E-Peil LEW Nieuwbouw met Open haard+ Opbouwrolluiken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We gaan een LEW bouwen in pastorij , K30 + vloerverwarming + ventilatie D+ + driedubbel glas + warmtepomp verwarming - opbouwrolluiken - open haard (hout) / gesloten cassette Is een E-peil van 30 haalbaar? Of zijn er nog bijkomende investeringen noodzakelijk en zo ja dewelke brengen het meeste op? mvg

Reacties

Beste,

Zoek eerst al een architect die er verstand van heeft.  Iedere architect is gespecialiseert in het bouwen van goe geïssoleerde woningen (cursus gevolgd beweren ze) maar als het puntje bij paaltje komt halen ze de norm niet zonder extra investering...

Volg bouwteam cursus bij bvb infrax (eandis ook mogelijk?)

Bouw compact (niet te verwarren met klein) = eenvoudige bouwschil zonder te veel uitsprongen of dakkappelen ed.  Zoveel te meer muren zoveel te mmeer verlies en K30 wordt moeilijker haalbaar: dus keep it simple.  Een pastorij woning gaat niet altijd hand in hand met een eenvoudige bouwschil dus opletten!

Geen glazen aquarium maken.  Beperk de raamoppervlakte.  Niet overdrijven zoals het tegenwoordig de trend is.  Ramen zelfs 3voudig zijn de zwakste schakel van uw bouwschil en elk extra raam bemoeilijkt het halen van de K30 peil.

Kachel is eigenlijk uit ten boze in een LEW: te groot vermogen en mogelijk probleem met ventilatie D.  Enkel een goed doordacht plan door een ECHTE LEW archi is dit mogelijk.  En waarom een kachel?  Hier ook een LEW en geen kachel.  Geen gesleur van hout, geen opkuis, geen onderhoud.   Gezelligheid nodig?  Er zijn leuke laternatieven voor...  O ja: openhaard is zeker not don!

Warmtepomp?  Is er gas?  Installeer dan de gasketel.  Is goedkoper, en het uitgespaarde geld steek je in isolatie.  Later als de gasketel oud is kan je hierover nog denken, ondertussen heb je geprofiteerd van lagere stookkosten.

Vloerverwarming: overal te nemen (living, hal, keuken, berging.)  Ook in de slaapkamers en badkamer.

Isoleren isoleren en isoleren: moet voorang hebben op technieken (wamtepomp, kachel, ventilatie D).  Zie wat je dan uit komt.

Volg deze tips en je kan met een beperkt budgert met gemak een K30 of beter halen!

Dus: eenvoudig huis zonder te veel prullen en een goede isolatieschil (regel 10cm in vloer - 15cm in muur en 20cm (25cm) in dak).

Een ervaringsdeskundige.

Waarom zou een kachel niet gaan in een LEW? Ik weet er genoeg staan waarbij het wel gaat. Je moet echter een kachel kopen met een laag vermogen en zorgen voor een aansluiting met externe luchttoevoer. Er zijn zelfs volledige luchtdichte kachels op de markt die in PH kunnen gezet worden...

 

Alles staat en valt natuurlijk met een goede berekening, dimensionering en de nodige zaken te voorzien. Je moet uw verstand gebruiken maar het is geen raketwetenschap.

 

Een open haard zal echter niet gaan in een LEW, dat zijn zelfs in een gewone woning eigenlijk ondingen die meer kwaad dan goed doen.

Voor E30 of lager zul je wel zonnepanelen nodig hebben.

 

Maar ik zou me niet druk maken over het E-peil, die panelen kunnen later ook nog geplaatst worden.Nu is het veel belangrijker om de woning energiezuinig te ontwerpen, een LEW is voor nieuwbouw wel het minimum maar je kunt net zo goed een ZLEW of zelfs passief gaan bouwen. Daar krijg je nu de ultieme kans voor, later alleen mogelijk tegen hoge kosten. Daarom nu alle middelen gebruiken om je K-peil zo laag mogelijk te krijgen en vergeet het E-peil.

 

 

Om met een K = 30 een E-peil van 30 te halen zult ge veel in techniek moeten investeren. Ge streeft beter naar een lagere K-waarde.

 

Wij hebben een dubbelwoonst met K = 33, ventilatie D, luchtdichtheid n = 2,8 volumes per uur, gascondensatieketel, vloerverwarming, (haard met buitenaanvoer van lucht en afsluitbaar), en we komen aan een E = 58. Er zijn wel 6 strafpunten omdat onze zoon boven onder het dak een airco voorzien had. Deze airco en onze haard hebben praktisch nooit gediend.

 

Met de warmtepomp wint ge wel E-punten, maar in euro uitgedrukt zal het moeilijk zijn daar op dit ogenblik veel winst uit te halen.

 

Behalve meer en betere isolatie zou ik, indien mogelijk, enkel nog investeren in PV-panelen. Dit gaat zeer goed samen met een warmtepomp,(niet dat beiden op hetzelfde ogenblik werken). Men zal nog gedurende nog lange tijd het stroomnet nodig hebben. Maar de elektriciteitsprijs zal zakken. Ook is dit een zeer goede combinatie op het gebied van CO2-uitstoot.

