SWW en verwarming massief-passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Graag had ik wat input gehad met betrekking tot het systeem van verwarming en SWW dat ik in gedachten had voor ons toekomstig passiefhuis:
- massief-passiefhuis (dus geen HSB), snelbouw + EPS + crepie.
- +/-300m2 leefruimte.
- voorzien voor 4 personen.
- kleine bodemwisselaar water/lucht rondom kelder voor lichte voorverwarming/koeling ventilatielucht in respectievelijk winter en zomer (verwacht hier max. 5°C winst).

Vermits ik geen voorstander ben van een warmtepomp (de enige die echt werkt is volgens mij met verticale boring en te duur voorlopig) maar dit terzijde ... gaat mijn voorkeur uit naar zonneboiler + gas condensatieketel. Dit laat me ook toe op gas te koken wat ik vanuit culinair standpunt dan weer leuk vind.
Misschien dat die gasketel ooit nog wel vervangen wordt door iets anders.

Gas + zonneboiler geeft me nog een hele waaier aan mogelijkheden maar wat ik in gedachten had is het volgende:
- zonneboiler voldoende groot (+/-12m2 plaatcollectoren), plaats genoeg, plat dak.
- combinatie/hygiëneboiler (dus zonder voorraadvat SWW, geen tank-in-tank) van 1000ltr waarbij (in principe) geen of weinig legionellarisico bestaat bij T<60°C.
- vloer en/of muurverwarming maar in beperkte mate vermits passief (niet op slaapkamers bv.)
- eenvoudige sturing van condensatieketel o.w.v. relatief grote buffer. Ik denk hierbij zelfs aan het weglaten van een WAR.

Bijgevoegd een hydraulisch schema dat ik heb proberen samen te stellen a.h.v. online te vinden informatie.

Alle commentaren omtrent onze keuze van systeem en omtrent de details van dit schema zijn meer dan welkom. Ik zal dit zoveel mogelijk zelf plaatsen (ben weliswaar eigenlijk installateur elektriciteit en ventilatie en niet verwarming maar bijleren is altijd mooi meegenomen ...).

Mvg,
Bart

Reacties

De installatie lijkt mij nogal overdreven, alleen de gasketel zou voldoende moeten zijn voor een passiefhuis. Ik zie dan ook niet de meerwaarde van vloerverwarming, BWW, zonneboiler en groot buffervat...

Wat bij tussen seizoen als vloerverwarming af staat en 10 of 25  dagen( regen ) slecht weer is om zonneboiler  op te warmen voor  spiraal SWW.

Ga je dan 1000 liter op warmen met CV voor spiraal SWW?

Of heb ik iets gemist?

Zelfde mening als Ingir.

Chris

 

 

Hallo,

Het schema ziet er goed uit. Heb enkel een klein bedenkingetje bij SWW pomp. Waarom daar? Volgens mij volledig overbodig. SWW gaat van zelf naar verdieping. Ik denk dat je denkt aan een circulatie kring, maar dan moet je de retour terug koppelen naar de ingang van het koud water. Een begrenzing SWW, mengkraan, ontbreekt ook nog ergens. Is wel erg handig bij boiler toepassingen, zodat de uitgang temp van SWW altijd gelijk is.

Zelf hebben we ook heel lang naar de juiste oplossing gezocht voor ons warm water oplossing.

Wij gaan het op dit ogenblik als volgt oplossen. Wij gaan vacuumbuizen leggen (voor 9m² en achter 18m²), die we in duitseland gaan halen. Daar is de prijs een heel stuk lager als hier in Belgie. Het verschil is 50% groot t.o.v. belgische prijzen. Wij nemen ook een hyginische boiler van 1000 L, maar gebruiken een elektrische weerstand als bijverwarming;

Hopelijk heb je hier iets aan.

Robin.

Alvast bedankt voor je reactie.

- wat betreft de mengkraan voor het SWW heb je zeker een punt; ik heb ze toegevoegd op het schema (zie bijlage).

- wat betreft die circulatiepomp SWW voor de verdieping.  Eén van de twee badkamers ligt nogal ver van de boiler (die naast de keuken en onder badkamer 1 staat) en vandaar het idee om met een timer gestuurde circulatiepomp te werken.

