Kelder isoleren of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Waarschijnlijk krijg ik nu een antwoord als: gebruik de zoekfunctie!
Als dat de bedoeling is van dit forum, dan zit ik bij een fout forum ;-)

Nu dus: wij gaan passief bouwen. Normaal gezien met kelder. Twijfel of de kelder geïsoleerd gaat worden of niet. Merk wel: de kelder blijft sowieso buiten de passiefschil.
Twijfel omdat je het isoleren nu eenmaal niet achteraf even kan doen...

Ideeën?

Reacties

Hulst,

 

Dat hangt enkel en alleen af van de plannen die je hebt voor die kelder, als die enkel dient als klassieke kelder, dan hoeft die niet geïsoleerd.

Hier een ongeïsoleerde kelder onder LEW, buiten de geïsoleerde schil, toegang langs de garage die ook buiten de geïsoleerde schil is.

Bij streng vriesweer stop ik de verluchtingsgaten enkele weken dicht, ik denk niet dat het er ooit onder de 11-12° is geweest.

Er staat een diepvries, een CV-ketel en (te) veel rommel. Bewaren van wat zelfgekweekte groenten dicht bij toegang waar het wat kouder is.

Mogelijk wordt uw kelder iets koeler want wellicht nog beter geïsoleerd van de verwarmde woning.

 

Veel succes

hehe uw CV ketel staat buitenuw geisoleerde schil dat is strafpunten ... ;-)

zelfs het warmwaterbuffervat staat daar, en dan nog maar 200 L stookolie verbruiken per jaar, die strafpunten kunnen me worst wezen hoor.

Plantenkenner Patrick, bedankt voor je antwoord.

 

Het is een beetje moeilijk om in de toekomst te kijken. Voorlopig zou de kelder dienen waarvoor ook die van jou dient. Echter, later, zou het best kunnen dat hij gebruikt gaat worden als muziekkot (raging teens, weet je wel). Mogelijk kan je dan langs binnen een ruimte isoleren ipv de kosten te doen voor de ganse kelder.

 

Het wordt een Etib-kelder, waterdicht, glad beton. Beetje zonde van de mooie ruimte om alleen maar als rommelkot te gebruiken (oppervlakte met garage bij ongeveer 12 x 12).

 

Heb je geen last van condens?

Geen condens, zelfde aannemer maar al 12 jaar geleden.

 

Dient niet alleen als rommelkot hoor, ook nog kluskot.

 

Hier is de redenering 'als de tieners behoefte hebben aan een basement-lounge, dan kunnen ze maar helpen om die te helpen bouwen...' die tienerjaren komen wel dichtbij hier.

 

Nog een tip: als je de mogelijkheid hebt, voorzie een goed brede toegang, daar heb ik al veel plezier aan gehad.

;-)

 

Toegang wordt 4 meter breed.