeurt op basis van een totale (verwarmde) woon oppervlakte van 230m² op basis van volgende structuur grond:
  • 1 à 2 cm afwerking lambda = 1,30-0,25-0,17 W/mK
  • 6 à 8 cm chape lambda = 0,6 W/mK
  • tube/buis
  • 3 cm PS panneau d'isolation lambda = 0,04 W/mK
  • 5 à 6 cm egalisatie/ isolatie lambda = 0,25/0,025 W/mK
  • 13 cm hourdis (platen ?) lambda = 1,4 W/mK
De totale energie (puissance totale) , verwarmd door de vloerverwarming is 16,7 kW

De verdeling per kamer voor de vloerverwarming is als volgt:

  • leefruimte/bibliotheek/eetkamer (alles één ruimte) op basis van 20 graden is 5014 watt
  • keuken op basis van 20 graden is 1464 watt
  • achterkeuken is 18 graden is 661 watt
  • entree hall plus wc op basis van 18 graden is 928 watt
  • slaapkamers, + dressing op verdieping (20 graden) is 4857 watt
  • badkamer + douche kamer 24 graden is 983 watt (apport van 53% 921 watt)
  • bovengang plus toilet bovengang 18 graden is 1382 watt
  • bureau 20 graden 1451 watt
De "puissance de refroidissement par le sol" oftewel energie voor de koeling door de vloer bedraagt 8 kW

De aannemer veranderde zijn chauffage subcontractor etc...maar we kregen nooit een echte studie. Helemaal belachelijk werd het toen hij kwam aandraven op een A4 met een handgetekend schema van hoe de verwarmingssystemen er zouden uitzien. http://8398.blogspot.fr/2012/02/chauffage-en-sanitair-het-defnitieve.html?q=schema Langzaam maar zeker verminderde de activiteit van de aannemer aangezien we bleven aandringen op heldere informatie. Deze kwam niet. Werf lag weken stil. Zonder onder toestemming begon de aannemer dan ook nog eens een mechanische balansventilatie met warmterecuperatie te installeren op een postierlijke wijze. Buizen door het hele huis die vuil en stoffig waren, die ook niet afgesloten werden aan de uiteindes etc... Ik had op dit forum gelezen van het belang van een preciese en nette installatie, maar werd hier met brute aannemer geconfronteerd die daar duidelijk geen interesse voor had.Contractueel kon ik niet van de aannemer af zonder een zware boete aan mijn been te hebben. Hij kwam steeds met andere subcontractors aandraven voor de verwarming, de een al viezer dan de ander. We mochten nooit de naam weten; referenties hadden ze niet etc...Ik weigerde echter zijn met zijn ondeuidelijke subcontractor te werken omdat het ons elke week duidelijker werd dat hij gewoon de goedkoopste verwarmingsinstallateur zocht die zonder voorschot wou werken. Veel stress. In januari 2013 lazen we in de krant dat onze aannemer failliet was gegaan (wat ons niet verwonderde).  Dit leverde extra problemen op omdat zij de subcontractors niet betaald hadden. Deze keerden zich tegen ons. Aangezien wij alles officieel en netjes betaald hadden aan onze aannemer konden ze geen verhaal op ons uitoefenen, maar verschillende partijen weigerden echter verder te werken. Problematisch werd het toen de (door ons betaalde) gerechtsexpert vaststelde dat verschillende werken (stroom, facade, etc...) allemaal niet conform waren en moesten overgedaan worden. We hebben weliswaar in samensprak met de curator een zware claim mogen indien bij de rechtbank, maar daar gaan we dus nooit iets van vastkrijgen.

Ondertussen was het dus ook zo dat we nog steeds niet in ons huis woonden en ik dus ook nog een andere woning in de stad kon financieren. Plezant is anders.

