Regenwaterput + alle accesoires: wat kost dat?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Ons huis in aanbouw wacht nog op een aansluiting op het leidingwater én op de installatie van de regenwaterput.
We hebben een grote dakoversteek aan alle kanten, wat de totale dakoppervlakte op 258m² brengt. 2 toiletten, wasmachine, buitenkraantje en kraantje in berging zijn voorzien om aangesloten te worden op regenwater. Douches mogen blijkbaar echt niet, spijtig!

Nu loop ik wat verloren in het hele regenwaterputgebeuren: is een put van 10000l genoeg of is 15000l aangeraden?
Wat moeten we naast het graven van het gat + het leveren en droppen van de put nog mee incalculeren in de kostprijs? Ik bedoel dan:
- wat voor filtersysteem raden jullie aan?
- wat voor pomp om het regenwater binnen te pompen?
Richtprijzen zijn altijd welkom!

Hartelijk bedankt voor jullie reacties.

Vriendelijke groeten,

Lien

Reacties

betonput kopen, dat is het goedkoopste, en dan kom je er met 2000euro met filter, bladvanger, pomp, alle goten verbonden

Richtprijzen moet ik eens nakijken, maar 2000€ voor de putten/pomp en de plaatsing lijkt me toch wel zeer scherp...

Wat de putten zelf betreft hebben wij een stuk van het filterprobleem opgelost door 2 putten van 7500l te steken. Die 2 putten zijn met elkaar verbonden dmv een hevel zoals beschreven op volgende link:

[[http://bouwinfo.be/forum/threads/124898-Bevriezen-hevel-regenwaterput/p…]]

Voorlopig zijn we zeer tevreden over deze oplossing. In de woning zelf hebben we dan nog een grof, fijn en actieve kool filter. Moest ik het opnieuw moeten doen zou ik het zeker terug op dezelfde manier uitvoeren :-)

 

Douches mogen echt wel.

Charel

die grootte is allemaal theorie: 50l/pers/dag dus met gezinnetje van 4 heb je 4000liter op 20dagen, en dan moet je kjiken kun je een zomer overbruggen met 2000liter, je hebt soms een langere periode geen regen, en die periode zou je idealiter moeten overbruggen. Maar volgens mij gebeurt het niet veel in Belgie dat je 20dagen geen regen hebt..

Zoniet vul je uw put wat bij  met 200liter...

 

4000 liter is echt wel weinig hoor. 20 dagen geen regen, zo zeldzaam is dat niet en als het dan eens regent zit je put ook niet dadelijk terug vol. Je hebt ook verliezen met "zelfreinigende" voorfilter en/of vervuilde voorfilter. Ook is het niet goed voor je waterkwaliteit als je put te vaak volledig wordt geledigd.

 

Zou toch gaan voor een put van minstens 10 000 l indien je wat geniet wilt hebben van je investering.   

.

Ik heb dezelfde vraag voor een dak van 100 m² (80 m² zadeldak van 45° + 20 m² plat dak).  Een put van 5.000 of van 7.500 liter voor gezin van 4 personen (2 kleine kinderen) met aansluiting van 2 wc's, wasmachine, en een kraantje binnen en buiten?

Ik zou een triplex filter plaatsen voor de wasmachine maar niet voor de rest (om kosten van filters te beperken).

Ik begrijp niet goed waarom je de triplex filter alleen voor de wasmachine zou plaatsen ? Waarom niet al het regenwater filteren  kost toch evenveel ??? De grote van de regenwaterput is inderdaad relatief in die zin dat het finaal afhangt hoe je met water omgaat. Ik merk aan veel reacties dat er van uit gegaan wordt dat regenwater gratis is dus dat er kan gemorst worden.. Wij gebruiken een put van 3000 L en daarmee doen we alles ( ook douche en bad) met 4 mensen waaronder 2 studenten. Daarnaast is er een reserve van 5000 die aangesproken wordt wanneer het meer dan 3 weken droog blijft.

Anderzijds is het natuurlijk zo dat als er een kraan moet komen om je put te plaatsen de meerprijs voor een grotere put relatief is natuurlijk ....

