Verwarmingsbron voor appartement

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

ik sta op het punt een appartement/studio te kopen van een 30m² beneden, en 25 m² beneden (duplex).
De trap is in een open stuk naar boven.

Nu heb ik al redelijk wat gezocht op internet voor de beste verwarmingsbron, maar vond meestal alleen informatie voor grote woningen, wat bij mij niet van toepassing is. Enigste wat ik uitsluit op dit moment is vloerverwarming.

Ik ben een leek mbt verwarming dus ik pik maar al te graag bevindingen, ideeën van jullie mee. Eventueel een prijs erbij zou ook handig zijn.

Groetjes,
Stephen

Reacties

Op een ander forum vroeg iemand dit, ik ga dit ook meedelen zodat jullie ook meer informatie krijgen:

wat is er mogelijk ? hoe wordt deze momenteel verwarmd ?

wat verwacht je ? In heoverre ga je renoveren ?
Waarom geen vloerverwarming ?

 

Dit werd verwarmd met een elektrisch vuurtje, imo veel te kostelijk. 

Weet niet of cv mogelijk is, moet ik navragen. In kleine mate renoveren, heel veel kapitaal heb ik dan ook weer niet. 

Vloerverwarming zou opzich wel gaan, wat zijn de ervaringen hiermee? Is het genoeg om de benedenverdieping van vloerverwarming te voorzien? Wat is het kostplaatje hiervan, in dit geval voor 55-60 m²? Hoe wordt dit geïnstalleerd?

Dat het appartement elektrisch verwarmd werd is niet zo vreemd, zeker niet als het appartement volledig ligt ingesloten tussen andere wooneenheden en het verliesgevende oppervlak beperkt blijft tot een stukje voorgevel en achtergevel. Met balansventilatie zou je een L/L-warmtepomp kunnen overwegen.

ik zou volgende  opties bekijken

1° gewoon een combiboiler die WW en verwarming doet, in de veronderstelling dat je aardgas hebt ? Dat moet het goedkoopste zijn, wat radiatoren en zo'n condensatieketeltje van Vaillatn het goedkoopste moet het doen.

2° zoniet een WarmtePompje, en eentje van ocharme 3-4kWh of pompjes van 1000Watt die 4000kWh warmte kunnen leveren moet het doen.  Die WP kan gevoed worden met een zonnepaneel, succes in een gebouw om de gemeenschap te overtuigen om die panelen de leggen, meestal lukt dat niet. Succes ook om de gemeenschap te overtuigen om zo'n Lucht blazer te instaleren, meestal lukt dat ook niet. Dus rest u het bescheiden succesje om een aardsonde te boren wat dan wel niet kan geweigerd worden gezien je benedenverdieping zit. (sowieso moet je dat vragen aan de gemeenschap)

3° ofwel waarom niet een WP boiler die uw ventilatie lucht afzuigt en wat buitenlucht pikt en dit gebruikt om uw appartement te verwarmen, via radiatoren.. Hoe gek het ook mag klinken in feite moet dat lukken. In feite niet zo coosere oplossing, dus gewoon wat intellectueel me spelen zou ik zeggen

4° uiteraard een Pelletkacheltje is de max, dus gewoon uw appartementje verwarmen met pellets moet zalig zijn, en echt weer het kleinste modelleke zoeken hé. Die zal zo 1 korreltje per 10 minuten moeten verbranden om uw boeltje warm te houden dus eentje zoeken die zo laag mogelijk in kWh kan stoken

@stephenl1991:

 

Eerst en vooral, hoe recent is dat gebouw. Hoe is het geïsoleerd? EPC/EPB score?

 

Een duplex zeg je. Is dat dan ene onder het dak? Indien ja, voor een vrij kleine oppervlakte zoals jij hebt dan kan je best gaan voor een pelletkachel omdat je dan vrij snel naar buiten kan met een schouw zonder dat uw buren (boven of naast) er last van gaan hebben. Let wel, over het algemeen heb je voor zoiets wel de toestemming nodig van de AV van het gebouw.

