Luchtdichtheid leidingsspouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoj

als ik de latten van mijn leidingsspouw verticaal plaats op de OSB3 (18mm) van de buitenschil van mijn HSB, maak ik dan geen luchtgaatjes? Krijg ik op die manier luchtlekken die bij de blower door problemen kunnen opleveren? Het is bij verticale plaatsing niet altijd mogelijk om ze exact op de Finjoists te plaatsen, de afstand wil ik laten afhangen vd afwerkingsplaten.

mvg

 

Reacties

In principe dicht uw vijs het gat terug af. Het zou geen probleem mogen zijn met de blowerdoor. Indien je een vijs er terug uit draait en ergens anders steekt moet je dat vorige gat afdichten of de vijs laten zitten.

 

Met welke afwerkingsplaaten werk je? 

 

Ik heb bij mij de latten CLS 40x60 van de leidingspouw horizontaal geplaatst met nogmaals OSB tand/groef op. Dat maakt dat ik niet afhankelijk was voor de afstand van de afwerkingsplaten en dat ik overal een extra stevige achtergrond had voor latere bevestiging van wat dan ook. Daarnaast heb ik mijn latten van de leidingspouw ook -1cm van de breedte van de isolatie die in de leidingspouw moest komen geplaatst zodat er bijna geen snijwerk aan te pas kwam.

 

Ging super, maar eerst OSB zetten was meer werk. Vermits ik het zelf deed ook de grote kost niet maar wel zeer stevige muur. Ik heb overal fermacell 12.5mm + OSB 15mm. Tot nu toe niets dan lof!

 

Normaal gezien zullen de vijzen idd niet zorgen voor een luchtlek. Of heb je de nietes/vijzen voor de bevestiging van die OSB3 tegen de FIJoists ook allemaal afgeplakt??

Wij hebben onze leidingspouw echter ook horizontaal genomen ipv vertikaal. Zo konden we min of meer overal in de liggers vijzen en staat een sls 38x63 dan veel vaster dan "enkel" maar in de osb. En zoals ook al opgemerkt, dan hoef je ook geen rekening te houden met de breedte van de afwerkingsplaten. En mocht je de leidingspouw nog gaan isoleren dan heb je best een paar cm korter dan de breedte van de isolatie en dat zit je vaak toch weer in de knoei met de breedte van de afwerkingsplaten...

op je OSB zie je toch perfect waar je moet vijzen? de vijzen, nagels, krammen, ... van OSB zijn toch zichtbaar?

 

maar je gaat de latten van je leidingspouw toch niet op dezelfde afstand van je structuur zetten?

wij kozen er ook voor om latten horizontaal te zetten

 

We willen afwerken met Fermacell (aan elkaar gezet met finisher, niet met PUR-lijm). Kan je de regels van de leidingsspouw horizontaal laten lopen en de Fermacell platen verticaal? Dan hebben ze geen verbindingsregel op de plaatsen waar de platen tegen elkaar komen? Daar enkel netjes op leggen en met finish enduit afwerken, geeft dat geen erg grote kans op barsten?

Bedankt voor jullie respons!

Als je niet met een lijmvoeg werkt maar met gipsvoeg dan moet er inderdaad een achterliggende laag zijn volgens de handleiding. Dat hoeft niet noodzakelijk een houten balk te zijn dat mag ook gewoon een strook Fermacell zijn die je ter hoogte van de scheidingsvoeg aan de achterkant van de plaat vijst.

Met gipsvoeg, zonder achterliggende structuur zal je sowieso barsten hebben. De truc met de fermacell plaat erachter werkt natuurlijk wel.

Maar ik zou aanraden om zoveel mogelijk met lijmvoeg te werken. Dit is vele malen sterker, werkt uiteindelijk sneller en naar mijn mening een mooier resultaat. De lijmvoegen is slechts: lijm afsteken na enkele uren, eens met rotex schuurmachiene overgaan en dunpleisteren. Na verven zie je dit niet en barst niet. Een correct uitgevoerde lijmvoeg bereikt uitgehard dezelfde sterkte als een volle plaat, dus je hoeft geen achterliggende structuur te hebben. Luchtdichtheid en damprem realiseer je in mijn ogen niet met OSB maar met een degelijke luchtdichtingsdoek en toebehoren (vb proclima intello+).

 

@JerA:

 

Waarom zou je luchtdichtheid niet kunnen realiseren met OSB? In houtskeletbouw is de OSB die langs binnen staat de uitstijving van het skelet en als de naden worden afgeplakt met tape eveneens de luchtdichting. Waarom zou je daar nog een intello over doen?

ik denk dat je spijt gaat krijgen van die keuze !

 

tenzij je heel veel tijd in overvloed hebt en graag gaat plamuren, pleisteren

laten doen is natuurlijk ook mogelijk, maar ik zou niet graag de rekening betalen

 

er staan ondertussen +100 in B en +1.000.000 in de wereld met OSB als dampscherm !!! wat zou daar mis mee zijn?

of liegen die uitgeveorde luchtdichtheidstest allemaal (bij ons is OSB wel volledig verlijmd, is nodig voor uitstijving van houtskelet)

tenzij je natuurlijk verkoper bent van folies?

 

 

Ik dacht dat in die lijm PUR zat, wat ik zoveel mogelijk vermijd. Info over de risico's van PUR vind je op:

http://www.lne.be/campagnes/bouw-gezond/bouw-gezond/meer-informatie/faq/zitten-er-gevaarlijke-isocyanaten-in-polyurethaan-isolatiemateriaal

Ja, dan moet je de Greenline lijm nemen van Fermacell. Dat is een milieuvriendelijke en emissiearme lijm zonder PU. Wel 40% duurder dan de gewone.

bij ons 95% met die groene gedaan en deze werkt beter dan de gewone

zeker een aanrader

 

Ik wil er toch even op wijzen dat zeker niet elke OSB plaat even luchtdicht is.

 

Er is nogal wat verschil in luchtdichtheid tussen de verschillende merken (blijkt uit een studie van KULeuven)

 

Probleem is dat deze studie niet vermeld welke merken luchtdicht zijn, en welke niet.

 

Als je luchtdicht wil bouwen is het volgens mij geen overbodige luxe om je leverancier op papier te laten zetten dat je platen voldoende luchtdicht zijn.

 

Of je gebruikt een betere plaat zoals pavaplan bvb.

 

Dirk