We hebben dan zelf een verwarmingsinstallateur onder de arm genomen die ons door de firma die de energiepas samenstelde was aanbevolen. Een Luxemburgse firma met een vijftigtal medewerkers, met een solide reputatie en bemand door degelijke duitsers en gespecialiseerd in moderne energietechnieken. Probleem is dat onze archtect enkel frans spreekt, met als gevolg geen communicatie tussen beiden. Deze firma heeft onze 3 geothermische boringen helpen organiseren (kostprijs 17000€) op basis van 14 kW

Deze installateur is van een heel ander niveau dan de noord-franse installateurs van onze vroegere aannemer. Ze leverden van het begin een schema op dat er een is We hebben op hun een beroep gedaan voor 

  • zonneboiler met 2 collectoren voor warm water
  • mechanische balansventilatie (systeem D in Belgie genoemd)
  • installatie warmtepomp ( Weishaupt Sole/Wasser Warmtepomp Typ WWP S 14 ID 13,9 kW) met accessoires om onze Spartherm Varia hieraan te koppelen
​Het niveauverschil met onze aannemer en zijn o.i. dubieuze subcontractors is substantieel. Ik wil ook nog meegeven dat er 6 (zes !) blower door tests nodig waren alvorens de firma die de energiepas levert tevreden was  Hier zijn dan de cijfers van onze energiepass, waar we dan toch het B-B certificaat kregen. Oef !
  • Energieeffizienzklasse - Primärenergie bedarf  = 46,4 kWh/m² jaar = B
    (we hadden bijna in klasse A gezeten als we minder dan 45kWh/m² jaar hadden bereikt) Dit gaat over de energieefficienty, de gebruikte technieken en de energievriendelijkheid - hier telt mijn Spartherm niet mee, anders had ik zeker in A
  • Wärmeschutzklasse - Heizwärmebedarf = 38,1 kWh/m² jaar = B
    (beoordeelt kwaliteit van isolatie, vensters, bouwwijze, bouwuitvoering en orientering)
  • Effiziensklassen für die Umweltwirkung CO²-Emmisionen 11,4 kg CO² /m² jaar

Vervolgens:

- Primärenergiebedarf = 10.308 kWh/a

- Heizwärmebedarf (Transmission und Luftung) 8.461 kWh/jaar

- CO² emissionen = 2,5 t CO² / jaar

Ik heb dus een Laag energiewoning certificaat gekregen

Dit certificaat vermeldt verder nog  de totaal energie efficientie van ons huis

- Heizungsanlagen (2116 kWh/jaar)

- Warmwasserbereitung (563 kWh/jaar)

Daarenboven geeft de firma die de energiepas oplevert aan dat een persoon een gemiddeld van 1200 kWh/jaar verbruikt. Wij zijn met twee volwassenen en een kleine peuter. Ik reken dus op 3000kWh/jaar;

Totaal is dus 2116+563+3000 = 5679 kWh/jaar uit

Om terug te komen op de initiele vraag waar het hierover gaat: heb ik in deze een passieve koeling überhaupt nodig ?

 

  •  

 

"- Heizwärmebedarf (Transmission und Luftung) 8.461 kWh/jaar' => Dit lees ik als je woning vraagt een  8.500 kWh per jaar  aan verwarming.  Maar daaruit volgt volgens mij ook dat je warmtepomp ongeveer 2 maal te groot is.  Volgens mij zal je ruim toekomen met een 7kW Warmtepomp en 7kW boring.  Bij mijn installatie was gerekend op een  1800 draai-uren per jaar en dat is zowat het aantal dat idd gehaald is (wil zeggen op koudste dagen bij 100% draaien).  In jou geval met de 14kW warmtepomp kom je ver onder de 1000 Draai-uren uit. Dat is veel te weinig.

Met de gegevens die je geeft is je warmtepompinstallatie veel te duur en niet passend bij je woning.  Ondanks de mooie plannen van je installateur. 

Walter

Om terug te komen op de initiele vraag waar het hierover gaat: heb ik in deze een passieve koeling überhaupt nodig ?

 

 

Nodig niet nee.

Ikzelf kies voor zonnewering en passieve koeling omdat ik de koelte echt weet te waarderen.

Een eenvoudige warmtewisselaar in bypas over de WP mag niet zoveel kosten.  Tenzij die kamergestuurde verwarming voor de een of de andere reden niet compatiebel is.

Voor een pak minder als 17000 euro kan er een echte airco in die echt koelt en ontvochtigt.