 

Het is verkeerd te denken dat een ventilatiesysteem D onnodig is. Behalve de winst in E-punten (onvoldoende ten opzichte van systemen C++) is dit een van de grootste factoren om een uniforme aangename temperatuur in het huis te bekomen, zonder te veel warmte in de slaapkamers. Onze vloerverwarming in de slaapkamers heeft nog nooit opgestaan. Van de andere kant hebben we wel een kleine elektrische warmteblazer nodig in de badkamer. Onze vloerverwarming werkt immers niet op de tijdstippen dat men de badkamer benuttigt.

 

Moesten we op dit ogenblik opnieuw bouiwen zouden we in elk geval gaan naar een huis tussen LEW en passief. Zonder te streven naar een luchtdichtheid lager dan n = 1 /h. Er staat hier te weinig winst tegenover een hoge technische moeilijkheidsgraad.

 

In het vooruitzicht van een huis dat op energiegebied zelfbedruipend moet zijn is de beste combinatie PV-panelen en warmtepomp.

K30 en E30 wil zeggen investeren in techniek; beter omgekeerd; K20, E40 streven; E peil later verlagen kan nog altijd.

Waarom eigenlijk K30?  Als je E30 zegt, versta ik dat je energiezuinig wil bouwen.  Maar met K30 voor nieuwbouw maar 'gemiddeld'.  Waarom wil je energiezuinige woning die maar matig geisoleerd is (en bv wel dure technieken als WP, haard,...)

Walter

K20 pastorij met rolluiken... kan dat technisch en hoe?

 

@Dimcor:

 

Je zegt in uw eerste post opbouwrolluiken...Dan staan deze in opbouw op uw raam/gevel, ze zijn dan niet ingebouwd en vormen dan normaal geen koudebrug en als deze elektisch aangedreven worden is de luchtdichting ook in orde als de doorvoer is afgeplakt.

opbouwrolluiken = geen voorzetrolluiken dus kast boven raam dient wel degelijk geïsoleerd te zijn, en ook winddicht, bediening natuuurlijk electrisch

Ja, in dat geval zal het wel moeilijke opdracht zijn. De vraag is of je rolluikkasten gaat vinden die voldoede ruimte bieden voor isolatie en luchtdicht te krijgen zijn want je zal er op één of andere manier nog aan moeten kunnen als er een defect is. Ik zou denken met de huidige normen die er zitten aan te komen van wel...

Eerst zoveel mogelijk geld steken in isolatie en goede bouwschil.  En als er gas aanwezig is: een goedkoop gasketeltje.  PV en warmtepomp kan later nog.  Maar ondertussen heb je wel al goe geld uitgespaard.  Hier nu ook LEW.  Als ik toen wist wat ik nu weet, zou ik nog verder gaan naar isolatie.  Richting (bijna) passief.  Maar nog steeds op gas!  15 jaar later kan je dan nog altijd naar energie neutraal gaan. 

Wat betrefd kachel: toch ook weer enkele 1000 euro's die je daaraan spendeerd voor enkel wat luxe?  Pastorij zal waarschijn ook een gemetste schouw vragen?  Nog eens enkele gemiste 1000 euro's die je in isolatie kon steken! 

Bovendien wonen we met z'n allen dichterbij en als iedereen op hout gaat stoken is het buiten totaal niet meer aangenaam.  Voorbije winter: het was een zonnige dag leuk om een gezonde wandeling door de wijk te maken?  Uitgerookt ja! Enkel als je een afgelegen boederij kon renoveren tot een LEW met eigen houtopbrengst en dat gebruikt als enige energiebron, zou ik op hout durven stoken.  Maar anders, zou ik het laten...

ik zou de vraag omdraaien; als je denkt dat k30 kan, waarom zou k20 niet kunnen. dat is toch maar een kwestie van meer isolatie?

walter

Uiteraard als de bouwschil eenvoudig is!  Compactheid van de woning.  En dat kan een probleem zijn als je een tipisch pastorijwoning bouwt.

 

 

Ge kunt de zaak nog eens omdraaien. Welke zal de toekomst zijn van de pastoriestijl wanneer de regelgeving nog strenger gaat worden? Op een bepaald moment zullen zonnepanelen en warmtepomp niet meer volstaan om aan de eisen te voldoen.

En hier komen dan de keuzes van de bouwheer.  Ofwel een compacte woning die hij goedkoop naar een LEW of passief kan isoleren en dus misschien moet afstappen van een bepaalde stijl. 

Ofwel een woning die hij/zij volledig naar zijn/haar smaak bouwt en tot de conclusie komt dat er bijkomende dure investeringen nodig zijn om nog maar de norm te halen.  Maar als hij/zij die laatste keuze gemaakt heeft moet men een hogere energierekening er maar bij nemen.