Alternatieve verwarmingsmogelijkheden

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn rijhuis (aanpalende huizen aan weerszijden) dateert uit 1950 toen van isoleren nog geen sprake was. Een deel zit onder schuin dak en is recentelijk geisoleerd (zoldervloer); de rest (achterhuis) zit onder plat dak en is (nog) niet geisoleerd. Achterkant huis is Oost gericht, voorkant West (niet-geisoleerde spouwmuren). Een deel van het achterhuis heeft geen gemene muur met de ene buur (dieper ingebouwd) en zit dus (niet-geisoleerd) 'bloot'. De Zuidkant, niet-gemene muur met de andere buur, is bekleed met Eternit-platen. De meeste ramen zijn glas-in-lood, waar bij de meeste thermopane is voorgezet. Het huis is overal voorzien van radiatoren, en wordt verwarmd met een oude stookoliekachel, die ook sanitair water verwarmt. (Totaal te verwarmen ruimte 144m2).
Ik kijk op termijn uit om de volgende zaken aan te pakken: vernieuwing plat dak (+isolatie); vervanging enkele ramen met HRglas; vervanging stookolieketel (evt door iets anders, maar dan moet ik de ondergrondse tank laten elimineren), isoleren spouwmuren. Maar dat kost allemaal te veel op korte termijn. Alles zal stap voor stap moeten gebeuren wanneer er geld is.

Ik zoek nu naar alternatieven om mijn huis zo snel mogelijk de stookkosten te kunnen drukken zonder al te grote investeringskosten, en hoop ik hier enkele creatieve ideeën te mogen samensprokkelen voor zover ik er zelf nog niet ben opgekomen.
Alvast dank voor enige hulp.

Reacties

Voorlopige verwarming en later definitieve verwarming komt volgens mij niet goedkoper uit dan lenen en meteen definitieve ketel.

Benn, ben het met je eens ;-).

En voorlopig je lam stoken om te sparen voor isolatie klinkt ook zo contradictorisch :-D.

Hoe kun je (be)sparen door te veel uit te geven???

Ik denk: eerst dak grondig isoleren. Dan glas vervangen.

Desnoods eerst je glas vervangen, dat kost niet veel als je het schrijnwerk kan behouden.

Wat voor ketel heb je nu en hoeveel verbruik je?

maak een warmteverliesberekening, als je ideeen nodig hebt roep maar

dan weet je perfect waar je meest warmte verliest, en wat het meest zal opbrengen.

Volgens mij uw spouwisolatie eerst, kost 2500euro

en uw dak tweede (als uw zolder toch al geioleerd is moet je dat niet direct doen) maar uw plat dak hangt af van de kwaliteit van uw dak nu... als het lekt niet twijffelen gewoon doen. als het niet lekt is het nog geen prioriteit. Je kan zelfs simpelweg een soort isolerend schuim op uw dak leggen en daar een rubbervel overtrekken om he tsimpel uit te drukken

uw ramen moet je zelfs niet direct doen maar plakt daar een isolerende folie op, en zorg voorkierdichting. dat is dan goedkoop en kreatief, de tweede oplossing is simpelweg achterzetramen

 

weet je wat , lees eerst eens dat boekje

 

http://www.slideshare.net/vernimna/energiezuinig-leven-in-woningen-met-erfgoedwaarde-februari-2013

 

Folie op uw ramen zal alleen helpen met stralingswarmte en dan ist nog niet zo denderend. Die "investering" haal je er sowieso nooit uit. Dat is dan een nutteloze investering.

 

TIP: nooit halfbakken werk doen. Voorlopig schuim op uw dak??? Dat zou dan ook weer nagenoeg niet terug te verdienen zijn in de tijd dat het erop ligt. Waarom zou je het dan doen? Het voegt niets toe aan waarde van uw woning en nauwelijks comfort. Zelfde met raamfolie.

