4 offertes zelfbouw verwarming LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo allemaal

Ik heb vandaag drie nieuwe offertes gekregen voor de verwarming van onze LEW. Het is voor zelfbouw. Het gaat van relatief goedkoop (enkel gascondensatie) naar heel duur (L/W WP). Ik ben nog niet voldoende onderlegd om terugverdientijden snel te berekenen. Wat vinden jullie van deze voorstellen?

Uitgangsituatie: vloerverwarming gelijkvloers + op verdieping badkamer/bureau, K-24, E-47, 4.151W warmteverlies, 29,17 kwh netto energiebehoefte/m2.

Offerte 1 (10.900 ex. btw)
Buffervat Sanutal FS/1R 800L
Gascondensatieketel ATAG ECO A 243C, 24KW, 4,4kw - 18,8kw
Confortregeling Sanutal Deltasol E
pompgroep
systeembescherming
Zonesturing Tempco
condenspomp
(evt. + zonneboiler 6.000 euro ex. btw)

Offerte 2 (8.200 ex. btw)
Gascondensatieketel ATAG ECO A285C, 28KW, 6,1kw-22,1KW (doorstromer)
(alternatief ATAG Q25Solo 110L 25KW, 4,9Kw-23,9KW+110L boiler)
Confortregeling
systeembescherming
Zonesturing
condenspomp

Offerte 3 (14.250 ex. btw)
buffervat Sanutal 300L
WP Samsung EHS TDM 110
Koelleiding tss buitenunit en Hydro unit
electr. weerstand (om legionalla tegen te gaan)
systeembescherming
zonesturing

Offerte 4 (14.080 ex. btw)
Buffervat Sanutal ProClean 500L
WP Samsung EHS TDM 080
Koelleiding tss buitenunit en Hydro unit
pompgroep
systeembescherming
zonesturing Tempco

+ evt. pv panelen (prijs?)

Iemand die hier ervaring heeft met Samsung WP'en? Die naam kom ik precies niet vaak tegen...

Ik heb het wat moeilijk met de prijzen van de WP-installatie.
Maar nogmaals, ik kan de kosten op 20-25-3 jaar moeilijk berekenen. Want een installatie van 15.000 euro met een jaarlijkse energiekost van 200 euro kost op 25 jaar evenveel als een installatie van 7000 euro met jaarlijkse kost van 520 euro...gerekend dat deze dingen het 25 jaar kunnen uitzingen...

Reacties

Een LEW woning en zulke prijzen , toch niet op kopje gevallen hoop ik.

LEW moet kostprijs voor verwarming (door zéérlaag verbruik) zo laag mogelijk houden .

Offertes daar  kan je al een uurtje of twee mee verwarmen ;-)

Ik heb een WP L/L moduleerende  samsung  en die  overgedimensioneerde genomen om altijd in stille modus te laten werken .

kostprijs geplaatst 2100 euro -premie van 275 euro

200% over tevreden en zéér zuinig zelfs zuiniger dan andere door hun KW's verlies.

voorstel :

WP L/L split + WP boiler +-3000 en 1500 euro - 2x premienetbeheerder=+-4000 euro

groeten

Chris

 

 

dat zijn niet '4' offertes die je kan vergelijken; je hebt offertes van verschillende zaken gekregen. 

'normale' manier van werken: je beslist hoe je wil werken (met  boiler/zonder boiler, met warmtepomp zonder warmtepom,...) en dan vraag je offertes en die offertes ga je vergelijken.

grappig hoe ze Tisun boilers rebranden naar hun eigen merk. 

Als een bepaalde manier van werken je interesseert, ga je nu nog andere offertes van voor gelijkaardige installaties.  nadien kan je vergelijken.

Wat zegt je architect?

Als in die offertes geen geschat jaarverbruik staat zijn ze ook niet veel waard....

en om het grof te stellen: veel heb je vroeger in de klas niet opgelet; je hebt een energiebehoegte per m2; rarara... hoe kom je dan tot een totaal energiebehoefte?  En een gasfactuur of electriciteitsfactuur aflezen moet toch ook lukken?  Nog nog even de moeite doen...

Walter

Dag Walter

Momenteel zit ik nog in de fase dat ik probeer een beslissing te vormen over hoe ik wil werken. Wat is het voordeel/nadeel van een zonneboiler, wat is het voordeel en nadeel van een buffervat. Wat kost dat allemaal? En heb ik dat wel nodig? Dus ja, ik heb specifiek naar verschillende zaken gevraagd (bij één en dezelfde firma welteverstaan!). Want een eenvoudige installatie kan me misschien 'maar' 6000 euro kosten. Als ik dan nog een een jaarlijkse factuur heb van 800 euro, is dat op 25 jaar een totaalkost van 26.000 euro. Koop ik nu een installatie van 15.000 euro en daalt mijn jaarlijkse verbruiksfactuur daarmee naar bv 360 euro, dan ben ik op termijn evenveel kwijt. Uiteraard in een ideaal scenario dat beide installaties 25 jaar meegaan en er niet teveel zware kosten aan zijn...maar ik denk dat ik het niet zo simplistisch mag voorstellen.

We zijn bereid nu te investeren in een duurdere installatie en andere zaken uit te stellen (carport, parket, dure keuken...) maar alleen als het de moeite is.

Mijn architect zegt niet veel, en de EPB man ook niet en de aannemer houtskelet ook niet en de firma hierboven blijkbaar ook niet als ze geen jaarverbruik meegeven. Hij weet dat we bepaald budget hebben, maar als het niet aan energieopwekking besteed wordt, gaat het aan iets anders op. De goedkoopste oplossing is een eenvoudige gasgetel met overgedimensioneerde radiatoren, hoor ik architect vaak zeggen. Maar hij laat ons kiezen hoeveel budget we er in deze fase aan willen besteden.

