Leem in badkamer rechstreeks op muur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zou mijn eerste leembepleistering willen ondernemen. De badkamer heeft 2 maal een buitenmuur. Momenteel hangen op die muren tegels. Ik ga deze tegels verwijderen en zou het willen bepleisteren met leem.

De vraag is wellicht eenvoudig te beantwoorden. Maar is het aan te raden om de leem rechstreeks op de muur te bepleisteren of moet er eerst een houten wand of iets dergelijks op gezet worden?

En hoe dik zou ik het zetten? Uiteraard zou iets dikker wel leuk zijn, maar de badkamer is al klein, dus niet echt ideaal om het nog dikker te zetten. Isolatie is bijgevolg ook wat lastiger, gezien ik de badkamer niet echt wil verkleinen. En of het dan echt de moeite is om zo een houten isolerende plaat te zetten...

De vraag is dus vooral: leem rechtstreeks op de muur?

Reacties

Is het een volle muur of een muur met spouw?

En als het met spouw is, is het met of zonder isolatie?

Volle muur, oude boerderij dus geen spauw.

Dan zou ik er toch eerst een laag pavadentro tegen zetten en dan pas lemen.

En zou je die plaat, of een andere neem ik aan, ertegen zetten omdat de leem dan beter pakt of gewoon omdat het nog wat isoleert?

En zou die leem niet houden? Ik heb een muur waar wel wat oude leem tegenstaat en die lijkt nog wel goed te houden.

 

Of anders... bedankt voor het antwoord (erg zelfs), maar kan je iets meer uitleg geven?

Tegen een gewone baksteen kan je gemakkelijker lemen dan tegen de pavadentroplaat.

Maar een badkamer zonder isolatie, dan zal de badkamer(muur) toch kil gaan aanvoelen en je gaat dan ook veel meer moeten verwarmen.

Ik zou gewoon de 4cm dikke pavadentro nemen met 1 a 2 cm leem (in 2 lagen met gitex tussenin)

Bedankt voor dit antwoord. Ik ben echter niet helemaal mee met wat het verschil is tussen het isoleren van een dak en van een muur.

Een dak heeft structuur van pannen, onderdak, isolatie, platen (en eventueel bezetten). Indien je datzelfde principe toepast op een muur, zou je evenzo toche en 'ondermuur', isolatie, dampscherm, platen en bezetten?

Ik lees op een andere topic dat de condens effectief een groot probleem is. Is dat omdat de damp/condensatie niet kan afvloeien zoals bij een onderdak dan? Met andere woorden, dat het water (indien je een dakstructuur hangt) gewoon niet wegraakt en dus schimmel produceert?

Indien dat het geval is, moet je dus de dampdiffusie niet voor problemen zorgt (schimmel en rot). Ofte, als je goed isoleert (+8cm) heb je een risico, waar die Pavadentro iets kan tegen doen, namelijk door gebruik te maken van capilariteit en de damp dus terug in de warmere drogere ruimte te brengen. Vandaar ook leem, gezien dat leem gemakkelijker damp afgeeft.

Dus er zijn, in het geval dat mijn vorige rederning over een dak ongeveer juist zit, in mijn geval 2 opties:

1. Isoleer niet, en hang leem rechtstreeks aan de muur. Op die manier vermijd je een hoop problemen (schimmel, rot van hout...) gezien leem goed de damp opneemt én terug afgeeft. Kil én stookkosten, maar 'veilige' oplossing.

2. Isoleer wél, maar dan moet je ervoor zorgen dat de damp(diffusie) niet condenseert aan de kant van de schimmel én daar blijft hangen. Dat leidt tot schimmel en rot. Dus Pavadentro in combinatie met leem, gezien beide een goede capilaire werking hebben. De damp zal dus, gedeeltelijk terug in de warmere ruimte gebracht worden. In dit scenario is er, hoe zorgvuldig je ook bent, steeds het gevaar dat er toch iets niet just zit.

In geen van de scenario's kan ik dus mijn Steico flex (heb ik nog over) gebruiken om mijn buitenmuren te isoleren? Dus volgende opbouw: volle muur zonder spauw, 2/3 cm 'spauw', houten structuur met daartussen steico, dampscherm en platen + leem) is dus ijle hoop, want er zal condens komen, mijn isolatie zal vochtig worden én er zal schimmel op de isolatie beginnen groeien. Dus mijn Steico flex is voor andere doeleinden, of is er toch een mogelijkheid...

Ongeveer just en indien niet, wat zit ik dan verkeerd te bedenken?