Ik dacht net zoals jij de retour hiervan aan de koudwateringang te doen maar in de technische handleiding van een hygiëneboiler van een gekende Duitse ketel/boilerfabrikant vond ik de aansluiting zoals ik ze getekend had.  Misschien is dit om te vermijden dat je "lauw/warm" water helemaal onderaan de boiler terug inpompt eens de circulatie een beetje op gang is gekomen.

Ik vermoed (hoop) dat je door die retour bovenaan te doen, zo kort mogelijk op de boiler, je via convectie/geleiding voldoende opwarming krijgt van dat water dat rond gepompt wordt ?

Mvg,

Bart

Misschien dat ik toch best de retour van die circulatieleiding voor de mengklep doe ?

Om 1000 L op T° te houden zal installatie veel nutteloze energie produceren en nuttige enegie verliezen.

De boiler van 1000L dient als energie drager, kan nooit 100% rendement halen voor alle verbruikers samen .

Een zonneboiler als primaire energiebron en CV ketel als secundaire energiebron werkt op 100% rendement

Zo kan zonnboiler autonoom werken of bijverwarmd worden door Cv ketel

U kan energie uit zonneboiler niet samen  gebruiken voor vloerverwarming en SWW .

Wanneer energie uit zonneboiler voor beiden door CV loopt kan dit wel ,zo is er voor beide een voorverwarming en hoeft Cv ketel mss. maar 10 % à  50% bijverwarmen.

Deze bijverwarming gebeurd dan rechtstreeks en minimaal aan energieverlies.

Die bijverwarming gebeurd enkel bij het niet halen van gevraagde T° (slechtweer ,winter, of door afkoeling vloerverwarming)

Chris

Mee eens, grote buffervaten (500+) zijn vooral geschikt om zonnewarmte in op te slaan, niet om SWW op temperatuur te houden tenzij je een camping/hotel hebt. Door de buffer niet op temperatuur te houden is de boilertemperatuur 's morgens relatief laag en heeft de buffer de grootste capaciteit om warmte op te nemen, ook als de zon minder sterk is (halfbewolkte dag / zonnige winterdag).

 

/sites/default/files/users/user42332/Polysun_fostner300m_passief_zon_gas.pdf

 

als ik dat zou moeten simuleren zou ik zoiets uitkomen.

volgens mij werk circulatieleiding SWW niet: aanvoer circulatie pomp moet ook warm water zijn; dat heb je niet.  Dus je gaat gewoon je water in je leiding rondpompen en ondertussen koelt het af.  Maw, circulatieleiding heeft geen nut.  

Dat zowat enkel als je uit de boiler lapt voor de circulatieleiding.  

Walter

je moet de driewegskraan aan de vloerverwarming eens uitleggen: waarvoor dient die?

de filisofie is hier dat het vat niet op meer dan 45°C moet zijn; met de grote SWW warmtewisselaar krijgt je dan nog een voldoende hoge temperatuur uit het vat (als  je 40°C idd voldoende vindt).  De bedoeling is dus idd zoveel mogelijk zonnewarmte op te slaan. En als de gelaagdheid dan goed zit, dan kan je ieder beetje zon uit de collectors halen.  Maar hoe groot de dekking hier zal zijn weet ik niet direct. 

Misschien moet de topicstarter eens zeggen hoeveel dekking hij met dit schema hoopt te halen.

Walter

ik vraag me af of je voor een goede gelaagdheid idd de gasketel de retour moet nemen onderaan de boiler. 

Anderzijds wil de boiler onderaan zo koud mogelijk. Daarom weet ik niet of de vloerverwarming idd onderaan moet zitten.

beiden zouden bijna dynamisch aangesloten zijn om de temperatuur te halen/te plaatsen waar nodig.

Walter

't Is inderdaad moeilijk op voorhand te schatten op welke hoogte de verschillende aansluitingen te doen.  De boiler die ik in gedachten heb heeft 6 aansluitingen.  Mijn tekening is maar een ruw voorbeeld, de hoogtes zijn zomaar getekend.

Dat is eigenlijk meer een veiligheid, normaal moet dat water van de vloerverwarming op de "ideale" plaats afgenomen worden van de boiler om zo niet te moeten mengen met retourwater.

