Ramen 180° opendraaien

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

In plaats van een schuifraam willen we kiezen voor een raam bestaande uit twee opendraaiende "deuren" (zonder middenstijl).

Mijn vraag is of dit raam kan geplaatst worden zodat de deuren ofwel langs binnen, ofwel langs buiten volledig (180°) kunnen opendraaien, zonder een extra koudebrug te creëren?
Als je het raam in de midden van je muur plaatst, zal je raam maar ongeveer 90° kunnen opendraaien doordat de dikte van de muur "in de weg zit". Kan je je raam op de rand van de binnen- of buitenkant van je muuroppervlakte plaatsten zonder een koudebrug te creëren? Is het gevaar niet dat je raam op die manier niet in je isolerende laag zit, en je op die manier een een koudebrug creëert?

(We twijfelen nog of we zullen bouwen in stro of cellulose, heeft dit er invloed op?)

Alvast bedankt!
 

Reacties

 

ik zou niet weten hoe je dit luchtdicht kunt maken zoals een gewoon raam, die hebben daar meestal 3dubbele rubberen profielen tussen zitten om alles hermetisch potdicht te krijgen..

en ten tweede, waarom zou je dat nu willen doen , wat voor voordeel biedt dit, meestal draaien de ramen langs binnen omdat je ze dan kunt kuisen, dus ik zou niet weten waarom je die ramen ooit naar buiten wilt doen draaien ?

Tenzij als je spreekt van een binnendeur dat je wilt doen zwiepen 

Nu als je een deur een schuifdeur maakt, is het doel daarvan doodeenvoudig plaatswinst. Je wilt dus plaats winnen... Als je weet dat de oppervlakte van de deur waar ze opengaat kwijt bent, dan ben je twee keer die oppervlakte kwijt ? Dus dat is in principe bots accidenten en ruimte die je nie tmag gebruiken in twee richtingen...  Terug waarom zou je dat nu doen ???

 

Wat jij beschrijft, lijkt op een 'saloondeur' oplossing, die je wilt kunnen openzetten langs binnen en langs buiten... No way, zou ik die oplossing kiezen, maar kom we gaan mee in de fantasie. Je zult volgens mij moeite hebben om daar een luchtdicht systeem te vinden op de markt...

 

Joline,

de ramen die je voor ogen hebt worden 'terrasdeuren' genoemd, of ook wel 'franse deuren'.

Het is een esthetische en praktische oplossing, kan naar binnen of naar buiten open, dan moeten ze respectievelijk aan de uiterste binnenkant van het binnenspouwblad of aan de buitenkant van het buitenspouwblad geplaatste worden om 180° te kunnen opendraaien (uitgaande van een 'klassieke' muuropbouw) . Qua koudebrug en luchtdichting is het niet anders dan met andere ramen.

Een ramenboer kan er u ongetwijfeld alles over vertellen.

De uitdaging is van een goede te vinden (ramenleverancier)

http://www.ecobouwers.be/forum/post/koudebrugvrij-plaatsen-van-schuiframen

 

Veel succes

Dank voor jullie bericht!

@Paul, de deuren moeten niet én naar binnen én naar buiten opengaan. 180° naar binnen OF buiten is ok.

Als ik het goed versta is er ook geen verschil of ik kies of ze naar buiten opengaan of naar binnen? Isolatiegraad, wind-/vochtdicht, ... Allemaal praktisch haalbaar? Naar buiten zou praktischer zijn, dan win ik binnen plaats...

Dank je!

Joline.

Wij hebben dit ook, zij het echter dat naast beide deuren ook nog een raam zit. Deus eigenlijk een glaswand. Is bij ons met strobalen. Met houtskelet (strobalen, cellulose…) maakt het niet uit waar je je raam steekt, gezien de volledige muurdikte isolerende schil is. In uw geval het raam volledig langs binnen plaatsen. 

Ramen altijd binnendragend nemen. Anders krijg je ze nog moeilijker luchtdicht.

