Offerte verwarming ok? Suggesties / alternatieven welkom!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Enkele weken geleden offerte ontvangen voor onze verwarming.
Graag jullie opmerkingen, tips, suggesties!

EPB voorstudie geeft: K 24, E 35, 740m3 beschermd volume, 529 m2 verliesopp., netto energiebehoefte 29,17 kWh/m2 (dit hebben we pas onlangs ontvangen).

Offerte geeft volgende toestellen (werd door firma zelf berekend), 21° in woondelen, 18° in de rest (hal, toilet, ...):
- benedenverdieping vloerverwarming, bovenverdieping enkel bureau en badkamer vloerverwarming
- buffervat Sanutal FS/1R 800L
- gascondensatieketel ATAG ECO A243C 24kW vermogen met modulatiebereik van 4,4kW - 18,8kW, 109% rendement
- zonlichtcollectoren 12m2 SANUTAL Tisun (evt. vacuumbuizen Auron 60Li).
- verder nog systeemsturing (Sanutal Deltasol E), pompgroepen, expansievaten, condenspomp, ...

warmteverlies vind ik niet direct terug, maar U-waarden staan er wel bij:
- buitenmuren met gevelsteen 0,16
- buitenmuren met gevelbeplanking 0,17
- plat dak 0,13
- vloer boven kelder 0,19
- buitenschrijnwerk 1,06

Reacties

De gasketel lijkt mij te groot, en dus te duur gezien uw isolatieinspanning.

De warmteverliesberekening zal daarover uitsluitsel moeten brengen.

onze EPB verslaggever is momenteel nog in verlof, dus daar wachten we nog op...

Wat is volgens jou 'te duur' voor een gasketel in dit soort woning? dit toestel kost 1600 euro (ex. btw)...

Ik denk dat de gasketel geen slechte keuze is. Ze is ook modulerend en zal wellicht nooit op volle kracht draaien.

 

Alle componenten zijn er nogal ruim gekozen, tenzij je een zeer hoge binnentemperatuur wilt aanhouden en met zo'n 6-8 personen bent (i.v.m. SWW). Met een warmtevraag van ca. 4 kW zal de ketel helemaal niet moduleren, zelfs niet bij -10°C. Het nut van de zonnecollector en 800 liter buffervat is dan ook twijfelachtig, een sanitaire boiler (300 liter) indirect verwarmd via de gasketel is meer dan voldoende met zoveel vermogen.

 

Ik zou eerst eens kijken hoeveel SWW je nu werkelijk nodig hebt, wij hebben bijvoorbeeld genoeg aan 120 liter per dag met 3 personen omdat we heel zuinig omspringen met warm tapwater (kort/samen douchen en spaardouchekop). Een zonneboiler is dan echt niet nodig.  Zonneboilers zijn alleen interessant als je SWW-verbruik juist heel hoog is (veel douchebeurten per dag, langdurig douchen met regendouche), de vraag is dan alleen of je nog ecologisch bezig bent.

 

Als je SWW-verbruik ook laag is zou je beter een ketel kiezen met een lagere minimum vermogen en de zonneboiler gewoon vergeten. Scheelt ook weer onnodige subsidie die later door je kinderen terugbetaald moet worden.

ingir, enkele vragen:

- wat bedoel je met 'indirect' verwarmen?

- waar haal je 4KW? Ons huis is +/- 180 m² groot.

- welke subsidie? Ik dacht dat je voor nieuwbouw geen subsidies voor zonneboilers krijgt?

ik zal mij anders uitdrukken: een gasketel met de helft van het vermogen is waarschijnlijk nog voldoende.

Ingir, ergens heb je wel een punt, maar die 12m² thermische panelen kunnen in de winter als verwarmingsondersteuning een besparing opleveren van +/- 120m³ gas , en buiten het stookseizoen gratis verwarming van het SWW.

We weten niet hoeveel personen er zijn in Deftone's gezin, en hoeveel warm water ze verbruiken, dus laat hem/haar maar zelf beslissen zeker of de thermische panelen de moeite lonen of niet. Ze hebben inderdaad een terugverdientijd, maar dat kan van de meeste dingen in een woning zelfs nog niet gezegd worden, vele dingen zijn gewoon een kost, zonder terugverdienmogelijkheid.

