vloerverwarming en warm waterleidingen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn bezig met een renovate en momenteel met de plaatsing van de warm en koude leidingen voor het water. Dit gebeurt bovenop de vloerplaat, tussen de flexibele leidingen van de electriciteit.
Onze architect dringt erop aan om de warme leidingen boven de PUR te leggen.
Onze sanitair man zegt dat dit best onder de PUR komt.
Want nadien is het erg moeilijk om de buisjes van de vloerverwarming rond de warm waterleidingen gelegd te krijgen.

Wat klopt hiervan?
 

Reacties

Architect heeft gelijk.

Sanitairman werkt misschien liever gemakkelijk dan tegoei...

redeneer eens mee: als je uw buizen boven de PUR legt blijven uw leidingen gewoon langer warm en verlies je minder warmte in het huis, dus waar leg je ze ideaal ?

uw sanitairman is eentje die graag zijn buizen vastlegt op de betonplaat, met de nodige vijzen zou ik zeggen, wat goed vastligt maar enfin dat zit in de chape zo vast moet dat nu ook weer niet liggen. 

ik geef uw architect gelijk...

 

Dus opbouw

vloer

chape

vloerverwarming

chape met sanitaire en electriciteitsbuizen

isolatie 20cm PUR

betonplaat

 

de cracks moeten mij maar verbeteren

 

 

 

Neles,

In theorie kan uw architect soms gelijk hebben.

In de praktijk maakt het eigenlijk nauwelijks iets uit. Er is namelijk een zeer groot verschil tussen verwarmingsleidingen en leidingen voor sanitair warm water. Door de verwarmingsleidingen loopt constant warm water, de bedoeling is ook dat de warmte die ze onderweg verliezen gaat benut worden om de bovenliggende ruimte op te warmen.

De sanitaire warmwaterleidingen worden enkel voor een korte periode warm, terwijl het warm water naar uw douche of lavabo loopt. Ook is die totale lengte liefst zo kort mogelijk zodat na waterafname maar hooguit enkele liters warm water in de leiding achterblijven die dan langzaam hun warmte verliezen aan de ondergrond. In geval van het gelijkvloers heb je dan inderdaad een zeer klein en verwaarloosbaar verlies op dat moment, in geval van een verdiepingsvloer heb je geen verlies, de weinige warmte wordt dan afgegeven aan het onderliggende verdiep.

Charel

en als uw leidingen zo netjes boven uw vloerverwarming binnen de PUR schil liggen, verlies je niets, en warmt uw koud water zelfs lichtjes op, dus leg mijn leidingen maar binnen de PUR schil

Niet dat het allemaal zo veel uitmaakt maar als we toch op de kleintjes gaan letten dan moeten we dat wel correct doen.

Als je zoals je zegt het koud water ook lichtjes gaat opwarmen door die leiding boven de vloerverwarming te leggen dan heb je daar wel een constant verlies. Dan spoel je bijvoorbeeld de wc elke keer door met lichtjes opgewarmd water, die warmte heb je onttrokken aan de verwarmingsinstallatie en gaat vervolgens naar het riool. Dat verlies zal ook verwaarloosbaar klein zijn maar waarschijnlijk wel groter dan het sporadische verlies van de warmwater leiding die je onder de isolatie zou leggen.

Zo zie je maar; theorie en praktijk?

Laat die loodgieter maar doen, zo dom zijn die mannen niet.

Charel

Ok charel, dank u voor het denkwerk, dus de wc koudwaterbuizen onder de PUR, en de douchebuizen binnen de PUR

MAAR jij die zo droomt van geen ventilatieverliezen te hebben, je weet toch dat uw grootste thermisch verlies via uw 'grau wasser' gaat.

 

Ziehier de grau-wasser recyclage machine... die zorgt dat uw warmte gewoon in uw huis blijft. Alles dat uw zonnepanelen gekapteert hebben blijft binnen. Geen 4000kWh energieverlies meer met te douchen.. geen warmteverlies van uw vaatwas, en wasmachine, alles netjes recycleren... dat is pas energiezuinigheid met de grote Z van Zuinig.

 

dit is enkel van toepassing op het gelijkvloers

dus ik heb mij de moeite genomen om deze in te snijden in de PUR, 7 meter of zo, 2 keer snijden met een breekmes en met een oude houtbeiter stukjes PUR eruit halen, een uurtje werk, meer niet

en zelfs bij ons geen VV, maar gewoon om gemakkelijk PE-folie open te leggen, ...

