Leembepleistering hellend dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forummers,

Op volgende vraag vind ik niet echt een antwoord in de huidige topics.

We willen ons hellend dak isoleren met cellulose. Het onderdak is celit4D.
Nu is er iemand langsgekomen en verkondigde dat hij eenvoudigweg rieten matten plaatst waarop er dan in 3 tal lagen wordt geleemd. Tussen de 2 de en de 3 de laag worden er gaten gemaakt om de cellulose in te blazen (recht achter de rieten matten dus) . Daarna komt nog een 3 de laag die de eindlaag hoort te zijn.

Nu stel ik me de vraag of dit een goede praktijk is, het blazen van cellulose rechtstreeks achter zo'n matten? Hierdoor is er enkel en alleen de leemlaag die als damprem werkt (er is ook een badkamergedeelte bij)?
Is dit voldoende te vertrouwen, ook voor een vochtige(re) ruimte als de badkamer?

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Pieter-Jan

Reacties

Qua damprem is leem zeker voldoende. Dat zal het probleem niet zijn. Bij strobalenbouw zit er ook geen dampscherm tussen leem en stro.

Ik stel me wel enige vragen hoe je dit praktisch zou uitvoeren. 

Stel dat je een gat (10cm) maakt door de leem en riet om in te blazen. Hoe maak je dit gat dan terug dicht? 

Je kan geen leem aan cellulose hangen. Je zou misschien er een stukje riet kunnen in foefelen en daarop lemen?

Wat bedoel je met de derde leemlaag? Is dit een leemfinisher, want anders zouden twee lagen moeten volstaan.

Zou er ergens een wapeningsnet in de leem komen? Zo ja, zou dit toch best komen in de laag die de gate terug dicht maakt.

 

Wij hebben het als volgt gedaan. 

Op kepers intello plus dampscherm. Op damprem pannenlatten. Hierdoor werd dan eerst de papiervlokken geblazen.

Het dampscherm komt bol te staan, vandaar de we er eerst nog panlatten hadden opgeschroefd, zodat het zeker niet zou doorscheuren en het riet gemakkelijk te plaatsen zou zijn.

Op panlatten riet bevestigen (door dikke ijzerdraad te nieten met niettacker, zeker niet de ijzerdraad van de rietmat zelf gebruiken).

Op riet de eerste laag leem. In eerste laag leem gitex wapening.

Tweede laag was dan dadelijk de eindlaag.

 

Voordeel van jouw techniek zou zijn dat je veel  tijd en geld bespaart op het dampscherm en pannenlatten. Nadeel is dat je misschien een extra laag leem moet zetten en misschien barsten gaat hebben waar de gaten zaten.

 

De structuur van je dak zal ook impact hebben denk ik. Wij hadden bijvoorbeeld een doorlopende kepers tot op de cellit en dan nog twee dwarse gordingen. Bijgevolg waren er heel veel compartimenten en moesten er heel veel gaten gemaakt worden om in te blazen (30 gat per dakvlak). Als je dit in de leem moet doen, gaat dat heel veel werk zijn om achteraf te dichten. Zijn het echter maar een paar gaten is het misschien wel een goede techniek. 

 

Beste,

we zitten met een spantendak (30spanten per dakzijde). We zitten tussen 2 spanten telkens met 2 compartimenten wat resulteert in, per dakzijde, 58 te maken gaten (29 x 2). Mocht het effectief zo'n tijdrovende klus zijn met betrekking tot die gaten dan zal ik dat toch even moeten herbekijken.

Onze man sprak van stro in de gaten te steken en dat dan terug dicht te smeren.

Van bewapening is er niets gezegd, er zou wel gewerkt worden met leem vermengd met oa stro.

Ik veronderstel dat de eerste 2 lagen vullagen zijn (indien 1 niet voldoende is) en de derde de afwerkingslaag (ook omdat de gaten dan ineens mee worden weggewerkt).

Hoe heb jij je voorzien op later nog te plaatsen hangkasten/lampen/...? Eenvoudigweg een OSB-plaat achter het riet plaatsen?