Is dat inderdaad de moeite waard (-knip-) ? Brengt passieve koeling veel genot ?

In de discussies op het net zijn er nogal wat (theoretische) sceptici over de passieve koeling maar de mensen met een dergelijke installatie zijn tevreden met hun praktijkervaringen.

 

Als de zonnewering voor de een of de andere reden eens niet gebruikt werd en de warmte zit in de woning dan is het of wachten op koelere buitentemperaturen (dag of nacht) of een WP die de warmte naar buiten pompt, om er van af te zijn.

 

Amai, zo'n creatieve architect lol. Een huis met de grond gelijkmaken is nu niet echt creativiteit hé. Sorry, kon het niet laten ;-).

3 cm vloerisolatie voor een LEW met vloerverwarming???

Dus als ik het goed begrijp verbruik je 38 kWh/m2a voor verwarming. Dat is nog steeds geen LEW in België, maar komt toch in de buurt.

 

Koeling is persoonlijk uiteraard, maar mits een goede zonwering, moet je de meeste warmte buiten kunnen houden hoor. Als je echter zeer veel interne warmtewinsten hebt, kan koeling soms niet uitgesloten worden (bv. pc's, machines, kantoren...), maar in een woning heb je daar geen last van.

Die discussie hebben wel al gehad.

Efficienter is dan de PC + scherm vernieuwen.

De warmtelast van mijn PC + scherm moet tussen de 30 en 50W liggen ... Minder dan 1 ouderwetse gloeilamp.

Binnenkort vervang ik misschien mijn versterker door een nieuwer model (ik zit in de audio sector) - warmtelast daalt dan van 150W continu naar 20W.

Mijn studioruimte (40m2) haalt in principe de passiefhuisnorm, maar met al die nieuwe apparatuur heb ik op den duur wel verwarming nodig in de winter. In de zomer ben ik wel niet aan de 23 graden geweest, zelfs niet na een drukke werkweek.

In ons privégedeelte is de zonwering ook nog niet uitgevoerd (was niet nodig voor de epb), en deze zomer heb ik de koeling op de WP ook niet gemist. Een paar keer (mede door afwezigheid) was het te warm, maar met de zonnewering moet dat perfect onder controle blijven.

Veel blijft afhankelijk van het bewonersgedrag, bezonning en wat je subjectief als té warm ervaart.

Persoonlijk zou ik die 17.000 euro dan maar opzij leggen, afwachten en indien nodig een conventionele airco laten installeren in de bureauruimtes. Veel goedkoper, zeker voor die paar keer dat die gebruikt zal worden.

Ik heb toch een opmerking in gans die story

 

Je kan volgens mij ONMOGELIJK uw huis verwarmen of koelen met een ventilatieunit. Want de debieten zijn gewoon veel te laag, en lucht is gewoon eenheel slechte drager van warmte.

Dus apart vanhet probleem dat uw unit nu niet die passieve koeling heeft, wil ik toch maar meegeven dat je veel efficienter en veel effectiever uw huis kunt koelen met een simpele airco dan met uw ventilatieunit

 

Ik zal nu weer de een vlaag van kritiekt over mij krijgen , en we gaan nu zien of mijn stelling die vlaag overleeft.

 

zo een lage temperaturen waar berekening voor koeling mee gedaan is, 18 en 20 °C in top zomer = genoeg om binnen de kortste keren een verkoudheid te hebben !!!

sjonge jonge wat een prutsers daar

 

 

Natuurlijk krijg je kritiek, want de koeling gebeurt op de vloerverwarming, niet op de ventilatie :-0

Op uw verzoek herhaal ik dan maar :

Uit uw antwoorden zou ik kunnen afleiden dat ge de originele tekst niet eens goed gelezen hebt.

Die 18 en 20 °C zijn volgens mij de vooropgestelde temperaturen in putje winter en staan naast de verwarmingsvermogens daarvoor nodig.

Ik herhaal ook hier :

Uit uw antwoorden zou ik kunnen afleiden dat ge de originele tekst niet eens goed gelezen hebt.
Waarom dan zo neerbuigend?

Is dit een forum om mensen te bashen of een forum waar we iets kunnen bijleren van of aan anderen?