Ondervloer van kruipruimte isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goedendag!
Ik wil ons huis(bj. 1936)in de kruipruimte aan de onderkant van de begaanegrond isoleren. Er zitten in de woonkamer grenen vloerdelen, daaronder van die groene isolatietegels en daaronder een dampremmende folie. Alles op de basis houtennplanken en deze op de draagbalken.
Nu was mijn plan om spijkerflendekens van 12cm dik op de draagbalken te nieten, maar dan is het niet meer ademend. Of ik ga het niet overlappend doen maar tussen de draagbalken. De kruipruimte is droog, het is wel een hoekhuis.
Is deze methode af te raden of juist rendabel?
Ik was eerst onder de indruk van Thermokussens zo als die van Tonzon, maar heb best slechte ervaringen over gelezen en gehoord.
Daarom graag jullie mening en inschatting.

Reacties

In de U-wertrechner kun je je isolatiewerken controleren op mogelijke condensproblemen. Ik zou het zo doen:

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=2&mid0=36…

uw dampscherm zit juist

dus je kan het ook met PUR doen dat je plakt aan uw vloer, is uiteraard niet zo vuurbestendig

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=2&mid0=36…

je kan dat ook doen met houtfazeplaten

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=2&mid0=36…

je kan ook gewoon OSB platen vasthangen aan de draagbalken en de holtes met cellulose of gelijk wat voor soort bollekes opvullen, dat laatste zal volgens mij het simpelste zijn...

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=2&mid0=36…

 

 

 

 

Dank jullie wel voor deze handige info. Mijn balken zijn 17,5cm hoog. Dus er zou 17,5 cm mineralwol in kunnen bijv.

Moet ik dat dan niet techen vocht of damp beschermen. Ik dacht ook aan 1cm lucht te laten tussen ondervloer en isolatie.

Maar de u-wert rekening laat dacht ik zien dat dit niet zo gunstig uitpakt.

Wij wonen in Nederland en de gemeente Den Haag geeft de advies en subsidie op het volgende.

 

De begane grondvloer is aan de bovenzijde vaak bedekt met een dampdicht materiaal, zoals
vloerbedekking, parket of vinyl. Hierdoor kan bij een dampdichte isolatie aan de onderzijde vocht
worden opgesloten. Dit kan uw vloer aantasten en vocht of schimmel veroorzaken. U kunt een begane
grondvloer het beste isoleren met een volledig damp-open isolatiemateriaal, dus glas- of steenwol
zonder dampremmende laag (dus zonder aluminium- of kunststoffolie). Polystyreenplaten
(piepschuim) zijn niet geschikt om een houten vloer aan de onderzijde te isoleren, omdat ze minder
dampopen zijn.
Onder een houten vloer op de begane grond bevindt zich altijd een kruipruimte. De kruipruimte is vaak
vochtig, omdat er vocht uit de grond via de kruipruimte onder de woning omhoog komt. Daarom moet
er een kunststoffolie over de bodem van de kruipruimte worden gelegd om het vocht uit de grond
tegen te houden. De folie moet omhoog worden gezet en tegen de muren geklemd. De kruipruimte
moet geventileerd worden om vocht af te voeren. Zorg dat de ventilatievoorzieningen in de kruipruimte
open zijn en blijven.

Dat is allemaal heel juist hoor

dus zorgen dat het ventileert, zodat er geen vocht opstapelt

en uw aardbodem met een folie bedekken zodat het water niet verdampt uit de grond, vooral interessan tin amsterdam zou ik zeggen als je zo langs het water woont en er regelmatig grondwater in die kruipkelder komt. Een dampscherm op de grond zorgt dan dat het water in de grond blijft...