 

Een voorzetraam vind ik dan nuttiger, omdat je dit kan behouden als alternatief voor dubbele beglazing.

robin schatje ze leggen die platen gewoon op uw roofing en dan een epdm laagje erboven, juist nog een beetje knutselen aan uw goten

slimisoleren.nl/images/images/slimisoleren-9beced.jpg

 

en je moet zo niet denigrerend doen over die folies, als onroerend erfgoed zegt dat je dit als oplossing kunt kiezen dan moet je die historische wizzkids wel geloven hoor.. Echt waar de wereld moet niet vooruitgaan voor hen maar gewoon stilstaan.

umisol.nl/particulieren/overzicht.html

umisol.nl/particulieren/voordelen.html

Het is toch goedkoper in elk geval dan al uw vensters en ramen uit te breken en te vervangen door driedubbel glas

Trouwens dat is ook grappig, je vindt nooit een ramenzetter die uw ramen wilt uitfrezen en daar driedubbel glas wilt indraaien, dat is ook zo'n zever in feite

 

volgens erfgoed moet ik gewoon ofwel een glasplaat op mijn raam vijzen ofwel een zwart achterzetraam monteren in mijn living, per impossibile had ik een loodraam gehad, dan mocht ik uiteraard het raam vanbuiten zetten, en dan als je ramen hebt die rot zijn mag je die vervangen door nieuwe, anders doe je dat niet het historisch schrijnwerk weggooien achter 90jaar. Dus je zet daar geen nieuw schrijnwerk in die maar 20jaar zal meegaan.... zo schrijven ze dat toch. 

 

Nu je zou van elk raam een Thrombe wall kunnen maken? hoe moet je u dat inbeelden...

Je zet dus een achterzetraam, en dan zorg je voor een ventilatieopening onderaan, en eentje bovenaan. Vanaf de zon schijnt begint de warmte te stijgen, en kan die gezellig ontsnappen naar binnen, en zuig je de koudere binnenlucht aan. Dus oergezellig uw huis opwarmen met zonneenergie. In de zomer blokker je die ventilatie als het te warm wordt, en in de winter laat je dat ding gezellig werken.

Paul,

Aan de hand van vele adviezen die je hier geeft is duidelijk te merken dat je in de bouwwereld een volslagen leek bent.

Ik zou me dan in dit soort kwesties wat nederiger opstellen en niet zelf de adviseur gaan uithangen. Je hebt duidelijk zelf veel meer nood aan goede adviezen.

Ik zal op mijn beurt geen adviezen over pharmaceutische producten geven, dat laat ik aan de apotheker over (dat ben je toch?).

Voorbeelden? Wat schuim op je dak en daar een rubber vel over trekken. Nog wat gepruts aan de goten en klaar. Nog wat reclamefoldertjes opzoeken over folies voor op de ramen en deze doorsturen.

Nog geen jaar geleden kwam je hier op het forum raad vragen over al die zaken en nu profileer je jezelf al als degene die het allemaal goed doorheeft.

Charel

 

charel

Ik heb altijd al begrepen als er op de man gespeeld wordt, dat erin feite geen goeie argumentatie op tafel ligt.

 En nee ik heb gewoon een geschreven schuim en bedoeld zo'n platen zoals op de foto. En die oplossing wordt aangeboden en is goedkoper dan gans uw dak uitbreken. PUNT. En nee ze is niet slecht

 

En die folie, ik zit ironisch te lachen met onroerend erfgoed hun prochure, maar dat heb je niet door, ironie is toch iets moeilijk

 

en die mijnheer vroeg creatieve raad, dus als er één is die creatief is, is het wel ik, dus als ik mijn talenten nu eens losvier op het net, ga jij als politieagent hier rondlopen en zeggen dat ik dat niet mag doen ? Volgens mij is dat uw werk niet, integendeel, je gedraagt u racisitisch tegenover mij op die manier. je geeft de indruk omdat ik een andere opleiding heb dat ik hier niets kan vertellen... man man, van tunnelvisie gesproken voor een groene jongen, triestig in feite. Wat denk je nu ?

 

ale charel, lees eens die fantastische brochure van onroerend erfgoed, hoeje reversiebel en minimaal invasief zogezegd uw huis energiezuinig kunt maken. En probeer dat eens te knopen met wat jij kent en weet 

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&…

 

Bij het glas schrijven ze letterlijk

- dat enkelglaswerk vervangen door HR++ glas nooit rendabel is want dat uw modern raam goed voor de vuilbak is in 20 jaar, terwijl je goed houtwerk van 200jaar oud aan het weggooien bent... rekenen ze haarfijn uit dat het dus beter is van daar gewoon te blijven stoken.

- dat je gewoon kieren moet dichten. Vraag mij af hoe je een balansventilatie kunt doen werken met kierdichting ? Iemand ervaring mee ??