 

Ik bedoelde eigenlijk de lopende filterkosten, niet de installatiekost, die is natuurlijk hetzelfde in beide gevallen.  Maar die koolstoffilters moet je regelmatig vervangen en die kosten toch wel wat.  Als je alleen het water voor de wasmachine erdoor haalt en niet dat voor de toiletten, zal die filter veel langer meegaan.  Of is dit onzinnig?

 

Ivm dimensionering: niet alleen het gebruik maar ook de grootte van je dak speelt een rol, die heb je niet vermeld.  Als jouw dak dubbel zo groot is als het mijne zal jouw 3.000 liter put na een bui dubbel zoveel bijgevuld worden de mijne, zodat je weer langer toekomt.

Ons dak is vergelijkbaar met het jouwe in oppervlakte en  ook een zadeldak. het voorste deel van het zadeldak loopt in de ene put het andere deel in de andere put. . Het klopt natuurlijk dat hoe groter de put deis te groter de reserve....

Wat de filters betreft zowel de grove als de fijnere filter is herbruikbaar , kan je dus reinigen. De koolstoffilter vervang ik jaarlijks.Misschien kan je dit wat uitstellen indien je er minder water door stuurt maar weegt dit op tegen zuiver , reukloos water op elk aftappunt en dus ook leidingen die zuiver blijven .????

Dus feitelijk heb je maar een dakoppervlakte van (ongeveer) 50 m² die in de put van 3000 liter uitkomt, waar je alles mee doet incl. douche en bad, met 4 personen?  Dan zal ik zeker geen problemen hebben.  Of valt die put van 3000 liter dan regelmatig droog zodat je de andere moet aanspreken?

Het is niet zo dat de beide dakhelften even groot zijn. Eigenlijk heeft de kleinste put het grootste dakoppervlakte ik schat 65 m2.

dat droogvallen valt nogal mee een 4 tal keer per jaar moet ik de reserve aanspreken. Als je dus wat zuinig omspringt kom je zeker toe met een put van 5000 l . Ik vraag me altijd af waarom mensen hun gazon sproeien bvb. het gras groeit wel terug wanneer het terug regent en met een humusrijke bodem kan het gras wel een hele poos zonder regen..

geef toe, juist als het mooi weer is, willen de pagaders dat zwembadje gevuld hebben met 2000liter

dan ravotten ze daar een namiddag of 2 in, en stroomt de helft al weg naar uw tuin

dan groeien die algen daar binnen de week of twee in, zodat uw filters en chloor dat al helemaal niet meer weg krijgen

en dan kun je niet anders dan gans de boel verversen, dus weer 2000liter.

Dus je hebt minimum 15.000 liter nodig

als dit een nieuwbouw is en dakoppervlakte is de horizontaal geprojecteerde oppervlakte is dan is een put van 10.000 liter niet voldoende !

hier bestaat wetgeving over !

 

dat is ook juist de wetgever zegt hoeveel je moet opvangen...

http://www.hoofdbovenwater.be/index.cfm?Id=268

https://www.premiezoeker.be/premie_info?premie=26301#

Om na te gaan of de hemelwaterput voldoet voor de aangesloten dakoppervlakte dient de volgende tabel te worden gebruikt.

Welke horizontale dakoppervlakte wordt aangesloten op de hemelwaterput? Wat is het volume van de hemelwaterput? max. 60.00 m² min. 3000.00 liter max. 80.00 m² min. 4000.00 liter max. 100.00 m² min. 5000.00 liter max. 120.00 m² min. 6000.00 liter max. 140.00 m² min. 7000.00 liter max. 160.00 m² min. 8000.00 liter max. 180.00 m² min. 9000.00 liter max. 200.00 m² min. 10000.00 liter max. 300.00 m² min. 15000.00 liter

 

Om u nog eens verder op pad te helpen: het regent in belgie gemiddeld elke dag

http://www.meteo-info.be/nl/weer.html

Het klimaat wordt voornamelijk bepaald door de Noordzee, die ook voor een rijkelijke toevoer vanvocht en voor frequente neerslag zorgt. Over een periode van meerdere jaren gerekend regent het gemiddeld om de dag. Atlantische depressies trekken geregeld over België heen, zodatstormachtige weersomstandigheden aan de kust en in het westen geen zeldzaamheid zijn. Landinwaarts zijn er minder vochtigheid en wind, waardoor de seizoensbepaalde temperatuursschommelingen hier meer uitgesproken zijn.

