Druppelvorming plafond kruipkelder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ga proberen situatie voor te stellen...
We hebben hier kruipkelder van 13meter diepte, onder woonkamer en overdekt buitenterras.
Nu hebben we volgende probleem, de betonnen welfsels onder living totaal geen probleem mooi droog.
Onder buitenterras is er druppelvorming aan welfsels en grond kr.
uipkelder vochtiger tot licht nat.
Het terras buiten is volledig vernieuwd enkele maanden geleden... hiervoor was probleem ook al aanwezig

Is dit nu condensatieprobleem of iets anders?
Ben van plan om plafond kruipkelder te isoleren , dan die 3meter onder buitenterras meedoen?

Reacties

-

in elk geval de living isoleren met 10cm resol 

maar... vanwaar komt dat druppelvorming ? ofwel is uw terras water doorlatend... en dan ga je door de terras te isoleren dat water verplichten om langs uw isolatie te lopen. Dus daarom zou ik de terras niet isoleren, Heeft in principe geen zin. 

Nu als je denkt aan de koude brug, dan zou je in principe die volledig moeten losmaken van elkaar... en opvangen door een nieuw emuur.

 

, ofwel is het inderdaad condensatie van vocht maar dan kan dit maar gebeuren in de winter... niet zo nu indeze periode omdat het simpelweg verschil in temperatuur nu niet echt groot genoeg is.

Je kan ook verder buiten de lijntjes kleuren, en uw terras een veranda van maken?  Dan heeft het wel zin om uw terras te  isoleren.. en dan als je nog druppelvorming hebt, heb je een waterleiding die lekt, een goot die lekt, 

Het terras waterdoorlatend zou me eerlijk gezegd verwonderen... deze is blauwe steen en heeft dus eigenschap van geen water door te laten en dit terras is overdekt... dus veel regen komt er niet op.
Ik was aan denken de lucht die in kruipkelder rondcirculeert zou deze op koudste plaats opslagen dus tegen welfsels van terras, omdat de welfsels van living warmer zijn.
Is maar gedacht...

> vochtverzadigde lucht die afkoelt geeft druppelvorming... 

Dus in de winter warmt lucht in huis op, dus heb je dat niet

In de zomer bvb als het 30° warm is, zul je daar druppelvorming zien. Maar dan verwarm je niet... dus over gans de kelder en dan nog op de bodem en niet aan het plafond.

In elk geval de terras is de koudste plaats, en die verzadigde warmere lucht moet blijkbaar van ergens komen... dus grondwater die dan verdampt boven uw living en condenseert aan uw terras, dan zou best kunnen.

Dus in elk geval living isoleren met 10cm Resol, of Foamglas, of iets die je kunt plakken met bitumen aan de plafond zonder dat het loskomt, en die het water niet doorlaat.

Uw terras gaat dan nog altijd druppelvorming geven, tenzij als je daar 10-12cm resol zou kleven...  waarmee je dan nog altijd uw koude brug niet kwijtbent.. je zou de gewelven moeten onderbreken tussen terras en living en uiteraard ondersteunen door een muur.

 

 

Koen,

Uw gedacht is juist. Maar wat is het probeem? Condens onder uw terras kan geen kwaad.

Charel

nee, het kan geen kwaad, je zou zijn kruipruimte kunnen zien als een 'vacuumbuis' die de warmte van de grond opneemt en afgeeft aan zijn terras.

 

Ik dacht dat dit mss niet goed was voor beton...( betonrot)
want de verticale betonblokken die waar de welfsels op liggen die hebben dus ook beetje last van condens.
en aan 1 muur in garage heb ik soms wat vocht ter hoogte van die druppelvormng op vertikale muurzijde , dit omdat mijn garage evenver vooruit steekt als mijn terras

Zou het ook oplossing zijn voor isolatieplaten xps of pur platen mechanisch te verankeren?
Weet is niet de meest ecologische oplossing

vochtbestendige platen : resol, foamglas

sowieso door de isolatiega je geen condens meer hebben

 

Zou u gedeelte onder terras meedoen?zodat daar druppelvorming daar ook weg is

het heeft geen toegevoegde waarde of zin, maar kan geen kwaad. Moest je mij vertellen ik ga daar een veranda van maken, dan zou ik zeggen het heeft wel zin.