- dat je dubbel glas moet laten vervangen in het raam, door het te laten uitfrezen, ik heb welgeteld een aannemer gevonden in brussel die dat wil doen, en die komt notabene niet goedkoper dan volledig de ramen vervangen... aleluja wie profiteert erhier ? Je kunt dus uw ramen vervangen door HR+ glas in de bestaande kozijnen, en je krijgt als resultaat een niet kierdichte oplossing in uw oude ramen waarvan je dan eventueel met veel gepruts nog een paar onderdelen doet vervangen door van die stielmannen met een grijze baard (bedoel ik gewoon dat de artisanala timmerman een uitstervend ras is)

- dan zitten ze te lullen over floatglas die uiteraard niet dat wemelend effect hebben, dus liefst vanal dromen de heren van 'monumentenglas' met de bestaande wemeling erin..  Ze zijn net niet tegen vacuum glas, maar vinden toch die bollekes iets waar ze moeten over lullen. 

- en dan die sprossen.. Die sprossen zijn in feite een eeuwig discussiepunt.  Een spros in het venster is visueel ongeveer identiek, maar vanaf je dat doet zijn ze daar weer. Dat mag niet;.. Stel u voor het ziet er helemaal gelijk maar nee dat is niet gelijk genoeg.... Kun je nu nog meer zeveren, ik vind het een mirakel dat ze niet eisen dat er ook mastiek op zit.

Als je de heren volgt, dan heb je een spros binnen, een tussen het raam en één buiten. Drie keer spross ipv één keer. Wat je volgens hen niet mag doen is een spros binnen stoppen want dat is niet goed. Wat je met moeite mag doen is een spross binnen en buiten steken. In feite mag je ook een spross buiten steken zonder een spross binnen. En in feite mag je ook gewoon uw spross laten wegdraaien aan de buitenkant zodat je deftig uw ramen kunt kuisen. Maar dan zitten al uw timmermannen te lullen dat er een en ander niet goed is (ik denk vooral het is niet standaard...)

- nu waar ze ook mee kunnen leven, zonder te lullen over de visuele impact, is dubbele ramen ttz voorzet en achterzet ramen dat vinden ze de max.  dan kun je 4 ramen kuisen ipv 2 ramen.  En ja als uw scharnieren het verdragen dromen ze zelfs van oplegbeglazing. Dus alles behalve gewoon uw raam vervangen door nieuw en moderner. Alles is goed om veel geld te kosten en de tewerkstelling aan te zwengelen tenzij de normale oplossingen.  

- en ja die folie vinden ze ook fantastisch... tenzij die paarse gloed, dus daar zijn ze volgens mij nog niet uit. 

- en dan het kleur, dat is helemaal hilarisch, schrepen tot op de fond en kijken welke oude verflagen er daar liggen... Was dat niet in gent dat er een huis zo geschilder werdt in de grondverfkleur op basis van het fantastisch advies van de consulent.

"je kan zelfs simpelweg een soort isolerend schuim op uw dak leggen en daar een rubbervel overtrekken om he tsimpel uit te drukken
uw ramen moet je zelfs niet direct doen maar plakt daar een isolerende folie op, en zorg voorkierdichting. dat is dan goedkoop en kreatief, de tweede oplossing is simpelweg achterzetramen"

Dat was uw advies Paul. En dat ging dan om voorlopige oplossingen. En nee dat vind ik geen goed advies. En dan ga jij achteraf zeggen dat het ironisch bedoeld was?

Ik sluit me verder aan bij de adviezen van Robin en Benn.

zie je rukt het uit de context, ik heb de link van erfgoed erbij gegeven waar ze die dingen aanraden

en trouwens hij moet zijn ramen niet doen wat er zit al dubbel glas voor zijn loodramen

dus je snapt duidelijk de ironie niet.  Je bent veel te serieus op dit forum charel

de brochure staat trouwens vol geniale tips

 