 

Pellets zijn nog altijd een stuk goedkoper dan puur elektrisch. Qua prijs is het vergelijkbaar met gas. Als je een pelletkachel zet dan ga je geen radiatoren moeten voorzien en gas moeten trekken naar uw appartement. Voor zo'n kleine oppervlakte ga je toekomen met één deftige pelletkachel. Alles hangt natuurlijk af van hoe het appartement in elkaar zit ...

@bertvdg : 

Gebouw dateert van 1978, isolatie is redelijk ok, enige nadeel is dat mijn voorgevel zowat volledig uit glas bestaat, wat de epc-waarde op 400+ brengt.  

 

 

Het enige probleem wat ik dan tegenkom als ik een palletkachel wil zetten, is dat ik niet naar buiten kan ermee. Ik zal het zo goed mogelijk proberen uit te leggen adhv de foto hieronder, ik wil de pelletkachel in de hoek van waar het getrokken is plaatsen, maar het probleem is, deze buiten'muur' bestaat volledig uit glas.. Aan de kookplaat is de achterkant vh appartement, daar is wel evt mogelijk om naar buiten te gaan, maar daar heb ik geen plaats voor de pelletkachel.

 

Hieronder is het stukje op de 2de verdieping op de plaats waar ik de pelletkachel kwijt zou willen..

 

Wat zouden mijn mogelijkheden hier zijn?

 

Ik denk ook wel dat ik met 1 kacheltje genoeg ga hebben mits het open is aan de trap en als ik het tactish goed plaats :p

Nu heb ik gehoord van iemand, het te proberen met een duurder elektrisch vuurtje, waar een timer opstaat en waar je graden enzo kan instellen. In principe zou dit meer als voldoende moeten zijn, maar als dit belachelijk duur voor mij uitkomt is het ook niet de moeite natuurlijk en investeer ik liever wat meer.. Iemand ervaring hiermee?

 

Bedankt voor de reacties alvast.

 

- Je zou een doorvoer kunnen maken in het glas om de schouw van uw pelletkachel door te laten steken. Het glas vervangen door een korter stuk en de plaats waar de pelletschouw door moet een geisoleerd paneel steken in dezelfde RAL kleur als uw raam.

 

- Of je kan de pelletkachel meer naar het midden van het gebouw opschuiven, een gat maken in de vloer van het verdiep om de schouw te laten passeren om dan uiteindelijk door het dak te gaan.

 

- Of de pelletkachel op het verdiep plaatsen en een model nemen die je kan kanaliseren zodat je ook warmte via een buis naar beneden kan blazen met een ventilator.

 

- Of je wacht de eerste winter af en kijk je na een jaar elektisch verwarmen wat je het zal kosten aan stroom. verwarm met een elektisch vuurtje waar je een kwh meterje op zet zodat je uw verbruik goed kan in beeld brengen. Hetzelfde kan je doen met uw boiler. Op basis van uw verbruikcijfers ga je beter kunnen uitmaken wat uw besparing zal zijn maar dat zal sowiezo aanzienlijk zijn...

Om een redelijke comfortsituatie en een aanvaardbare verwarmingskost te realiseren is het eerst en vooral nodig het glas te vervangen met glas min. 1.1. Als al je glas zuidgericht werd geplaatst zal dat tijdens de tussenseizoenen en winterperiode energetisch nog meevallen. Tijdens de zomerperiode heb je wel zonnewering nodig aan de BUITENZIJDE van alle glas, anders heb je sereiuze oververhitting. Tijdens de winterperiode kan je het glas afschermen met zware gordijnen aan de binnenzijde. Is er een dampschem/rem voorzien onder de schrootjes van het plafond, zijn er veel kieren en spleten aan de aansluiting van het glas met het dak en de muren?

