Elektrische verwarming / warm water haalbaar? (zonneenergie)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Door omstandigheden heb ik de mogelijkheid om "goedkoop" zonnepanelen te leggen tijdens de bouw (niet door de premies) waardoor de productie 2x het verbruik dekt. Of mijn energieverbruik van elektriciteit en warm water opgeteld.

 

Jaarlijkse productie PV: 6000kWh
"Gratis" elektriciteit gezin: 500kWh
Verbruik elektriciteit: 2700-3000kWh
Verbruik warm water (berekend op bouw-energie.be): 2700kWh
Verbruik verwarming (berekend op bouw-energie.be): 1400kWh

 

Het K-peil van de woning was K30 volgens EPB voorstudie, maar ondertussen is beslist om 3-V glas en betere ramen te plaatsen wat een daling van meer dan 5 K-peil punten zou geven volgens bouw-info.be (verbruik is ook op dat laatste berekend).

 

Voor m'n warm water kan ik dus een eenvoudige elektrische boiler gebruiken, maar kan dit ook voor de vloerverwarming (enkel gelijkvloers) door een 2de elektrische boiler te plaatsen of 1 elektrische boiler met CV-spiraal voor zowel warm water als vloerverwarming. Bij de laatste oplossing zou ik het CV-spiraal rechtstreeks (eventueel met thermostatische kraan) op de VV aansluiten, het van voor warm water en alles elektrisch verwarmen. Een gedeelte van de energie tijdens het douchen wordt ook terug gewonnen met een WTW-afvoerpijp. Voor het tekort van 300-600kWh kan ik eventueel iets meer zonnepanelen plaatsen.

 

En dan nu de vraag.
Is dit haalbaar of zit ik ergens fout met m'n waardes of idee? Andere GOEDKOPE oplossingen zijn ook welkom natuurlijk.

 

EDIT:
transmissieverlies: 2.83kW
ventilatieverlies: 0.95kW
opwarmen thermische massa: 0.49kW
netto energiebehoefte: 4.27kW

Reacties

Begrijp ik het goed...wil je uw vloerverwarming voeden met een elektrische boiler?

 

Waarom eerst water opwarmen met elektriciteit om dan via de vloerverwarming weer af te geven in warmte? Dit is extra verlies en extra kostelijk naar installatie. Plaats dan gewoon directe elektrische verwarming in elke kamer met een thermostaat. En wil je persé vloerverwarming dan bestaat dat ook elektrisch.

 

In theorie zou dat wel lukken als het vermogen van uw boiler het gevraagde vermogen van uw vloerverwarming kan halen. Stel dat uw boiler 3kW is en uw vloerverwarming heeft 4 of 5 kW warmte nodig dan gaat dit niet lukken als uw weestand niet zwaar genoeg is.

 

Eigenlijk moet je eerst een warmteverliesberekening hebben om te weten wat uw warmtevraag is om zo alles te dimensioneren.

 

 

Ik was inderdaad de warmteverliezen vergeten vermelden (ik dacht al iets vergeten te zijn, maar was te snel...kids...), en is ook berekend op bouw-energie.be, dus zeker niet 100% juist.

 

transmissieverlies: 2.83kW
ventilatieverlies: 0.95kW
opwarmen thermische massa: 0.49kW
netto energiebehoefte: 4.27kW

 

Misschien heb ik niet lang/goed genoeg gezocht, maar de elektrische vloerverwarming die in vind hebben een te hoog vermogen/m² of zie ik dat verkeerd? Misschien moet ik dat eerst ook eens verder uitzoeken.

 

Verwarming is eigenlijk maar een optie, omdat de jaarlijkse kost zo al vrij laag ligt (€94).
Het voordeel van een electrische boiler is dat je die kan inschakkelen als je teveel productie hebt tegen over je verbruik wanneer bijvoorbeeld een slimme meter zou verplicht worden. Een nadeel is natuurlijk bij verwarming dat er juist minder productie is al je ze nodig hebt.

 

 

Waarom eerst water opwarmen met elektriciteit om dan via de vloerverwarming weer af te geven in warmte? Dit is extra verlies en extra kostelijk naar installatie. Plaats dan gewoon directe elektrische verwarming in elke kamer met een thermostaat. En wil je persé vloerverwarming dan bestaat dat ook elektrisch.