Inderdaad, mijn idee is als een grote hoeveelheid water op 45 à 50 graden is zou ik er voldoende SWW aan 40 à 45 graden moeten kunnen uit aftappen zonder dat de temperatuur te fel ogenblikkelijk zakt.  Daardoor kan ik in de wintermaanden het aantal ketel opstartcycli hopelijk beperkt houden (1 x per 2 dagen ?)

Wat betreft die dekking, als ik dat eens wist ...

De simulatie van hieronder geeft wel al een mooi idee, ik zal ze eens in detail bestuderen.

Eén van de redenen voor deze opstelling die ik niet echt vermeld heb is dat ik de verwarmingsturing heel simpel wil houden (misschien in tegenstelling tot de hardware volgens sommigen).  Ik hou niet van de "gesloten" ketelsturingen met een bus-communicatie (2-draads) in de leefruimte. En al zeker niet bij een woning met een lage verwarmingsbehoefte.  Daarom denk ik eraan de ketel, via mijn domoticasysteem, de boiler te laten bijladen op een vaste temperatuur (bepaald door mijn SWW eisen qua comfort) om de x aantal uren/dagen, hopelijk op z'n minst in de tussenseizoenen dat laatste anders is de opzet mislukt.   Ook de vloerverwarming reageert dan min of meer los van mijn ketel zolang er nog voldoende warm water in het vat zit.

er zijn een aantal opties van fabrikanten die inteliggent kunnen laden waarbij de juiste temperatuur daar toegevoerd wordt zonder dat er teveel menging van de lagen ontstaat.  

Zelf denk ik echter dat je beter de vv iets hoger afneemt uit externe  warmtewisselaar.  Zodoende heb je idee hoeveel vermogen je vv krijgt en daarmee kan dan een zinvolle temperatuur aan de vv geven.  

Wat ga je doen als heel je boiler op 50°C geladen is?  Direct 50°C aanvoer naar vv?  Lijkt me geen goed idee.

Walter

mmm: verwarming simpel en domotica in 1 zin: dat lijkt me een contradictio in terminis (ik heb hier een spellingcontrole nodig want nu loop ik het risico moeilijke woorden verkeerd te schrijven en dat staat helemaal dom).  

Ik zou de sturing van de vloerverwarming eerder anders doen: als temperatuur in vat hoog genoeg is (of eventueel niet te hoog) neem je energie af van het vat; anders laat je de ketel rechtstreekt de vv sturen. Dat kost je 1 voorrangskraan en 1 extra pompje en met geluk lukt dat binnen de regeling van de ketel.  

Het probleem met 'simpel' en vv is dat er 1 manier is om vv heel simpel te hebben; enkel kringen, een paar collectors en sturen op WAR; dan het je niks aan extra sturing nodig, geen extra pompen en mengens en nergens afsluitingen van de kringen.  dat is meest simpele manier van werken.  Eens je hieraan begint te prutsen wordt het moeilijker en duurder.  

Walter

waarom zou zonneboiler geen meerwaarde hebben?  SWW is in passiefhuis zowat de grootste energievrager; met zonneboiler kan je die halveren.  Dat is een mooi doel lijkt me.

Walter

Als je de sturing eenvoudig moet dan gebruik je de ketel als naverwarming. De enige sturing die dan nodig is zit al bij in de ketel en zonneboiler (resp. meting Taanvoer en dT).

voordat je die grote investering doet moet echt wel eerst weten wat je doel is en of dit slaagt met de installatie die je voor ogen hebt.  En dat zal wel wat rekenen vragen.  Je zal echt ook moeten snappen hoe je vat werkt naar gelaagdheid.  Bij een goed vat heb je bij afname van SWW vrij snel onderaan temperaturen van 10-20°C; tap je daar de vv af heeft dat natuurlijk weinig zin.  

Walter

Ik heb ondertussen zelf eens een simulatie gedaan met Polysun en kom uit dat de installatie mij iets meer dan 30% van mijn totale energiebehoefte kan voorzien via de zonneboiler.

Dit is respectievelijk 65% van de behoefte aan SWW en 14% aan de verwarmingsbehoefte.

Ik vind dat het dus zeker zin heeft de vloerverwarming te koppelen aan de zonneboiler.  Over de manier waarop zijn er blijkbaar veel meningen.  Bedankt voor de reacties.