En uit dezelfde tekst : belgie valt ongeveer 750liter/m2 regen...

Dus als je een regenput steekt van 75.000liter, kan je de regen van gans het jaar opvangen van een huis van 100m2

Aangezien uw verbruik gemiddeld 50l warm water /persoon of 200l per gezin per dag bedraagt, verbruik je 73m3  per jaar... Voila perfect match.  Sommige bronnen spreken van 120liter water per persoon per dag... dus heb je in feite 120*4= 500liter water per dag nodig ? Kijk ik persoonlijk zit nooit aan dat verbruik... en we douchen hier allemaal elke dag. Nu als je die parameter hanteert heb je dus 182m3 water nodig per jaar . Bekijk dat gewoon op uw waterrekening, ik heb dus nog NOOIT 182m3 water verbruikt... ik geraak nooit boven de 100m3

Wat moet je dus doen om die 73m3 liter op te vangen... 

in elk geval de LANGSTE periode REGENVRIJ... is 36dagen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Droogte

Dus 200liter x 36 = 7200liter... Dat is wat je minimaal nodig hebt om de langste droge periode op te vangen... met een gezin van 4 ALs je nu nog wat redundantie voorziet, ga je op naar die 120liter x 36 = 17000liter... Maar echt meer heb je volgens mij niet nodig... 

 

 

 

Dit is de berekening die ik vond :

Afmetingen tank

Als er jaarlijks 780 l/m² valt en je dakoppervlak van je huis bedraagt 100 m², dan kun je ongeveer 56 m³ water opvangen. Dat volstaat voor een gezin van 4 personen (zie onder 'Voldoende neerslag')

Op basis van dit cijfer kun je dan de grootte van je tank afleiden:

 780 l/m²  x 0,8 (gemiddeld verlies door de dakbedekking)
   x 0,9 (10 % filterverlies)
   x 100 m²(gemiddeld dakoppervlak van een woning)
   = 56 m³ per jaar

De hoeveelheid water die het dak van je woning kan opvangen wordt vermenigvuldigd met een factor om de tankinhoud te bepalen. De inhoud van de tank wordt dan :

56 m³ of 56.000 liter x 0,06 = 3360 liter

Een tank van 3500 liter volstaat dus voor een gezin van 4 personen.

Om een subsidie te bekomen geldt echter een andere regel: 1000 liter per 20 m² dakoppervlak (met een minimum van 3000 liter). Voor datzelfde dak heb je dus een tank nodig van 5000l om een premie te bekomen.
Dit maakt wel dat de tank in dit geval overgedimensioneerd is.
Waarom is dit zo? Als elk huishouden een te grote tank heeft worden bij hevige regenvlagen de rioleringen en waterzuiveringstations wat ontlast. Al die grotere tanks vormen immers een buffer.

Kortom de put van 5000 l volstaat zowel practisch als om aan de subsidie reglementering te voldoen. Een overgedimentoneerde put is geen voordeel . Hoe meer water beweegt hoe beter vandaar dat 2 putten met het communicerende vaten princiepe aangeraden wordt.

Mijn ervaring van ca 20 jaar intensief regenwatergebruik ( ook met spelende kinderen in een ploeterbad) 5000 l volstaan , pak gewoon een kleiner ploeterbad .

Even de adviezen van Brother Paul samenvatten:

op 01/10/2013 - 13:59 kom je toe met 4000L; of misschien wel met 2000L

op 03/10/2013 - 17:23 heb je minstens 15000L nodig

op 04/10/2013 - 08:46 heb je 7200L nodig, of 17000L

op 04/10/2013 - 08:00 heb je 15000L nodig

Wel grappig dat hij dan zelf nog eens beweert dat het is 'om u verder op pad te helpen'

 

Enfin, mijn advies, en het blijft bij één :-) :

 

op http://www.ruimtelijkeordening.be/NL/Beleid/Wetgeving/Uitvoeringsbesluiten/Verordeningen/VerordeningenHemelwater staat uitgelegd hoeveel je moet voorzien, maar deze regelgeving was misschien nog niet van toepassing toen jij je bouwvergunning kreeg. Wat heeft uw architect eigenlijk voorzien en wat staat in uw vergunning? Ik vermoed 10 of 15000L ?

