Aansluiting rookkanaal pelletkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zodra de vloerder de cementtegels heeft gelegd gaan we een pelletkachel aanschaffen.
Deze wordt aangesloten op de nog ongebruikte schouwpotten van 25cmx25cm die vanaf het plafond recht naar boven gaan.
De installateur stelde voor om de pelletkachel aan te sluiten op deze schouwpotten.
Zal perfect werken, maar ik heb mijn bedenkingen.
Zal er geen roetophoping ontstaan rond de aansluiting van het kanaal van 80-100mm op de potten?
Is het niet beter om 7meter extra inox buis in de potten naar boven te steken? Dan blijven de potten ook nog eens maagdelijk proper en zal het geheel wellicht makkelijker schoon te maken zijn. Of zie ik het verkeerd?

Reacties

Concentrische buis gebruiken ,  zo word er geen lucht uit woning onttrokken.

En lucht uit woning is energieverlies.

Hallo,

Uw installateur heeft gelijk als er aan een aantal voorwaarden voldaan zijn.De schoorsteen moet binnen het geïsoleerd volume staan en er mag geen water kunnen binnendringen. Dus bovenop de schoorstteen moet een valwindafleider komen -tiratrec-.

Ook belangrijk is je kachel niet overbemeten kopen en deze nu en dan eens goed laten doorbranden en goede pellets gebruiken.Als ik het goed begrijp ga je eerst 2.5m omhoog met je kachelpijp vooralleer je in de schouwpotten komt. Roet zal je in een pelletkachel niet gauw tegenkomen. Deze heeft een veel beter rendement dan een houtkachel die in vele gevallen "gesmoord" wordt.

Indien de kachel onderhouden wordt vlgns voorschrift zal je heel weinig vervuiling hebben.Daarom is een goede installateur goud waard!

Succes, Patrick

De schoorsteen bevindt zich binnen de geïsoleerde schil (buiten het stuk boven het dak natuurlijk).

Bovenaan zijn twee arduinen platen gescheiden door blokjes van 10 hoog. De bovenste plaat schermt de schouwpotten af van de regen.

En inderdaad, vanaf de achterzijde van de kachel wordt het een bocht van 90° en dan recht naar boven. Ca 3m en dan de potten in.

Hoe vaak moeten de schouwpotten gereinigd worden als ik de pijp daarop zou laten aansluiten?

Zou het een voordeel of een nadeel zijn om de pijp te verlengen in de potten tot bovenaan? Of maakt het niets uit en is het geldverlies?

Omdat de bibliotheek centraal gelegen is in de woning en er kasten komen van vloer tot plafond was ik eventueel van plan om hier en daar bovenaan lucht aan te zuigen en terug onderaan uit te blazen (laag debiet om toch te vermijden) in de bureau, keuken, living en wc die allemaal aangrenzen aan deze ruimte.

Goed idee of haalt het weinig uit?

 

Hoeveel  m3 lucht zal pelletkachel ontnemen uit woning binnen de isolatieschil?

Met concentrische buis zal aanvoerlucht van buiten komen , pelletkachel zit in eigen gesloten systeem.

Met aanzuig lucht uit woning  zal aanjager  redelijk wat m3 uit woning weg zuigen.

En zal door spleten en kieren koude lucht binnen trekken.

Er kan ook een aparte aanzuigbuis bevestigd worden en kan  pelletkachel op  schouwpotten.

Beste,

 

U heeft 100% gelijk en Uw installateur heeft het bij het verkeerde eind. De schoorsteen dient aangepast te zijn aan de afmeting van het rook kanaal van de kachel over de volledige lengte. De restruimte tussen de pot en de buis dient volgestort te worden met vermiculiet. Ik ben zelf installateur en dat is de enige juiste manier. Lucht voor de verbranding haalt U best rechtstreeks van buiten.

Let wel op: Tot een lengte van 4meter mag diameter 80 aangehouden worden, van 4 tot 8 meter moet dit diameter 100mm worden en vanaf 8 meter dient het diameter 130mm te worden. De isolatie rond de buis is zeer belangrijk, anders krijgt U een thermos effect waardoor er condensatie zou optreden wat de mogelijkheid op schoorsteenbrand vergroot. Let daar dus mee op!!!

Klopt, de schoorsteen dient aangepast te worden aan de diameter die pelletkachel geeft en in functie van de lengte.

 

Uw pelletkachel heeft een geforceerde afvoer met een ventilator die de rookgassen in de schouw blaast. Je zou kunnen stellen dat de ventilator dan voldoende druk gaat opbouwen om de rook tot boven te krijgen. Maar als uw diameter van de schouw te groot is en het ook nog een lange is zou het kunnen zijn dat de rookgassen (die zich dan in een grote diameter traag bewegen) op dat traject teveel afkoelen en terug gaan dalen. De rook zal dan niet of te weinig uit de schouw geraken. Thermische trek ga je daar niet echt kunnen in krijgen want de temperatuur van de rook van een pelletkachel is veel lager dan deze van een houtkachel.

 

Je neemt dus best een kleinere diameter en intubeer dit in de schouw. Ik zeg niet dat het met potten 25 x 25 niet gaat gaan maar ideaal is het niet.

 

En zoals gezegd extrene aanvoer is een must.

 

 

Volgens de installation manual van de kachel die ik oorspronkelijk wilde (Quadra Fire Mnt Vernon), zou ik volgens de tabel net met 80mm toekomen. Ik zal echter opteren voor 100mm.