1. Aanpassen van de wooncultuur:- de verwarming een graad lager zetten of/en je warmer kleden  (dus zit gewoon in de koude;..)- historische voorzieningen voor zomercomfort (buitenluiken, zonneschermen, leibomen,..) en het tegengaan van warmteverlies in de winter (luiken, gordijnen) opnieuw toepassen (dus werk u tepletter met die oude dingen, kom uit uw luie zetel en gebruik ze)- besparen op het verbruik van elektriciteit (minder apparaten, minder vaak gebruiken, sluipverbruik tegengaan)  (dus het slaapverbruik is de hoofdverdachte, ik heb altijd gedacht als je sluipverbruik uitschakelt dat dit peanuts scheelt op uw rekening, ik heb trouwens van die slaapstand contactdozen en het scheelt dus werkelijk maar 30 euro per jaar)- besparen op verlichting (verlichtingsplan, energiezuinige lampen,..)  (je energiezuinige lampen maken verschil maar ook weer echt niet veel tenzij je ze gans de dag gebruikt, dus het scheelt veel in de winkels)- regelmatig onderhoud van de technische installaties (aleluja weer iets die maar peanuts verschil maakt..)- regelmatig onderhoud van het gebouw en zijn onderdelen (nog zo'n dooddoener) 2 Kleine ingrepen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar:- kierdichting (plaatsen tochtstrips etc.) om warmteverlies te beperken– gecombineerd met voldoende ventilatie (nogmaals vragen: weet er iemand van een blowertest die gelukt is met kierdichting ?)-- isolatie van leidingen en kraanwerk, achter radiatoren  (ja uiteraard worden leidingen geisoleerd met 5cm isolatie en je moet zo'n alufolietje achter uw radiator hangen dat scheelt zo immens veel, echt waar kost 50euro aan 20% rendement scheelt dat 10euro per jaar)- plaatsen van een spaardouchekop en debietbegrenzers op kranen (nog zo eentje die niets fundamenteels bespaart... na 1 jaar vliegt die douchekop in de vuilbak bij de meeste mensen  Douchekop kost 25 euro, aan 20% rendement scheelt 5euro verwarming op uw faktuur van 2000euro echt goeie raad)- plaatsing van een kamerthermostaat  (geniaal, een kamerthermostaat, ze komen zelf sniet op het idee van WAR... of weersafhankelijke regeling, dat kennen ze zelfs niet, ze zitten al op he tniveau dat je een kamerthermostaat zet. Dus die thermostaat kost 100euro, en brengt vermoedelijk toch wel 300euro op per jaar, dat zal de moeit ezijn  zo'n WAR gaat dan nog steviger ertegen aan en pelt dan 500euro van uw verbruik, dat is de moeite, maar meestal doe je da tin combintie met uw nieuwe ketel...)- plaatsing van thermostatische kranen (ja die kennen ze ook allemaal thermostatische kranen, dus gewoon gans de tijd dichtdraaien en gegarandeerd dat je minder verburikt hoor. Als je uwen boven in de koude zet door altijd die kranen dicht te draaien bespaar je zeker wel 500euro doordat uw chauffage niet aanligt terwijl uw ramen openstaan, dat is echt slim)- optimalisatie infrastructuur voor warm water (alé wat is dat ? uw warm water op de condenstieketel zetten hoop ik ...)  Hier komen dan de dure oplossingen  Ingrepen met een terugverdientijd tussen 5 en 10 jaar:- isolatie van het dak of de zoldervloer  (de trias op zijn kop, je isoleert het dak ,stel u voor, maar niet tesnel beslissen want dat breng tmaar 20% op, en op uw spaarboekje heb je veel meer)- vervanging van een oude verwarmingsketel door een hoogrendementsketel (ook opletten natuurlijk, stel u voor dat die oude ketel van 30jaar vervangen wordt door een condensatieketel. dan heb je misschien per ongeluk 20% rendement.)- isolatie van de vloer grenzend aan een (kruip)kelder (nog meer isoleren, dus niet te snel beslissen want er loert maar een povere 20% rendement)- vervangen van energieverslindende apparaten door zuinige alternatieven (wat is dat nu weer ? Dat is volgens mij gewoon oude frigo's, en elektrische boilers buitenkieperen... die dingen zuipen energie, en kun je heel rendabel vervangen, maar ja 20% is toch voorzichtig over nadenken)- introductie van voorzieningen voor zomercomfort (geen koeling!) wanneer deze niet (meer) aanwezig zijn  (vooral zorgen dat je geen airco moet zetten, want dat klinkt te chique, stel u voor dat die airco de warmte dumpt in uw warmwatervat dan heb je daar iets dat ze niet kennen)Ingrepen met een terugverdientijd van meer dan 10 jaar:  (de die doe je volgens hen beter niet.. wie investeeert er nu op lange termijn.)- isolatie van een blootgestelde puntgevel of van een bijgebouw wanneer de erfgoedwaarde het toelaat en dit niet in gevolgschade resulteert  (dus gevelisolatie, is iets echts non done...)- vervanging van glas of van vensters (wanneer de vensters niet wegens hun slechte staat vervangen moeten worden)  (ramen vervangen, is non done, gewoon enkel glas laten...- isolatie van historische vloeren op volle grond of vloeren die in slechte staat verkeren (en de vloer isoleren is non done... 

