nieuwe zonneboiller en cv

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze huidige Vaillant doordtroomketel is aan vervanging toe. (15j)

Wij zouden opteren voor een nieuwe brander met een zonneboiller.
Momenteel komer er verschillende installateurs langs en zijn ze offertes aan het voorbereiden.

Borttom line: Vaillant en Viessman worden aangeraden.
Alleen heb ik geen flauw idee wat de beste koop is. (iedere installateur praat natuurlijk ook voor eigen rekenening)behalve het enorme prijskaartje...

Ik heb al verscheidenen slechte historische kritiek over Vaillant gelezen maar is dit nog altijd zo?
Terwijl hun marktaandeel in Europa volgens de installateur enorm is (weet preciese aantal niet meer)

Hij vindt de vaillant prijs / kwalitieit de beste koop
Volgens hem krijgen ALLE ketels na 10-15 jaar problemen met de elektronica.

Ik kan hem hier wel in volgen Tenslotte is alles met elektronica niet meer zoals pak weg 15-20 jaar geleden (denk maar aan de levensduur van en gsm)

En dan zit je toch met kosten?

Iemand raad...

Reacties

Vaillant is een blijver, Viessman is overgewaardeerd

Printplaatjes (elektronica) zal nog 25 jaar te verkrijgen zijn .

Enkel aan de prijs zou je denken dat er goud in zit?? is bij alle merken.

 

Ik lees alleen over de gasketel, maar uit de titel begrijp ik dat je ook de zonneboiler gaat vervangen.

De zonneboiler is ook volledig nieuw. Op dit moment hebben we alleen een ketel hangen. Is idd onduidelijk.

Niks mis met Vaillant.

En wat zou je willen na 10-15 jaar dat er iets stuk gaat ? Men verwacht een eeuwigdurende werking zonder problemen.

Van een auto (die 20 keer meer kost), vinst men het normaal dat die na een jaar of 5 totaal wordt vervangen,...

 

Dus het gaat om vervanging van een 15 jaar oude Vailliant-ketel en aanschaf van een zonneboiler... Voordat je dat laatste gaat doen zou ik eerst een kritisch kijken naar je energieverbruik. Woningen van 15 jaar en ouder zijn vaak  energieverspillend door te weinig isolatie en kierdichting. Het beschikbare budget gebruik je dan beter in deze zaken tenzij je bijzonder veel warm water verbruikt.

 

Vertel eens iets over de huidige situatie:

- vierkante meters verwarmd

- gasverbruik in afgelopen jaar (verwarming+SWW+koken?)

- aantal huisgenoten

- SWW-verbruik (frequenties en duur douchebeurten per week, eventuele ligbad)

65 m2 comfort temp 21graden

36m2 kamers18 graden

 

Vorig jaar 2000m3gas verbruikt met 2volwassenen en 1 peuter

 Binnen dit en enkele maanden met 4 in gezin

 

Gemiddeld 10douchebeurten per week ongeveer 10minuten met regendouche met spaarkop.

Wekelijks bad.

 

Gas voor warm water koken en verwarming.

 

Heb no ook offerte voor een ketel van remeha. Via bedrijf ragiro. Offerte is 3000euro goedkoper dankzij korting van 500 euro op ketel en 500 euro op zonneboiller. En ketel is goedkoper dan vaillant.

Blijkbaar in nederland e 1van de meest geplaatste ketels.

 

Iemand ervaring met dit bedrijf

Dan zou ik die zonneboiler nog even laten voor wat het is en je nu concentreren op het verlagen van je warmteverlies dat met 160 kWh/m²a nogal hoog is. Extra dakisolatie, kierdichting, enkel glas vervangen door 1.1-glas, nieuwe gasketel, vloerisolatie zijn zo de beste bespaarders. Een zonneboiler wordt pas interessant als je al deze zaken op orde hebt.

Waarom zou een zonneboiler pas interessant worden als je de andere zaken op orde hebt? Als nu de ketel vervangen wordt, is het ook het moment om de zonneboiler te plaatsen. De meerkost is beperkt in vergelijking met plaatsing achteraf. een boiler heb je toch nodig, en de premie is meegenomen. De andere werken kunnen (moeten) achteraf uitgevoerd worden.