Kan je even toelichten waarom de opening tussen de pot en de schouwpijp moet volgestort worden? Omwille van afkoeling?

De kachel komt tegen de gemeenschappelijke muur van een halfopen woning. Ik kan dus geen verse lucht van buiten halen. Wat ik eventueel wel kan doen is een pijpje door de vloer steken en lucht uit de kelder nemen. Deze wordt voldoende verlucht via een aantal roosters van 160mm.

Ik ben na het lezen van heel wat reviews afgestapt van dit merk en model en ben nu andere merken aan het bekijken. Piazzetta is een goede kanshebber.

Nu de kachel komt zoals gezegd in een centrale kamer die grenst aan keuken, living, bureau en wc.

Of ik kan voor via een aantal weg te werken kanalen zorgen voor een luchtcirculatie tussen deze ruimten, of ik kan de kachel (bv een Piazzetta thermo) aansluiten op het CV-circuit (buizen komen daar naar beneden waardoor de schouw de technische koker verbergt).

Hier ligt mijn volgende dilemma. Door gebruik te maken van luchtcirculatie moet ik kanaaltjes voorzien die perfect weg te werken zijn en is de kachel enigzins eenvoudiger.
Door aan te sluiten op de bestaande CV is de kachel technisch wat complexer (ingebouwde warmtewisselaar, drukvat, reservoirs, kleppen, sturing, ...), maar kan ik alle radiatoren aansturen.

Moet je met zo'n kachel gebruik maken van een buffervat? Want wat als de CV geen warmte nodig heeft? Gaat dan ook de kachel uit (wat soms niet de bedoeling kan zijn)?

 

Ik lees net op andere fora dat het aansluiten van een pelletkachel op deze potten geen goed idee is omwille van 'teveel trek' en hierdoor de kachel niet in de ideale marges werkt voor een normale verbranding.

gunter gewoon de specificaties volgen van de fabrikant ?

ik ga zelf een pellet laten steken, en geen haar op mijn hoofd die denkt om daar af te wijken/. Dus concentrische buis moet erin, die isolatie moet ertussen (dat is om condens te voorkomen in uw buis zo simpel) je moet zelfs een systeem voorzien die de condens opvangt zodat uw pellet niet baadt in het water. Je moet voorkomen dat je schouwbrand hebt dus die concentrische buis is prima idee. uw schoorsteen is meestal kleiner dan je denkt, je mag nog een joekel van een schoorsteen hebben, vanbinnen zijn die gaten bvb 10cm x 30cm... dus je kun tmaar buizen van 8cm gebruiken. En die afmeting is niet toevallig gekozen hoor, dat is het resultaat van de knowhow van al die fabrikanten dat als je zo'n toestel wilplaatsen dat die pijpen meestal overal niet doorkunnen zoals van die houtkachels... dus ze vullen op die manier een niche in die de andere links moeten laten liggen.

En hoe lossen ze dat op ? Door gewoon een motor te zetten op die afvoer, dat is de truuk van de pellets om te zorgen dat ze kleinere buizen kunnen gebruiken.

 

Hallo Nicky,

Ik ga morgen mijn pelletkachel (het wordt uiteindelijk een Piazzetta P955) kopen bij een andere leverancier dan waar ik eerst informeerde voor de Quadra Fire.

Deze leverancier van de Piazzetta zei dat een enkelwandige buis wellicht voldoende zou zijn en was niet zo te vinden voor het storten van vermiculiet. Hij erkende het voordeel van de extra isolatie van de buis, maar het nadeel zijn de bolletjes die wanneer ooit een nieuw rookkanaal zou moeten voorzien worden een hel zouden worden.

Nu, ik neem toch de raadgevingen ivm het vermijden van teveel afkoeling van de uitlaatgassen ernstig (welke al vrij laag liggen voor een pelletkachel) EN het nadeel van de vermiculiet. Daarom zal ik opteren voor een duurdere, maar wellicht meest ideale oplossing.

Ik zal een dubbelwandige buis steken van helemaal onder tot boven in de bestaande ongebruikte potten.

Het is misschien overkill, maar hiermee wil ik op veilig spelen en tegelijk de mogelijk behouden om eventueel later een compleet nieuwe schouw te kunnen steken zonder te moeten breken.

Ik kan dan ook de schouw, in de woonruimte waar de kachel wordt opgesteld, inbouwen in een omkasting zonder brandgevaar. De uitlaat van de kachel wordt dan aangesloten via een enkelwandige buis naar het T-stuk van de dubbelwandige.

Nu heb ik wel een vraagje ivm de doormeter van het hoofdkanaal (dubbelwandig kanaal).

Ik heb net de totale lengte gemeten van vloer tot top van de schouw en deze bedraagt 9m60. Deze afstand bedraagt dus meer dan 8m en volgens u moet ik dan doormeter 130mm gebruiken.

VRAAG:

- Bedoel je dan dat de doormeter van het hele hoofdkanaal van boven tot onder dan 130mm moet bedragen?

- De aansluiting van de kachel naar het T-stuk op het hoofdkanaal (ca 1meter) mag dan wel enkelwandig zijn en doormeter 80mm hebben?

- Ik heb reeds de manual van de Piazzetta gedownload en ook daar wordt melding gemaakt van 80mm tot 4 meter en vanaf dan 100mm. Maar nergens wordt melding gemaakt van 130mm.