gevel isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

ik had eens een vraagje over gevelisolatie.

Momenteel ben ik een gebouw aan het renoveren in de binnenstad van Antwerpen. na jaren ben ik eindelijk zover dat de gevel afgewerkt kan worden. ik heb reeds 3dubbel glas, dus wou ik proberen om ook de gevel zo goed als mogelijk te isoleren. De muur is massief, dus spouw isolatie is niet mogelijk, en binnen isoleren zou moeilijk zijn wegens reeds afgewerkte muren.

Nu blijkt dat ondertussen er een nieuwe richtlijn is over isoleren, en zou in Antwerpen verplicht 14cm uit de bouwlijn moeten geisoleerd worden. Ik zit nu met een dubbel gevoel: blij dat ik niet met de stadsdiensten in discussie moet, maar met 14cm (zeker als je nog wat cm moet aftrekken voor afwerking) geraak ik niet echt aan de isolatiewaarden die ik graag zou halen....

Praktisch:
- Is deze norm heilig, maw wordt hier nooit van af geweken? of zou ik toch nog toelating krijgen voor bvb 18cm?

- hoe haal ik de hoogste isolatiewaarden in dit geval? beste isolatie, dunste afwerking, .... iedere tip is welkom.

Alvast hartelijk dank bij voorbaat!

Johan

Reacties

Beste Johan

 

wij hebben een gevelisolatiesysteem van baumit laten plaatsen, volgende week zal de eindlaag crepi geplaatst worden.

Om je een idee te geven : dikte isolatie= 10 cm , totale dikte met crepi afwerking en verlijming =12,5 cm...

Als  je tot 12 cm zou gaan is het perfect mogelijk om 14 cm afgewerkt te bekomen.

Qua isolatiewaarde zijn de eps platen best goed ( lambda = 0,032) natuurlijk weet ik niet welke waarde jij nastreeft.

 

Er zijn tal van merken en afwerkingsmogelijkheden te vinden nl. Sto, baumit, caparol, vandersanden, knauf,......

 

mvg

 

Ecohippie

 

Ik denk dat inderdaad isolatie + crepie de beste oplossing is als het echt op cm aan komt. Hiermee verlies je het minst aantal cm door de afwerking. Hetzelfde kan je doen met steenstrips.

 

Het rooilijn decreet is in 2009 gewijzigd en daar staat dat men 14cm over de rooilijn mag gaan om te isoleren. Als dat 1 cm meer gaat zijn gaat niemand daar iets van zeggen denk ik, ga je daar 10cm over dan kan je in de problemen komen natuurlijk.

 

Waarom dat op 14cm is vastgelegd weet ik niet juist maar ik vermoed dat dit zal zijn omdat dit de dikte is die nodig is om aan de EPB te kunnen voldoen in der tijd (iso+afwerking). Maar het EPB wordt ook strenger dus die dikte is al achterhaald.

weinig plaats veel isolatie = veel geld

mogelijkheden

pleister op resol

of aerowool = lambda 0,019 tussen houten balken

of pleister op aerogel (http://www.sto.de/de/unternehmen/innovationen/stotherm_in_aevero_1/aero…)

of gevel met vacuumpanels

maar zoals ik al zij waarsch niet betaalbaar maar het bestaat

pur/pir platen geplugd met een dunne pleisterplaat in eps  is ook mogelijk

Dag Johan

ik denk dat je de beste isolatiewaardes haalt met kunststof schuim-producten (PUR, PIR, XPS...) maar die zijn wellicht niet zo gezond voor mens en milieu. Ik zou in dit geval veel voelen om mijn gevel te bezetten met enkele dikke lagen isolerende houtvezelplaten. Je vindt die vierzijdig tand en groef. Aan de hoeken van de gevels en rond de ramen moet je die insmeren met een primer en dan met kleefband afdichten, zodat de wind er niet in kan. Je kunt deze isolatie best enkele cm laten doorlopen voor je raamprofiel. Je raam aan de buitenkant dus inpakken met isolatie. Nadeel is dan wel dat hoe dikker je jouw muur zult afwerken rond je ramen, hoe meer licht je wegneemt. (Lichtinval komt vooral van boven.) Er bestaan platen van 35 mm, wellicht ook nog veel dikker. Wat zegt Stad A'pen: minimum 14 cm of maximum 14 cm?

 

Hallo sneeuwenregen ,

 

idd, om de hoogste waarden te halen zal pur of pir de beste waarde geven. Ik heb eigenlijk minder problemen met de milieuvriendelijkheid van dit materiaal. In dit geval heiligt voor mij het doel de middelen: ong 100 liter aardolieproduct (in dit soort platen is eigenlijk 90% of meer lucht) verwerken om daarna duizenden liters aardolieproduct te kunnen uitsparen in verwarming de volgende tientallen jaren.