Een doorstromer aanraden ipv een (zonne)boiler vind ik helemaal erover. Om met een doorstromer sww comfort te garanderen, heb je veel te veel vermogen nodig. Met 20 Kw kom je er niet, zeker bij L-gas. Dan zit je onderste vermogen ook relatief hoog met pendelen tot gevolg. Dan is een ketel met laag vermogen en een kleine, goed geïsoleerde boiler een betere optie.

In combinatie met vloerverwarming is een beetje meer vermogen helemaal geen punt, de vloer werkt als buffer waardoor de ketel niet hoeft te pendelen. Belangrijk is wel dat de ketel een groot modulatiebereik heeft zodat de ketel kan worden afgeknepen op minimaal vermogen voor verwarming terwijl maximaal vermogen beschikbaar is voor SWW in doorstroom.

 

De boiler is dan ook zeker niet noodzakelijk en een zonneboiler al helemaal niet.

 

De enige reden dat iedereen her loopt te kwijlen over zonneboilers is vanwege de vette worst die eraan hangt. En dan vergeet men al snel dat je veel meer bespaart door zuinig met warm water om te springen dan je kunt winnen met een door de buren meebetaalde zonneboiler.

 

Vergeet niet dat het gasverbruik van TS zeer hoog is terwijl er relatief weinig SWW wordt verbruikt, alles duidt dus op een hoog warmteverlies door transmissie, ventilatie en infiltratie. Een zonneboiler is dan een verkeerde investering.

 

Of een ketel al dan niet pendelt, hangt enkel af van zijn onderste vermogen. Of het nu vloerverwarming of radiatoren zijn, maakt niet uit.. Tenzij je een regeling op een ketel zou hebben zoals op een warmtepomp die op de retour regelt. Maar ketels regelen op het vertrek, meestal zit er zelfs nog een menger tussen waardoor je helemaal geen invloed meer hebt op het debiet door de ketel. En hoe hoger het bovenste vermogen, hoe hoger het onderste. Een doorstromer heeft nu eenmaal veel vermogen nodig.

In de praktijk merk ik dat installatie's met een boiler het minste problemen en klachten geven. Altijd warm water, ketel hoeft niet op temperatuur gehouden te worden om een snelle opstart van de doorstromer te krijgen en weinig problemen met kalk. Zonder ontkalker kan je in de meeste regio's regelmatig je warmtewisselaar laten ontkalken.

 

Uiteraard maakt het wel uit of je radiatoren of vvw hebt. De vloer kan immers grote hoeveelheden warmte bufferen en radiatoren niet. Hierdoor mag het laagste vermogen met vvw best  wat hoger zijn zonder dat de ketel continue op en af springt. Bij radiatoren ga je dit effect wel krijgen.

En hoe ga je dat in de praktijk doen? Hoe ga je dit regelen?

Maximale keteltemperatuur afstemmen op vloerverwarming (30-40°C) en maximale vermogen terugschroeven naar minimum. Vraagsturing via kamerthermostaat met een gevoeligheid van maximaal 0,5°K (WAR is zinloos) in de leefruimte.  De debieten worden per kring (kamer) ingeregeld op de gewenste temperatuur(verschillen). 

 

Door deze instelling zal de ketel langdurig op laagstand branden tot de leefruimte op temperatuur is en de kamerthermostaat de ketel uitschakelt. Daarna blijft de vvw nog relatief lange tijd warmte afgeven zonder daling van ruimtetemperatuur. De ketel staat dus ook langer stil. Naarmate het warmteverlies toeneemt (lagere buitentemperaturen) zullen de aan-intervallen langer worden en de uit korter, totdat de ketel continue op minimale stand blijft doorbranden. In het geval de buitentemperatuur zo laag wordt dat het ketelvermogen niet langer btoereikend is om de comforttemperatuur in stand te houden dan kan het ketelvermogen iets worden opgeschroefd.

 

De regeling is eigenlijk erg simpel maar dat zie ik als voordeel, hier in huis werkt het in ieder geval prima. Als het echt koud wordt (-5° en lager) laten we de ketel nog steeds draaien op de laagste vermogenstand en stoken dan de houtkachel om de vermogenspiek te leveren. De woning heeft veel massa rondom de houtkachel (massieve steens muren, betonvloeren) die nog een etmaal warmte blijft afgeven. 