 

 De dubbelwandige schouwpijp kan rechtomhoog door het dak. De pijp moet wel hoger komen dan de nok van het dak. Tijdens het stoken is het nodig ergens een raampje te openen op kipstand om de luchtdruk in de woning op peil te houden. Een pelletkacheltje is in jouw situatie een goeie oplossing.

Mon 

 

zo een strak modelletje voor het raam is toch de max ?

hangt in feite eenbeetje af hoever je wilt gaan in de renovatie van dat appartement

 

Normaal om ecologisch te denken zou je alle ramen (niet het raamwerk) moeten vervangen door 1.1glas

Alle muren bekleed je met 5 cm isofoam, dan gyproc erop plakken, mooi laminaat parketje leggen en keukentje/badkamertje in van kvik/ikea en klaar is kees

Glas vervangen (gelaagd glas), plafond vervangen, isoleren dak, keuken en dan ook nog een duur verwarmingssysteem... ik kan niet zien wat het beschikbare budget is maar ik begrijp van TS dat hij serieus keuzes moet maken.

 

Wat van de volgende werkwijze:

- elektrische verwarming voorlopig zo laten

- dakisolatie verbeteren

- plafond herstellen/vervangen

- nieuwe keuken plaatsen

Dan na één jaar eens beoordelen wat het energieverbruik is. Als het verbruik hoog is (meer dan 5.000 kWh) dan eens overwegen om het glas te vervangen door 1.1-glas. Dit wordt wel gelaagd glas i.v.m. de plaatsing in het dakvlak en is dus vrij prijzig. Hierna nog eens een jaartje werken met elektrische verwarming en daarna eventueel uitkijken naar een ander verwarmingssysteem.

 

Ik zou een L/L-warmtepomp niet bij voorbaat uitsluiten omdat deze woning een hogere koelingsbehoefte heeft.

En als het geld nog niet op is kan er buitenzonnewering voorzien worden dmv screens op de ramen, zo kan oververhitting worden tegen gegaan.

 

 

Waar ligt het zuiden ten opzichte van de voorgevel?

 

Wat vertellen de geburen omtrent oververhitting in de zomer en warmteverlies in de winter?

 

Hebt ge ergens plaats om eventueel de buitencompressor van een warmtepomp lucht-lucht te plaatsen? Waarschijnlijk hebt ge de koeling nodig, zij het tijdelijk.

Accumulatiekachels (nachttarief) en kleine IR panelen ( à 300 watt)

Zal dit eens verdedigen.

Zit je buiten bij 16 C° in schaduw voelt het koud aan, zit je in de zon bij 16C° is het aangenaam warm.

Is een combinatie van convectiewarmte en stralingswarmte.

Om deze warmte te evenaren met accumulatiekachels alleen, zal er meer input energie nodig zijn dan de combinatie.

Om deze warmte te evenaren met IR panelen alleen , zal de input energie ook meer zijn dan in combinatie.

Nu heb je al elektrische verwarming , dan kan je dit zelf eens uit testen.

Zet kleine IR staler van 300 watt en zet elektrische verwarming met 500 watt lager, is er 200 watt uitsparing.

Ben je overtuigd van de werking kan je overschakelen op accumulatiekachels op nachttarief.

groeten

Chris

Ik zou toch eerst eens informeren wat er mag gebeuren van transformaties aan het appartement. Het zou kunnen dat er in de algemene bepalingen staat dat er geen individuele aanpassingen aan de buitenzijde mogen gebeuren. >Het zou best kunnen dat er geen kachel geplaatst mag worden. Dus eerst eens de verkoopsbepalingen grondig doornemen, informeren bij de beheerder en een lijstje maken van de mogelijkheden.

Die glaspartij is inderdaad een ramp. Koud in de winter, heet in de zomer.

