douche WTW plaatsen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij gaan een douche WTW plaatsen in nieuwbouw woning. Ik heb nog enkele vragen hierbij;

1/ Volgens documentatie is het "best" om het voorverwarmd koudwater van de WTW aan te sluiten op zowel de douchekraan als de CV ketel. Ik was van plan alleen op de douche aan te sluiten, omdat dit makkelijkste uitkomt qua positie. Maakt dit een groot verschil in rendement, of wat is de reden om het op beide aan te sluiten?

2/ Nog volgens documentatie moet de douche WTW altijd op een bereikbare plaats geïnstalleerd worden (dus niet ingemetst in een leidingschacht oid.), voor eventueel onderhoud of zelfs lekkages. Is dit in de praktijk een probleem??

3/ Bovenstaande gaat over een douche in hoofdbadkamer boven berging, waar dus makkelijk een verticale WTW kan geplaatst worden. Er is ook een tweede douchekamer boven living, waaronder dus het verticale systeem niet direct mogelijk is. Er bestaan ook horizontale systemen (onder douchebak), maar deze zouden zowel duurder als minder efficiënt zijn. Zijn deze dan nog interessant? Of is het dan beter om een verticaal systeem te plaatsen met enkele meters horizontaal verloop? Of beide gewoon niet de moeite waard?

Bedankt alvast voor feedback!

Reacties

Je kunt de DWTW gerust alleen aansluiten op de koudwateraanvoer van de douchekraan, die paar seconde dat je niet doucht maar nog wel warmte in de pijp hebt is verwaarloosbaar. Alternatief is om de DWTW aan te sluiten op de koudwateraanvoer van de zonneboiler als die er al komt. De DWTW moet vooral bereikbaar zijn omdat de binnenwand van de afvoerbuis door haar en vet vervuild raakt en daardoor minder goed warmte uitwisselt. De DWTW moet daarom met enige regelmaat gereinigd worden en dus eenvoudig toegankelijk. Of de tweede DWTW-op-afstand interessant is hangt af van het aantal douchebeurten per dag. Het goedkoopste is om zoveel mogelijk van douche1 gebruik te maken en alleen bij gelijktijdigheid uit te wijken naar douche2. In de praktijk zal pa en ma alleen douche 1 gebruiken en de kinderen douche2, in dat geval mag je zelfs twijfelen aan de nut van alle DWTW's.

Moet je hem demonteren om te reinigen, of hoe werkt dat juist?  En wat is regelmatig?  Jaarlijks, meer/minder?

Over tweede douche: is het een optie om beide douches op dezelfde WTW aan te sluiten?  Door grotere afstand zal er wel rendementsverlies zijn voor de tweede douche, maar daartegenover staat ook een heel lage investeringskost (alleen de tweede aansluiting, aangenomen dat de WTW pijp al beslist is voor de eerste douche), dus zal toch kostenefficiënt zijn?  Of heeft zo'n WTW niet voldoende debiet voor twee gelijktijdige douches?

De afvoerbuis is een rechte, verticale buis die aan de bovenzijde toegankelijk is (dop), je hoeft dus niet de DWTW te demonteren maar alleen de bovenkant en onderkant moeten bereikbaar zijn. Een tweede douche aansluiten op de DWTW lijkt mij geen probleem, al zou ik dan wel een bypass maken voor het geval van gelijktijdigheid.

 

Voor meer informatie bijvoorbeeld: http://www.brieswaterenenergie.nl/

Ik heb de DWTW van Bries thuis geïnstalleerd. Normaal gesproken is die onderhoudsvrij op voorwaarde dat deze niet wordt aangesloten op een lavabo. (tandpasta en scheerzeep zouden eventueel een aanslag kunnen veroorzaken). Ik heb ook eens in de pvc afvoerbuis gekeken die er al 40 jaar hing (en waar wel tandpasta en scheerzeep doorgaan) en ik moet zeggen dat ik geen noemenswaardige aanslag ben tegengekomen daar.  Koper is volgens mij dan nog gladder dan pvc.

