buffervat cv + ingebouwd vat sww

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Heeft er iemand ervaring met een buffervat + een ingebouwd vat bovenaan voor sww? Wij dachten aan een buffervat 1200L en apart vat 200L. We gaan alleen stoken met hout.

Wat als het 200L vat op 30° staat en het 1200L vat op 80° en er niet meer wordt bijgestookt? Mag ik er dan van uitgaan dat dit onderste vat het bovenste vat opnieuw gaat verwarmen?

vg

Reacties

dag els en mathieu

ik wil jullie vraag graag met een tegenvraag beantwoorden, waarom zouden jullie een apart vat van 200 lt nemen?  of is de vraag wat onnauwkeurig, want jullie spreken eerst van een ingebouwd vat en dan van een apart vat.

als je met een ingebouwd vat werkt, bepaald de fysica wat er gebeurt, je gaat dus nooit onderaan 80° en bovenaan 30° kunnen hebben, tenzij je heel snel heel veel water verbruikt.

ik neem aan dat je dat buffervat in je B&B wil gebruiken, en dan lijkt me 200 lt sowieso wat nipt.  ik zou gaan voor een buffervat met een ingebouwde spiraal voor warm water.  deze heeft als grote voordeel dat je meer en sneller warm water kan onttrekken aan je buffervat. 

hans d

 

Hallo,

Ja, u heeft gelijk, we dachten aan 1 buffervat met daarin een 200L vat.

Die 200L zal volstaan voor 4 kamers. Momenteel hebben we 2 kamers en een boiler van 100L, dat blijkt te volstaan als we de boiler aanlaten op 65°. Die 100L boiler kunnen we er dan ook nog voor of achter plaatsen zodat we uiteindelijk 300L kunnen gebruiken.

Wat met dit buffervat met ingebouwd spiraal in de zomermaanden wanneer er niet met hout gestookt wordt? In dit geval zullen we het vat moeten verwarmen met zonneenergie, wat niet onmiddellijk gepland is? Eerlijk gezegd ken ik nog niet veel van die techniek met die spiraal, daar ga ik dus nog wat meer over lezen.

Graag had ik eens geweten of er op dit forum volk zit met zo een buffervat met ingebouwd vat voor sww. Of ze hier goeie of minder goeie ervaringen mee hebben

mvg

M

 

dag mathieu

in de zomer kan je het bovenste deel van het buffervat elektrisch verwarmen, of met een andere energiebron. 

ik ben eerder geneigd om het warm water te beperken tot 55°, minder risico op verbranding, en een 10° koudere boiler zal ook merkelijk minder warmte verliezen.

hans d

Hallo!

Niet veel volk die een buffervat met ingebouwd vat voor sww heeft?

anyway, we hebben deze week eens een gesprek gehad met een energie-specialist en we hebben 2 zaken waar we ons nu verder over moeten informeren:

1) houtkachel die energie levert. Dit ging in de eerste plaats een fornuis zijn in de keuken(waar we niet persé veel op gingen koken) maar die de keuken en een deel van de aanpalende ruimtes kan verwarmen. Hier in Slovenië is dit heel gebruikelijk. De energie-specialist vond dit niet de meest interessante oplossing en dacht eerder aan een houtkachel met meer rendement die we in een aparte cv-ruimte plaatsen

2) hoe sww in de zomer verwarmen. Hier was het eerste idee dus om dit op elektriciteit te doen waarmee we dus 200L water kunnen opwarmen als we dit buffervat met ingebouwd vat zouden nemen. De energiespecialist stelde een warmtepomp voor. Bijvoorbeeld 300L. Is ecologischer en het sww kan buiten het seizoen opgewarmd worden met de energie van de houtkachel. Ik vraag me dan wel af hoe lang het duurt tegen dat je 300L water kunt opwarmen naar vb.55° bij een omgevingstemperatuur van 10 à 15°

Iemand een gedacht hierover?

vg

M