Waarom zou ik in een woning van 15 jaar oud alles renoveren. Db glas aanwezig.  Geen exact idee van de waarde maar zal dit zeker niet vervangen. Cv ketel is nu aan vervangen toe... en voor het milieu is een zonneboiller altijd een goede investering.

 

Btw vorig jaar volledig dakisolatie vervangen door houtwol, winddicht en dampopen...

 

Premie is handig meegenomen. Maar loop er zeker niet op te kwijlen. Zou maar een vieze bedoening zijn als je het mij vraagt.

 

All deze uitgebreide antwoorden helpen mij niet verder met mijn vraag. Vaillant, viessman of nu ook rehema?

 

Voor een 15 jaar oude woning is het gasverbruik ongewoon hoog met 160 kWh/m², mijn 25 jaar oude woning had destijds een verbruik van zo'n 100 kWh/m² per jaar (nu 36) terwijl jij met een 10 jaar jongere woning ruim de helft meer verbruikt. Met zo'n hoog verbruik zou ik eerst eens kijken wat er gedaan kan worden om het warmteverlies te beperken. Een halvering van je gasverbruik moet haalbaar zijn, je praat dan over zo'n 800 m³ gas... met die zonneboiler zul je nooit verder komen dan zo'n 100 m³, ook niet slecht maar daar zit dus niet de grootste potentie.

 

Ik zou kiezen voor de Vailliant ecoTEC plus VCW 296 of eventueel de VC126 met een kleine SWW-boiler van 200 liter.

 

 

 

 

 

Heb er nu toch eens mijn afrekening bijgehaald om zeker te zijn.

 

Dacht dat ik het cijfer uit mijn hoofd wist. Weet niet meer precies hoe ik aan dat getal kom?

 

Maar om de afrekening staat er 17458 kWh Waarbij volgends de leverancier een typeverbuik 24000kWh bedraagt.

Dacht dat ik dus al vrij zuinig was?

 

 

 

Toch nog enkele  vragen en opmerkingen:

 

-  Voor een huis van 15 jaar oud schijnt het verbruik toch hoog. Was er toen niet een verplichting van k maximaal 55?

 

-  Hebt ge radiatoren? Zijn ze voldoende groot bemeten om voordeel te halen met een condensatieketel?

 

-  Gezien ge op gas kookt is het misschien moeilijk meten hoeveel gas ge in de zomer alleen voor het sww verbruikt. Dit zou reeds een goede aanduiding zijn of het financieel gezien interessant zou zijn uw zonneboiler te installeren.Ik schat dat ge voor het sww zo ongeveer 250 à 300 m³ gas moet verbruiken met uw oude doorstroomketel. Waarvan ge 50% tot maximum 60% kunt uitsparen met de zonnecollectoren.

 

-  Het merk zal ook wel afhangen van de naverkoopdienst waarvan ge ter plaatse kunt gebruik maken.

Het verbruik is inderdaad hetgeen wat er te verwachten is van een woning van 15 jaar oud. Vaillant of Viessmann? Beide merken zijn gelijkwaardig. Als Vaillant de beste offerte geeft, Vaillant, anders Viessmann. Het zijn beide inox ketels, in tegenstelling tot Rehema. Offerte grondig uitspitten en installateur nemen die volgens jou de beste service geeft. En uiteraard die zonneboiler erbij. Maar neem de kleinste ketel die er is. Met dit verbruik en een boiler heb je echt niet veel vermogen nodig.

Wat is het onderste vermogen van je ketel?

Een aan/uit regeling wordt in principe afgeraden voor een vloerverwarming (geen constante temperatuur). Waarmee ik helemaal niet wil zeggen dat dit niet kan werken. Want jij bent een tevreden gebruiker, dus.

Dit werkt ook enkel indien er enkel vloerverwarming is. Heb je ook nog een kring radiatoren, dan lukt het niet meer.

Wij hebben ongeveer hetzelfde SWW-verbruik als TS (3 personen, 12 douchebeurten, 1 bad) en verbruiken voor SWW ongeveer 200m³ gas via doorstromer (zonder zonneboiler). Met de DHZ-zonneboiler (vanaf 2010) is het SWW-verbruik gezakt naar 120m³. Niet spectaculair maar mooi meegenomen bij een investering van € 450.

In feite hebje bij  zo'n warmtewisselaar met 100% warmterecuperatie toch nog altijd kouder dan tevoren ?? waarom doen jullie daar nu zo lyrisch over.