Wat je ook kunt doen is gewoon een 'resolwand bouwen tussen uw living en uw plafondisolatie zodat het condens en migratie naar koude lucht echt wel beperkt blijft tot uw veranda. 

In feite ga je uw vloer onderaan isoleren, geen druppels mer krijgen, uw terrasvloer zal kouder worden -5° en die koude zal via de koude brug van uw gewelven naar uw living doorstoten. Dus je moet in principe nogmaals, uw gewelven ONDERBREKEN tussen living en terras om die koude brug weg te krijgen of je moet uw overdekte terras ombouwen naar een veranda.

speel eens met die uwert

 

dat is een kelder onder uw living, die geisoleerd wordt

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=1&mid0=29…

 

dat is een terras met een kruipkelder die geisoleerd wordt, je ziet dat uw druppels zich tussen uw isolatie en de beton ophopen

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=1&mid0=29…

 

doe je dat met foamglas, blijft alles in de lucht hangen

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=1&mid0=29…

Bedankt voor de toegevoegde links...
Een veranda ga ik er niet van maken, het terras bevindt zich vooraan de woning...
Een veranda hebben we al, daar zijn de welfsels geisoleerd langs onder.
Ik begrijp wat u wil zeggen om terras te scheiden van woonkamer... ga zien of dit praktisch mogelijk is... anders isoleer ik de hele kruipkelder,wetende koudebrug probleem

Als je uw kruipkelder onder het terras isoleert en het terras bijft een buitenterras dan blijft ook de eventuele koude brug nog bestaan, dus daarvoor moet je onder het terras niet isoleren, voor niets eigenlijk.

Maar het zou me verbazen dat het beton van uw terras ononderbroken doorloopt tot tegen het beton van binnen.

Charel

ga proberen te omschrijven...
kruipkelder is 1meter hoog.
de diepte begint van living tot einde terras , dus einde living( buitenmuur woning) steunt duds op welfsels deze muur loopt niet door in kruipkelder...

dan moet je dat voor niets isoleren... want als je die gewelven isoleert van de grond, dan krijgen die gewelven nog kouder en is uw koude brug nog groter

Daarentegen als je binnen die koude brug onderbreekt, of buiten de rij tegels tegen het huis die brug onderbreekt zul je geen koude brug meer hebben.

Wat ik wel zou doen is dus de fundering over gans de lengte foamglas 10cm op zetten, moet dus voorkomen dat er vocht binnensijpelt in de funderingen en dat er ee nkoude brug ontstaat naar uw kruipkelder

Let wel op met resol in de kruipkelder. Ik heb kingspan hierover gemaild omdat we dit ook overwogen maar ze raden het niet aan met veel vocht of water.

ik zou ook de voorkeur geven aan foamglass, het is een van de weinige producten die zo'n omgeving tientallen jaren zal overleven.

onder de veranda heb ik eurowall gebruikt 82mm dik...
mooie droge ruimte...

de simulatie met eurowall is ook goed

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=1&mid0=29…

 

maar dan beginnen ze hier meestal te leuteren over die PUR,

maar hier in dit geval is het gewoon een open terras, dus het heeft geen enkele toegevoegde waarde

dus even kort samenvatten... het heeft dus niet veel zin om woonkamer langs onder te isoleren, omdat het buitenterras mee in verlengde zit in kruipkelder en men zo met een koudebrug blijft zitten door het buitenterras...

nee 

samengevat: de living moet je isoleren

de koude brug (als ze bestaat) kun je best onderbreken, maar in feite zou het bizar zijn dat het huis zo gebouwd is

de druppels op de terras kunnen geen kwaad, en als je ze kwijt wilt zorg voor ventilatie hoe ? Openingen  links (gewoon T-pvcbuis in de grond en opening naar die kruipruimte) , en opening andere kant rechtsvan de terras en de druk van de wind zal zorgen voor regelmatige ventilatie.