 

Paul, zo probeer je je er weer uit te lullen, eerst was het ironisch, dan is het uit de context gerukt. Wie uw eerste reactie leest ziet het er letterlijk en duidelijk niet ironisch bedoeld staan.

En nu ga je wat de aandacht van uw blunders afleiden door wat te gaan kakken op monumentenzorg.

En beter te serieus op dit forum dan er een lachertje van te maken.

Misschien eens een poll doen om te zien wie allemaal het cynisch, sarcastisch, naast de kwestie, denigrerend en onsamenhangend gelul van BP kotsbeu is, ik kan me toch moeilijk inbeelden dat ik de enige zou zijn...

Als technieken enkel uit de boekjes goedgekeurd worden door "adviesgevers "van dit forum is alles oké.

Word daar van afgeweken krijgen sommige" adviesgevers" onmiddellijk autistische trekjes.

Schelden en verwijten door onbegrip is het éérste wat bij hen opkomt.

spijtig, maar ook zielig.

Chris .

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom zou een modern raam na 20 jaar moeten vervangen worden? Als je het net zo goed onderhoud als uw oud raam, dan gaat het ook een eeuwigheid mee.

 

Als wat schuim op je dak en een rubber erover de oplossing is die je in de foto toont, dan is dit GEEN voorlopige oplossing, maar een defenitieve. We noemen dit namelijk uw dak isoleren!!!

Dank u Chris voor die duiding.

Robin

ik heb ramen van 90 jaar die nog heel goed zijn. 

De vraag aan die ik stel die hier nog niet beantwoord is: we spreken over lowtech oplossingen die goedkoop en rendabel zijn. Kan je met kierdichting van oude ramen en deuren uit 1929 een blowertest doorstaan ?

Ik reageerde op de stelling:

"dat uw modern raam goed voor de vuilbak is in 20 jaar, terwijl je goed houtwerk van 200jaar oud aan het weggooien bent"

inderdaad Robin, dat staat letterlijk in de brochure van erfgoed te lezen...

hier blz 117

http://www.slideshare.net/vernimna/energiezuinig-leven-in-woningen-met-erfgoedwaarde-februari-2013

en ze verwijzen naar deze tekst als bron hier blz 30, die niet vermeldt dat nieuw schrijnwerk maar 20 jaar meegaat

http://www.slideshare.net/Centre_Urbain_Stadswinkel/houtenschrijnwerk

wat ze wel stellen is dat het rendement van een enkelglas vervangen door dubbel glas 40 jaar duurt om het terug te verdienen

nochthans glas verlies 40l/m2/jaar op 10 jaar 400liter= 240euro per  10 jaar. Dit zakt voor U=1.1 naar 8.8l/m2/jaar of 52euro/10 jaar  Dus inderdaad kost het 50 jaar tijd om die ombouw terug te verdienen... zonder premies gerekend. Nu in feite vergaat een groot deel van die kostprijs in arbeid, dus is het de vraag of in een onbelaste wereld (waar arbeid veel minder belast wordt) diezelfde rekening nog zou opgaan. Dus subsidies zijn ergens op hun plaats om die fout van overbelasting van arbeid te corrigeren.

Je kunt volgens hen beter de ramen laten zitten in uw huis, en de rotte stukken laten vervangen door nieuwe, op basis van die middeleeuwse technieken, en al uw dubbel glas vervangen door dubbel glas uitgefreesd in het oude houtwerk, dan nieuwe ramen steken die maar 20 jaar meegaan ???

Een raam ombouwen naar een dubbel glas raam, stel dat het de helft goedkoper kan... zou dan terug te verdienen zijn op 20 jaar. Je zit dan wel met houtwerk dat 100 jaar hout is, waarvan een deel nog altijd moet vernieuwd of vervangen worden omdat het niet autenthiek is of geen kruisroedes meer bevat. Waarvan de schilderwerken nog altijd op een artisanale manier om de 3 jaa rmoeten herhaald worden. Waarvan de kierdichting niet goed is. Waar het freeswerk de oorspronkelijke ramen aangetast heeft. En waar de kruisroeds bovenop het raam gemonteerd worden in afwijking met het huidige raam.