En we zijn hier toch nog altijd op het ecobouwersforum, met de eco van ecologie !!!

 

 

12 m2 zonnelichtcollectoren ziet mij toch veel uit. Kunt ge iets meer zeggen over uw werkelijk verbruik van sww?

 

Die 4 kW is het minimum modulerend vermogen van de ATAG-ketel. In werkelijkheid zal uw verwarmingsschema eenvoudig zijn: het huis zal in volle winter slechts langzaam afkoelen. Wanneer ge bijvoorbeeld 's avonds een aangename temperatuur wilt bereiken, kunt ge uw binnenthermostaat zo afstellen dat de ketel twee uren op voorhand begint te werken. Hij moet dan natuurlijk alles opwarmen en zal waarschijnlijk meer dan 4 kW nodig hebben. Op het ogenblik dat hij moet beginnen moduleren moet de thermostat terug afslaan, dus vooraleer uw gewenste temperatuur bereikt is. Want de invloed van de vloerverwarming werkt nog door.

 

Ik weet wel dat hier dikwijls aangeraden wordt om eerder continu te verwarmen met een zeer lage watertemperatuur. Dan moet de ketel natuurlijk steeds moduleren. Ik vrees wel dat dan de stilstandverliezen groter zullen zijn.

 

Wanneer uw vetrbruik van sww niet zeer hoog is, kunt ge beter uw ketel als doorstroomboiler gebruiken in plaats van een dure zonne-energie-installatie te plaatsen. Op dat ogenblik is het wel interessant dat de ketel een vermogen van 17 kw heeft. 

Momenteel heb ik geen zicht op ons toekomstige verbruik. We zitten nu in een chalet op de bouwgrond.

Mijn vriendin is nu nog thuis met onze 4-maand oude zoon. Zijzelf doucht zich nu dagelijks (hetzij kort, maar toch). Ikzelf douche me tijdelijk (de bouw) ook bijna dagelijks, maar doorgaans 2 à 3 keer per week. Onze zoon wordt om de twee dagen in een klein badje gewassen :o). In ons toekomstig huis zal er ook een bad zijn, dat vooral door mijn vriendin gebruikt zal worden in de winter. 

Binnen enkele jaren zal er wrschl een vierde gezindslid zijn...ik ga er van uit dat er zich binnen 5 jaar elke dag zich iemand zal douchen, met soms twee douches per dag....het verbruik dat we met ons twee op ons appartement (enkel een bad) hadden, zou ik moeten nakijken, maar dat is dan niet meer van toepassing denk ik...

Wij zijn dus met 3 personen en douchen elke dag 5 minuten waarbij we (mama en papa) vaak samen douchen. Daarbij zorgt de spaardouchekop (Bestsaver) voor een verbruik van 5 liter/minuut. Verder verbruiken we nog wat liters voor huishoudelijke schoonmaak en een wekelijks bad voor mijn dochter.

 

Voorlopig heb je zeker geen zonneboiler nodig, mocht het SWW-verbruik komende jaren flink stijgen door gezinsuitbreiding dan kun je het later alsnog plaatsen maar ook dan is het vooral voor het 'groene gevoel' want economisch zal het niet snel renderen. 

Met indirect bedoel ik verwarmd door de gasketel (ipv direct door een elektrische weerstand).

Een huis van 180m² en 19,17 kWh/m²a verbruikt 5.250 kWh per jaar. Uitgaande van 2.250 graaddagen en een ontwerp dT van 28°K kom ik zelfs op 2,7 kW benodigd vermogen.

 

Jouw offerte:

- ATAG-gasketel 2,2K

- vloerverwarming 120m² 4,8K

- 800 liter buffervat 2,4K

- 12m² zonnecollector 6,0K

Totaal 15,4K (jaarkosten € 300 gas)

 

Alternatief:

- Daikin Altherma 4 kW 6,0K

- vloerverwarming 120m² 4,8K

- 150 liter SWW-boiler 1,0K

- 2 kWp PV 3,0K

Totaal 14,8K (jaarkosten € 120 netvergoeding)

 

Ik vind het een nadeel dat de zonnecollectoren in de zomer de boiler in een mum van tijd op temperatuur brengen en dan niets meer kunnen bijdragen, terwijl de zonnepanelen na verwarming van het SWW ook nog ingezet kunnen worden voor koeling en huishoudelijk stroomverbruik.