Blijkbaar is de eis van de stad 14cm exact. de uitleg: als iedereen dit doet dan komt de bouwlijn in heel de straat uiteindelijk terug gelijk. Beetje kortzichtig mijns inziens, neem dan 20 cm en iedereen haalt de passiefhuis isolatienorm, toch? :-(

dag Chris,

 

ik heb reeds enkele aannemers laten komen om eens prijs te maken. meestal bezetting op schuimplaat, 1 keer steenstrippen. Prijzen startend vanaf 150 euro/m2, tot 300 Euro/m2(de steenstrippen) , altijd op xps of eps (en dus lagere isolatiewaarden dan pir of pur) 1 aannemer wist zelfs te melden dat op "pur niet mocht bezet worden" :-( zo geraak ik natuurlijk helemaal niet aan een goede isolatie norm. En je doet dit maar 1 keer , dus wil ik het wel ineens zo goed mogelijk hebben.

 

De andere dingen die je hier vermeld ken ik niet en ga ik toch eens bestuderen, misschien dat hier mogelijkheden zijn....hartelijk dank alvast voor het meedenken ;-)

hallo ecohippie,

 

ik probeer toch nog een stuk hoger te zitten in isolatiewaarden. Mag ik vragen wat de kostprijs is van jouw systeem? bij mij kwam het neer op 150 euro/m2 minimum, voor ong hetzelfde systeem....vond ik nogal hoog, zeker omdat ik dan niet de  hoogste isolatiewaarde haal....

Heb een offerte voor ongeveer 130€/m2 voor 10cm eps (lambda=0.032).  Per cm meer of minder scheelt het 1.5€/m2.  Crepilaag gaat inderdaad niet op pur, pir, wel op eps, en ook op resol, hoewel de meeste er voorlopig allemaal terug van afgestapt zijn, reden is mij onbekend.  Als je toch een betere isolatiewaarde wilt zal je een combinatie moeten doen van bijvoorbeeld pur en eps, maar dit zal waarschijnlijk wel duurder uitvallen.  Ook houtwolplaten zijn een mogelijkheid, isoleren iets minder goed maar hebben een veel betere mechanische weerstand.

En ja, hoeveel is 14cm....of 15...

johan,

Ik weet nietwat je budget is maar afwijken van  wat standaard is in dit land gaat gepaard met een serieuze meerkost heb ik tijdens onze bouw mogenondervinden.

Sto (duitsland)  hebben op hun site zoiets staan om te pleisteren op aerogel maar ik kan je dit niet aanraden omdat dit als volgt zal gaan. De plaatser  die je in belgïë zal contacteren zal dit product niet kennen.Zelfs niet indi erkent sto plaatser  En als hij eventueel voor jou de moeite zou willen doen om het e leren kennen (wat ik zeer onwaarschijnlijk ach) dan ben jij de persoon waar hij dit de eerste keer gebruikt en betaal jij d zijn leergeld. De prijs zal zeker en vast ook zijn om achterover te vallen.

Andere moglijkheid = aorowool

maar dit mag schijnbaar niet buiten gebruikt worden

http://www.ecobouwers.be/forum/post/aerowool

vacuum panelen of vip zeer goede lambdas maar zeer prijzig vrees en naar duurzaamheid ?

Een mogelijkheid die ik nog zie is om 10cm van een isolatiemateriaal naar keuze te gebruiken en af te werken met een laag eps van enkele cm waarop gepleisterd kan worden. Maar dit dien je af te stemmen met de plaatsers.

De prijzen die jij vernoemd lijken mij aan de hoge kant. Eerder de prijs die ik betaalde voor 28cm indien je mij een mail stuurt zal ik je mijn prijs en plaatser doorgeven.

Wij wonen in Berchem en hebben dat probleem deels opgelost door erkers te bouwen.  Erkers en balkonnen mogen 50cm uitkomen in Antwerpen.

Die erkers hebben we laten volspuiten met isofloc.

Over de ganse gevel is dan eps geplaatst en daarop crepie.

De voorgevel was ook niet overal gelijk waardoor sommige delen ook meer isolatie hebben.  En door de erkers is de isolatiedikte max 40 cm.

Eerst was een andere isolatie voorzien, maar eps is beter bewerkbaar, de isolatiewaarde is hoger en in tegenstelling tot xps niet schadelijk.

=> Pol: ben je zeker in je vergelijking van XPS en EPS?  op zich zijn beide hetzelfde product en even 'schadelijk'. normaal kan XPS beetje beter isoleren dan EPS (al zal je afhankelijk van de vele versies van beiden wel wat verschillen vinden).  In productie zijn beide minder schadelijk dan bv PUR, maar bij brand zijn beide even giftig.

Die erker is wel een creatieve oplossing; je hebt toevallig geen foto?

Walter

Blijkbaar is er toch een verschil in xps en eps, waardoor de architect geen xps wilde.

Ik heb precies geen foto genomen van de eindafwerking, maar bij de foto die ik hierbij plaats kan je de opbouw zien.

De bogen zijn verticale balken die variëren in dikte met daarop de plaat geschroefd.

Links is dat ook zo opgebouwd, maar uiteraard met balken met gelijke dikte.

De openingen zijn dan gevuld met isofloc, en daarna een plaat erbovenop, epdm...

Over de hele gevel is dan de eps geplaatst, over de platen 6 cm denk ik, de rest van de gevel 15 cm, en hier en daar 5cm meer omdat het geen vlakke gevel is.

 

De nieuwe ramen zijn meer naar buiten geplaatst, op de erkers (4delig en volgen de boog).