ketel kiezen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik wilde een vaillant vcw 296 kopen 5.7-26.5kw gegevens volgens site vaillant
maar nu stoot ik op een site ook van vaillant
en de gegevens daar geven 9.0-24kw
wat moet ik nu geloven,
want dit is wel een groot verschil

Reacties

Het eerste is waarschijnlijk het vermogen in regime niet condenserend, het vermogen op de site van Vaillant condenserend.

Eerlijk gezegd vind ik dit niet zo geweldig moduleren. Dat onderste vermogen is wel erg hoog. Hierdoor ga je pendelgedrag krijgen (en als ik me goed herinner had je juist meer weinig nodig voor verwarming).

De ketel moduleert prima, niet zo laag als een monoketel maar dat hoeft geen bezwaar te zijn in combinatie met vloerverwarming.

Waarom zou een combitoestel niet zo laag kunnen moduleren dan een losse ketel? Is volledig nieuw voor mij, vermits de ketel zelf gelijk blijft. 2,67 is niet echt veel modulatie. Maar volgens mij zit er ergens een fout, vermits op bovenwaarde het bereik veel hoger is.

En waar haal je die vloerverwarming vandaan? Zie ik nergens staan. En met vloerverwarming is het zefs nodig dat de modulatie zo laag mogelijk kan gaan, omdat vloerverwarming constant vermogen nodig heeft. Vermits een vloerverwarming in principe niet afgezet wordt (geen nachtverlaging), gaat er altijd warmte naar de vloer worden gestuurd.

Combiketels moduleren net zo goed als monoketels maar het maximale vermogen ligt veel hoger en dus ook het minimum vermogen. De tweede waarde (9-24) klopt niet. Het is 5,7-26,5 en dus een modulatiefactor van 4,6x... nog steeds niet de 10x die een Elco Thision haalt maar ook niet de mottige 2,6x.

 

In combinatie met vloerverwarming is zo'n hoog minimum vermogen nog wel werkbaar dankzij de grote warmtebuffer die vloerverwarming heeft. Van pendelen zal dan ook geen sprake zijn. Met radiatoren is het wel een probleem omdat de warmte snel afgegeven wordt en de gewenste temperatuur snel bereikt wordt, zeker tijdens voor- en naseizoen.

 

Mijn huidige gasketel (8-28kW) is veel te zwaar voor mijn woning, ik zou beter een 1-10kW moeten hebben maar dankzij de vloerverwarming draait hier alles prima zonder pendelen. De ketel springt nu 2x een half uur per dag op en in de winter draait de ketel aan één stuk door op geforceerd minimaal vermogen (ketel moduleert niet, keteltemperatuur beperkt tot 40°C en vermogen beperkt tot 8 kW).

Jou situatie is niet onmiddellijk vergelijkbaar voor een doorsnee bestaande woning. Omdat jou woning goed geïsoleerd is, kan je met 2 keer een half uur verwarmen een constant comfort halen. Bij oudere woningen gaat dit niet lukken, er vraagt deze manier van verwarmen regelmatig aanpassingen aan de instellingen (verwarmingstijden). Iets wat de doorsnee gebruiker niet gaat/wil doen. Daar moet de regeling éénmaal ingesteld worden, en dan moet het goed zijn.

Een tweede probleem kan zijn dat je niet het minimumdebiet haalt in je vloerverwarming. En dan krijg je weerom pendelen.

 

bij het ene staat nominaal warmte vermogens bereik                    bij het andere   vermogen belasing

maar maakt voormij een heel verschil uit

zelf denk ik dat ik  met een 14kw toe kom

maar ik wil toch eentje met sanitair water doorstromer ,maar is het 9kw laagste bereik vind ik het veel te hoog, daar ik een lang sezoen een 4kw a 5kw nodig heb

klopt het cijfer met   5,7 … 26,5 kW   vermogenbelasting  is het voldoende daar wij g25 gas hebben en dan word het vermogen 4-7 ....20/5kw lees ik

nie gemakkelijk