Mvg,

Bart

Je mpet eens cpc plasma kiezen

en je hebt ook ergens een optie voor de ventilatie waar je kunt schatten bvb dat je 70% warmte recupereert, want uw verbruik zit nogal hoog.

er bestaan inderdaad honderden schema's, de zuinigste zijn diegene die rechstreeks de verwarmingaansturen en het retourwater in het buffervat dumpen. Door die strategie verwarmen ze blijkbaar minder een vat en gebruken ze meer de thermische massa van de vloerverwarming

Volgens mij wil je verwarmingsondersteuning dan kies je best voor CPC - plasma vacuum collectoren die proberen indirect zonlicht om te zetten in energie, is nuttig in de winter als verwarmingsondersteuning

 

PLUS bovendien volgens het schema dat de zonneboiler voorziet in verwarmingsondersteuning....
Dus meer dan halveren. Want in een passiefhuis gaat die gasketel echt maar bijspringen tijdens de winter en dan nog enkel tijdens de donkere dagen... Want wnterdagen met een stralende vrieszon zal de gasketel zelfs overbodig maken.
.
MET DIE COLLECTOROPPERVLAKTE EN BIJ VERWARMINGSONDERSTEUNING ZOU IK ZELFS OPTEREN VOOR VACUUMBUISCOLLECTOREN: beter winterrendement; lichter en dus gemakkellijker heffen op je platdak (zonder bouwlift).
.
Je schema is uitstekend. Van het soort dat je ook bij www.solarbayer.de in de downloadsectie als hydraulikschemenbuch vindt.... Er zijn zelfs weinig professionals die met verwarmingsondersteuning weg kunnen !!!
Aangezien je alles zelf installeert, kan je ook heel goedkoop voor je materiaal terecht in Duitsland. Vele sanitairfirma's en speciaalzaken hebben naast hun website ook een webshop op eBay.DE en je moet er maar eens zoeken op "vacuumrohrenkollektor)... VacanoGMBH.de is er een topspecialist, en solarbayer.de kan je die gepaste buffervaten leveren in elke gewenste grootte en uitvoering. 

Zelfs bij totaal opgeladen vat gaat het nooit 50° in de vv worden: daarom juist heeft vraagsteller eeen mengkraan voor veiligheid opgenomen... en die zou ik er laten en thermostatisch sturen via sensor in toevoer van vv
.
De vv kan inderdaad wat hoger afgenomen worden en zijn retour ook niet afgeven helemaal onderin het buffervat om de onderste sensor niet te beïnvloeden die de collectorpomp aanstuurt via de delta T=  T(collectorsensor)  - T (onderin vat)

 

Opstartcycli 1x per 2 dagen is best mogelijk voor je sww, maar zal niet volstaan voor je verwarming....
Een 1000L buffer is niets...

Zoals een berekning snel een eerste indruk geeft over de grootte-orde van de capaciteit van bufferen van zo'n vat:
     (uitleg bij wikipedia.org bij soortelijke warmtecapaciteit c)
     
warmte = massa x soortelijke warmtecapaciteit (hier van water) x (vertrekT - retourT)
= 1000 x 4186 x 10 = 41860000 Joule = 41860 kJ
Gemiddelde warmtebehoefte in een passiefhuis is 15 kWh/m²  = 15 x 3600 kWseconde/m² = 54000 kJ per m² !!! 
Dus zal eens de zon onder de buffer snel leeggetrokken zijn voor verwarming; en is een gelaagd vat zeker nuttig om nog sww-reserve te hebben, ofwel 2 vaten gebruiken (1 voor sww, 1 voor vww) want die grote vaten van 1000L kunnen vaak niet door deuropeningen om ze te installeren....
.
Je kan ook je gasketel anders in het installatieschema opnemen. In de wetenschap dat die moderne gascondensatieketels 2 circuits hebben, 1 voor sww en 1 voor verwarming en temperatuurbereik volledig instelbaar en een ingebouwde pomp. Dan kan je die 2 circuits ALS NAVERWARMING elk opnemen op de respectievelijke vertrekleidingen van je buffervat  naar je sww en naar je vv
.
Als je de vele uren reactietraagheid van een vv wil verkleinen, kan je wandverwarming installeren (vv-buis in de muur inpleisteren met leem). Of kan je van ventilo-convectoren (supersnel ! ) gebruik maken.... Deze technologieën werken ook op een 40-30-temperatuurregime. Het voordeel van een snel regareend systeem is dat de eerste ochtendzon reeds je huis kan opwarmen. Het voordeel van vv is dat de vloer erg lang de warmte buffert. Sommigen combineren zelfs beide systemen !

