Mix cv en pelletkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Even een oproep aan diegenen die een pelletkachel hebben in hun woonruimte en deze gebruiken als bijverwarming? Hoe gebruiken jullie de pelletkachel en jullie cv? Op hoeveel zetten jullie de cv (thermostaat)? Welke temperatuur is haalbaar? Hoeveel vermogen (KW) moet de kachel minimaal hebben?

Onze woonruimte bestaat uit de living en daarnaast met een open deur de keuken voor een totaal van 200 m³. Het zou bij ons gaan over een inbouwmodel dat in de opening van de open haard zal worden geplaatst.

Alle informatie is welkom!

Reacties

Zandloper,

Met twee warmte bronnen werken gebeurd al een decennia, enkel de manier om zoveel mogelijk rendement uit te halen is soms ver zoek.

Ofwel is het vermogen van kachels te zwaar dat CV uitvalt en plaatsen afkoelen.

Het beste rendement is primair (cv) en secundair (pelletkachel) te verwarmen.

In mijn geval is dat cv + warmtepomp L/L.

Ik ga hier mijn beknotte  uitwerking zetten naar uw opstelling

Cv ketel werkt/draait continu  op 60C° alle radiatoren afgesteld in leefruimte dat het maar 15C° blijft .

sommige volledig af en andere 1/4 open beetje gespreid.

Temperaturen in huis (leefruimte en keuken 15C° badkamer 24C° en slaapkamer kunnen van 18° tot 22C°

Door uw leefruimte en keuken op lagere T° (15C°) te houden zal het gasverbruik drastisch dalen.

Nu moet uw (kleinere) pelletkachel enkel maar  6 à 7C° bijverwarmen in leefruimte en keuken

De huisthermostaat dient enkel  als schakelaar ,die mag op hoger T° zo die altijd blijf opstaan.

In het begin is het een beetje zoeken .

Het komt er op neer dat primair (cv )15C° verwarmd (waar pelletkachel kan bijverwarmen) en secundair (pelletkachel) 6C° bijverwarmd.

Ik had berekend dat gas verbruik 20% zou dalen ,maar is een pak meer % gedaald.

Door deze samenwerking is er ook minder pelletverbruik .

groeten

Chris

Beste,

 

ik had vroeger een vrijstaande pelletkachel in mijn huurwoning.  De "hoofdverwarming" was elektrisch, met accumulatie. Het spreekt voor zich dat ik die laatste niet zo heel vaak gebruikte in het tussenseizoen.

 

Het huis was slecht geïsoleerd: 1 etage plus schuin dak. Dak : 6 cm isolatie, ramen (en bijhorende deuren) type hoogrendementsglas MAAR enkele ongeïsoleerde buitenmuren. Zolang het niet vroos kon ik mijn open ruimte (keuken plus living, +- 55 m2) verwarmen met 2,4 kW thermisch. De ruimte was toen 21° en de kachel starte 3 uur voor het opstaan. De accumulatoren waren niet opgeladen.

 

Als het 10 graden vroos (minima België, woon in binnenland), dan kon ik de ruimte niet warm genoeg houden met enkel de kachel (5,4 kW max). Ik verbruikte dan een 10 a 15 kWh elektrisch voor de acumulatoren. De kachel werkte toen bijna 23 uur per dag, wat niet aan te raden is indien niet nodig (onderhoud, doven, +- lauw terug opstarten...).

 

Mijn conclusie: in een iets of wat goed geïsoleerd huis mag je, als bijverwarming, gerust de kleinste kachel nemen. Voor die gemiddeld 10 dagen per jaar dat het kouder is kan de CV de rest ophalen. Een te grote kachel is duurder, pakt meer plaats en draait het grootste deel van het jaar met een slechter rendement en meer vervuiling. Een 12 kW kachel brandt immers ver buiten zijn optimum als hij bijna steeds 2 kW moet leveren. Het zal niet zo slecht zijn, maar meer vervuiling betekent niet alleen meer luchtvervuiling, maar ook meer roet/onderhoud. Maak niet de vergissing om het aantal kW van een pelletkachel te vergelijken met dat van een klassieke houtkachel. Een grote houtkachel "haalt" gemakkelijk 12 a 16 kW. Maar hier is dit piekVERBRUIK, dat in de praktijk nauwelijks aan te houden is en zelfs onder ZEER ideale condities 70% oplevert. In de praktijk ga je in een GOEDE 16 kW houtKACHEL bij redelijk stoken eerder 10 kW verbruiken met een rendement van 50% = 5 kW thermisch. Bij een pelletkachel is het opgegeven vermogen het uiteindelijke thermische vermogen, en je kan dit maximum gemakkelijk aanhouden. Een houtkachel brandt vaak ook minder uren, wegens het vele werk. Zelfs op een zondag haal je er vaak maar een uur of 8 stoken en daarna nasmeulen mee. Een pelletkachel kan zonder enig probleem dubbel zolang draaien. Als de ruimte een beetje geïsoleerd is zal dit langer branden niet tot veel meerverbruik leiden, maar kan de kachel opnieuw kleiner genomen worden (totale geleverde aantal kWh per dag is groter).

 

Als je een pelletkachel denkt te kopen, denk dan ook aan het volgende: elke kachel (behalve goede gaskachel) vraagt onderhoud. Ook een pelletkachel vraagt wat werkt. Geheel stof en roetvrij werkt zo een kachel nooit, wat de verkopers ook zeggen. Probeer ook naar de winkel te gaan als er weinig volk is en vraag eventueel om stilte. Sommige mensen vinden het lawaai van zo een kachel vervelend (en hadden dat in de showroom niet zo opgemerkt).

 

Mvg,

Jurgen