Altijd boiler opladen in het midden?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb niet direct een antwoord op mijn probleemstelling/vraag gevonden. Vandaar dat ik ze hier stel.

Eerst de situatie schetsen :
-Ik heb een boiler van 750l met o.a. 3 aansluitingen voor mijn (vlakkeplaat) zonnecollectoren (12m²) :
-1 onderaan voor de toevoer naar de collectoren ; 1 bovenaan en 1 in het midden (beide van de collectoren naar de boiler)
-De boiler heeft geen spiralen, het water van de verschillende circuits is dus gewoon het zelfde. Het is een 'gelaadgde boiler'.

Een klep regelt of het midden danwel de bovenkant van de boiler geladen wordt.

Ondertussen lekt deze klep aan de as (waar de motor op komt) en heb ik aan de andere kant een stralingssensor gekocht.
Nu speel ik met een idee, maar ik wil eerst wat raad vragen.

Die klep moet ik dus vervangen, maar ik had aan het volgende gedacht :
Waarom niet de klep weg laten en enkel nog laden in het midden?
Indien de straling te laag is, laat ik bij een lagere temperatuur (40°C of zo in de collectoren) de pomp draaien en wordt de onderkant van de boiler opgeladen.
Indien er genoeg straling is laat ik de pomp bij en hogere temperatuur starten/draaien. Het warmere water komt ook in het midden van de boiler toe, maar volgens mij zal dit warmere water stijgen en dus de bovenkant van de boiler opwarmen.
Het water zal dan misschien onderweg wat warmte aan het omringende water afgeven, maar ik zou dit niet direct als een probleem beschouwen : zowieso is de temperatuur reeds 'bruikbaar', maar daarbij komt dat de hoeveelheid energie in de boiler de zelfde blijft, maar dit bij een lagere delta-T (de 'top'temperatur ligt lager)

Is dit een correcte redenering of heb ik iets over het hoofd gezien?

Reacties

Is er niemand die daar op kan antwoorden?

Waar zitten (welke) energie-afnemers?

Weet je wat de logica is met werkende klep (wanneer laadt die waar)?

Het  probleem dat ikv erwacht met enkel in het midden laden is dat je gelaagdheid minder goed zal zijn.  Uiteindelijk zit bij de meest zonneboiler de aanvoer zowat in het midden, zei het dan via een warmtewisselaar.  Maar een hete temperatuur in het midden injagen zal zorgen dat er meer water stromingen zijn en gelaagdheid verslechterd.  

Voor de energie overdracht verwacht ik niet dat het zoveel verschil maakt;  Maar doordat gelaagdheid minder goed is, zal je sneller warm water naar de panelen sturen en minder lang de boiler kunnen laden.  Dij een goede gelaagdheid blijft het lang koud onderaan in de boiler.  En dat is net waarom je die boiler gekocht hebt: ook bij lage zonne opbrengst de boiler te kunnen laden.  En dat zal minder eenvoudig gaan als de gelaagdheid minder goed is.  Ik kan het wel niet kwanitseren hoeveel slechter het resultaat zal zijn.  Ik heb nog nooit cijfers gezien die een goede gelaagdheid vergelijken met een 'niet' goede gelaagdheid.  

Maar het hangt mss dan ook weer af met de afnemers.  

Walter

ps: de 'stralingssensor'; ik zou verwachten dat je die niet nodig hebt en gewoon met de bestaande boilersturing kan werken;  Ik verwacht dat boiler sturing gewoon temperatuur onderaan meet en als de temperatuur van de zonnepanelen hoger is begint de zonneboilerpomp te werken;  Daarvoor moet de 'instraling' niet gekend zijn;  En dat werkt of je nu onder, boven of waar dan ook de boiler laadt.  

Walter

jij wilt echt wel aan research doen met uw boilerke

ik zou mij vooral verdiepen in hoe de fabrikanten dat opgelost hebben

als je enkel in het midden laadt, hoe komt dan het water op temperatuur in de onderste helft van je vat? Je zegt/weet zelf dat warm water stijgt....
De ECHTE GEBRUIKScapaciteit van je vat gaat verminderen!!! Vooral in de winter en tussenseizoen zal je dat snel gewaar worden...
De bedoeling van met een klep de lading te kiezen is heel efficiënt de buffer te laden in temperatuurzones. Die intelligente sturing regelt dit alles!  bijv. eerst bovenste helft opladen en als die op temperatuur is ook de onderste helft beginnen te opladen zodat je langer je buffervat kan opladen en meer/langer uit je zonnewarmte van de collector haalt

Ik heb een test gedaan en het resultaat is vrij duidelijk.Het warme water gaat dus niet zo snel naar boven, waardoor de gelaagdheid in het bovenste gedeelte eigenlijk verloren gaat. Daarbij komt dus ook nog eens dat het water onderaan sneller warm wordt, wat dus niet interessant is. De conclusie is dus om toch de mogelijkheid te hebben in het laden van de boiler : bovenaan of midden.

Dus de bovenstaande opmerkingen waren terecht ;-)

Kan je iets meer details geven van je test? Welke ingangen heb je getest? Wat is het effect van bovenaan laden, in het midden laden?

Als ik het min of meer versta; laad je in het midden, dan heb je het probleem dat bovenaan je boiler niet 'snel' genoeg bovenaan warm geraakt en wordt het onderaan nog te 'snel' warm. Maar wat als je enkel boven laadt?

Walter