Dag Dakkerd,

 

Je hebt een goed inzicht in die dingen :-) Condens is zeker in een badkamper iets waar niet mee te lachen valt, zeker als de condensatie in je isolatie gebeurt. Om dit te vermijden is dus inderdaad een dampscherm absoluut noodzakelijk. Dit dampscherm moet altijd aan de warme kant aangebracht worden. Helaas kan je niet echt bezetten op een damscherm :-) Daarom bestaat er een isolateplaat met een dampremmende laag er binnen in (vb pavadentro). Dat zou eenperfecte optie kunnen zijn in dit geval. Je blijft terecht voorzichtig om dit zomaar toe te passen, dat komt omdat er nog een bijkomende voorwaarde is, nl verluchting! Als je er voorzorgt dat overtollig vocht niet in de kamer blijft hangen, maar via de luchtafvoer kan verdwijnen, dan zou ik persoonlijk wel willen geloven in de pavadentro, in combinatie met een mooie laag leem. 

 

Groetjes,

 

Kristof  

 

 

Dag Kristof,

 

Merci voor het antwoord.

 

Ik vermoed dat de isolatie die ik 'zou' hangen, niet met voldoende garantie kan gehangen worden om niet te schimmelen. Stel zelfs dat het niet schimmelt, het vocht zal de isolatie alvast tot een minimum herleiden. Dus daar sta ik dan met isolatie.

 

Maar laat ik de kwestie moeilijker maken. In de badkamer is er een trapgat naar de kelder. Dat trapgat is nu gescheiden door een 'valse' wand (lees: een deel planken). Zowel de badkamer als de kelder is vochtig. Dáár isolatie steken is weliswaar noodzakelijk (kelder is een frigo), maar zéér lastig lijkt me. Als hij zowel van kant A als B vocht binnen krijgt. Dus schimmelen, meer dan waarschijnlijk. Ook al staat de badkamer (indien niet gebruikt) steeds met een open raam. 

 

En begin dán eens met een dubbel dampscherm. Eentje voor het vocht van de badkamer, eentje voor het vocht van de kelder. Warme kant, uiteraard badkamer, maar eens bad gepakt, raampje open en terug koud. Dus wat is de warme kant? Doorgaans de kant van de badkamer, maar het verschil is miniem.

 

Ofte: geen idéé wat ik met die kamer moet aanvangen. Alleszins, gewoon leem aan de muur. Maar de valse wand tussen badkamer en trapgat... suggesties zéér welkom.

Dakkerd,

 

Je zou ook kunnen opteren voor isolatie die geen vocht opneemt, zoals bijvoorbeeld styrodurplaten (xps).  Uiteraad is dit niet de meest ecologische oplossing, maar wel duurzaam omdat je het boeltje zeker niet over tien jaar weer moet afbreken omdat er schimmelproblemen zijn.  Xps-platen kan je ook gewafeld kopen zodat er al een ruwe zijde is om op te bezetten (dat lukt goed met leem: hecht prima!) , bovendien kan je de naden tussen de platen mooi met alutape afplakken.  Nog eens, niet de ecologische oplossing, maar in dit geval wel verdedigbaar lijkt mij.

 

Groetjes,

 

Kristof

Eens te meer bedankt.

 

Wel, ik denk meer en meer aan een 'aanvaardbaard' alternatief, namelijk cellenglas. Ecologisch niet volledig ideaal, maar toch niet al té slecht. Bovendien zéér goed bestand tegen vochtige ruimtes. Prijzig, maar heb geen enorme massa nodig, dus valt wellicht wel mee...

 

Toch nog even denken hoe en wat...

Tussendoor een kleine bemerking rond XPS: als ik goed geïnformeerd ben, wordt voor de productie van XPS momenteel ofwel (het eerder onschuldige) CO2 gebruikt ofwel (de meer schadelijke) HCFK's. Ik heb zelf ervaren dat die laatste ook erg slecht ruiken. URSA gebruikt nog enkel CO2. (denk ik.)

Wel, misschien is Yton multipor wel een oplossing. Ecologisch toch niet slecht (ofwel) en goed qua isolatie ook als het vochtig is.

 

Iemand ervaring?

Ik heb al wel met multipor gewerkt. Het heeft voor en nadelen. Voordeel is dat het supergemakkelijk werkt. Ook levert het een ideale ondergrond om op te bezetten. Het is inderdaad vochtbestendig en redelijk milieuvriendelijk. De prijs valt wel mee.

Aan de andere kant is de isolatiewaarde nu ook weer niet heel indrukwekkend.  Het materiaal zelf is enorm bros en breekt heel gemakkelijk. Je kan het met je vinger indrukken als je wil. Eens bezet maakt dat natuurlijk niet zoveel meer uit. Het grootste nadeel is dat waar ik hetheb  gekocht  je het alleen per pallet kon bestellen. Een pallet gaf 22 vierkant meter (bij 8cm dikte) als ik mij goed herinner. Als je wil dan zoek ik de prijs wel een keertje op.

 

Groetjes,

Kristof