Opstartcycli 1x per 2 dagen is best mogelijk voor je sww, maar zal niet volstaan voor je verwarming....
Een 1000L buffer is niets...

Zoals een berekning snel een eerste indruk geeft over de grootte-orde van de capaciteit van bufferen van zo'n vat:
     (uitleg bij wikipedia.org bij soortelijke warmtecapaciteit c)
     
warmte = massa x soortelijke warmtecapaciteit (hier van water) x (vertrekT - retourT)
= 1000 x 4186 x 10 = 41860000 Joule = 41860 kJ
Gemiddelde warmtebehoefte in een passiefhuis is 15 kWh/m²  = 15 x 3600 kWseconde/m² = 54000 kJ per m² !!! 
Dus zal eens de zon onder de buffer snel leeggetrokken zijn voor verwarming; en is een gelaagd vat zeker nuttig om nog sww-reserve te hebben, ofwel 2 vaten gebruiken (1 voor sww, 1 voor vww) want die grote vaten van 1000L kunnen vaak niet door deuropeningen om ze te installeren....
.
Je kan ook je gasketel anders in het installatieschema opnemen. In de wetenschap dat die moderne gascondensatieketels 2 circuits hebben, 1 voor sww en 1 voor verwarming en temperatuurbereik volledig instelbaar en een ingebouwde pomp. Dan kan je die 2 circuits ALS NAVERWARMING elk opnemen op de respectievelijke vertrekleidingen van je buffervat  naar je sww en naar je vv
.
Als je de vele uren reactietraagheid van een vv wil verkleinen, kan je wandverwarming installeren (vv-buis in de muur inpleisteren met leem). Of kan je van ventilo-convectoren (supersnel ! ) gebruik maken.... Deze technologieën werken ook op een 40-30-temperatuurregime. Het voordeel van een snel regareend systeem is dat de eerste ochtendzon reeds je huis kan opwarmen. Het voordeel van vv is dat de vloer erg lang de warmte buffert. Sommigen combineren zelfs beide systemen !

Carol, 

ik volg je redenering niet; 15kWh/m2: dat slaat op jaar verbruik.  Daar kan je niet zo direct iets uit afleiden voor je verwarmingsbehoeften.  

Ik zou anders rekenen (in kW omdat ik Joules minder tastbaar vind).

1000 liter; 10°C laten afkoelen om te verwarmen (bv van 40C° naar 30°C); Dat is ongeveer 13kWh.  

Een passiefhuis heeft op de koudste dag ongeveer een warmteverlies van 10W/m2.  Of voor een PH van 120m2, is 1200Wh of 1,2kWh; Grofweg kan die 1000l boiler dan een goede 10uur als buffer dienen.  In dit voorbeeld van 300m2 huis, wordt dat 3kWh per uur, of ongeveer 4 uur dat de boiler kan bufferen.  Maar dat is in het geval je maar 10° delta haalt uit de boiler; dat kan wel hoger naar 20, 30 of zelfs 40 graden afhankelijk van de energiebronnen.  Zonnige novemberdagen kunnen wel in staat zijn je boiler hoog te laden, en voor verschillende dagen warmte te voorzien (maar in absolute waardes zal de warmtevraag dan ook niet hoog zijn).  

Maar dat is het verhaal voor de allerkoudste dagen van jaar en op die dagen zal de zonneboiler ook niet veel opbrengen.   Het is niet evident dat even te vertalen naar een besparing op jaar niveau.  

Walter

wel ik schreef toch "een eerste indruk van de grootte-orde van opslagcapaciteit"... 
Mij werd aan de univ geleerd wat grootte-orde betekent: dat het niet exact is, dat je er nog voor de helft of het dubbel of 4dubbel kan naast zitten...
Want in derdaad ik schreef "gemiddeld warmteverlies" en da's indeed op jaarbasis en een gemiddelde hee... Trouwens het ene passief is het andere niet en de ene bewoners zijn qua gewoonten de andere niet dus waar blijf je met de passieve opbrengsten en de persoonlijke opbrnegsten...
.
opmerking op jouw berekening:

  • En wetenschappelijk wordt energie (warmteenergie hier) nog steeds uitgederukt in Joule, dat is Watt.seconde (watt x seconde) en dus gelijk aan een factor van 3600 (seconden) x Wh of 3,6 kWh
  • Watt is de eenheid van vermogen....   Je kan dus beter formuleren "warmtevermogen van 10W/m² nodig  om de warmteverliezen te dekken". IK HEB DIE CIJFERS NIET EN VOND ZE OOK NIET DIRECT OP HET WEB dus deed ik maar een benadering in grootte orde om te zien of de buffer het uren of dagen gaat volhouden...

