overloop van regenwaterput naar infiltratieput, hoe dimensioneer je deze?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een vraag -> hoe groot moet je de infiltratieput maken, als je vooraf al de regenwaterputten gedimensioneerd hebt met de regel 50l/m² dakoppervlak?

We gaan een regenwaterput van 10.000L laten plaatsen, maar de overloop van deze regenwaterput gaat naar een infiltratie'put' . Hierin moet je een put voorstellen met worteldoek en grind . Maar hoe groot maak je deze infiltratieput?

De uitleg voor infiltratieputten is steeds wanneer je het volledige dakoppervlak in rekening brengt, er wordt nergens rekening gehouden met de reeds voorgaande regenwaterput, die al voldoende is volgens de berekening.

Heeft iemand hier verder ervaring mee? Alvast bedankt

Reacties

Beste,

Ik betwijfel ook of daar regels voor bestaan, want inderdaad als uw regenwaterput al voorzien is in verhouding met de dakoppervlakte dan gaat er in principe nog maar weinig en sporadisch water naar je infiltratieput vloeien. Bovendien hangt de mate van infiltreren ook nog sterk af van de struktuur van de grond ter plaatse.

Ik zou zoiets op intuitie bepalen en dan denk ik aan ongeveer 1 tot 2 m³.

Charel

dag Charel,

ik dacht ook in die grootorde. Ik vraag ook even na bij de milieudienst, de grondsoort is leemgrond dus de infiltratiecapaciteit is niet ideaal. Bedankt voor je reactie. Ik post later even wat er uit de bus is gekomen.

mvg,

Een zeer nuttig bron :

[[http://www.vmm.be/water/waterwegwijzerbouwen|waterwegwijzer bouwen en verbouwen]]

Veel zal afhangen van de lokale bodem. Je kan het bv. gewoon op een gazon laten komen of ook een "drainagebuis" net onder het grondoppervlak ingraven. Een infiltratieput kan gedeeltelijk onder het grondwaterniveau komen en dan werkt deze uiteraard niet voor dat gedeelte.

Op de website staat ergens de "dubbele ringproef" beschreven om de infiltratiemogelijkheid te bepalen. Je kan het eenvoudiger doen, maar vergeet niet eerst de grond te verzadigen.

In de nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening mag 60m² verharde oppervlakte aftrekken voor je hemelwaterput.