 

Is het opwarmen van water met gas dan zoveel eficiënter dan met elektriciteit?
Daar de woning niet zo groot is wil ik zo weinig mogelijk of geen plaats verliezen aan radiatoren ofzo.

Elektrische vloerverwarming heeft een hoger vermogen per m² maar dat maakt op zich niets uit omdat de thermostaat zijn werk doet. Hij mag bij wijze van spreken nog 1000W/m² zijn, hij zal gewoon 10x sneller moeten uitschakelen als ene van 100W/m². 

 

En wat je zegt van die elektrische boiler als buffer om hoge pieken op te vangen is maar beperkt haalbaar voor gewoon sanitair warm water... Voor verwarming is dat geen optie want als je verwarming nodig hebt is er ook meestal weinig zon.

 

 

Wordt de vloer dan niet te warm op de momenten dat die gebruikt wordt en afwissellend terug koud?

Bij een water-vloerverwarming kan je de temp constant houden met een lage temperatuur (of eventueel aanpassen met een thermostatisch ventiel?).

Aangezien ik geen ervaring heb met verwarmingssytemen, kan ik ook fout zitten natuurlijk?

 

UPDATE: Met een aparte boiler heb je ook het voordeel dat je je boiler eventueel op voorhand kan "opladen" als de weerstand gelijk of iets lager zou zijn dan je warmteverlies omdat je het boilervat op voorhand kan opwarmen tot de gewenste temperatuur (of zelf hoger indien thermostatische mengkraan tussen aan en afvoer van vv?) afhankelijk van de inhoud van het boiler opslagvat.

"Verbruik verwarming (berekend op bouw-energie.be): 1400kWh"

=> dat is onzin; met een 4kW warmteverlies heb je niet 1400kWh nodig voor verwarming maar een veelvoud daarvan; 'ergens' tss 6000kWh en 10.000kWh is realistischer.

Maw, je zit met zowat een factor 5 fout te rekenen.  

Walter
 

Juist Walter:

 

Vandaar... een (deftige) warmteverliesberekening...

zie nu idd dat de cijfers uit bouw-energie.be komen; misschien idd eens beter de oefening (laten) doen op een serieuze manier.

Ik heb al een aantal keer gezien dat het tooltje op die site voor beter geisolleerde woning wat bizarre cijfers teruggeeft (en  ik krijg de kriebels als ik zie staan verwarmingsvraag voor 'opwarmen thermische massa' ).   Ik kan echter niet beoordelen of de cijfers nu ook onzinnig zijn (de combinatie 1400kWh verbruik en 4kW warmteverlies max, dat is wel onzinnig).  

Walter

dubbel (knoei software...)

Ik zeg niet dat je fout bent, maar dat kan je toch moeilijk weten als je de grote van de woning niet kent nog de te verwarmen oppervlakte (die ik ook was vergeten vermelden).

Tot nu toe vertrouwde ik op de berekening van bouw-energie.be (daar de rest toch redelijk correct lijkt). Ik begrijp ook wel dat dit geen 100% correcte bereking is, want die kan je eigenlijk pas doen als je huis er staat. Maar als ik tot dan moet wacht en dan pas al het opzoekwerk kan doen, kan het wel even duren voor er effectief iets staat...

https://www.dropbox.com/s/k83cmv3oljohdqh/simulatie-verwarming.pdf

https://www.dropbox.com/s/z94ob98bkjum0xn/EPB-simulatie.pdf

Is die site dan zo onbetrouwbaar? (K-peil en E-peil lijken in ieder geval wel overeen te komen met de EPB voorstudie.)

zie nu pas je andere reply :)

Dan ben ik toch blij dat ik de vraag hier stel, ipv blindelings die resultaten te geloven. Nu kan ik terug met een gerust hart voor een condenserende ketel gaan als de verwarmingsvraag zoveel hoger zou zijn. 

ZMDK,

neen; als ik weet hoeveel vermogen je ongeveer nodig hebt om je woning te verwarmen moet ik niet weten hoe groot je huis is om een redelijke schatting te kunnen doen je verbruik te kennen.   Of je woning dan 100, 200, 400m2 maakt niet uit.  In dat nodige vermogen zit immers al de relatie tussen isolatie en oppervlakte.  