We weten inmiddels dat Deftone een relatief laag SWW-verbruik heeft en een woning van 180m² verwarmde oppervlakte met een warmte behoefte van 19,17 kWh/m²a, dus een jaarlijks energieverbruik van 5.250 kWh. Dat staat gelijk met een jaarlijks gasverbruik van 580m³ gas en daarmee is het een zeer energiezuinige woning (ZLEW).

 

Nu valt daar nog wel wat van af te poetsen met een zonneboiler, PV, DWTW of warmtepomp maar de grootste ecowinst is al behaald (normaal verbruik zo'n 1.500-2.000m³ gas). De vraag is of een zonneboiler de juiste keuze is. Zoals gezegd is het SWW-verbruik relatief laag en de investering is nogal fors.

 

Uitgaande van een ZLEW met vloerverwaming (180m²) zou ik liever kiezen voor kleine L/W-warmtepomp (4kW) in combinatie met een SWW-boiler van 150 liter en 2 kWp zonnepanelen. Het zal mij niet verbazen als dit een pak zuiniger uitkomt dan de offerte van Deftone.

 

/sites/default/files/users/user42332/Polysun_Tisun_Passief.pdf

Uw verwarming is sowieso te zwaar, zeg maar dat je met 10kw genoeg hebt, du sik kies voor een ecotec 12kW

40% vanuw WW zal via de zonnepanelen komen, 10% van uw verwarming

je eindigt met 5000kWh te verbruiken.

Die Tisun is wel een maffe tank

http://www.tisun.com/eng/Products/Solar-tanks/Fresh-water-tank/FRESH-WATER-TANK-FS-2R

 

vervang je die Tisun vlakke platen  door Paradigma CPC collectoren... dan haal je een verbruik van 4000kWh, 71M van uw WW, en 30% van uw verwarming van uw huis, of 50% van uw energiebehoefte

kun je uw huis uw warmte voor 50% rcupereren uit uw ventilatie, dan heb je genoeg met 2800kWh. Maar dat is ook volgen smij het laagste die je kunt halen met die installatie/ Dus ik denk dat Ingir zijn calculatie ergens verkeerd is in die zin dat uw aardgas verbruik 280m3 per jaar bedraagt of 180euro per jaar. Doe je hetzelfde met een WP Heliotherm Vaillant 5kWp dan verwarm je het huis met 1200kWh electriciteit en een COP 2.3/// COP wordt slechter door die thermische  zonnepanelen. Tenzij je overschakelt op een geothermische pomp, maar anders blijf je natuurlijk met die slechte performantie zitten. 1200kWh kost 240euro per jaar. Je kan die stroom wel volledig met 1200Wattpiek installatie genereren.

Nu je kan optimaliseren, in functie van aantal collectoren zeg maar van 0- 12m2 je zult zien dat je daar iets overinvesteert./ Laten we zeggen vanaf je 100% van uw energiebehoefte in de zomermaanden dekt is het goed (nu die installatie van u vraagt ongeveer 10m2) uw verbruik wordt dan 1800kWh met WP, of uw 4de paneel bespaart 600kWh versus de 4400kWh die de eerste 3 opbrengen, de opbrengst wordt kleiner en kleiner. De waarde van uw 4de paneel is dus 600* 10 * 0.2 = 1200euro. Kost het meer dan 1200euro dan heb je een 4d e paneel met economisch rendement kleiner dan 10%

 

 

Het benodigde vermogen ligt eerder rond de 2-3 kW.

Vandaag de warmteverliesberekening ontvangen:
- transmissieverlies: 2926 W
- ventilatieverlies: 841 W
- infiltratieverlies: 271 W
Totaal 4037 W

Kan iemand zeggen welke invloed dit al dan niet heeft op mijn energiebehoefte?