 

Misschien kan het wel werken met de stro en dan is het wel een goede en goedkopere oplossing.

Maar misschien voor de zekerheid toch eens een referentie opvragen waar hij dat zo al gedaan heeft.

 

Wat betreft het ophangen van zaken.

Ik heb vorige week een muurscanner besteld. Deze kan volgens de specs ook hout detecteren.

Hij is nog niet aangekomen, maar ik hoop dat ik daarmee mijn kepers en ga terugvinden en dan ga weten waar ik kan schroeven :-).

 

OSB is niet echt optie. Je probeert juist een dampopen dakopbouw te bekomen door met leem, cellulose en cellith te werken. OSB is dampdicht.

Whoops kuijpers ... OSB is NIET dampdicht wel luchtdicht (daar gaat men toch in het algemeen vanuit), met getaped naden.

 

Het is zeker mogelijk om met leem + rietmatten te werken als DAMPOPEN - LUCHTDICHTING van de isolatielaag (dus ook voor vlaswol ed.). Bij het inblazen met cellulose is een goede instelling van de machine wel nodig (overdruk !) zodat je de leemlaag niet scheurt.

Het dichten van de inblaasgaten heeft elke aannemer wel zo zijn trucken en methodes voor.

Grt,

Filip

Whoops inderdaad :-).

OSB lijkt me zo stevig en compact dat ik ervan uitging dat het dampdicht zou zijn.

Maar ik neem aan dat het veel dampdichter is dan leem en celith?

Filip,

blijkbaar is zo leem toch niet al te stevig?

Jij spreekt van op te passen bij het inblazen opdat de leem niet te hard onder druk komt te staan. Op andere plaatsen heb ik dan weer gelezen dat het gemakkelijk 'indrukken' krijgt bij stoten of dat eventuele scheurvorming zeker niet onwaarschijnlijk is. En dat het bij bevochtiging opnieuw bewerkbaar wordt (lijkt me niet opportuun in een badkamer)?

 

Of wegen de nadelen absoluut niet op tegen de voordelen?

Beste PieJie,

Ik verwerk sporadisch leem en ben dus zeker geen specialist.

Leem is inderdaad minder druk- en krasbestendig dan bvb. kalkpleister (of cement). Voordeel is dan weer dat je het ten alle tijde terug kan modelleren, egaliseren, afschrapen, bijplakken, in bochten / hoeken / kringen / patronen wrijven zoals je wilt ... dmv van een natte spons (je kan er steentjes, stro, tot droogbloemetjes doorwrijven als je dat wil ...en je werkt ermee als je goesting hebt (als de zon schijnt en je hebt goesting in een terrasje ... leem wacht wel).

Je kan leem ook versterken op allerlei manieren, door bvb. wapeningsnet ed. in te verwerken. Ook vezels (zoals stro) verhogen de weerstand (om bvb. in te kunnen blazen).

Zoals je hier kan uit afleiden neemt leem inderdaad veel vocht op (kan ook vocht terug afgeven) en is dit type leem niet direct geschikt voor een badkamer  (zeker niet voor de muren). Daarvoor bestaan diverse leemstucs (bvb. tadelact) welke zijn waterdichtheid behaald door veelvuldig comprimeren (egaliseren, aandrukken met half-edelsteen) en het oppervlak te verzepen (met zeep waterafstotend te maken). Ook de basismengeling heeft een andere samenstelling dan de 'bruine' leem.

Dit verzepen moet je regelmatig herhalen.

Dus ja er zijn voor- en nadelen ... jij bepaald zelf wat voor jou doorweegt.

Dus 1) je leem barst sneller bij het inblazen, 2) je kan het makkelijk herstellen met een natte spons-1-2-3. (doe dat maar eens na met kalkpleister).

(er zijn nog een hoop voordelen aan leem ... zoek maar eens verder op dit forum).

Alvast bedankt voor jullie reacties.

 

Zowel de voor- al nadelen zijn me duidelijk.

Nu nog omzetten in praktijk.