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?cid=wC6cjmsw&d0=2&mid0=36&d1=0.8&mid1=19&d2=0.02&mid2=7&d3=2&mid3=36&d4=17&mid4=550&x4=53.9&lid4=83870&d5=17&mid5=36&x5=7.1&lid5=83870&d6=1&mid6=16601&d8=30&mid8=91&d9=0.02&mid9=7&bt=2&T_i=20&RH_i=50&T_e=0&RH_e=100&outside=2

ok! maar de kruipruimte is best droog en ze zeggen dat je zo de natuurlijke warmtestroom uit de aarde (vooral in de Winter belangrijk) tegenhoud. Dus ik was eigenlijk van plan geen folie op de grond te leggen. En denkt u dat wij dat bouwpapier hoeven en niet beter iets op de glas of steenwol moeten plaatsen als bescherming. En "last but not least" is steen of glaswol beter en misschien ook een tip qua merk of maakt het helemaal niet uit.

Weer bedankt!

vergeet die warmtestroom, 10° grondtemp is geen warmte PUNT.

folie op de grond heeft dus minder impact, maar kost geen fluit.

glaswol/steenwol die natkomt isoleert niet, dus sowieso zorgen dat het daar droog blijft of die ventilatie (opening links en rechts van de ruimte) is een must.

En je kijkt gewoon naar de lambda waarde, hoe lager die lambda hoe beter de isolatie

 

Beste Peter,

 

Belangrijk om weten is dat u in het geval van een kruipkelder het best altijd kiest voor een zeer damopen, maar ook zeer vochtbufferend isolatiemateriaal. Minerale wol is in principe geen goed idee. Kies hier beter voor cellulose, houtvezel of schapenwol-isolatie. Ook schelpenisolatie werkt vrij goed.

PUR raad ik volledig af, wegens de dampdichte eigenschappen en het feit dat ik u ondertussen al een kleine lijst met bijna onbewoonbare woningen kan voorleggen, waar de stank na het PUR spuiten niet te harden was. In de bouwsector wordt gespoten PUR ook steeds minder populair daar blijkt dat naast de gezondheidsrsico's (waar discussie over is), er vooral blijkt dat de technische eigenschappen van de gespoten PUR vaak aan de wensen overlaat en de effectieve isolerende waarden veel lager liggen dan de theoretische.

Elke kruipkelder dient eerst aan een degelijk onderzoek onderworpden te worden alvorens te isoleren. Dit is zeker niet iets waar je zomaar raad over kan geven via dit forum, maar dient ter plaatse bekeken te worden door een bedrijf met échte vakkennis. In sommige gevallen zal dan blijken dat isoleren geen optie is wegens te grote potentiële bouwschade.

Beste,

Ik heb een soortgelijke vraag; Neem je ook best dampopen materialen als de draagstructuur uit betonnen gewelven ipv hout bestaat of kan eps/pir,... hier wel ?

de PUR phobie hier gaat over PUR dat ze ter plaatse spuiten... In feite, dat vergeet iedereen in één adem erbij te vertellen de PUR platen die gemaakt worden in fabrieken wordt het solvent netjes opgevangen en gerecycleerd. Sowieso iemand die platen plakt/vijst aan de plafond van zijn kruipkelder hoeft niets te vrezen.

http://www.livios.be/nl/bouwfasen/ruwbouw/na-isolatie/hoe-isoleer-je-je-kruipkelder/

 

Dus die houten balken, zou ik eerder neigen naar OSB platen en opvullen met cellulose. Voor beton zou ik PUR/PIR/XPS/foamglas/ytong . Resol zal dan weer zeggen dat het teveel vochtschade kan ondervinden. Dan kun je nog filosoferen over het brandrisico... en dan als het een garage is zou ik zeggen, ok het brandrisico kun je nog in overweging nemen, maar anderzijds kan ik mij niet inbeelden direct hoe PUR onder uw gewelven het brandrisico kan verhogen van uw huis;.. Zo je daar toch wil rekening mee houden moet je volgens mij ook niet meer aan houtskeletbouw doen, maar kom. Laten we meegaan in dat scenario, en dan kies je gewoon foamglas... of cellenbeton.