Ik schat zo in dat de glasgevel op tussen zuid en west ligt als ik naar de schaduw kijk, dus volle bak in de zomer. Ook is duidelijk te zien dat alle appartementen binnenzonwering hebben en dat er nergens buitenzonwering zichtbaar is. Hieruit valt eenvoudig te concluderen dat het appartement zomers een flinke koelingsbehoefte heeft en 's winter veel verwarming nodig heeft. Daar staat tegenover dat het appartement vrij klein is en daarom weer een relatief kleine verwarming/koeling nodig heeft.

 

Een L/L-warmtepomp lijkt mij hier een goede keuze, niet te duur in aanschaf en ook niet te duur in gebruik. De buitenunit kan op het dakterras geplaatst worden (geheel uit het zicht en gehoor van straat en buren) en als back-up tijdens de koudste dagen kan een elektrische kachel bijgeplaatst worden.

maar kom waar is jullie ventilatie ? Ale ik zou gewoon een warmtepompventilatie stoppen dan... inhet beste geval profiteer je gewoon van de warme lucht van uw gebeurs onder... Bovendien waarom zou je koelen , je ventileert gewoon... en slaat de warmte op via de ventilatiewarmtepomp.

 

ecolution

http://www.inventum.com/producten/ventilatiewarmtepompen/ecolution-ventilatiewarmtepomp

stiebel

http://www.stiebel-eltron.nl/duurzame-energie/producten/ventilatie/ventilatietoestellen-met-warmtepompboiler/lwa-100/

nefit

http://nefit-nl.resource.bosch.com/media/nefit/extranet_restricted/downloads/documentatie/brochures_consument/lr_47200227_brochure_ventiline.pdf

soweiso haal je daar genoeg warmte om die studie te gaan verwarmen, vanaf de zon schijnt ontploft die studie en geraakt ze oververhit, vanaf het een sombere dag is moet je daar stoken.

En om dat appartement groen te krijgen, zoek je zo'n building integrated photovoltaics

http://www.solarcompany.be/energie-oplossingen/zonne-energie/bipv-panelen

kun je gewoon die bovenste vensters vervangen door BIPV panelen... komt dus goed neer op 10m2 PV of zeg maar 1000kWh zal al met die WP genoeg zijn om zijn verbruik te dekken.

 

Nu het budget ishier aan het escaleren

 

nieuwe ramen 15m2 2000euro ?

isofoam isolatie op de muren plafond vloer , 60m2  1500euro

een WP boiler2000euro

parketvloertje 1000euro

keukentje 3000euro

badkamertje vernieuwen 3000euro

gyrpoc op de muren1000euro

muren schilderen 1000euro

screen op de ramen 2000euro

renovatie =: 17500euro

pak 20.000euro 

Nogmaals: als het plaatsen van buitenzonwering is toegestaan en dat is zeer waarschijnlijk niet het geval gezien de afwezigheid van buitenzonwering bij naastliggende appartementen.  Kansrijker is het om met alle bovenburen samen een voorstel te doen voor buitenzonwering op alle (boven)appartementen. 

jamaar die appartementen ernaast hebben zonnewering dus het zal wel mogen. Maar inderdaad in een appartement moet je dat vragen via de syndic. En meestal moet je proberen iedereen op dezelfde lijn krijgen, is niet altijd evident. Er bestaan inderdaad soms regels dat schotelantennes niet mogen etc

WP L/L  de buren zullen de ventilator van buitenunit met open armen ontvangen !!

Gebouw staat er van jaren '78 dan zal keuze van glaspartij wel een functie hebben.

Voorloper van passief verwarmen?

 

Kijk nog maar eens heel goed en je zult zien dat er geen sprake is van buitenzonwering (rolluik, screen, lamellen)...

De plaatsing van de buitenunit behoeft wel zorgvuldige plaatsing maar heel moeilijk is het ook niet. Het dakterras is niet alleen ruim genoeg voor de buitenunit, in dit geval is ook een voordeel dat de terrasafscheidingen gemaakt zijn van massieve muren en dat de borstwering (ook steens) zodanig hoog is dat de buitenunit niet zichtbaar is vanaf straat. 