En dan vraag ik mij af, als je dus afrormosia of moabi, waar ze het uithalen dat dit maar 20 jaar zou meegaan ?Of denken zij aan passieframen, die opgebouwd zijn uit lichtere isolerende houtsoorten ? Of ramen uit kunstof die volgens hen maar 20 jaar meegaan ?  In elk geval ze durven daar nogal te freewheelen

Glas vervangen kost zoveel niet als schrijnwerk vervangen uiteraard. Is uw schrijnwerk nog goed, dan kun je gerust het enkel glas vervangen door dubbel. Dat heb je dan zeker binnen 10 jaar terugverdiend.

Is uw hout (gedeeltelijk) rot, dan kost het vaak evenveel om een stuk te vervangen + vervangen enkel naar dubbel, dan een volledig raam. Want een rot stuk vervangen is toch ook heel wat werk = arbeid.

En je hebt idd gelijk dat je met oud raamwerk geen goede kierdichting zal hebben. Dus het verlies van een oud raam is VEEL meer dan enkel het verlies van het glas hoor. Het schrijnwerk isoleert nauwelijks en de tocht die meestal ontstaat door oude ramen, zal misschien een veelvoud van het verlies van uw glas zijn.

CHAPPEE SEMPRA-C 16/69 kW model 1996.

We wonen er nog maar een jaar, dus een normaal representatief verbruik kan ik nog niet echt voorleggen.

Met de koude lange winter van 2012-2013 heb ik tot 3500l moeten inslaan.

Begin september heb ik een nieuwe voorraad ingeslagen, en hopelijk is dit voldoende voor de komende (hopelijk minder strenge) winter.

Mensen, dank voor de reacties. Ik heb er een aantal ideeën uitgehaald.

Maar kunnen we terug naar mijn thread, aub?

Mijn glas-in-lood ramen betreffen gewone houten raamwerk (geen erfgoedwaarde, maar het heeft zijn charmes): 1 groot glasraam met twee opendraaiende ramen aan weerszijden (die twee ramen zijn glas in lood; het grote raam is 1 stuk), alles samen basis 3,50 m op 2,10 hoog. Zo zijn er twee dergelijke ramen aan mijn Westkant. Aan de Oostkant zelfde breedte, maar minder hoog (1,20m). Andere ruimten hebben ramen van 80 cm breed en 1,30 cm hoog.

Alle ramen zijn oorspronkelijk enkel glas, sommige hebben Thermopane voorgezet, zeker aan de koudste kant.

Enkele raamwerken hebben rotte stukken, die ik zelf kan herstellen voor zover de structuur niet is aangetast.

Ik stel me telkens weer de vraag: wat kan ik best eerst bekostigen en wat doe ik intussen met de rest gezien ik niet alles ineens kan vernieuwen wegens het kostenplaatje?

Ik kreeg al te horen dat ramen prioriteit moeten krijgen boven het dak omdat meeste warmteverlies daar optreedt. Alhoewel ik denk dat (in de winter) met bestaande rolluiken en dikke gordijnen daar wel een mouw aan te passen is.

De bovenste verdieping is de koudste en moeilijkste te verwarmen, met een deel onder het plat dak, en een ander deel onder het deze zomer geisoleerde schuin dak: twee slaapkamers en een badkamer. Die kan ik extra verwarmen, wanneer nodig met electrische straalkacheltjes, maar dat is niet de bedoeling en oplossing op lange termijn.

Het platte dak kan ik laten isoleren, maar ik vraag me af of dit ook zo veel zal schelen in warmtewinst als mijn ramen dan weer moeten wachten. Nu ligt er een oude roofing met kiezelstenenballast. De oplossing die Brother Paul naar voor schoof, heb ik ook al aan gedacht, omdat ik dit zelf kan doen, en is wellicht een relatief goedkope oplossing. Maar is dat dan weer duurzaam genoeg op langere termijn, vraag ik me af. Wat zijn de nadelen als ik andere verwarmingsbronnen wil installeren op dit plat dak, bvb. zonneboiler?

