dringende ervaring en informatie nodig over zonnepaneel istalaties

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Geachte leden Wij willen een installatie van 10.000 kwp ongeveer laten leggen maar twijfel veel over welke panelen enzo. Mijn huis is zuidoost gericht dus ik weet dat mono panelen afvallen. Zeggen de meeste toch. Dan hebben de keuze tussen de polly panelen en dan de thin fin panelen. Heeft iemand ervaring met de laatse soort, ook van polly welke redelijk goed zijn. Dan wat is het beste duitse panelen of chineze of amerikaanse want ik weet dat echt duitse niet waar is dat de zonnecellen zelf worden geimporteert. We hebben dan van de instaleur vernomen dat je je wat piek door 3 moet kunnen delen wegens onderdelen zoals de zonnecellen. klopt dit In de verschillende offertes gebruiken ze deze omvormers sma, kostal piko ,delta en power one. Wie weet wat de nadelen en voordelen van de omvormers die genoemt zijn en welke beste aan te raden is . dank je alvast voor de raad en informatie

Reacties

In ons klimaat maakt een mono of poly paneel echt niets uit. Het enige voordeel dat je hebt met mono is dat je voor dezelfde opp. iets meer vermogen gaat hebben dan poly, dit resulteert dan uiteraard in iets meer kWh/kwp. Maar puur Watt piek vs kWh bekeken is er geen verschil. Een 250Wp paneel poly zal evenveel kWh produceren dan een 250Wp mono. Echter, een 250Wp poly zal je niet zo snel vinden als een 250Wp mono, dat is eigen aan de cel. Ik zou me daar niet teveel blind op staren. Kies je nu mono of poly, maakt niet uit...laat uw keuze vooral afhangen van prijs/wp en de betrouwbaarheid van uw installateur/fabrikant.

 

Wat je bedoelt met " dat je je watt piek door 3 moet kunnen delen wegens onderdelen zoals de zonnecellen" weet ik niet.

 

Omvormers SMA en Kostal zijn gerenomeerde merken wat niet wil zeggen dat de andere slecht zijn. SMA is zowat marktleider.

 

dank je voor je snelle antwoord. heb veel offertes met 250 wp polly dus vinden doe je ze wel

 

dn is die vraag opgelost maar wat denk jij van e thin fiml techonologie

 

wat is een goede prijs gemiddel per wat piek

Is het de bedoeling om met PV alles te dekken? huishooudelijke stroom en verwarming?

alleen huishoudelijke stroom maar heb een hoog verbuik tussen de 8000 en 9000 kwh per jaar

Ja, ondertussen komt poly meer en meer voor in hogere Wp voor omdat die technologie ondertussen zeer veel verbeterd is en ook goedkoper is om te produceren dan mono. Ook is de vraag internationaal gedaald zodat je deze nu goed kunt krijgen want er is van alles nog overschot (is aan het minderen), als de markt opnieuw aantrekt zullen dit de eerste panelen zijn die uitverkocht gaan zijn.

 

Nuja, soit. Je kan ze nu krijgen in 250Wp. Dus als je een mono of poly hebt van 250Wp maakt het niet uit. Kies dan vooral op basis van prijs, kwaliteit en betrouwbaarheid van de installateur en fabrikant.

 

Thin flim is de laatste jaren zeer sterk verbeterd maar komt nog serieus achter op de mono en poly Si panelen. Thin film zal nog de helft van het vermogen niet halen als een standaard paneel. Dus, tenzij je plaats genoeg hebt op uw dak, zou ik dat niet nemen.

 

De marktprijzen schommelen momenteel tussen de duurdere met microinverters bv. van 1.8 Euro/Wp tot 1.5 Euro/wp of soms al lager voor een standaard installatie. Prijzen kunnen wel wat verschillen i.f.v. de situatie. Bv een leien dak is meer werk en zal dus duurder zijn dan een pannendak. En als je bv 10.000Wp plaatst zal uw Wp prijs ook iets lager zijn dan als je 2500Wp koopt.

 

Ga je voor Panasonic panelen (meerlagen cel) deze zijn momenteel de beste op de markt dan ga je nog een stuk meer betalen en is dit enkel aan te raden indien je echt niet genoeg plaats hebt op uw dak om aan het gevraagde vermogen te komen. Een alternatief is dan LG die een vergelijkbare technologie op de markt heeft (standaard paneel tot 300Wp) maar nog iets minder performant is, wel wat goedkoper.