Lien, je bouwt een groot huis, de wetgever verplicht u dan ook een grote regenput te voorzien. Jef is correct, dat is om de riolen te ontlasten. Normaal moet uw architect dat toch voorzien hebben, anders krijg je geen bouwvergunning...

Ik kan u alleen maar adviseren van te zorgen voor een zeer goede filter, zodat je al dat water goed kunt gebruiken. Zorg vooral voor een goede filter tussen dakgoot en put !

Ik denk dat je minstens 3000 € moet budgeteren, maar troost je, die verdien je terug. Een inrichting voor automatisch bijvullen zou ik persoonlijk niet voorzien (is dan een minderkost :-) ) want in dit geval, met 10000L of 15000L voorraad, is de kans klein dat je ooit zonder valt, maar dat is subjectief, niet iedereen wil af en toe in de zomer eens checken of er nog genoeg regenwater is...

 

Oh ja, hier 15000L regenwater in 2 putten, 4 personen en veel terrasplanten, alleen eens zonder water gevallen toen we ook in de tuin gesproeid hadden, dus dat doen we niet meer. Gebruik voor toilet, wasmachine, tuinkraantje, terrasplanten, huis poetsen, en aan 't overwegen om de douches over te schakelen.

Als je ook de tuin zou willen gieten is geen enkele regenput groot genoeg.

 

Veel succes

 

bane toch, de vraag was anders gesteld, hij wou weten hoeveel water een mens nodig heeft om niet droog te vallen, of nooit droog te vallen.

Dus die 50liter is het warm water verbruik, x 4 = 200liter x  20dagen regenvrij is 4000liter, dat vond al iemand te weinig

en dan vond ik op internet dat je 36dagen regenvrij kunt hebben, dus  8000liter...

En dan lees je dat in nederland 120liter per persoon zit te versassen, dus dan kom je inderdaad op 17.000liter uit... 

Hij mag echt doen wat hij wil, dat is ook maar een kwestie van statistiek..

Tussen haakjes, is dat nu een drama als je 10 dagen op de waterleiding moet overschakelen ? In feite niet, want je hebt dan 2000liter of 2m3 verbruik... 

 

Tussen haakjes, ik haal nooit mijn minimumverbruik quotum... En ja in de zomer moet ik eens overschakelen op leidingwater... Het enige dat op kraantjeswater staat is vaatwas, keukenwater, en lavabo kraantjes boven voor de tanden.

 

 

Goh! Zoveel informatie...

 

Ik heb ons dakoppervlak eens horiontaal geprojecteerd, en dan kom ik op 108m² N en 90m² Z.

Zijn jullie akkoord als ik zeg dat een put van 10.000l geschikt lijkt voor ons toekomstig gezin van laten we zeggen 4?

Waar ik vooral vragen rond had is de keuze van het filtersysteem. Tips hieromtrent?

Twee putten steken die verbonden zijn wordt ook aangeraden lees ik. Is dat echt zoveel beter? (want wel duurder lijkt mij)

Is een filter tussen dakgoot en put én binnen in huis nodig?  Zo ja, koop je die filters ook bij de leveranciers van de putten, of bouw je zoiets gemakkelijk zelf, of ... ?

En waar moet ik op letten voor de pomp?

 

Alvast bedankt voor al jullie tips.

 

Groeten,

Lien

Goh! Zoveel informatie...

 

Ik heb ons dakoppervlak eens horiontaal geprojecteerd, en dan kom ik op 108m² N en 90m² Z.

Zijn jullie akkoord als ik zeg dat een put van 10.000l geschikt lijkt voor ons toekomstig gezin van laten we zeggen 4?

