leem op spaanplaat?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik probeer een schuurtje in een psychiatrisch centrum tot een multifunctionele ruimte voor atelierwerking om te toveren. De muren waren reeds geïsoleerd en binnen "afgewerkt" met spaanplaten. Nu is mijn gedacht om deze verder te fatsoeneren en er een vrolijkere ruimte van te maken door oa de binnenmuren te lemen.

Kan ik rechtsreeks op spaanplaten lemen?
Is het echt zo'n onzin of veel duurdere aangelegenheid om bigbags afgewerkte leem te kopen?
Moeten deze bigbags ook nog gemengd worden met vlas?

Allé u merkt het, ik ben nog in den beginne mijner zoektocht en het lezen van al de gevonden info op het net brengen soms eerder vragen dan oplossingen...

grottels jeroen

Reacties

Jeroen,

lemen lijkt me inderdaad een leuke activiteit om met je bewoners te doen. Ik heb geen ervaring met lemen op spaanplaat, maar voor alle zekerheid/het gemak van het lemen zou ik de spaanplaten opruwen door er eerst een grondeerlaagje opzetten, bvb. zand gemengd met een weinig kalk of cement en veel water, en dit opbrengen met een blokborstel. Of probeer eerst één vierkante meter te lemen om te zien of je leem plakt op je spaanplaat. Aangezien de platen vlak zijn denk ik niet dat je dik zal willen lemen, dus misschien blijft de leem wel plakken zonder grondeerlaag.

Als je in de leemstreek zit is het zot om bigbags leem uit Duitsland te laten komen en kan je beter je eigen mengeling maken met wat in de grond zit, aangevuld met stro/vlas/houtsnippers. Als je in de Kempen zit, kan je wel met bigbags werken, of een camion leem uit de leemstreek laten komen. De bigbags zijn kant-en-klaar, dus niets meer aan te vullen. In de polders maken sommigen leem door klei te vermengen met zand (en stro/vlas/houtsnippers/...), kijk hiervoor eens op het ecologieforum.eu.

Succes ermee.

Rik

Het is zeker mogelijk om te lemen op spaanplaat, maar...

Zorg zeker dat de spaanplaten heel stevig bevestigd zijn. Waar twee spaanplaten tegen elkaar komen moet je zeker een wapeningsnet aanbrengen (zoals bij gyproc). Beweging van de platen moet zo veel mogelijk vermeden worden

de hechting: leem hecht alleen maar mechanisch, er moet dus een zekere grofheid zijn om aan te hechten. Er bestaat een ecologische primer met zand daarin, maar je zou ook een flinke scheut compactuna in een emmer kunnen doen, dezelfde hoeveelheid water, en dan een flinke schep zand. Met een blokborstel schilder je de platen (en zorgt ervoor dat deze ruw genoeg zijn). Soms gebruik ik ook wel eens goedkope tegellijm die ik op voorhand op de platen zet en dan met een lijmkam in horzintale  strepen trek (maar dat is dan weer niet helemaal ecologisch (wel heel effectief).

ALs je daarna  niet dik wil bezetten dan kan je zeker ook alleen een leemfinish aanbrengen, dat is een heel fijne leempleister die je een milimeter of twee a drie dik kan leggen.

Als je toch dikker wil bezetten met echte bruinleem (veel leuker!) dan  zou ik opteren voor één met toegevoegde vezels én een glasvezelmat inwerken.  Vergeet niet dat een dikkere laag leem ook wel een redelijk gewicht vertegenwoordigt: je constructie moet dit kunnen dragen. Je kan het beste in twee lagen werken. De eerste laag leg je redelijk dik en vlak je zo goed als kan uit. Je laat deze laag helemaal uitdrogen.  De tweede laag mag dunner en dient om de muur helemaal recht te krijgen. Je kan deze na een dag drogen mooi glad sponsen. 

Veel plezier!