 

Enkele punten om op te letten:

- plaatsing evenwijdig aan terrasafscheiding (loodrecht op glaspartij)

- trillingsdemping (massa+rubbers)

- kleine overkapping (i.v.m. geluid en sneeuwvrij houden van unit)

- doorvoer koelleidingen door glaspartij noodzakelijk (ruit vervangen door ruit en stukje paneel)

 

 

Als (ik ) daar naast woon en daar staat een buitenunit te draaien knip ik die door en bullen liggen beneden.

Maar dat ben ik natuurlijk .

 

Krasse taal van iemand die zelf een wp heeft draaien...

Maar zelf zou ik het ook niet fijn vinden. Als die compressor in de winter op 70 Hz staat te fluiten en ventilator op volle snelheid... Regelmatig een wolk stoom als de verdamper wordt ontdooit.

De buitenunit moet ook hoog genoeg van de bodem staan ivm condensafvoer. >Tenzij er een verwarmde afvoer naar de riool (binnen) is. En dan gaat hij over de borstwering piepen.

ja tis ne pommele van systemen, dus ze zijn daar niet streng

Beste,

 

ik denk dat er meer dan één potentieel probleem is: heb je al eens nagegaan bij de buren hoe warm het in juni was in deze mooie serre? Was dit dan met of zonder airco?

 

Groeten,

Jurgen

 

Het appartement is wel klein, maar het naar het zuiden gericht glasoppervlak is groot en zou niet misstaan in een grote woning. Dat wordt bakken in de zomer vrees ik. Een arico zal stevig mogen draaien.

 

Als de enige optie binnenzonnewering is, dan gaat de optie om zeer goed isolerend glas te plaatsen grotendeels verloren: die werkt (nog) minder goed bij zeer goed isolerend gas (lagere zonnetoetredingsfactor werkt als lagere uittredingsfactor in reflectie). Ik zou naar energieverbruik en mogelijkheid om te verbeteren sterk twijfelen als buitenzonnewering niet mag.

 

Groeten,

Jurgen

 

 

 

Stephen,

 

We horen niets meer van u. Geef eens antwoord op de vragen die gesteld zijn. Nu tast iedereen in het duister.

Ik denk dat TS momenteel druk is met het informeren naar de energiekosten voor het appartement, de mogelijkheid om buitenzonwering te plaatsen, eventueel een buitenunit voor een airco op het dakterras, het vervangen van het glas, dakisolatie, doorvoer voor pelletkachel... Het zal mij niet verbazen als hij afziet van de aankoop want de kosten voor verbetering zijn aanzienlijk en komen direct bovenop de aankoopprijs van het appartement.

Overigens zou ik  van deze informatie gebruik maken tijdens de onderhandeling, ware het niet dat ik met zulke buren sowieso liever verder ga kijken...

zonder zelf de vele andere antwoorden te lezen zou ik stellen: neem een kleine gasketel met modulerend vermogen. Kan tevens je warmwater verzorgen. als je er eentje neemt met dubbel aansluitcircuit (1 voor verwarming, 1 voor warmwater)
Dit in de veronderstelling dat er reeds C.V-radiatoren staan....
Goedkoopst in investering is een lucht-lucht-warmtepomp, vaak te koop als split-unit-airco. Voor minder dan 1000€ ben je klaar, vooral omdat beneden en bovenruimte volledig met elkaar in verbinding staan... Als de zonnewering dan niet voldoende is, kan je met deze airco deze serre 's zomers wat afkoelen. Maar besef dat je energieverbuik dan het dubbele wordt ('s winters verwarmen én 's zomers afkoelen). Investeren in zonnewering is wellicht topprioriteit. Daarna volgt het glas vervangen door superisolerend glas of beter nog heatmirrorglass (www.eurotherm.be, levert in heel België)