En daarin komen we tot hetzelfde resultaat: uren hee...
En dat wou ik weerleggen aan de vraagsteller die hoopte op  enkele dagen ....  ik heb dus ook 40°-30° regime genomen omdat de vraagsteller het zo aangaf en de hele buffer genomen hoewel er maar een zone uit benut wordt. Dus als we 50° minus 20° nemen en het hele volume komen we 3x verder maar langer dan 1 dag zal het niet reiken. Dat is dan een zonnige dag die én je huis overdag opwarmt en nog een buffer aanlegt voor 's anderendaaags.... En zoals je stelt zijn er in putje winter (dec.+jan.) niet zoveel daarvan ;-)
.
Dec+jan, dat is de moeilijkste periode en alles wat we daar winnen is meegenomen... Zelfs met vacuumbuiscollectoren (heatpipes) zal dit meestal een voorverwarming van het c.v+water betekenen en een besparing voor je naverwarming door gasketel of warmtepompke of pelletketel... Dit jaar met zijn grauwe winter en al even donkere lente is dan brute pech ;-)

Dit schema is ver van uitstekend. Bij combiboilers ga je met de ketel laden waar nodig. Moet je bijwarmen voor sww, dan steek je boven in het vat in, en ergens halverwege neem je de retour. Ga je bijwarmen voor verwarming, dan ga je in het midden injecteren en op ongeveer 1/3 de retour nemen. Het onderste deel is exclusief voor de zon. De juiste plaats is afhankelijk van de beschikbare aansluitingen. Als je op deze manier gaat werken, ga je telkens het ganse vat moeten opwarmen. He kan dan zijn dat je 's morgens moet bijwarmen voor het sww, en als de zon dan uitkomt staat het vat al warm. Nogmaals, fabrikanten hebben schema"s ter beschikking. Het is echt niet nodig om zelf opnieuw te gaan uitvinden. De meest gemaakte fout in dit soort installatie's is het niet volgen van de voorschriften van de fabrikant, of het zelf maken van schema's die achteraf niet goed blijken te zijn.

wat verder gaf ik suggestie van de aparte circuits voor c.v en sww gebruik te maken die een moderne gascondensketel al heeft.... en die op te nemen in de vertrekbuizen voor c.v en voor sww... (de ketelthermostaten regelen alles dus qua sturing blijft alles supereenvoudig)
Dat gaat nog meer besparen want niets deelvolume van vat opwarmen hee... je vat enkel voor zonnewarmte gebruiken zal het onderste uit de zonne-kan halen.
 

op eerste zicht is dit het standaardschema zoals solarbayer een combi-hygienebuffervat aanstuurt, en dat is nochtans een Duitse fabrikant van vaten.... Maar ik voelde me altijd onwennig bij buffer bijverwarmen: daar gaat altijd een hele zone op temperatuur gehouden worden.
Daarom heb ik voor mezelf iets anders voor, 1 grote buffer voor c.v en 1 kleine voor sww dat je driedubbel isoleert... maar dit is totaal op mijn leefsituatie afgemeten en de keuze voor goedkope warmtepomp als bijverwarming zoals evt. splitairco (L-L) die je gemakkellijk zelf kan installeren

Het probleem met een gasketel in een passiefhuis is dat het onderste vermogen bijna altijd veel te hoog is. Resultaat bij directe verwarming: pendelen. en dat wil je niet. Dus een klein gedeelte van de buffer gebruiken voor opslag van warmte die niet onmiddellijk weg kan als de ketel brandt. Of combiboilers de beste oplossing zijn is inderdaad voer voor discussie. Afzonderlijke vaten voor cv en sww kunnen in bepaalde gevallen zeker een betere oplossing zijn. Maar de ruimte moet ook beschikbaar zijn. Die schema's van Solarbayer lijken me niet echt ideaal. Ik zou eerder gaan kijken bij bijvoorbeeld Tisun. Veel meer schema"s voor veel meer mogelijke situatie's.