als je nog extra wilt isoleren: isoleer dan de muur onder de terras

 

bedankt voor tekening , snap wat je wil zeggen...
Nu kan ik ook uitleggen hoe situatie zich bevindt aan hand van tekening...

waar je het blauwe pijltje hebt met ok ingeschreven, die 2 verticale zwarte strepen ( muur) is er niet.
Waar in het geel isolatie staat geschreven daar is de muur van het terras en deze is bekleed met blauwe steen van 1 meter hoogte.
dus kruipkelder is 1 geheel onder woonkamer en terras.

je isoleert de volledige opp, inclusief wat ik daar zei die geen zin heeft, ventileert gans de boel dat blijft allemaal hetzelfde,

uw koude brug heb je weldegelijk op die plaats als je die onderbreekt stort de boel in, dus je kunt maar onderbreken als je daar een muur onder het raam metselt en dan gans de boel doorzaagt, schijft, drilt... Dus het simpelder op lange termijn geredeneerd om gewoon uw terras een veranda te maken  neem zo'n cabrio veranda, dan verdwijnt die koude brug in uw veranda (in de veronderstelling dat uw muur van uw veranda los staat van uw gewelven hé, en de isolerende schil doorloopt op de muur tot aan uw raam...

 

 

Doet dit fenomeen zich altijd voor, of enkel gedurende welbepaalde periodes? Dit is typisch voor een koud dak, maar daar kan het veel meer schade aanrichten dan op beton.

 

Gedurende een koude periode koelt de vloer van het terras af. Wanneer daarna een zachter vochtiger weer komtt, dan kan de binnendringende vochtige lucht condenseren op dit koud oppervlak. Isolatie kan wel ervoor zorgen dat de onderkant van de welfsels een meer uniforme temperatuur heeft..

 

Maar is dit wel nodig? Bij ons staat het grondwater zo hoog dat de kruipkelder altijd vol water staat en dus vocht afgeeft. Er zijn een drietal vochtige plekken onderaan op de muren van de niet-verwarmde garage. Meer hinder geeft dat niet.

Dit is met periodes, nu op dit moment ook... is enkel onder terras die druppelvorming voor de rest onder woonkamer kurkdroog... bijlange geen natte kruipkelder, juist onder terras wel...

Paul & Koen,

je kan het hele jaar door condensatie hebben in je kelder. De gewelven van de kelder zijn ongeveer de temperatuur van de grond, bvb. in de zomer grondtemperatuur 14°, luchttemperatuur 25° => condensatie mogelijk op kelderwanden/gewelven. In de winter: grondtemperatuur 8°, luchttemperatuur 12° => opnieuw condensatie mogelijk. 

De gewelven onder de living worden opgewarmd door de living, dus de temperatuur zal hier hoger zijn dan onder het terras. Condensatie doet zich voor op de koudste plaats, dus onder het terras.

Ik stel dat ook vast in mijn kelder: op de buitenmuren heb ik bijna altijd condensatie. Met isolatieplaten tegen de gewelven en buitenmuren van de kelder ga je de condensatievorming oplossen, maar ga je ook de warmte/koudebuffer van je kelder verliezen (verlies van intertie & thermische massa). Maar zeker geen resol of PUR gebruiken, deze zijn zeer gevoelig aan vocht. XPS of Foamglas zijn wel mogelijk.

 

 

Bedankt Rik voor de reactie... Nu onder mijn veranda heb ik eurowall geplaatst... deze is droge ruimte.
De welfsels onder woonkamer zijn ook mooi droog...
Maar aan uw reactie te zien zou u meer kiezen voor xps isolatie in kruipkelder...
Dit omwille van de vochtige lucht in kruipkelder? of als je echt natte kruipkelder hebt?

Ik zou voor het zekere gaan en XPS nemen.