Harde PIR-platen: hoe zit het met de lambda-waarde na x-jaren?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Om praktische redenen, zou ik onder mijn 12cm glaswol, overwegen om harde PIR-platen te plaatsen van 16cm dik. Vooral dat de platen "hard" zijn, zou mij heel handig uitkomen.

In principe mag je van binnen naar buiten, van minder dampopen naar meer dampopen werken. Dus op dat vlak zit het goed.

Nu vroeg ik mij af, of iemand weet in hoeverre deze PIR-platen na verloop van tijd hun lambda-waarde begint te stijgen? (PUR verliest ook na X aantal jaren zijn isolatiewaarde, doordat de gesloten cellen hun gassen verliezen).

Weet iemand dus hoe het zit met harde PIR (of PUR platen)?

Reacties

Floris,

"? (PUR verliest ook na X aantal jaren zijn isolatiewaarde, doordat de gesloten cellen hun gassen verliezen"

=> dat moet je misschien eens vragen aan de persoon die beweerd dat er 'gassen' verloren gaan.

Bij mijn weten is het idee dat de PUR cellen gevuld zijn met 'lucht' en dat die stilstaande lucht de isolatiewaarde geeft.  Ik zie daarom ook niet welk gas er kan verloren gaan.  Als pur zijn isolatiewaarde verliest denk ik eerder dat dat is door degeneratie van het product zelf.  Bv onder invloed van zonlicht wordt PUR afgebroken.  En anderzijds ook doordat PUR een vrij grote uitzettingcoefficient heeft waardoor de platen na verloop van tijd minder goed aansluiten. 

Maar op de eigenlijke vraag moet ik passen (ik vraag het eens aan een van de vrienden die in de PUR industrie werkt maar dat antwoord kan wel even op zich wachten). 

Walter

Walter,

Ten zeerste bedankt voor jouw antwoord!

Ik dacht dat bij PUR platen met gesloten cellen, deze cellen gevuld zijn met een bepaald gas. Dat gas heeft al grote voordeel dat het slecht de warmte geleidt, en dus zorgt voor een goede isolatie. Echter, na x-aantal tijd, verdwijnt het gas uit de cellen, en komt er gewoon lucht in de plaats. Lucht is een betere geleider dan het gas, waardoor de lambda-waarde gaat stijgen en dus ook het isolerend vermogen.

Ik weet dat het geen evidente vraag is. Ik vind er ook nauwelijks iets van terug op het internet. Dat verbaast mij wel, want harde PUR/PIR-platen worden toch massaal gebruikt in de bouw (spouwmuren, dak, enz.)

Floris,

 

ik heb me ook altijd al afgevraagd waar dit verhaal vandaan komt. Als dat zo zou zijn, mag je massaal in massief passieve huizen vuurtjes gaan bijplaatsen in de toekomst.

Wat wel waar is, is dat er de eerste weken na productie een verhoging is van de lambdawaarde. Daarom moet de fabrikant een gedeclareerde lambdawaarde communiceren, dit is de waarde die effectief overeenkomt met wat het product gaat doen, rekening houdend met die initiele verslechtering.

Het zou wel eens interessant zijn om dergelijke waarden van de fabrikant te kunnen zien, en de wijziging op lange termijn.

 

 

Geert

 

Floris,

als je daar zo zeker van bent, kan ik je alleen aanraden bij je bron van dit verhaal extra info te winnen. 

Je kan je de vraag stellen, welk gas, van waar komt dat gas, wat is de geleidbaarheid van de gas,...  Allemaal vragen voor de bron van je verhaal.  En als je er zelfs niet over vindt op het internet....

Water

floris ,

 

Naar mijn weten kun je van eenzelfde product een aantal verschillende lambda waarden terugvinden ,

het is met name de lambda d waarde die van belang is , dit is de verhouding van de lambdawaarde ifv de tijd, (maw de duurzaamheid van deze) dit wat hetgeen u vroeg veronderstel ik.

Het is wel zo dat niet iedere fabricant van ieder materiaal deze opgeeft. ofwel is dit niet getest geweest of het komt beter uit als deze niet worden meegedeeld , ...

Uw gas of luchtvulling , ik denk eerlijk gezegd dat dit weinig van belang is , de beste isolator heb ik altijd geleerd is stilstaande lucht. Pur en Pir bestaat uit microluchtkamertjes dus isoleren zeer goed , hoe kleiner deze luchtkamertjes hoe beter de isolatiewaarde hiervan , nu is het zo dat door de tand des tijds die microluchtkamertjes bvb kunnen barsten en dus bijgevolg grotere kamertjes gaan vormen waardoor je verliest aan isolatiewaarde.

dit zou ongeveer een antwoord moeten zijn op uw vraag ,

mvg

Mij is ooit door een vertegenwoordiger van een bepaald PUR platen merk gezegd geweest dat de alu-laag op die platen (cachering) o.a. dient om de ontgassing tegen te gaan. Verder is die laag ook een bescherming tegen eventueel UV licht en weersinvloeden.

 

Wat die ontgassing betreft vind je er maar weinig wetenschappelijke onderbouwde info over. Dus is dat echt van belang of niet...?

Dank iedereen voor de constructieve reacties.

@Geert: idd, die bedenking maakte ik mij ook. Vandaar dat ik ook het fijne ervan wil weten. Ik heb de lambda d opgezocht, en ik ga van deze waarde uitgaan.

@Walter: idd weinig te vinden op internet. Maar ik denk ook niet dat constructeurs happig zijn om dergelijke informatie bekend te maken.

@tommeleyn: als het gas vervangen wordt door lucht, dan heb je wel nog isolatie, maar denk wel dat deze een stuk lager zal liggen. Als je bv. kijkt bij dubbelglas in de jaren 80: tussen het glas zat er lucht, nu is de lucht vervangen door een edelgas waardoor huidige ramen een pak beter isoleren.

@bertvdg: dat hebben ze mij ook gezegd, dat bij platen het gas er beter inblijft omwille van de gasdichte coating (wat bv. bij gespoten PUR niet waar is). Over gespoten PUR vind je dat ook veel meer informatie omtrent dalende lambda-waarde na verloop van tijd omwille van het ontsnappen van gas.

 

 

Zie hier voor de gebruikte drijfgassen:

 

http://www.grid-consult.nl/rapporten/120513-PUR-kruipruimte.pdf