Ivm onze energiebehoefte kan ik ook nog juist de berekening maken dat wij met 29,17 kwh/m² x 180m² = 5.250 Kwh nodig hebben om onze woning te verwarmen. Op dit en andere fora worden er volgende uitspraken gedaan, die ik dan niet meer kan volgen:

"Een warmtevraag van 6,95 kW komt overeen met ongeveer 15.000 kWh  warmte voor verwarming, tel daar 3.000 kWh bij voor SWW, dus totaal 18.000 kWh warmte."

Waarom geef een warmtevraag van 6.95 kW een verbruik van 15.000 kWh?

En als antwoord op de onze warmteverliesberekening (verlies = 4038 W) krijg ik dan:
"Je warmtebehoefte is 4,038 kW en je energieverbruik wordt zo'n 7.800 kWh (warmte) of 870m³ gas".

Hoe iemand komt van 4038 KW behoefte naar 7800 kwh verbruik, die link kan ik helaas niet leggen (misschien inderdaad niet goed opgelet). Maar ik heb het idee, Walter, dat jij me dat kan uitleggen?

 

is dat systeem met vloerverwarming of radiatoren ?

zoals in de eerste post staat: vloerverwarming. Hele gelijkvloers + op verdieping de badkamer en de nachthal (waar ook het bureau staat)

Verbruik: idd verbruik/m2 maal opp: maar heb je hiervoor volledige opp genomen of enkel verwarmde opp (of waarop is het verbruik/m2 berekend geweest).

Nu 'vroeger' had je zowat dat je je maximaal verbruik maal 1800a2000 mocht doen om aan je jaarverbruik te komen(een berekening afkomstig van het aantal graaddagen). Dan kom je voor je 4kW max verlies aan een jaarverbruik tss 7a8000kWh.  Wanneer je echter echt goed geisoleerd gaat zoals bij jou, is dat veelal nog te veel gerekend.  Dit komt omdat de interne warmtewinsten relatief groot worden en je dus langer zonder verwarming kan (of langer met echt minder). Het verwarmingsseizoen zal niet veel meer dan 4 maanden bedragen bij jou (ik schat dat je pas moet verwarmen na een paar dagen gemiddelden onder 10a12°C, zonder veel zon). 

 Daarom dat die goede 5000kWh ook realistisch kan zijn (ik weet niet direct waarop je berekeningen gebasseerd zijn).  Om een realistisch zicht te krijgen zou je er al een passiefhuis berekening moeten bijnemen (die nog meer nadruk op de interne warmtewinsten). 

Daarnaast heb je bewonersgedrag dat best ook nog invloed kan hebben. 

Je kan voor jezelf de berekeningen maken van verbruikskost met de verschillende waarden.  Waarbij het dan nog altijd wat gissen zal zijn naar het rendement van de warmtepompen. 

merk nog op dat je hetzelfde probleem hebt met warm water.  Ga je veel verbruik, of weinig?  Dat zijn zaken die we niet voor jou kunnen bepalen. 

Walter

 

Dat heb ik vanmorgen ook al uitgelegd in de andere topic van Deftone82:

http://ecobouwers.be/forum/post/offerte-verwarming-ok-suggesties-altern…

 

 

oef; we zeggen zowat hetzelfde ;-).  En je geeft hem nog wat meer pap in de mond met alle berekeningen ;-).

Walter

Aha! Maar dat is tenminste duidelijke taal!

En de oppervlakte is inderdaad de volledige 'bewoonbare' oppervlakte, niet het verwarmde deel ervan.

In de voorstudie van onze EPB verslaggever staat ook nog:
Beschermde volume: 740 m³
Verliesoppervlak: 529 m²
Compactheid: 1,40 m
Glas: 9,3 %
Gemiddelde U-waarde: 0,28 W/m²K
Bruto vloeroppervlakte: 228 m²
Netto energiebehoefte verw. per m²: 29,17

Bedankt aan beiden voor de verhelderende uitleg!
 

en je hebt prijs in detail voor alle opties ?

vloerverwarming aan 50euro/M2 komt op 5000euro, de verwarming van 25K kost 2500euro, dan mengkrangen, pompen, sturingen nog 1000euro materiaal en dan installeren...

Ja ik heb aparte prijzen...ik snap het punt van je bericht niet?

127m2 vloerverwarming = 2.958 euro

atag condenserende gasketel = 1655 (Q25Solo) of 1751(Eco A285C) euro

rookgasafvoer = 607 euro

WAR = 57 euro

Zonesturing = 614 euro

expansievat, overhittingsbeveiliging, vulset, ... = 263 euro

condenspomp = 229 euro

blijkbaar eerste keer verkeerd geteld (of de beide gasketels geteld). Totaal is 6.500 euro excl. btw

Voor vloerverwarming reken ik doorgaans met € 30/m² voor 'gewone' woningen, voor PH/ZLEW reken ik met €20/m2, dus dat zit wel goed. WAR is weggegooid geld met vloerverwarming, laagste ketelvermogen van 6,9 kW en een warmtevraag van hooguit 4 kW. Net als zonesturing, beter neem je een goede warmteverliesberekening en correcte dimensionering van de vloerverwarming. Normaal gesproken zou je alles voor zo'n € 5.500 inclusief BTW in zelfbouw moeten kunnen halen.