Schelen opzetrolluiken in klassieke bouw of houtskeletbouw, EPB strafpunten?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kunnen opzetrolluiken in HSB geïntegreerd worden? We overwegen Schuco - ramen met opzetrolluiken. Alhoewel we pastoriestijl wensen te bouwen zien we voor ons belangrijke voordelen zoals bescherming tegen koude winden, inbraakvertragend, intieme sfeer zonder lichtpenetratie, geen gordijnen voor een strak interieur Er komen in drie ramen slechts electrische blinds, aldanniet buiten of binnen. Maar wat met blowdoortest, strafpunten EPB, etc... Het zal al LEW zijn met vloerverwarming, warmtepomp water - water of lucht - water & een kleine houtkachel, Iemand raad? Belangrijk dat we onder E40 uitkomen

Reacties

ze kunnen helpen het nodige koelvermogen te beperken;  Maar geen idee natuurlijk of dat relevant is in jouw ontwerp.  

Walter

 

 

Schuco moet daar toch antwoord kunnen op geven. Normaal vermindert een buitenzonwering de luchtdichtheid niet. Ze kan ook helpen om de koude buiten te houden. Welk is het verschil tussen opzetrolluiken en blinds? Ik persoonlijk vind dat echte opzetrolluiken met een uitwendige oprolkast niet zeer esthetisch zijn.

 

Het is natuurlijk een kwestie van goesting of ge houdt van een strak interieur zonder gordijnen. Wij vinden dat dit gedurende de lange winteravonden eerder koud aandoet, figuurlijk en letterlijk.

klopt... maar ik wil een toegeving doen op vlak van esthetiek... voor de binnenafwerking hebben we nog heel vele jaren

 

Het enigste wat me nu interesseert is de hoofdvraag:  Stafpunten EPB, hoe zwaar? geraak ik nog aan E Peil van lager dan E40 wel met warmtepomp, vloerverwarmin & houtskelet  (poitief) en opbouwrolluiken weggewerkt achter gevel maar wel kast zichtbaar in de binnenruimte boven het raam & een kleine hout open haard cassette met aanzuiging lucht van buiten...

opzetrolluiken kunnen bij plaatsing van de ramen, tijdens de ruwbouwfase op het houtskelet gemonteerd worden

als de bak van de opzetrolluiken niet te groot kan er bij het zetten van de gevelsteen omheen gemetst worden

de bak eventueel in een pastoriekleurtje en het valt wellicht mee voor de estetiek

op die manier ligt de bak al een stuk achter de gevelsteen

 

voor de bediening van het rolluik best kiezen voor electrisch, kost ietske meer maar voor luchtdichting geen probleem (wel de doorgang van de draad correct aftapen uiteraard)

 

vermits de bak ook buiten het HS hangt is er geen probleem betreffende isolatie

 

misschien als je voor de dunste rolluiken kiest dat de bakken redelijk dun blijven en algemeen de estehiek kan blijven

12 punten voor EBP krijg je standaard voor luchtdichting > 0.6

met een lintbediening aan je rolluiken zal je waarschijnlijk wel daarboven zitten dus die 12 punten heb je dan

met electrische bediening en correct afplakken van de electrische draad zal hopelijk voor gans je woning < 0.6 voor de blowerdoor test hebben

hoe meer onder de 0.6 hoe minder EPB punten je toebedeeld krijgt

 

het opzetrolluik tussen raam en houtskelet plaatsen, zorgt voor een koude brug en zal ook EPB strafpunten opleveren

 

het rolluik buiten het houtskelet ophangen is een koude brug en dus eigenlijk geen invloed hebben op isolatie niveau van de EPB

dan zal er wel gekeken worden naar de zonweringsfactor van rolluiken en dat zal wel OK zijn (vermits je alle zonlicht kan afblokken)

 

 

 

Kris,

 

Is de EPB-regelgeving soms veranderd? Ik veronderstel dat het nog zo is dat deze 12 E-strafpunten overeenkomen met een q van 12 m³ per uur en per m² buitenoppervlakte. Dit komt ongeveer overeen met een blowerdoor n = 8 volumes per uur. (Dit voor een compactheid van 1,5). De winst in E-punten is dan evenredig aan de winst in luchtdichtheid.

 

Eens onder n = 1 /h is de winst niet meer groot, en al helemaal niet meer als men lager wil gaan dan n = 0,6 /h.

sowieso zijn rolluiken toch wel in twee richtingen nuttig

1° ze zorgen voor betere isolatie snachts, dus de luchtlaag tussen raam en rolluik en de isolerende werking van het rolluik..

2° ze zorgen voor minder koelbehoefte in de zomer

Dus in feite moet je ze niet negatief rekenen volgens mij

Men rekent in de EPB met een V50 (nog iets anders dan n50, dus Pierre zijn opmerking is correct) van 12 wanneer je geen blowerdoor laat uitvoeren.

Dus of je dan rolluiken plaatst, en je luchtdichtheid is heel slecht of net heel goed... zonder luchtdichtheidstest blijft dat voor de EPB net hetzelfde.

Het is wel in je voordeel om die luchtdichtheidstest te doen, het doet je E-peil zakken en je weet de pijnpunten qua luchtdichtheid.

 

 

Geert

Bedankt voor alle feedback... er komen goed geïsoleerde (ook winddicht dus ik laat een bowerdoortest uitvoeren) en electrisch bediende opzetrolluiken, voor mij een investering in de toekomst