Ik zou hem hoedanook wel bereikbaar houden voor eventueel lekkende aansluiting oid.

Het water wordt momenteel +/-10 à 12 graden opgewarmd: van 16°C voor de wisselaar tot 26 à 28°C na de wisselaar bij gebruik van een spaardouchekop. Ben benieuwd voor de winter. Het vermogen zou dan nog moeten stijgen.

 

PS: voor twee douches kan je ook opteren voor de stortdouche-versie

 

PS2: de DWTW zelf zal niet snel lekken. Zag er mij erg degelijk robuust uit. Het lekken van een aansluiting hangt doorgaans af van de installateur :-)

 

bries heeft nu ook een model uitgevoerd als "goot" voor een inloopdouche, misschien is dat een optie voor TS

 

Ja, die reken ik tot de horizontale systemen vermeld in eerste post; die zouden minder efficiënt zijn, en duurder.  Zeker voor een tweede douche dus niet zo interessant.  Ik denk dat ik inderdaad beter beide douches op één systeem aansluit, eventueel zo'n wat grotere versie dan.

Momenteel is door aannemer een systeem van Daalderop voorgesteld, maar ik heb gehoord dat die (tijdelijk?) niet meer verdeeld worden.  Dus ik informeer nog even naar die DSS systemen van Bries.  Al zijn die wel iets duurder zie ik.

Bedankt alvast voor de feedback!

Bij ons de 2 badkamers tegen mekaar geplaatst om 2 douches op 1 DWTW te kunnen aansluiten zonder al te veel verlies aan rendement.

Sorry  2 badkamers verwarmen , 2 douches die wachten op warm water maar een DWTW plaatsen zonder verlies aan rendement ???? 1 badkamer en de bewoners die afspreken om na mekaar te douchen zonder DWTW geeft veel minder verlies aan rendement vrees ik .....

Een mens moet ook denken aan comfort en gebruiksgemak. De 2de badkamer is wel beperkt tot douche en wasbak. Bij ons geen wachtrij aan de badkamer! Over verwarming moeten we niet gaan neuten met een jaarlijkse vraag van nog geen 1.200kWh.

Zelfde hier.  Dus jij hebt nog steeds voldoende debiet op de koudwater kant (die van de WTW komt) bij gelijktijdig gebruik van beide douches?  Of heb je zo'n grotere WTW voor regendouches geïnstalleerd?

Bij ons wel enige afstand tussen beide douches (overkant van de hal), maar twee douches op één WTW installatie zal ondanks warmteverlies onderweg toch kostenefficiënter zijn dan slechts één douche aansluiten, of dan een aparte WTW per douche...

ik lees nergens "gelijktijdig sproeikop aan" ;-)

 

Bedoel je met neuten dat je totaal energieverbruik ( verwarming , warm water en electriciteit dus) 1200 KWH

Dan moet er inderdaad niet " geneut " worden maar .....

1.200 kWh voor "verwarming" lees ik, hierboven

reken hierbij 2 tot 2.500 kWh per jaar voor sanitair

en volgens de statistieken verbruikt een gemiddeld gezin in Vl 3 tot 3.500 kWh eli voor huishouden

Voor de duidelijkheid: onze woning staat er nog niet. We wachten momenteel op de bouwvergunning.

De gewone DWTW van Bries bijvoorbeeld mag gebruikt worden in combinatie met douchekoppen tot 15l/min. De twee regendouches die we plannen zitten hier SAMEN ruim onder. Ik verwacht aldus weinig problemen met de combinatie van beide douches op 1 DWTW.

Jij mag mij een gezin tonen dat voor dit alles slechts 1.200kWh nodig heeft. Het vernoemde verbruik heeft alleen betrekking op de verwarmingsvraag. Deze is dus excl. SWW en elektriciteit.

is dat niet zo dat je moet letten bij die WTW op die verbinding met het kerdi doek ?