De CV ketel vervangen is een andere optie, maar als ik niet eerst de ramen en het dak vernieuw zal ik moeten blijven stoken (weliswaar minder, maar nog steeds te veel).

Het blijft een dilemma, wat doe ik best eerst...?

Ik zou je in de eerste plaats aanraden alles zoveel mogelijk te benoemen.

Ik verwacht dat je enerzijds werken hebt die nodig zijn omdat het nodig is omwille van de herstelling/verbetering van de structuur van het huis (bv vervangen dakbedekking), andere werken die nodig zijn omwille van verbetering isolatiewaarde (dus minder stoken en meer comfort). 

Probeer alle werken op te lijsten, en zet er de kostprijs naast. 

benoem daarnaast je huidige verbruik, maak een redelijke warmteverliesberekening en bekijk welk bouwdeel verantwoordelijk is voor welk deel van je energieverbruik. 

Dan kan je eens gaan bekijken wat iedere isolatieverbetering je kan opbrengen en hoeveel impact ze heeft op verbruik.  En dan kan je eens een plan maken wat je wanneer doet. 

'Gratis' energie besparen kan makelijk door je comfort te verminderen.  Dus de termostaat een paar graden lager, alleen verwarmen waar echt nodig is, minder warm water gebruiken. 

Met het lijstje kan je dan mooi je prioriteiten stellen en keuzes maken. 

'Vroeger' was me geleerd dat de meeste logisch keuze was van boven naar beneden te werken: eerst je dak in orde brengen, dan de muren/ramen en dan de vloer; Grofweg gewoon volgen waar je de meeste verliezen hebt. 

Omgekeerd: als geld het probleem is om alles uit te voeren kan je je misschien ook de vraag stellen of je misschien niet te groot/te duur gekocht hebt.  Uiteindelijk kost een oude woning energievriendelijk maken veel geld en is er nog zelden een reflex om die kosten bij de aankoop correct in te schatten.  En wordt men pas wakker nadat men de eerste energiefacturen betaald heeft. 

Dag Jorre

Eigenlijk kun je min of meer berekenen hoeveel verlies je hebt per deel. Dus reken uit hoeveel warmteverlies je hebt van je plat dak x aantal m2. Doe ditzelfde voor je ramen.

Reken daarna het warmteverlies uit bij isoleren dak. En hetzelfde met een oplossing voor je ramen (wat die ook mag zijn).

Zo kun je ze tegen mekaar afwegen en beslissen (ook rekening houdende met de kostprijs).

Om de isolatiewaarde te berekenen: http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/

Ketel vervangen zou ik sowieso nog niet doen: eerst uw warmtevraag doen dalen, dan aangepaste ketel.

gewoon investering/rendement, payback bekijken

  •   raam  2000euro >  100euro > 20j
  •   dak  2000euro > 200euro > 10j
  •   zonneboiler 2000euro > 300euro> 7j

Dan bekijken wat defect/rot/versleten is

  •  -als de ketel defect is, dan direct vervangen...
  •  - als raam rot is, prioriteit stijgt

Kijken waar de overheid een accent legt

 - momenteel is dat zonneboiler dus doen

Nu moet jij de getalletjes invullen

En ja die oplossing is goed, natuurlijk is het PUR, en ja hier ga je altijd lezen dat PUR slecht is, maar dat ze dan een equivalent even dik alternatief geven. De enige fout in die constructie zijn uw randen.. waar je een goot maakt, krijg je een koude brug.

En nee uw zonneboiler kan er perfect opstaan

 

 

 

Het is natuurlijk moeilijk vanachter de computer jouw situatie te beoordelen, maar zoals ik het lees zou ik toch eerst het plat dak aanpakken. Men gaat ervan uit dat door een dak (en zeker een plat dak) 30 % van het energieverlies van een huis gaat. Zeker in een rijwoning is het dak een belangrijke verliespost (aangezien je minder gevel en glas hebt dan in een open bebouwing). Voor het dak vind ik Paul zijn oplossing zo slecht nog niet: je kan (voorlopig) platen leggen en die dan later bij een eventuele herbouw van het platte dak hergebruiken. Ik lees dat er roofing is met kiezelballast. Indien de roofing nog goed is, zou ik niet twijfelen: kiezelbalast eraf, XPS platen of Foamglas platen op je dak, hierop eventueel een dakbedekking die je gemakkelijk kan verwijderen (EPDM/PVC) en dan je kiezels er terug op (wel niet zo goed voor je dakbedekking als je op je kiezels loopt). Er zijn ook opbouwen beschreven met XPS en daarop kiezels, maar ik heb toch liever dat er geen water tussen en onder mijn isolatieplaten loopt. Ik heb een dergelijke isolatie (5 tot 10 cm Foamglas-platen) gedaan van een plat dak boven een keuken dat binnen een paar jaar vervangen wordt, geen idee van de besparing, maar wel een duidelijke comfortverbetering en minder stoken. Natuurlijk moet je bij een dergelijke aanpassing de afvoeren goed bekijken.

