Roetvorming met een DDG kachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo Allen,

Met veel belangstelling volg ik al enkele jaren alle commentaren omtrent het "optimaliseren van een DDG kachel" . Wij hadden een 5 tal jaren geleden eerst een basisinstallatie gedaan rechtstreeks op de radiatoren, met problemen als oververhitting, overdrukbeveiliging die opging, zeer veel roet, smoorregeling van ddg, etc.. tot gevolg. Daarom heeft de kachel 3 jaar niet gebruikt geweest en hebben wij begin dit jaar de ketel niet meer rechtstreeks gekoppeld gehad aan de radiatoren, maar een complex systeem uitgewerkt waarbij de warmte naar een 2000 liter grote buffercapaciteit wordt gestuurd en van daaruit verdeeld. We hebben hier ook de nodige 3 en 4 wegkleppen bij voorzien en sturing van de radiatoren in de ruimtes met electrische kranen.
Deze grote extra investering heeft ervoor gezorgd dat de verbranding een groot stuk is verbeterd (merken we aan de ruimte en de warmtewisselaar), maar er blijft toch veel meer roetvorming optreden dan bij een gewone kachel. Wij laten het water circuleren niet onder der de 60 graden in de ketel, en het is dan hierdoor een hele zoektocht en instellingkunst geweest om de regeling zo juist te krijgen dat de warmte uit de kachel op tijd weggeraakt bij fluctuaties in het doorbranden. De DDG veiligheid gaat namelijk al open op 92 graden, wat een nauw temperatuurframe is bij mengkranen en schommelingen in de vuurhaard (trekkracht buiten, aantal blokken erin).
We dachten, nu zijn we eindelijk gesteld en zijn de grote problemen met de DDG verbranding van de baan. Maar,gezien wij in een rij van aangesloten bebouwingen zitten hebben we echter toch nog steeds een te groot probleem met deze roetvorming, zelfs als we onze kachel 2 wekelijks uitkuisen (een klus van > 1 uur). Onze buren krijgen roetblokjes en vlokken af en toe op hun terras en auto, met alle problemen vandien. Wij stoken ook regelmatig met Dennenhout, gezien dit nu eenmaal de houtsoort is die we vlot kunnen aankopen.
Wij zitten daarom nu voor de tweesprong, ofwel stoppen met houtverbranding en gewoon de DDG kachel verkopen aan iemand die iets minder burenproblemen kan krijgen met de roetuitstoot (want het werkt wel om de woning en sanitair ww te verwarrmen), ofwel op zoek gaan naar een kachel die gelijkaardig als DDG werkt qua opwarming van warm water, maar dan op een milieuvriendelijkere, propere, onderhoudsarrmere en even rendabele manier. We momenteel een Prisma 30 KW toestel wat ok is blijkt in onze toepassing en te verwarmen ruimtes.
Ik heb al over heel veel merken gehoord, kan er mij iemand adviseren bij wie ik moet gaan aankloppen om dit probleem van de baan te krijgen?
Jide - Belgisch
Brünner
Normatherm
Rika
Gerco
Walltherm
C-FLAME
Lechma(lechma.be)
Edel Kamin
Nordic Fire
Piedro e Calore
Flamco
Eta
La Nordica
Sommerhüber

Andere??

Graag had ik een kachel die qua vorm wegheeft van zo’n DDG basismodel inbouwcassette, kwestie van niet het hele huis terug te moeten verbouwen, maar die niet het uitzicht heeft van zo’n mazoutketel van vroeger (het oog wil ook wat). Pelletkachel is voor mij ook geen optie, het moet een stukhoutkachel zijn.
Zijn er bedrijven waar je zulke kachel een periode kan testen of huren, want gezien de grote investering die we nu reeds achter de rug hebben, wil ik niet nog eens een donkere straat zonder einde instappen. Er zijn ondertussen zoveel modellen op de markt, maar welke zijn goed en gaan dit probleem van roetvorming en slechte verbranding voor eens en altijd van de baan kunnen helpen zonder overdadige extra investering. Alles om water aan en af te voeren, bij te regelen, etc… is toch allemaal toch reeds voorzien nu.
Houtverwarming vraagt zowieso veel meer werk dan electrisch, gas of mazout, maar uit financieel en ecologische uitstoot oogpunt wou ik me daar wel extra voor inspannen zoals meer stof opkuisen, regelmatig blokjes opgooien, grote basisinvestering in verwarmingssysteem, houtvervoer, laten drogen, wegstapelen, ….
Maar het sop moet de kolen waard blijven, nu begin ik daar steeds minder van overtuigd te zijn. Misschien had ik toen beter een warmtepomp met pv panelen alleen geplaast, had me eventueel gekost en veel minder miserie erbij…
Alvast bedankt voor uw advies,
Jeroen - Bornem

Reacties

De eerste vijf merken komen in aanmerking voor jouw situatie. Er zijn nog vele andere zoals o.a. Wodtke, CTM, Ruegg, Spartherm etc.

Schone verbranding en veiligheid zijn prioritair!

Nu pas goed gezien, Jide ken ik niet.Sorry!

Bedankt mon voor uw reactie, ik zal hieromtrent ook verder surfen op het Inet.  Ik heb alvast reeds een eerste afspraak gepland met een Brunner en Schmidd-Olsberg dealer, merken van branders die zowieso een goeie verbranding moeten geven omdat ze doorgaans tegelkachels voeden. 

Mon, waarom bvb EdilKamin niet?

Ben momenteel ook op zoek naar een opstelling met een CV haard en de modellen van EdilKamin zien er wel in orde uit, maar jij spreekt enkel over de eerste 5.

Zijn de modellen van EdilKamin dan van mindere kwaliteit of zit de keuze ergens anders?

Beste,

 

indien u uw schouw regelmatig laat reinigen dan zou dit probleem al veel minder moeten zijn,

misschien zelfs volledig verdwijnen.

uw warmtewissellaar van de kachel moet u enkel reinigen als u de gewenste tempratuur niet meer kan bereiken.

dit is meestal maar 1 of 2maal per jaar bij intensief gebruik is het raadzaam het wat vaker tedoen maar dit merk je dan ook weer aan je tempratuur die je bereikt ( waterzijdig).

dit kan je aflezen op de manometer die aan de kachel is gemonteerd.

 

 

groetjes