Waarom zou zonneboiler geen meerwaarde hebben?  SWW is in passiefhuis zowat de grootste energievrager; met zonneboiler kan je die halveren.  Dat is een mooi doel lijkt me.

 

Voor dit passiefhuis is ruimteverwarming nog altijd de grootste energievrager:4.500 kWh, vooral omdat de woning erg groot is, voor vier personen zou ook prima volstaan kunnen worden met 200m².  

Daarna komt huishoudelijke stroom, voor een gemiddeld huishouden (2,5 personen) is dat 3.500 kWh, dus laten we zeggen 4.000 kWh. 

En als laatste en laagste is er het SWW-verbruik, voor 4 personen kun je rekenen op ongeveer 200 liter SWW per dag en dat vraagt 2.200 kWh.

 

De energievraag is dus als volgt verdeeld:

- ruimteverwarming 42%

- huishoudelijke stroom 37%

- SWW 21%

 

Met een zonneboiler kan het SWW-verbruik gehalveerd worden maar de vraag is of dat wel doelmatig is. Een zonneboiler van 300 liter kost € 5.000 terwijl er slechts 1.100 kWh € 85 jaarlijkse besparing tegenover staat. Afgezien dat deze investering nooit wordt terugverdiend is ook de milieuwinst maar erg mager.

Dezelfde besparing kan ook bereikt worden met een waterbesparende douchekop en een douche-wtw (160 liter per dag en 40% rendement wtw), maar dan met een investering van € 500...

 

Zonneboilers zijn alleen interessant voor grootverbruikers van warm tapwater: zwembaden, hotels en campings. Huishoudelijk gebruik is niet doelmatig, de hoge investering kan niet eens terugverdiend worden en de besparing op de totale energievraag is slechts 10%. Als je echt werk wilt maken van een ecologische woning met een lage milieubelasting dan bouw je een passiefwoning in HSB van hooguit 200 m² voorzien van een kleine PV-installatie (2-3kWp) om het huishoudelijke stroomverbruik te verlagen.

 

To the point, Ingir.

Helaas heeft onze regering met de zonneboilers te stimuleren, de mensen wat verblind voor andere mogelijke oplossingen.

Dag Bart,

 

heel moedig van je om zo een investerin te doen.

maar in je schema zitten nog een paar (kleine schoonhieds-) foutjes

 

retour van je SWW mag/moet je niet aansluiten op je warm-water-aansluiting maar op koud water ! (dergelijke boilers hebben meestal nog een afzonderlijke aansluiting voor retour, ergens halfweg of zo, dat is nog beter, en als deze er is zeker gebruiken)

 

een circulatiepomp wordt in de retour en niet in de aanvoerleiding geplaatst als dit kan

dus de omlooppomp voor je SWW, aan de andere kant zetten, en waarom neem je collector gelijkvloers niet op in deze circulatieleiding? zal comfort verhogen en niets meer kosten

maar een circulatieleiding gaat je wel E-punten kosten op je EPB-verslag!

 

ook de pomp van je CV-ketel in de retour zetten, als je ze gebruikt, maar ik denk niet dat je deze zal nodig hebben, tenzij een HEEL grote afstand en HEEL kleine diameter buis tussen vat en ketel

andere opmerkingen : een vat 1000 liter vol warm water in de zomer, dit gaat je binnencomfort in je PH NIET ten goede komen

verdrukventielen sluit je normaal gezien aan aan een afvoer e nzo naar de riolering, deze van je zonnecollector, mag in principe niet omdat dit glycol is en geen water !

Cv-ketel en VV best ook aansluiten aan een spiraal in het buffervat (spiraal 3 en 4) en het vat drukloos laten

de spiraal van CV enkel bovenaan in het vat, is ook in andere posts al aangehaald, zodat je enkel bovenste deel van vat opwarmt

verwarming in een gemiddeld PH in de winter is meestal geen probleem om in orde te krijgen, de hoge zomertemp is minder evident, goede zonnewering is al een begin, ...

je BWW kan er ook toe bijdragen maar 5°C verschil is optimistisch volgens mij

 

succes ermee

stefan

 

(dubbel uploaded. Lees hieronder)