 

 

Ja inderdaad Paul, als je alle mogelijke oorzaken van warmteverlies één voor één probeert uit te sluiten of te minimaliseren dan krijg je telkens een andere grootste verliespost, al worden die uiteraard telkens wel kleiner dan de vorige grootste.

Maar ergens stopt het, op de duur is het verlies nog te klein om er een investering voor te doen. In uw voorbeeld denk ik dat de investering in mijn geval te groot is voor de kleine winst die ik hiermee nog kan boeken. Ik zit al aan nul-energie. Ik zou theoretisch natuurlijk nog verder naar plus- energie kunnen gaan.

Ik denk dat dit eerder of enkel nuttig kan zijn bij grootverbruikers.

Charel

Dank allemaal voor de reacties. Nu weet ik het nog niet helemaal ;-)

We zullen voor de goede orde dan maar het advies van de architecte opvolgen.

Je kan de buizen ook iets van de grond leggen, met een stukje isolatieplaat van een centimer of twee ertussen. Of stukjes hout eronder en dan mee in de pur. Dan liggen ze gewoon in de isolatie. Buizen van sanitair water boven de PUR en onder de vloerverwarming (voorstel architect) heb ik nog nooit gezien. Hoeveel chappe is er trouwens voorzien? Je moet er ook opletten dat de buizen niet te hoog komen als je alles boven de pur legt.

Volledig mee eens, hebben wij bij bouw van onze dochter ook gedaan.

Stukjes isolatie onder hier en daar  tijdelijk een  paar stenen op en beetje vastgespoten met pur.

en volgende dag bleef alles liggen op 1à2cm boven vloerplaat.

Neles,

"We zullen voor de goede orde dan maar het advies van de architecte opvolgen."

Misschien een goed idee. Dan geef je te kennen dat ook de kleinste besparinkjes belangrijk zijn voor jou zodat ze weet dat ze die redenering dan ook moet doortrekken met de echte energiebesparingen in de rest van het bouwen. Niet de minste koudebrugjes (bouwknopen) , doorgedreven luchtdichting, optimale isolatie, balansventilatie met warmteterugwinning, compactheid van het ontwerp enzovoort .

Charel

 

Oei, Lacroix, dat is niet wat de architecte voorstelde; zij zou de buizen van sanitair warm water tussen de buizen van de vloerverwarming laten lopen, dus beide boven de PUR. We hebben inderdaad niet veel plaats meer voor chape, ik weet niet precies hoeveel. Jouw idee lijkt me ook nog wel OK. Merci!

De leidingen iets hoger leggen zodat ze volledig in de pur terechtkomen lijkt mij ideaal.

Bij ons liggen ze op de beton, maar in de praktijk zweven ze er toch lichtjes boven.

Als je het in profiel bekijkt is daardoor sowieso een overgroot deel van de ww leiding in de pur ingepakt.

Als je het mij vraagt, veel gedoe om een misschien onmeetbaar verschil.

 

Als je met een dunne vloeichappe zit (6 cm) zou ik zeker niet voor de leiding bovenop de vloerverwarming gaan.

Het Thermisch rendement dat SWW leiding af zal geven boven PUR aan vloer weegt niet op tegen bijkomende  werkuren  van sanitairman als die leidigen in de weg liggen voor leggen van  vloerverwarming.

Zoals enkele al aan geven SWW leidingen iets boven vloerplaat in PUR.

Daardoor zal het thermisch ook iets langer blijven hangen als je na iemand anders een bad/douche  neemt.

Dit maakt wel degelijk een verschil.

Wanneer een sanitaire koudwaterleiding tussen de vloerverwarmig geplaatst wordt,gaat deze mee opwarmen met de vloerverwarming hetgeen een verhoogd risico geeft op legionella.

Legionella groeit als kool  in temperaturen tussen 20 en 50°C.Exact datgene wat jullie gaan creeren door het opwarmen van jullie koudwaterleiding d.m.v de vloerverwarming.

Legionella gedijt welliswaar beter in stilstaand water, maar waar de risico's kunnen vermeden worden kan je ze best ook vermijden.

Dus toch maar advies van sanitairman volgen