En in een moderne woning maakt het niet zoveel uit of je alle ruimtes verwarmt of niet; delen niet gaan verwarmen bespaart maar een paar procenten.   

Ik zie dat de tool dus schat minder dan 100Euro nodig te hebben om je huis te verwarmen met gas; wat houdt je tegen dat zo te doen? 

Om je een idee te geven hoe onzinnig het resultaat is: een passiefhuis verwarm je veelal niet met 100 Euro aan gas (als zal het wel niet veel meer zijn).  

En neen: om die berekengen te doen moet je niet wachten tot je huis er staat; dat kan nu als je plannen in een redelijke staat zijn.  Dat is zoals een sterkteberekening: je gaat de dikte van de poutrel ook niet bereken eens het huis er staat; Dat doe je als de plannen er zijn.  

Met wat je vertelt over je woning, EPB grofweg K30 en dan nog wat verbetering, 150m2 groot; kan de 4kW binnen een redelijke marge correct zijn (30% afwijking).  Maar het jaarverbruik is totale onzin.  

Walter

Toch nog even bijvermelden dat mijn huidige verbruik, net gecontroleerd) in een oude (+-30j) huurwoning met een gelijke oppervlakte (zoniet iets groter) maar dus minder geïsoleerd en slecht sluitende (alu-dubbel glas) ramen "maar" 16500kWh is. 

Dus ik kan best geloven dat 1400kWh te weinig is, maar de 10000kWh die je aanhaalt lijkt me dan ook weer iets te hoog.

ok ;-).  hier op het forum loopt alles niet altijd vlot, verre van.  

Walter

=> dat van die 30jarige huurwoning dat weet je niet: daar heeft het wel zin niet alle plaatsen te verwarmen; als dat een gesloten bebouwing is, verwarmen je buren misschien mee.... Vergelijken is altijd moeilijk.  

Er zijn altijd veel parameters die meespelen.  Maar die 10.000kWh die kan wel met de weinige info die ik had.  Het enige wat wel 'correct' was was de K30 van de EPB en 'misschien een realistische warmtevraag maar een ongekende oppervlalkte.  Een K30 van een 150m2 zal rond de 10.000kWh zitten.  

Walter

En is de berekening van het warm water verbruik iets of wat realistisch (we gebruiken enkel douche en meestal niet meer dan 10min; 2 volwassenen + 2 kinderen)?

Dat is moeilijk vind ik altijd: Ben je idd zuinig kan het de helft zijn; 

Wij zitten met 3 tieners momenteel aan bijna 3000kWh per jaar (verschiet er zelf van).  

Walter

Ik veronderstel dat het warmteverlies door de EPB-verslaggever gedaan wordt, maar moet deze ook de verwarmingsvraag berekenen of is de meer iets voor de installateur van de CV (of ikzelf als ik dit zelf zou doen)?

Bedankt voor de info.

Het lijkt erop dat ik mijn EPB-verslaggever (of architect) een keertje zal moeten lastig gevallen voor een nieuwe berekening. De EPB-voorstudie is berekend met Reynaers CS77HSI (alu) met HR-dubbel glas terwijl nu Internorm (hout + alu) met 3-voudig glas gepland is.

Zeg dat wel.

-Bijlages toevoegen verwijderd je reactie

-En de lay-out is...fantastisch?

"Ik veronderstel dat het warmteverlies door de EPB-verslaggever gedaan wordt," => neen, tenzij dat expliciet gevraagd is;   vanaf een bepaalde datum wordt dat wel opgenomen dacht ik in de EPB opdracht (of berekeningssoftware, nog geen idee wanneer -volg het ook niet meer echt).  

Beste oplossing: stap naar je architect en vraag hoe je aan een goede warmteverliesberekening komt. Nadien zoek je een installateur die begrijpt wat een warmteverliesberekening is (helaas nog steeds geen eenvoudige oplossing, maar het gaat beter en beter...).   Voor een goede warmteverliesberekening krijg je ook de warmteverliezen per ruimte.  

Walter

In ieder geval heel erg bedankt voor de info, nu kan ik definitief mijn (wat nu blijkt) domme idee begraven.

Een gewone condenserende cv-ketel lijkt mij dan de goedkoopste oplossing, zowel op korte als lange termijn.