WTW-unit en CV-installatie vervangen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze huidige Cv-ketel met geïntegreerde WTW-unit (Agpo Combifor) heeft er niet meer zo'n zin in. Het is ook al een beetje een bejaarde met z'n leeftijd van 14 jaar. We zijn nu bezig met de aanschaf van een vervangend systeem. Het wordt een losse CV en losse WTW, geïntegreerde systemen zijn erg zeldzaam. Kortom, we kiezen weer voor balansventilatie. Ansich niet zo verrassend aangezien ons huis vrijwel hermetisch is afgesloten en goed is geïsoleerd.

voor het gemak ben ik ervan uit gegaan dat de architect alles goed heeft berekend en dat de Agpo Combifor dus qua capaciteit een prima ding is voor onze woning. (hoog 200-225 m3/h, laag 120-135 m3/h, afwezig 100 m3/h). We liepen tegen een leuke WTW aan; een Brink Renovent medium van een jaar oud, nauwelijks gebruikt en voor een leuke prijs, dus gekocht. We willen 'm gaan combineren met een Intergas HRE 36/30 CV-installatie. Volgens mijn eerste berekening hebben we een capaciteit nodig van 230 m3/h (excl. zolder waar geen ventielen aanwezig zijn, incl. zolder wordt 260 m3/h). Dus dat zou wat de Brink Renovent medium betreft geen probleem moeten zijn. Weet iemand hoe je de waardes bepaald voor stand 1 en 3 van de WTW?

De Renovent medium kan op drie standen worden ingeregeld, ergens tussen de 50 en 300 m3/h. Ik vind het wel vreemd dat de buizen die van/naar de huidige WTW lopen vanuit de centrale koker naar de CV/WTW maar 125mm diameter zijn. Ga ik daar mee wegkomen? Anders moet ik de centrale koker gaan uithakken om andere buizen te installeren. Mogelijk zijn de centrale buizen in de koker wel dikker, maar dan nog zorgen deze 125mm buizen van/naar voor een bottleneck.

 

Reacties

Jeroen
Wat zijn nu je concrete vragen?
Hoe bereken je de debieten en welke diameters heb je nodig?

Walter

 

 

Jeroen,

 

Eerst enkele concrete vragen:

 

Weet ge welk het debiet is van uw huidige installatie? Een debiet van 225 m³/h door uw buis van 125 zou een luchtsnelheid van 6,5 m³/s hebben. De weerstand verhoogt met het kwadraat van het debiet (of van de snelheid).

 

Maar welk debiet hebt ge nodig? Welke is de samenstelling van uw gezin. Gezien ge niet EPB schatplichtig zijt kunt ge het debiet daarop afstellen. Bijvoorbeeld:

 

15m³/h en per persoon in de living, men verblijft normaal niet zolang aan een stuk in de living als in de slaapkamer.

In de slaapkamer hebt ge toch wel 25 m³/h en persoon nodig gedurende de nacht.

 

Het best zoekt ge een regeling dat ge, in minimumstand, toekomt gedurende de dag. Dan kan men nog in stand 2 overschakelen gedurende de nacht. Voor speciale gelegenheden hebt ge dan stand 3, maar dat hoeft niet noodzakelijk 225 m³/h te zijn.

 

Op deze manier komt ge natuurlijk in normaal gebruik veel lager dan de 225 m³/h . (Van de zolder moet ge u niets aantrekken.) Dan zou het misschien toch mogelijk zijn de leiding van 125 mm te behouden.

Er klopt iets niet. Je woning is voorzien van goede kierdichting en isolatie en desondanks heb je een (combi-)ketel van 30kW nodig, geschikt voor zeer slecht geïsoleerde woningen met een grote woonoppervlakte. Aangezien het een combi is kan de keuze ook gemaakt vanwege het gewenste tapwatercomfort. In dat geval zou je beter kunnen kiezen voor een monoketel die aangepast is aan de lage warmtevraag van je woning (zeg 10 kW) en een indirect gestaakte boiler die is aangepast aan het gewenst tapwatercomfort.

