Enkele details binnenisolatie pavadentro

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Binnenkort ga ik onze voorgevel (massieve steen, 30cm) isoleren langs de binnenkant, te beginnen met het gelijkvloers. Ik ga dat doen met Pavadentro. De documentatie geeft me echter geen uitsluitsel over de aansluiting met onze specifieke situatie van mijn vloer en ramen. 1/ Het gaat om een houten vloer, die op een houten roostering ligt boven de kelder. De roostering loopt evenwijdig met de gevel, met ongeveer 1.5cm afstand tussen steen en balk. De vloerplanken komen tot net voorbij de balk, dus momenteel (alle oude pleister is eraf gekapt) is er een holte zichtbaar. Onderaan die holle ruimte hangt de plaasteren plafond van de kelder. Ik wil uiteraard zo veel mogelijk vermijden dat de koudebrug die daar kan ontstaan nefast wordt voor de houten roostering. Wat doe ik dan die holte? Ik dacht die eerst te vullen met isofloc, maar ik weet niet of dat wel kan zonder een dampscherm aan te brengen tussen de buitenmuur en de isolatie (tenzij iemand een truc weet om in zo’n smalle ruimte een dampscherm aan te brengen) en hoe ik dat dan best aan de bovenkant afsluit. Is er een ander materiaal dat er beter voor geschikt is? Of laat ik die holte gewoon hol, in de wetenschap dat deze terug wordt afgesloten langs de bovenkant door de isolatieconstructie? NB: in één van de hoeken lijkt het nog wat ingewikkelder: de balk die parallel met de gevel loopt gaat niet helemaal tot in de zijmuur maar haakt in op een balk die parallel met de zijmuur loopt en in de gevel bevestigd is. 2/ Het kader van de ramen is 7cm breed. Aan de zij- en bovenkant is de dagkant voldoende breed om isolatie te voorzien en deze minimaal met het raamkader te doen overlappen. Aan de onderkant is dat echter niet het geval, en rust het raam rechtstreeks op de baksteen die meteen een halve steen naar voren springt. Volstaat het om daar horizontaal een dun plaatje isolatie van bijvoorbeeld 2cm aan te brengen (mat daarboven de vensterbank), of is het beter dat ik de steen evenwijdig met het raamkader wegkap, zodat ik de Pavadentro doortrek tot de hoogte van het begin van het raamkader, en de weggekapte holte dan opvul met wat andere isolatie? In bijlage twee erg primitieve tekeningetjes van beide situaties. Alvast bedankt voor de feedback!

Reacties

Die holte onder de vloer...Laat uw eens goed gaan met PUR schuim bussen ;-)

 

Isofloc zou ik niet gebruiken gezien daar mss wel wat vocht mogelijk is en in zo'n kleine spleet krijg je dat ook niet gemakkelijk in gepropt. Eventueel EPS parels kopen in zakken en er in gieten?

je kan dit als vloerisolatie beschouwen als je de holte onder de plankenvloer opvult. Isofloc is daar heel geschikt voor als je de planken kunt verwijderen en weer vastmaken... Isolatie van de kelderplafond gaat wellicht veel sneller en in dat geval moet je enkel de holte volspuiten met PUR ter hoogte van de muur hee.
.
waar het raam betreft: je stelt die vraag omdat je vermoedt dat dikkere isolatie aan de onderkant van het raamkader beter is. Beter voor koudebruggen; maar helaas meer werk om die steen weg te kappen of weg te slijpen (slijpschijf 23cm doorsnee) en meer stof en vuil....
Als je die 8cm laat doorlopen heb je de bouwknoop met het raamkaer koudebrugvrij gemaakt.
Voor een EPB-aanvaarde bouwknoop moet je toch 4cm Pavadentro rekenen aan de onderkant van 't raam

Dankje voor de suggesties.

De spleet tussen vloer en muur is net breed genoeg om er isofloc metde handtussen te proppen, maar kan het dan geen kwaad dat er geen damprem zit tussen deisofloc en de buitenmuur (idem voor als ik er PUR n zou spuiten)?

Steven

de regel voor dampscherm is dit te plaatsen aan de warme kant. Zowel voor dak-, gevelwand- alsook vloer-isolatie....maar jij wil enkel de gevelisolatie naar onderen nog die 15à20cm laten doorlopen tussen je roostering???
Haalt wel de koudebrug wat weg, maar zou eigenlijk 70cm à 1m moeten zijn, dus ook in de kelder nog wat bekleden...
.
Maar je rept met geen woord over DE VLOER ISOLEREN en dat niet doen is een veel grotere warmteverliespost. Bij een niet-geïsoleerd huis neemt men aan dat +- 10% warmte verloren wordt via vloer (hout of beton maakt niets uit), en als al de rest reeds geïsoleerd is (glas, dak, gevel) is het grootste deel dan via de vloer hee....
.
Je kan in jouw geval 2 dingen doen om die vloer te isoleren. Ofwel tussen de roostering ofwel tegen het kelderplafond....
Tussen de roostering kan met isofloc of spuitwol of isolatiedekens. Tegen het kelderplafond alleen met stijve platen (minerale wolplaat zoals Isover multimax30 heeft lambda=0.030, EPS of isomoplaat heeft lamba=0.035 tot 0.040, Resolhardschuim zoals "Kooltherm" heeft lambda=0.021).
Ik heb hier telkens in het rijtje vooraan het meest ecologische product vermeld. De beschikbare isolatieruimte speelt hier uiteraard ook een rol. En het vochtniveau in de kelder. EPS is bijvoorbeeld vochtbestendig.