dak van living (=woning) isoleren op specifieke manier

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen, Ik heb een vraag met betrekking van het isoleren van een dak, op een wat specialere manier door de omstandigheden.

Bij ons huis loopt het dak rechtstreeks door onze living, wij kunnen dus vanuit de living het gehele dak bekijken. In bijlage een foto om een idee te geven.

Het dak is geïsoleerd naar de normen van de midden jaren 80 (niet veel dus), namelijk 8 cm rotswol.

Omdat wij de hele living moeten leegmaken om te isoleren, kwam mijn schoonvader op een idee. Hij stelde voor om een harde pur-plaat (bekleed met gipsplaat) rechtstreeks op de bestaande structuur aan te brengen.

Is dat een goed idee? Want dan heb je als opbouw van binnen naar buiten: gipsplaat+harde pur + houtenplaat - rotswol - onderdak - dak.

Boven de pur-plaat blijf je dan met de "oude" situatie, dus beetje glaswol, en misschien ook kieren. Is het een goed idee om dit op dergelijke manier te doen?

Of toch beter alles eruit en nieuwe glas/rotswol of cellulose erin?

alvast dank voor de reacties!

 

Reacties

Waarschijnlijk gaat er tussen uw gipsplaat en de rotswol nog een spouw zitten omdat er op de kepers plafondlatten gezet zijn om de gipsplaten op te monteren. Als je daar dan PUR platen gaat op zetten gaat die spouw die er achter zit die isolatie deels teniet doen omdat je daar onvermijdelijk wel luchtstroming gaat hebben.

 

Persoonlijk zou ik er voor kiezen om de gipsplaten te verwijderen. Het is enkel het afbreekwerk die een meerkost zal zijn want als je er PUR platen tegen zet moet je toch opnieuw gaan afwerken. Dan kan je alle kanten uit. Hetzij met cellulose, glas-rots of houtwol of met PUR/PIR die je dan rechtstreeks op de kepers vijst en goed kan laten aansluiten op de eventueel al geplaatste rotswol van vroeger.

 

 

8 cm is de dikte van de kepers, dus uw rotswol zit volgens mij zonder spouw tegen de gips. Nu simuleer het in u-wert

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?cid=h98ORjdD&d0=10&mid0=5615&x0=65&lid0=566408004&d1=10&mid1=36&x1=8&lid1=566408004&d2=1&mid2=195&d3=0.1&mid3=8&d4=8&mid4=642&d5=1&mid5=86&d6=0.5&mid6=71&bt=1&T_i=20&RH_i=50&T_e=-10&RH_e=80&outside=3

zal er ongeveer zo uitzien, en ik zie geen grote problemen..

uw spotjes zou ik nog eens bekijken of daar geen koude bruggen zijn, en dampscherm daar verbeteren indien nodig, ook uw balken door het dak

@brother paul:

Wie zegt er dat die afwerkingsplaten rechtsreeks tegen de kepers zijn gevezen? Dikwijls slaan ze nog eerst haaks op de kepers plafondlatten om alles uit te lijnen voor men er platen op zet, anders kan uw plafond golven. Nuja, 30 jaar geleden deden ze dat mss nog niet...

 

Echter de vraagsteller zal dat wel weten of kan dit teweten komen als hij eens een gat maakt.

vermoedelijk niet, maar volgens mij zal die wol wel verzakt zijn tot op de gyproc.

Beste,

 

Als isolatiedeskundige kan ik u zegen dat u dit zeker niet mag doen. Indien u isolatie wenst te plaatsen dan MOET die altijd rechtsreeks contact maken met het te isoleren oppervlak, in dit geval uw onderdak. Onder geen enkel geval mag daar een opening of luchtspouw tussen zitten. Niet alleen zult u zo windspoeling krijgen waardoor de isolatie zal afkoelen, maar vooral is dit een zeer gevaarlijke opbouw naar potentiële vochtschade toe. Om die reden is dergelijke techniek dan ook verboden door het WTCB. Ook het opvullen van de ruimte tussen de dakspanten met minerale wol en dan PUR platen bovenop de spanten plaatsen is uit den boze. In dergelijk geval steekt u een isolatiepakket met lagere R-waarde aan de koude kant van het luchtscherm (dat in de PUR-platen zit verwerkt), waardoor u opnieuw een hoog risico op vochtschade loopt. Onderschat de kennis die nodig is om op een goede manier te isoleren niet en weet dat veel aannemers en architecten er helaas niet veel meer van afweten dan u.

De enige goede opbouw is, van binnen naar buiten : Afwerking, luchtspouw, dampscherm, isolatie, onderdakplaat.