 

Wij hebben strobalen aan de aanbouw en cellulose aan de voorgevel en hellend dak. Ik kan je verzekeren: storbalen is veel meer fun tijdens de bouw en is nog veel beter naar geluidsisolatie toe. Als je veel zelf wil doen: zeker strobalen nemen. Geeft veel meer voldoening.

Paul, dat is voor binnendeuren hé.

robin, dat bestaat voor buitendeuren dan ?

is toch de max ?

Nee. Gezien je voor een buitendeur steeds een 'opdek' nodig hebt om wind en water buiten te houden. Dus binnen- en buitendraaiend is enkel mogelijk voor binnendeuren.

Die verborgen scharnieren bestaan reeds langer hoor, maar bestaan nog niet in 'klapdeur'-versie. Enkel 1 kant draaien (heb ze namelijk zelf hier thuis).

Dank je voor je uitleg.

Bij u zijn er wel nog ramen langs de zijkant, waarvoor de "deuren" dan draaien. Zal dat gaan als er geen vaste ramen naast zitten ook? Of zit de binnenmuurafwerking dan in de weg?

En is er een op één of andere manier een meerprijs verbonden als je je raam helemaal langs binnen wil steken?

(Je enthousiasme voor strobalen heeft hier effect!)

Desnoods moet je je schrijnwerk wat naar binnen laten steken. Dat zal dan wel met een geïsoleerd profiel of zo moeten zijn. Best werken met een schrijnwerker met verstand van LEW en PH-schrijnwerk.

Dag Robin,

... na lang tamen denken we ook een raam te nemen zoals jij beschreef, twee opendraaiende deuren met langs elke kant ook nog een glasstrook. Zo kunnen de deuren zeker helemaal opendraaien.

Maar uiteindelijk vraag ik me af of dit dan nog goedkoper is dan een schuifraam? Want je hebt toch meer houtwerk nodig?
Of wat was jullie beweegreden om voor zo'n ramen te gaan? Meer luchtdicht? Of gewoon esthetischer? ... ?

Dankje!

Dag Robin,

... na lang tamen denken we ook een raam te nemen zoals jij beschreef, twee opendraaiende deuren met langs elke kant ook nog een glasstrook. Zo kunnen de deuren zeker helemaal opendraaien.

Maar uiteindelijk vraag ik me af of dit dan nog goedkoper is dan een schuifraam? Want je hebt toch meer houtwerk nodig?
Of wat was jullie beweegreden om voor zo'n ramen te gaan? Meer luchtdicht? Of gewoon esthetischer? ... ?

Dankje!

Dag Joline

Er waren twee redenen:

  1. meer luchtdicht
  2. goedkoper

Wat betreft luchtdichting weet ik niet of ons raam nu luchtdichter is dan een schuifraam. Er moet in ieder geval nog iets aan veranderen (zit nog klein ontwerpfoutje in van de schrijnwerker).

Wel heel wat goedkoper (een schuifraam kost bijna 50% meer dan een raam met dubbel opendraaiende deur). Ons raam is totaal 4,90 m lang en 2,50 m hoog. De twee opendraaiende delen zijn elk zo'n 1,10m breed. Een schuifraam van ruim 2m met drievoudig glas weegt enorm, wat zorgt voor een moeilijk(er) te openen geheel + veel sneller slijtage. Opendraaiend maakt het gewicht nauwelijks uit. Drie zware scharnieren zijn ruim voldoende.

Bij een schuifraam zouden we ook een groter glasraam gehad hebben, wat in ons geval voor nog een extra kost zou zorgen: niet meer te plaatsen met mankracht + ontoegankelijk = kraan over het dak = zeer duur.

Nadeel: meer hout = minder licht (al is dat met zo'n gigantisch raam uiteraard relatief) en oogt minder slank/strak.

Wat sommigen als nadeel aanhalen: je kan de ruimte waar de deuren opendraaien niet gebruiken. Lijkt mij een nogal wiedes argument. Bij een schuifraam zal je toch ook geen zetel plaatsen voor de opening???

Als je het raam uiteraard helemaal wil opendraaien, is er wel een punt: waar het raam naartoe zou schuiven kun je wel een object plaatsen, terwijl bij opendraaien dat niet kan.