Het is toch beter volgens mij dat je die warmtewisselaar met een warmtepomp voorziet die de geventileerde lucht afkoelt naar 0° en de buitenlucht opwarmt naar 22° ???

 

Bij een verwarmde oppervlakte van 101 m² mag je spreken van 'vrij zuinig' als je zo'n 6.000-8.000 kWh verbruikt, dus een jaarlijks gasverbruik van ca. 1.000 m³ per jaar (incl. SWW en koken). Je verbruik is echter 2x zo hoog, dat is nog niet eens een beetje zuinig, het is gewoon veel... Ten opzichte van een courante woning (LEW/ZLEW) verbruik je 5x meer.

 

Met zulke verliezen ga ik ook twijfelen aan het wooncomfort -> koudestraling van gevels, tocht, temperatuurgradiënt, luchtsnelheid.

Ik zeg niet dat het verbruik laag is. Ik zeg dat het verbruik is wat je kan verwachten van een woning van 15 jaar oud. Met de normen van toen ga je weinig woningen vinden die beter doen, intentegendeel zelfs. En, inderdaad, in sommige gevallen kan met enkele eenvoudige ingrepen er een flinke verbetering aangebracht worden. Bijvoorbeeld fatsoenlijke dakisolatie.

We moeten eerlijk zijn, 15 jaar geleden was isolatie niet echt een punt. Er werd 6 cm in de spouw en 10 cm in het dak gestoken. Of eerder gegooid, want op details werd niet gelet.

En dat heeft dan zijn gevolgen voor het verbruik en zoals je zegt het comfort.

Het is nu pas de laatste jaren (en dan echt de laatste paar jaar) dat er een kentering is. Maar de weg is nog lang en wat er staat, zal nog jaren blijven zoals het is.

volledig akkoord met wat Lacroix schrijft.

15 jaar geleden smeten ze de isolatie erin. Daarom ook dat ik onmiddellijk na aankoop van onze woning het dak opnieuw geisoleerd heb

Idd ik kan mijn woning niet vergelijken met een LEW. dat is ook appelen met peren vergelijken.

Mocht ik het budget hebben dan kocht ik een oude wining en renoveerde deze naar een LEW. 

Een mens moet nu eenmaal keuzes maken en niet iedereen zwemt op een berg goud of heeft de tijd en de know how om veel zelf te doen.

 

Ik ben ook steeds bewust van de beperkingen die het beschikbare budget geeft. Juist daarom is het belangrijk om eerst laaghangend fruit te plukken, ofwel de meest efficiënte maatregelen (minste investering EN meeste besparing) eerst uit te voeren. De gasketel vervangen is een goede keuze, hiermee kun je zo 300 m³ gas besparen per jaar. Bij een investering van € 2.000 is de ketel in 8-9 jaar terugverdiend.

 

Bij vervanging van de gasketel met gelijktijdig plaatsing van een zonneboiler loopt de jaarlijkse besparing op van 300 naar 400 m³ gas. Bij een investering van € 5.000 (ketel+zonneboiler) gaat de TVT echter naar 17-18 jaar en dat is langer dan de levensduur.

 

Voor het milieu is die zonneboiler op zich wel gunstig maar met hetzelfde bedrag valt wellicht méér milieuwinst te behalen. Hoewel je dakisolatie pas nog verbeterd is valt daar vaak nog de meeste winst te behalen, tenzij je al een Rc van meer dan 6 hebt. Of wat dacht je van 2 kWp zonnepanelen (TVT 12 jaar inclusief netvergoeding) die jaarlijks 1.700 kWh stroom besparen ofwel 730 kg CO2. Vergelijk dat eens met 100m³ uitgespaard gas ofwel 178 kg CO2 met de zonneboiler...

 

Ik kan van hier niet zien waar bij jou de meeste milieuwinst gehaald kan worden maar ik weet wel zeker dat je kansen eerder bij beperking van het warmteverlies liggen. Bijkomend voordeel is dat je het klimaatcomfort in de woning kunt verbeteren, dat voordeel mis je met een zonneboiler.

bekijk het zo

als je 2.000euro verbruik per jaar hebt, kost het u maximaal 20.000euro om naar ZERO te gaan, dat is het budget voor WP+PV gecombineerd die je bereid zou moeten zijn om te geven om naar zero te gaan; De oplossing beneden de 20K die uw verbruik op zero zet is de 10% rendabele oplossing, en verlost u van de slavernij van de energie.

