wachtleiding bodemwarmtewisselaar

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De ruwbouwwerken van onze nieuwbouw starten binnen een tweetal weken en nu had ik het idee opgevat om een soort wachtleiding te leggen om later eventueel een bodemwarmtewisselaar op aan te sluiten. twee vragen hierbij:

1) om het graafwerk wat te beperken dacht ik deze in dezelfde sleuf te leggens als de funderingen. Dus deze gewoon als eerste leggen in de funderingssleuf. Is dit verstandig of te riskant?

2) Welk stoort wachtleiding is het meest geschikt om later te gebruiken als ww voor de bww?

bedankt,
Stijn

Reacties

Wij plaatsten 90m rehau buis in de tuin, 1,2m diep, natte kleigrond.

De grond vlak naast de fundering afkoelen via ik wat riskant (voor barsten) en meestal toch niet voldoende lengte

Nu 1 dag kraan en kraanman nodig gehad maar zeker van goede werking.

Stijn, als je toch graafwerken moet uitvoeren met een kraan, kun je evengoed de socarex van de BWW direct plaatsen. Spaart je de vaste kosten uit voor een volgend graafwerk (transport en kuisen van kraan). De prijs die je hiermee bespaart overstijgt de kosten van de socarex zelf.

Robin, ik heb even moeten opzoeken wat socarex juis is. Maar als ik het goed heb is dit de leiding die als warmtewisselend oppervlak gebruikt wordt en dus net hetgeen ik naar op zoek was. Een gewone PE waterleidingsbuis dus...

bedankt,

Stijn

Stijn, volg de raad van Robin maar, is heel terecht

en ja "socarex" is de buis (meestal in PE) die de grond in gaat

 

aan de fundering : meestal niet diep genoeg, als je kelder hebt, dan kan het wel

bij ons nog eenvoudiger opgelost, een regenwaterput is toch verplicht, dus na het plaatsen, voor het terug aanvullen de BWW rond de put leggen, is minstens 150 cm diep en dus meestal wel OK

 

succes

stefan