Verwarmingssysteem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Sinds enkele weken zijn mijn vriendin en ik eigenaar van een charmant huis uit de jaren 50. Het heeft een totaalrenovatie nodig. We gaan:
- een nieuw dak plaatsen,
- nieuw schrijnwerk en HR dubbel glasramen
- de spouw isoleren (evenals de gevel, maar dit zal pas over een paar jaar zijn),
- nieuwe vloer leggen met vloerverwarming (boven komen radiatoren)
- een nieuw volume bijbouwen ter vervanging van een bestaande aanbouw die in slechte staat is; hierop komt een extensief groendak met lichtkoepels
- ...

De grote lijnen beginnen duidelijk te worden; enkel de verwarming blijft een hoofdbreker. We willen graag een kleine (pellet)kachel in de zithoek (centraal in woonruimte met keuken en eetruimte), en vloerverwarming beneden. Het is een vrij groot oppervlak van om en bij de 120 vierkante meter. Boven dachten we aan radiatoren.

Mijn idee was een zonneboiler te gebruiken die ondersteund door de kachel de vloerverwarming aanstuurt en sanitair ww produceert.

Isolatie gegevens:
- buitenmuur in de spouw 7 cm PUR
- dak zal CELIT 4d onderdak met 25-30 cm cellulosevlokken
- plat dak geiljkaardig als hellend dak
- vloer zal PUR worden (16 cm of meer indien nodig)

Kan iemand mij helpen met suggesties voor bovenstaande, of een beter systeem suggereren?

Reacties

Ik lees zonneboiler... en ik ben weg.

Ik zou eerst een architect zoeken en dan kijken wat er over blijft aan budget voor verwarming. Dan kan je opnieuw die oefening doen en een budget benoemen.
Verwarming met zonne-ondersteuning reken op snel 10.000 euro extra.
Zelf zou ik niet voor de combinatie van vloerverwarming en radiatoren gaan. Ik zou slechts een van de twee kiezen. Dat is veelal goedkoper.
Door de verwarming goedkoper uit te voeren kan je nu misschien al de buitengevel correct isoleren.

En zorg dat de nieuwe aanbouw beter geïsoleerd wordt dan wat je nu benoemd.
Walter

Ik zou mijn geld eerst in een goede isolatie schil steken.  En een gasketeltke kopen.  Geen geld in dure technieken zoals zonneboilers en kachels.  Steek dat geld in betere isolatie dan wat u beschrijft, betere raamprofielen, 3-voudig glas.  Een kachel en zonneboiler kan je gemakkelijk achteraf.  Dan heb je tijd genoeg om er nog eens over na te denken zoals wij.  We hebben voor ons eens nagedacht of een zonneboiler de moeite is.  Is vlgns mij niet rendabel genoeg als je zuinig bent.  Dus je kan dat geld in betere isolatie steken. 

Kachel net hetzelfde.  Ik zou daar geen geld aan geven tenzij je eigen houtopbrengst hebt.