 

iemand met 6.000euro per jaar verbruik in een oud huis voor een verbouwing, heeft een budget van 60.000euro om te isoleren, verwarming te herinstalleren, alternatieve energie installatie te optimaliseren, ventilatie te leggen, zonnepanelen PV, thermische zonnepanelen, 

Als je daar een vloerverwarming voor 10K + 20K isolatie + 30K nieuwe ramen kun je bekrompen zeggen ik heb mijn budget al op. Maar in feite is de berekening anders. Het gaat over de investering in de isolatie, dubbel glas, WP, PV, in totaal die ervoor zorgt dat uw verbruik daalt tot ZERO en niet over het feit dat uw vloer moet vernieuwd worden (want die vloer was toch al 50jaar oud, of dat uw muren moeten herbepleisterd worden , of dat uw dak moet vernieuwd worden. 

 

ben niet echt mee met uw verhaal? wat bedoel je precies?

Hij bedoelt volgens mij dat je ipv energie te kopen, het geld ook kan lenen en met dat geld je energiekost naar nul brengt. En ipv energie betaal je dan je lening af. Na 10 jaar ben je zuiver winst aan het maken.

Maar om zomaar te zeggen dat je met 20000 euro een wp met pv hebt, is wel erg kort door de bocht.

Daar ga je er niet mee komen. En een wp op radiatoren is al helemaal geen goed idee.

 

Even een vraagje tussendoor:

Wij hebben net voor het eerst een zonneboiler laten installeren. Is het normaal (gezien de zomerse temperaturen) dat wij op 3 weken tijd toch ook 3 m3 aardgas verbruikt hebben? De zonneboiler bevoorraadt enkel het sanitair water.

Bedankt alvast!

Mvg

dat kan...

stel dat je meer dan 300l bad neemt en uw warm water vliegt erdoor , dan nog 2 kids die douchen en die doen dat op gas uiteraard.

of je neemt een douche elke morgen ipv savonds..., en snachts schijnt de zon niet dus uw boiler moet bijspringen smorgen, mensen met een zonneinstallatie moet hun gedrag normaal ook aanpassen, 'kweet het met een lijfgeurtje gaan werken en dan okselfris in bed duiken is niet uw stijl

of uw installatie is ondergedimmensioneerd, dat kan het uiteraard ook zijn, dat je maar 2m2 paneeltje liggen hebt en je bent met 5 in het gezin.

 

Je moet rekenen bvb op 1.5m2 per persoon, en 50liter per persoon. Dus een gezin van 4 is 5-6m2 en 200-300liter boiler als je daaronder zit kun je dat inderdaad niet bokken

Bedankt voor je antwoord, maar het is allemaal niet zoals je het voorstelt: het zonneboilervat heeft een inhoud van 180 liter en er liggen 2 panelen op het dak. We zijn met 3 volwassen gezinsleden en helemaal niet kwistig met water. Geen bad, wel een douche.

Zelfs als de temperatuur (overdag als de zon volop schijnt) in het vat boven de 60 graden is, loopt de gasmeter als ik water neem om een afwas te doen. Is dat normaal?

Marita,

vertel iets meer over je installatie?  Werkt de gasketel met de zonneboiler samen?  Warmt die sanitair water in doorstroom of warmt die de het zonneboilervat op?  Welke gasketel is het?

Misschien kan de gasketel niet helemaal automatisch goed om met een zonneboiler.  Maar als je idd geen bad hebt, zou je de ketel in de deze periode gewoon kunnen uitschakelen.  Een kleine kans dat je idd niet toekomt met de zon met jullie 3 en zonder een bad. 

Maar vraag het in de eerste plaats een aan de installateur wat de opties zijn. 

Walter

Dag Walter,

De gasketel is een condensatieketel (Jünkers), 2 jaar geleden geïnstalleerd.

Volgens de installateur van de zonneboiler zou de gasketel enkel bijspringen als de vereiste temperatuur niet bereikt wordt (in de winter bijvoorbeeld).

Ik ga in ieder geval terug contact opnemen met de installateur om meer uitleg te krijgen want gezien het geringe warmwaterverbruik lijkt het mij niet logisch dat de gasketel draait voor een afwasje.

Mvg