Ramen: de reden waarom je schrijnwerk (dus de kaders) moet vervangen is ofwel omdat het hout rot is, ofwel dat de isolatiewaarde van de kaders niet goed is (concreet bij niet geïsoleerde aluminium of pvc kaders), ofwel dat het kader niet goed is afgedicht (eventueel op te lossen met kierdichtingrubbers). Heb je houten kaders die niet (te) rot zijn, en die redelijk goed sluiten of sluitend kunnen worden gemaakt, dan kan je enkel het glas vervangen, dat is veel goedkoper dan je volledige ramen te vervangen. Voor je ramen waar  je voorzetglas hebt is dat minder prioritair dan waar je geen voorzetglas hebt. Als je je glas-in-lood niet persé wil bewaren, kan je volgens mij perfect in deze kaders dubbelglas laten plaatsen (hangt af van de dikte van het kader). Carol Vandecasteele heeft zelfs een soort van 3dubbelglas in zijn oude kaders geplaatst (zie http://www.ecobouwers.be/forum/post/welke-u-waarde-voor-glas-nemen-om-o… of één van zijn andere posts). Voorlopig zou je met een soort van voorzetglas kunnen werken, dat is een low-cost oplossing om je glas niet te moeten vervangen.

Vooraleer je je verwarmingsketel vervangt, zou je idd eerst de rest moeten doen, of minstens toch al plannen. Pas dan kan je een correcte warmteverliesberekening maken, en kan je een perfect gedimensioneerde verwarmingsketel plaatsen. Meestal worden er veel te grote verwarmingsketels geplaatst, die dus ook duurder zijn.

Ik zou ook overwegen om de gevels te isoleren, als dat aan de buitenkant kan zonder aan het dak te moeten wijzigen. Momenteel zijn de premies voor gevelisolatie vrij interessant.

Zoek eens op Waaienberg. Dit is een rekenblad waarmee je kan nagaan welke ingrepen welke energiebesparingen opleveren. Hiermee kan je later ook een perfecte warmteverliesberekening maken voor je ketel. Het zal je wel enkele avonden vergen om het rekenblad te doorgronden en in te vullen, maar het geeft je een heel goed inzicht in welke maatregelen het meest effect hebben.

Tenslotte zou je, na je simulatie met het Waaienberg rekenblad, ook kunnnen nagaan of het toch niet interessanter is om (bij) te lenen voor je energierenovatie. Als je interest (bvb. 400 EUR per jaar) lager is dan je energiebesparing, (bvb. 500 EUR per jaar) heb je vanaf dag 1 winst. Als je je renovatie stapweg aanpakt, duurt het nog een tijdje vooraleer je investeringen ten volle renderen. Voor de meeste renovaties die jij wil doen, kan je een zogenaamde FRGE-lening afsluiten bij je gemeente, OCMW of intercommunale. De interest van deze leningen is 2%. Max. bedrag is denk ik wel 10.000 EUR (per investeringstype). 

Goeie tip van Rick, die FRGE-lening. Heb het ook al regelmatig aangeraden aan mensen die twijfelden over dergelijke investeringen.

2% intrest is lager dan de gemiddelde inflatie. Hierdoor is het vaak goedkoper (op langere termijn) dan stap per stap de werken te doen.

Door bepaalde werken te combineren bespaar je meestal ook op het werk/materiaal (zinloos om bv. nu een voorlopige epdm te leggen die je later misschien niet opnieuw kan gebruiken).

 

Zoals Rick zegt, bespaar je ook meteen op je energie.

 

Al is een extra hypotheek zeker niet altijd aan te raden (ieder moet zijn situatie bekijken).

Allen van harte bedankt !!!

Ik vond heel veel nuttige tips waar ik zeker iets mee kan en zal doen.

Jorre