Je warmtebehoefte is 4,038 kW en je energieverbruik wordt zo'n 7.800 kWh (warmte) of 870m³ gas. Je gaat het dus niet redden met een L/W-wp van 4kW (beter 6kW) maar aan die gasketel van 4,4kW (minimum) heb je ook niet veel.

Dus de eerdere berekening van dezelfde EPB mensen (nl netto energiebehoefte 29,17 kWh/m2), is niet correct?

En met een 6Kw warmtepomp, ga ik ook meer pv panelen moeten leggen om die kosten te dekken, dus ook meer kosten, dus komen we misschien toch weer aan hetzelfde bedrag als mijn eerste offerte?

 

 

Uw verbruik per m² is wel degelijk ongeveen 30 kWh/m². Ge moet het verschil maken tussen geïnstaleerd vermogen en verbruik. Het vermogen is het geïnstaleerd vermogen dat nodig is om uw huis op 18, graden Celsius warm te houden bij een buitentemperatuur van (ongeveer?) -7° . Als men dan rekening houdt met de gemiddelde buitentemperaturen gedurende het stookseizoen bekomt men het werkelijk theoretisch verbruik in kWh. Dit verbruik gedeeld door de verwarmde oppervlakte is dan die fameuze waarde van 30 kW/m² voor verwarming en ventilatie, zonder sww.

Ingir

Is er een setup die beter zou passen, nu je deze gegevens hebt?

Die 7.800 kWh is dat een schatting of kan je die uit de gegevens afleiden?

 

Groeten,

Heren

ik probeer me zoveel mogelijk 'in te werken' in de toch wel complexe materie van verwarmingsverliezen en COP's enzovoort.

Ik lees op dit andere fora volgende berichten:

"Een warmtevraag van 6,95 kW komt overeen met ongeveer 15.000 kWh  warmte voor verwarming, tel daar 3.000 kWh bij voor SWW, dus totaal 18.000 kWh warmte."

Mijn vraag: waarom geef een warmtevraag van 6.95 kW een verbruik van 15.000 kWh?

En eerder in dit draadje lees ik eerst:

"een woning van 180m² verwarmde oppervlakte met een warmte behoefte van 29,17 kWh/m²a, dus een jaarlijks energieverbruik van 5.250 kWh" (als antwoord op de EPB berekening / k- en e-peil...). Dit is dus gewoon 180 x 29,17...

Later staat er: "Je warmtebehoefte is 4,038 kW en je energieverbruik wordt zo'n 7.800 kWh (warmte) of 870m³ gas". (als antwoord op mijn warmteverliesberekening waaruit die 4037 W komt).

Wordt hier telkens over dezelfde eenheid gesproken? kWh kan toch niet plots meer of minder zijn als je stroom of gas gaat vergelijken, toch?

Mijn schuld... een warmteverlies (= verlies van transimissie+ventilatie+infiltratie) van 4.038 Watt is van belang om het vermogen van je verwarmingstoestel te bepalen. Dit vermogen valt om te rekenen naar 7.788 kWh jaarlijks energieverbruik maar dat is niet terecht, want er zijn ook nog interne warmtewinsten en zoninstraling die het verbruik verlagen naar de 5.250 kWh (= 29,17 kWh/m²a * 180m²) zoals die uit de EPB rolt.

 

Het te verwachten energieverbruik voor ruimteverwarming is dus 5.250 kWh, met gas geeft dat 583m³ gas (€408) of met een L/W-warmtepomp (SPF 3,0) 1.750 kWh stroom (€385). Daar komt nog bij het verbruik voor SWW. Voor vier personen moet je rekenen op zo'n 2.500 kWh warmte, dus 278m³ gas (€194) of SPF2.5->1.000 kWh stroom (€220).

 

Totaal voor verwarming en SWW moet je dus rekenen op 7.550 kWh warmte, 861m³ gas (€603) of 2.750 kWh stroom (€ 605).

 

Je ziet dat het qua verbruikskosten weinig uitmaakt of je een gasketel of warmtepomp neemt. De warmtepomp is wel €3.000 duurder in aanschaf en dat ga je dus ook niet terugverdienen.