Waar ik vooral vragen rond had is de keuze van het filtersysteem. Tips hieromtrent?

Twee putten steken die verbonden zijn wordt ook aangeraden lees ik. Is dat echt zoveel beter? (want wel duurder lijkt mij)

Is een filter tussen dakgoot en put én binnen in huis nodig?  Zo ja, koop je die filters ook bij de leveranciers van de putten, of bouw je zoiets gemakkelijk zelf, of ... ?

En waar moet ik op letten voor de pomp?

 

Alvast bedankt voor al jullie tips.

 

Groeten,

Lien

Lien,

Ik probeer jouw situatie even te vergelijken met de onze en met onze ervaringen.

Bij jouw is het een ééngezinswoning met 200 m² dakoppervlakte.

Bij ons is het een viergezinswoning met ongeveer 400 m² dakoppervlakte (garages inbegrepen).

Wij hebben een regenput van 30000 liter en gebruiken het regenwater voor alles behalve de keukenkraan, de vaatwasser en één lavabokraan. We hebben dus per appartement 7500 liter putinhoud.

Verleden jaar hebben we nagenoeg niets moeten bijvullen. Dit jaar toch al een enkele keren enkele duizenden liters. Het is dan ook lang droog weer geweest.

Dus mij lijkt 10000 liter voor jullie ruim genoeg, al zou met  jouw dakoppervlakte 15000 liter ook kunnen. Maar dan gaat hij misschien nog zelden overlopen wat ook niet goed is.

Twee putten zou ik vermijden. Je moet zeker een filter plaatsen tussen regenafvoer en put. Voorzie in de put ook zeker een vlottende aanzuig met filter.

Indien je een goede voorfilter en een filter op de aanzuig hebt is die filtering na de pomp eigenlijk niet meer nodig, dat is tenminste mijn ervaring. Wij hebben op die manier helder, reukloos en smaakloos water.

Plaats geen put in kunststof maar in beton. 

Charel

 

Wij maken dezelfde overwegingen en voorlopig denken we aan 15.000 liter, maar daar zou ook douchen, wasmachine en vaatwas inzitten.

 

Het voordeel van twee putten: is dat enkel om de ene als bezinkput te gebruiken? Kan je dan niet werken met een tussenschot?

Bij ons zit het grondwater soms op slechts 90 cm... Twee putten lijkt me om problemen vragen; stel dat ze beginnen "vlotten".

Als je zorgt voor een goede voorfilter die je zeer gemakkelijk en regelmatig kan reinigen heb je geen bezinkput nodig. Je kan die exrta putruimte beter benutten voor bruikbaar regenwater.

Charel

Als je het hemelwaterformulier correct hebt ingevuld (http://www2.vlaanderen.be/ruimtelijk/vergunningen/water/docs/aanstiplij…) dan zie je dat je 10.000 liter overeenkomt met zo'n 250m2 dakoppervlakte.

Echter ben je maar verplicht tot 200m2 = 7500 liter te installeren.

Dus verplicht: minimum 7500 liter

Aan te raden: minstens 10.000.

Uit ervaring: toen ik nog thuis woonde (met 4 personen) hadden we ook een put van 10.000 liter en die viel af en toe eens droog. Mijn vader heeft het hem altijd beklaagd dat hij geen 15-20.000 had gestoken. Dus neem 1 put van 15.000 of 2x7.500.

Een voorfilter is zeker aan te raden. En zoals hier ook al gezegd: als je een goede voorfilter en vlottende aanzuiging hebt, dan is dat ruimschoots voldoende.

Wij gebruikten ons regenwater voor alles behalve de keukenkraan, vaatwas en 1 badkamerkraan (koud water).

dergelijke grote put heeft GEEN zin als je dak niet 300 m² is !!! lees hierboven

 

 

Stefan,

Welke put bedoel je met "dergelijke grote put"?

Er zijn hier al veel verschillende inhouden genoemd.

Voor 200 m² dakoppervak zoals bij TS lijkt mij 10000 liter een prima inhoud, wel in het geval van enkel leidingwater voor keuken en 1 kraan voor de lavabo van de badkamer.

Charel