 

Het is een bekende truc van NL-installateurs om de zwaarste ketel (=duurste) aan te smeren door de kopers aan te praten dat de ketelcapaciteit wordt bepaald door de hoeveelheid warm tapwater die de ketel moet kunnen leveren. En dan wordt er zonder meer aangedrongen op een CW5/6-klasse terwijl de meeste huishoudens (1-3 personen) voldoende hebben aan CW3/4.

 

Het stroomschema voor de ketelkeuze is ongeveer als volgt:

1. Bepaal het benodigde vermogen voor ruimteverwarming in kW (warmteverliesberekening) = VRV

2. Bepaal de gewenste CW-klasse (3 t/m 6)

3. Als VRV ongeveer gelijk of hoger is dan het benodigde vermogen voor de gewenste CW-klasse dan kies je een combiketel (doorstromer)

4. Als  VRV duidelijk lager is dan het gewenste CW-vermogen dan kies je een monoketel met indirect gestookte boiler

 

In beide gevallen wordt het ketelvermogen uiteindelijk bepaald door de VRV en niet door de CW-klasse.

Ik ben een behoorlijke leek op CV en WTW gebied dus vergeef me mijn onozelheid ;)

@walter-8
Ik heb een berekening gemaakt volgens deze methode: http://www.ekbouwadvies.nl/bouwbesluit/ventilatie/ventilatiebalansberekening.asp
Is dit een juiste methode en zijn er andere goede/betere methoden?

De centrale buizen heb ik gemeten, deze zijn ook 125mm. De buizen in de plafonds zijn rechthoekig en hebben ongeveer dezelfde oppervlakte als een 125mm buis. Kortom, het hele huis is voorzien van 125mm buis. Dit is toch veel te dun om een capaciteit te halen van 230 á 260 m3/h ?

@pierrechristiaens@telenet.be
Het debiet van de huidige installatie is: hoog 200-225 m3/h, laag 120-135 m3/h, afwezig 100 m3/h.
Het debiet wat ik nodig heb is volgens mijn berekening 230 á 260 m3/h

We zijn met z'n vieren thuis. Pa, ma en twee kleintjes.
Hoe bereken je dan een minimum voor de dag? Living snap ik 15m3/h * 4 = 60m3/h, maar de slaapkamers overdag heel laag?

@Ingir
We willen inderdaad kiezen voor een CW5 ketel vanwege het tapwatercomfort. We vinden het nu erg vervelend dat je gelijk onder een koude douche staat als iemand de warme kraan opendraait. Daarnaast willen we in de toekomst mogelijk meer comfort in de badkamer zoals een stortdouche en een wat groter bad.

Jouw verhaal vind ik erg interessant klinken. Heb je voorbeelden van een monoketel en een indirect gestookte boiler? Wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Kan ik zo'n warmteverliesberekening zelf doen? Heb je daar een voorbeeld van?

 

Dit is trouwens het debiet van de huidige ketel (Agpo Combifor):

 

 

 

Jeroen,

 

Een opvoerhoogte van 180 Pa is reeds sinds lang voorbijgestreefd. Gezien uw situatie zou ik volgende inregeling aannemen:

 

Living: 50 m³/h in de dag

Slaapkamers: 20 m³/h per persoon: 80 m³/h 's nachts.

Beiden kunt ge combineren door in de dag op 100 m³/h te ventileren (50 m³/h in de living, 50 m³/h in de slaapkamers. 's Nachts gaat ge dan over op 160 m³/h: 80 m³ in de slaapkamers, met als gevolg dat ge ook 80 m³/h in de living hebt. Op deze manier kunt ge de luchtsnelheid (en het lawaai) in de buizen nog enigszins in toom houden gedurende de ganse dag. En dus ook het elektrisch verbruik van de ventilatoren minimaliseren. Ge zult het waarschijnlijk weinig nodig vinden om in maximale stand te ventileren. Ik kan zo niet onmiddellijk zeggen of de Brink dit wel zou aankunnen.